Fínske okná

Shareware verzia jari sa pomaly končí, no nevadí. Dočkáme sa ďalšej. Zatiaľ si namiesto vychladenej kofoly uvarte poctivý slovenský Pigi čaj a prebehnite vaším optickým snímačom nasledujúcich xy riadkov.

Nebudeme chodiť ako vedúci okolo jeho tradičnej rannej horúcej krupicovej kaše, takže hneď zostra si pripomenieme novinku týždňa. Možno aj mesiaca. Alebo hneď roka! Ak si odmyslíme fotografie nenalíčenej Judínyovej, tak šiesty tohtoročný týždeň priniesol okrem estetického, aj technologický šok. Nokia presedlala na operačný systém Windows Phone. Áno, presne tá mocná Nokia, ktorá roky tvrdošijne ignorovala všetko ostatné mimo svojho Symbianu a nejakých pokusov typu Maemo. Potom však prišiel Android a čísla predajnosti začali klesať. Až tak, že v 4. štvrťroku 2010 klesol fínskemu gigantovi zisk medziročne o 21 %. Navyše spomínaný Android ho predbehol v počte predaných zariadení s týmto OS. Čo teraz? Ideálne sú personálne zmeny. Čo tak dotiahnuť človeka od najväčšieho svetového výrobcu softvéru, presláveného najmä klávesovou skratkou ctrl + alt + del? Nokia si teda bude primárne obliekať kabátik s logom WP7. To je ako dať si na palacinku kremžskú horčicu alebo do prehrávača výberovku Maduaru. Nemožné to teda nie je, ale výslednú chuť teraz nevie odhadnúť ani náš vedúci. Ten už druhý deň chodí od steny k stene a neveriacky krúti hlavou. Nedokonalému systému možno pomôže vzájomné prelínanie s fínskym know-how, ale či to na momentálny trhový trend bude stačiť, je veľmi ťažká otázka.

obrazok

Nokia si mimochodom dala vypracovať štúdiu o tom, ako nás ovplyvňujú mobilné aplikácie. Najviac frčia hry (38 %), sociálne siete (35 %) a hudobné aplikácie (29 %). Až 43 % respondentov využíva mobilný softvér niekoľkokrát denne, u Nemcov letia napríklad budíky a u obyvateľov Singapuru hry. Vidíme teda, že oblasť mobilných aplikácii je ďalšou možnosťou ako zarobiť na plebejcoch v časoch, keď blikajúce nálepky už nie sú v kurze.

Hewlett-Packard sa na jar minulého roku klepol po vrecku a vycáloval 1,2 miliardy dolárov za firmu Palm. Prvé plody manželstva sa volajú HP Pre3 a HP Veer. Po svojich rodičoch už nedostanú priezvisko Palm a aby toho nebolo málo, tak so svojím operačným systémom WebOS plánujú rúbať naozaj vysoko. Áno, až tam!

Poďme na hospodárske výsledky výrobcov mobilných tátošov. Nokiu sme už prevetrali, LG je po dvoch rokoch prvýkrát v strate. Ale nádej žije, stačí pozrieť pár riadkov nižšie. Motorola je na tom opačne, z doterajšej straty sa v poslednom štvrťroku dostala do zisku, hlavne vďaka použitiu Androidu vo svojich smartfónoch. On je naozaj tak zázračný? Samsung, Sony Ericsson a HTC sa tiež nemôžu sťažovať, pričom posledne menovanému narástol zisk o žúžových 160 %.

Madženta nelenila a do ponuky prihodila hneď tri nové fóny, ktoré dostanete už od jedného eura. Samozrejme k vybraným programom. Prvotnú radosť z lacného eurkového nákupu vám teda každý mesiac pripomenie faktúra za 87,59 eur.

Orindžový klon nazývaný Funfón dal o sebe vedieť. Jeho užívatelia môžu celý valentínsky týždeň od 13. do 19. februára zadarmo posielať esemesky iným funfónistom a bezplatne zabíjať čas na sociálnych sieťach aktualizáciami svojich zaľúbených statusov. Opäť akcia ktorá operátora takmer nič nestojí, ale vďaka nej si vytvorí mnoho potencionálnych zákazníkov po jej skončení. Týždeň je ideálna doba, počas ktorej sa vytvorí u jedincov so slabšou imunitou závislosť, tzv. surfus xixi pokecus, ktorá neskôr skončí aktivovaním platených služieb, na ktoré si pacient tak ľahko zvykol v bezplatnom týždni. Navyše si všímame trend rozširovania jednodňového pojmu Valentín na Valentínsky víkend či dokonca Valentínsky týždeň. Pritom je jasné, že slogan "Milujte a množte sa!" nájde uplatnenie v praxi počas celého roka, takže čoskoro tu budeme mať možno aj Valentínsky celý rok.

Samotný materský citrus akciu trošku otunigoval. Počas valentínskeho týždňa si môžete na vami vybrané telefónne číslo v ľubovoľnej sieti našej vlasti odosielať SMS a MMS správy zadarmo. A ak bude číslo v oranžovej sieti, tak bezplatné posielanie platí aj pre spätné správy. "Mylujem ťa" - "Nie, ja ťa milujem viac" - "Nie nie, ja ťa mylujem ešte viac, cmuk" - "Neopakuj!" - "Ty neopakuj!" - "Neznášam ťa!" - "Ja ťa neznášam viac!".

Po kratšej odmlke sa nám vedúci roztestoval - rozumej rozpísal. Jeho stretnutie štvrtého druhu, rozumej prvý kontakt, s windowsáckym HTC 7 Mozart skončil podľa očakávaní rozpačito. Hoci si výrobca prepožičal meno známeho skladateľa, žiadnu Figarovu svadbu nečakajte. Navyše vieme, že vedúci a WP7 sa v láske nebudú mať ani na toho Valentína. LG Optimus Chic stojí takmer polovicu, ale verdikt nebol lepší, stále to nie je to pravé orechové. Do tretice druhé LG? A takmer identické? A plne vyhovujúce ufrflanému vedúcemu? Presne tak, LG Optimus One je obdarené vynikajúcim pomerom ceny a úžitkovej hodnoty.

Oživiť spomienky na Miša a a rok 2006 má za úlohu naša retro rubrika. Nokia 9300i šla v tej dobe za neskutočných 27 000 Sk, dnes by ste sa do tej sumy vošli takmer s ktorýmkoľvek topmodelom a ešte by vám ostalo na dvojitú zmrzlinu. Počas celého leta.

Príjemne zaľúbený záver a úvod týždňa praje redakcia. A okrem svojej dvojnohej lásky nezabudnite ani na tú s GSM modulom. S citom jej ofúkajte displej a nejaké pekné vyznanie uložte do SMS správ medzi koncepty.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu