Nokia prechádza na Windows Phone

Už istý čas sa všeobecne vie, že v Nokii nie je všetko v poriadku. Klesajúce predajné podiely aj zisky nie sú pre lídra vhodné. Symbian je síce stále relatívne úspešný, ale Maemo aj MeeGo Nokia nakoniec takmer úplne zrušila. Chce to zmenu.

Prečítajte si: Nokia má nového šéfa (10. 9. 2010)

Ešte aj pred pár dňami som vytrvalo žartoval, že nový vedúci Nokie (Stephen Elop, prezident a CEO), ktorý tam prišiel z Microsoftu, šupne do Nokií najnovší OS Windows Phone 7. Ale ono to teraz na žarty vôbec nevyzerá! Sledujte nasledujúce video s natešenými ešte nedávnymi parťákmi:

Dnešný oficiálny e-mail s nadpisom "Nokia outlines new strategy, introduces new leadership, operational structure" ma potešil, že sa konečne dozviem, čo to teda Nokia plánuje.

Hneď prvým bodom bolo partnerstvo s Microsoftom. Windows Phone bude primárnym operačným systémom v telefónoch Nokia.

Nokia prispeje k hardvérovej optimalizácii, softvérovým aj jazykovým úpravám. To je dobrá správa. Tiež sa dočkáme Nokia Maps pre túto platformu. Ovi Store bude integrovaný do Marketplace-u. Teraz je možné, že všetky nedostatky, ktoré nám na Windows Phone prekážajú (lokalizácia pre náš región, slabý Marketplace, príliš unifikovaný hardvér...) môže Nokia vyriešiť.

Symbian sa stane sekundárnou platformou a Nokia sa nechystá na ňu zanevrieť.

MeeGo sa stane otvorenou platformou. Nokia nakoniec zrejme uvedie na trh koncom roka zariadenie s MeeGo, platformou určenou skôr pre linuxových nadšencov.

Od 1. apríla sa Nokia rozdelí na dve jednotky - pre klasické telefóny (Mobile Phones) a smartfóny (Smart Devices). Samostatný bude ich vývoj aj marketing. Sekcia Mobile Phones bude určená pre široké vrstvy, má zaručiť Nokii ďalšiu miliardu predaných telefónov. Vedúcou tejto jednotky bude Mary McDowell. Sekcia Smart Devices bude zodpovedná za Symbian, MeeGo, strategické obchodné operácie a časom aj za Windows Phone. Vedúcim divízie bude Jo Harlow.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu