Samsung U600

RECENZIA high-mid-endu Elegantný tenučký slajder s FM rádiom, 3 Mpix fotoaparátom, autofocusom aj prehliadačom dokumentov.

Základné parametre:

konštrukcia: vysúvacia,

OS: vlastný,

frekvencie: 850/900/1800/1900 MHz,

rozmery: 103 x 49 x 11 mm (hrúbka 10,9 mm -> označenie),

dĺžka otvoreného prístroja: 138 mm,

hmotnosť: 81 gramov (zistená: 81 g),

displej: aktívny, 240 x 320 b., 262 144 farieb, 34 x 45 mm,

fotoaparát: 3 Mpix (2048 x 1536 b.), LED blesk, makro, autofocus, chránený objektív, záznam videí (MPEG4, 352 x 288 b.),

pamäť: 60 MB + microSD, 1000 kontaktov, 1000 SMS, 3 x 100 udalostí v kalendári,

správy: SMS (T9), MMS (do 300 kB), CB, e-mail,

globálny prenos dát: GPRS 4+2, EDGE 4+2,

lokálny prenos dát: Bluetooth, kábel, mass storage,

hudba: MP3/AAC/eAAC+/WMA prehrávač, FM rádio s RDS,

ostatné: Java, WAP, prehliadač dokumentov,

batéria: Li-Ion, 690 mAh,

výdrž: do 3 h hovoru / 250 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny pohotovostný režim, UMTS, HSDPA, IrDA, Wi-Fi, 3,5 mm jack (adaptér v balení),

Softvérová verzia testovaného telefónu:

*#2222# HWver 0.2

*#1111# SWver 0.2

Obsah balenia:

???

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Samsung U600 je súčasťou Ultra Edition II, druhej série elegantných a tenkých telefónov Samsung. V nej sa označuje aj ako 10.9 podľa hrúbky 10,9 mm.

Zapnutie/vypnutie

SIM karta sa zasúva do špeciálneho otvoru vedľa batérie, výmenou sa mierne mechanicky poškodzuje. Pamäťovú kartu vložíte pod kryt do pravej bočnej steny. Zapnutie môže byť sprevádzané pozdravom a tónom. Telefónu nechýba režim offline.

Dizajn

Samsung U600 sa páči...nielen mne. Tenký, elegantný slajder z kvalitných materiálov, lesklým povrchom. Zrkadlový povrch je trocha náročnejší na čistenie, ale už som zažil v tomto smere horšie riešenia. V hornej stene sa ukrýva vypínač, v pravej spúšť fotoaparátu, v ľavej dvojité tlačidlo na reguláciu hlasitosti a dátový konektor pod krytom. Spodná časť je prázdna, zadná tiež...až do vysunutia horného ramena.

Vysunutie je sprevádzané tlakom pružiny, zaprieť sa musíte o ochranné sklíčko displeja. V tomto momente nastane aktivácia dotykových tlačidiel okolo päťsmerného ovládacieho tlačidla. Reagujú spoľahlivo, ale viac už neskôr. Zaujímavosťou je viditeľnosť pružiny v otvorenom stave po odňatí krytu batérie. Na zadnej časti horného ramena nájdete zrkadielko, LED blesk a objektív trojmegapixlového fotoaparátu s automatickým zaostrovaním. Je teda logické, že fotiť môžete len v otvorenom stave.

Klávesnica

Klávesnica je kameňom úrazu a súčasne hlavným lákadlom. Päťsmerný ovládací prvok je výborný, nemám ku nemu najmenšie výhrady. Teda, až na jednu...vstup do WAP-u jeho stlačením v pohotovosti. Ale na to som si už akosi v Samsungoch zvykol. V zavretom stave bočnými tlačidlami rozsvietite displej, klávesnicu odblokujete jedine stlačením vypínacieho tlačidla. Keď zapnem rádio a zavriem prístroj, všetky operácie sa ukončia, klávesnica sa zablokuje a ostane hrať len FM. Keď chcem zvýšiť hlasitosť, musím odblokovať klávesnicu vypínačom, ktorý je však zapustený, a tak nehrozí, že by došlo ku jej samovoľnému odblokovaniu. Môžete nastaviť, aby mobil po zavretí pokračoval v rozbehnutej operácii, ale to nikomu neodporúčam. Neviem si predstaviť ďalšie problémy s dotykovou klávesnicou, než tie zažité pri otvorenom telefóne. Veľakrát som len otvoril mobil, tým sa ovládanie uvoľnilo, a omylom postláčal viacero "tlačidiel". Kamaráta som tak vložil do "zoznamu odmietnutí" a už sa mi nemohol dovolať. Ja som sa len čudoval zmeškaným hovorom od človeka, ktorý mi ani nezazvonil. Viackrát som tiež nevedomým stláčaním výberových tlačidiel vstúpil do niektorej z funkcií. A to len v priebehu niekoľkých sekúnd, než som po vysunutí začal vedome pracovať s prístrojom. Samsung U600 si teda vyžaduje pár dní zvyku. Potom ho budete skôr chváliť. Dotykové tlačidlá sa nezanesú špinou, ani nebudú o pár mesiacov vypadávať.

EXTRA mínus: stlačením stredového i-tlačidla sa dostanete v pohotovosti do internetu, nie do menu.

Spodná časť klávesnice je opäť mechanická, alfanumerické tlačidlá treba stláčať. Na to som si zvykol okamžite. Klávesnica U600 nepatrí k najhorším, skôr naopak. Trojici smerov hlavného kruhového tlačidla môžete priradiť vlastné funkcie, šípka nahor spustí v Moju ponuku vybraných funkcií. Prítomné je aj automatické blokovanie klávesnice, jeho oneskorenie meníte v nastavení podsvietenia. Osvetlenie klávesnice môže byť aktívne vo vybraných denných hodinách.

Displej

Displej je pekný, ponúka viacero prispôsobení, ale počas prechádzky ulicou za slnečného dňa na ňom neuvidíte takmer nič. Slabo, ale predsa, pomôže nastavenie maximálnej hodnoty jasu, zvolenie bieleho štýlu ponuky a prípadne "režim slnečného dňa", ktorý však len spôsobí vyblednutie všetkých farieb.

Po vstupe do menu sa ocitnete na naposledy použitej položke. To platí aj pre ďalšie úrovne ponuky funkcií. Hlavné menu môže byť ikonové alebo vo forme zoznamu. Na tapete môže byť mesačný náhľad kalendára, to sa mi veľmi páči. Ešte aj štýl zobrazenia hodín v pohotovosti si môžete prispôsobiť. Čas vidíte aj pri pohybe ponukou funkcií, avšak pri písaní správy alebo zadávaní pripomienky do kalendára už zmizne.

EXTRA plus: Tiež ma milo prekvapilo nastavenie veľkosti textu a typu písma v celom prístroji.

Pri písaní správy najmenším písmom vidíte 6 riadkov textu (nepochopiteľne použité dvojité riadkovanie), pri čítaní 7.

EXTRA mínus: veľmi slabá viditeľnosť zobrazovaných údajov na slnku

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Fotoaparát a prezeranie fotiek

Fotoaparát s automatickým zaostrovaním (autofocusom) už Samsung použil v modeli D900, v prípade U600 sú jeho výsledky o čosi lepšie. Tri megapixely stačia, páči sa mi použitie dvoch spúští. Bočná je dvojpolohová, ako u bežných fotoaparátov. Ale niekedy nemáte možnosť jemne stláčať spúšť a vtedy poslúži stredové tlačidlo, ktoré spustí aj zaostrenie na stred, aj následné odfotenie. Možností fotoaparátu je veľmi veľa, nastavenia sú bohaté.

EXTRA plus: plne využitá klávesnica na klávesové skratky pri fotografovaní .

Fotoaparát som štartoval podržaním spúšte. Ľavým výberovým tlačidlom vyvoláte ponuku nastavení. Páči sa mi, že po zmene jedného z nich nastavenia nezmiznú, ale šípkami môžete pokračovať v ich prispôsobovaní. Nerozumiem položke makro (zapnúť / vypnúť), ktorej zmena nemá na fotografovanie blízkych predmetov žiaden vplyv, makro je totiž automatické. Priblíženie meníte šípkami vpravo a vľavo, jas nahor a nadol. Zmena jasu len poškodzuje kvalitu snímky, podobnosť na zmenu expozície je čisto náhodná. Blesk aktivujete mriežkou, spustí sa až pri ostrení a obsahuje len jednu diódu. Účinný je do asi jedného metra.

Pri použití fotoaparátu sú k dispozícii klávesové skratky, a to na všetkých 12 tlačidlách! Snímku môžete okamžite odoslať cez MMS, e-mail alebo Bluetooth, žiadne obmedzenie len na MMS ako u konkurencie. Snímka sa odoslaním cez MMS alebo e-mail upraví na VGA (asi 50 kB).

EXTRA plus: Fotky je možné ukladať priamo na kartu, to predchádzajúce Samsungy nedokázali.

V menu fotoaparátu nájdete aj rozpoznávanie vizitiek, aj keď tu nevidím veľké využitie. Neraz som si vizitku fotil a potom prepísal ručne, ale nechávať načítavať dôležité údaje takto nespoľahlivým spôsobom je väčšinou mrhaním času.

Stlačení nuly sa z hľadáčika dostanem do Obrázkov. Bočným tlačidlom sa snímka približuje a Samsung U600 vtedy použije na prezeranie detailov celý displej. Listovanie pootočenými snímkami roztiahnutými na celej ploche chýba, aj prezentácia využíva len asi polovicu displeja. Samsung U600 ponúka veľmi schopný editor obrázkov s funkčným výrezom a pridávaním efektov.

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

Záznam a prezeranie videa

Foto a video prepínate stlačením jednotky. Záznam videí s rozlíšením 352 x 288 bodov patrí medzi moje obľúbené, horšie je to so zvukovou stopou v zastaranom formáte AMR. Pri videu nie je možné používať zaostrovanie. Farby obrazu sú mierne vyblednuté a priblíženie trhané. Prezeranie videí na celej obrazovke ma, na rozdiel od fotiek, milo prekvapilo. Stačí po jeho spustení stlačiť mriežku. Prezerané video pozastavíte stlačením i-button. Nechýba tiež zrýchlený posun videa.

Parametre videa:

celkovo: 874 kbps (asi 6 MB / min.)

obraz: 352 x 288 b., 16 fps, 867 kbps

zvuk: 1 kanál, 8 000 Hz, 16 bit, 7 kbps

UKÁŽKA VIDEA (MPEG4; 2,8 MB)

TIP: Jednoduché a bezplatné 3GPP a MPEG4 prehrávače: Total Video Player (2,7 MB) alebo Rules Player (1,1 MB).

Melódie a prehrávač hudby

Samsungu U600 profily chýbajú, prítomná je len rýchla aktivácia tichého režimu podržaním mriežky. V tichom režime môžu byť použité vibrácie.

Prehrávač hudby je plnohodnotný, ponúka výber skladieb podľa intepretov, žánrov, albumov... Hlasné prehrávanie hudby je dostatočné, viac som od U600 nečakal. Počas počúvania hudby môžem bežne pracovať s telefónom. Prehrávač dokonca umožňuje hodnotiť skladby. Podľa hodnotenia je možné potom pesničky zoradiť. Zrýchlený posun v rámci skladby dosahuje asi 10-násobnú rýchlosť (za 10 sekúnd sa posuniete asi o 100 sekúnd skladby). Tento prístroj som testoval so slúchadlami dodávanými ku modelu E250, preto si netrúfam odhadnúť, aké stereo handsfree vloží Samsung do balenia U600. Konektor slúchadiel smeruje nahor, bráni tak pohodlnému ovládaniu hlasitosti. V obchodoch som už našiel aj neznačkové adaptéry na 3,5 mm konektor. Ekvalizér je slušný, zaujímavosťou je 3D zvuk, ktorý pridáva do sklady ozvenu, akoby sa kapela nachádzala v prázdnej hale. Počas počúvania hudby v zavretom stave pri zablokovanej klávesnici je možné regulovať hlasitosť aj bez odblokovania prístroja.

EXTRA mínus: aj Samsungu U600 chýbajú profily, prítomný je len tichý režim.

FM rádio

FM rádio si pamätá naposledy naladené frekvencie, nechýba však aj funkcia automatické ladenie dostupných frekvencií. Do pamäte si ukladá frekvencie, nie názvy. Podobne ako staršie Sony Ericssony s RDS. Samozrejmosťou je hlasná reprodukcia a ručné nastavenie frekvencie. FM rádio v U600 sa milo prekvapilo. V pohotovosti zobrazuje U600 názov naladenej frekvencie pod názvom operátora. Nastaviť si môžete pripomienku na obľúbenú rozhlasovú reláciu, tá sa však ozve akýmkoľvek tónom, len nie tým rádiovým.

Odporúčam prečítať si článok Porovnanie FM rádií.

EXTRA plus: FM rádio s RDS som v mobilnom telefóne od Samsungu nečakal.

Pamäť

Interná kapacita 60 MB je rozšíriteľná pomocou kariet microSD. Tie sú síce najmenšie na trhu, ale ich cena je už dnes veľmi prijateľná (1 GB bežne za 500 Sk). Po pripojení ku PC sa U600 správa ako čítačka kariet, prehrávač médií alebo Samsung PC Studio, prípadne sa na správanie vždy pri pripojení kábla opýta. Pri použití ako veľkokapacitného zariadenia neodpojí rádiovú časť. Do U600 uložíte 1000 kontaktov, 1000 SMS a 3 x 100 udalostí v kalendári.

Telefónny zoznam

V pohotovostnom stave zadám +421902 a už U600 zobrazí všetky kontakty s takýmto začiatkom. Stále je totiž pripravený hľadať zhodu čísiel. Po vstupe do kontaktov už hľadá len podľa počiatočných znakov kontaktov. Vždy vidíte tri mená aj s číslom pod sebou. V telefónnom zozname môže kontakt obsahovať len jeden e-mail a chýba tu aj adresa, postačiť musí poznámka dlhá max. 50 znakov. Samozrejmosťou moderného telefónu je rýchla voľba. Ako zvonenie môžete použiť len súbor uložený v telefóne.

Hovor

Pri prichádzajúcom telefonáte môžete bočným tlačidlom zvonenie stlmiť alebo hovor odmietnuť. Odmietnutím sa môže odoslať automatická SMS s vami zadaným textom.

EXTRA mínus: chýba záznam hovoru

Po stlačení "zeleného" tlačidla v pohotovosti sa zobrazí podrobná história posledných hovorov aj odoslaných / prijatých správ. To je veľmi šikovné. Priamo z registra môžete vložiť číslo do zoznamu odmietnutí a daný účastník sa vám už nedovolá. Bude presmerovaný do odkazovej schránky, ale vám sa zobrazí zmeškaný hovor. To len pre kontrolu. U600 si nepamätá dĺžku jednotlivých hovorov v registri. Pri vytočení čísla sa dotyková plocha zablokuje a odblokovanie nastane len stlačením i-tlačidla. Samsungu U600 úplne chýba záznam hovoru. Hlasné handsfree je kvalitné.

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčam tento článok.

Písanie textov

Samsung U600 ponúka nové písanie textov so slovníkom T9. Zapnutie / vypnutie T9 nastane po podržaní hviezdičky. Po stlačení 6-2-3 telefón napíše "nad" a pod ním ponúkne ďalšie kombinácie: obe, maď, mad... Rovnako ako na Sony Ericssonoch. Ak nevyberiete inú kombináciu a šípkou opustíte slovo, posunom kurzora naspäť sa slovo "nad" už neoznačí. Jedine vymazaním "d" môžete opäť získať možnosť meniť celú kombináciu nasledujúcu po číslach 6-2-... Pri písaní spodného riadku sa ponuka alternatívnych výrazov zobrazí nad slovom, dostanete sa do nej preto len šípkou nahor. A to je problém! Ak stlačíte, podľa zvyku, šípku dole, slovo opustíte. Potom musíte posledný znak slova vymazať, aby ste ho mohli napísať znovu, počkať na zobrazenie ponuky a vybrať inú alternatívu. Časom som si na to zvykol, ale chvíľu mi to trvalo. Keďže má systém písania so slovníkom T9 blízko ku technike Sony Ericssonov, nemal som s ním problém.

SMS a MMS

V Samsungu U600 sa nachádza jednotný editor správ. Pridaním objektu sa SMS premení na MMS. Ak odfotím fotku a potom zadám odoslať cez MMS, zmenší ju na VGA rozlíšenie. Ak však priamo v editore vyberiem vytvorenie fotky, je už na mne, aké rozlíšenie vo fotoaparáte zvolím, pokojne sa pridá aj 3 Mpix snímka veľká 290 kB. Editor správ je jednoduchým užívateľsky prívetivý. Potvrdenie o doručení prijmem ako samostatnú SMS. Pri písaní s T9 sa diakritika pred odoslaním oreže, ak mám v nastaveniach správ zadanú redukovanú podporu.

EXTRA plus: SOS správa sa odošle po štvornásobnom stlačení jednej strany tlačidla hlasitosti v zablokovanom stave. Aktivitu tejto funkcie aj text správy zadávate v nastaveniach správ. Po jej odoslaní na vybrané číslo (čísla) bude hovor z tohto čísla Samsungom U600 automaticky prijatý.

Nastavenie MMS ručne (univerzálne údaje pre všetky telefóny): Orange - O2 - T-Mobile

EXTRA mínus: Ak chcete odoslať správu na druhé číslo nejakého kontaktu, tak musíte správu poslať až po výbere kontakt -> zobraziť -> označenie druhého čísla -> voľby -> editor SMS.

E-mail

E-mailový klient je veľmi dobre spracovaný. Ku odosielaným e-mailom sa môže pridáť automaticky vaša vCard, teda základné informácie ľahko uložiteľné do iného zariadenia. Interval kontroly elektronickej pošty môže byť 1 - 12 hodín, určite by som privítal častejšiu kontrolu. Limit preberania súborov je obmedzený na max. 300 kB. Prílohy pekne zobrazuje prehliadač obrázkov a dokumentov. Pri tvorbe e-mailu chýba možnosť vložiť prílohu, fotku som vedel odoslať len z ponuky pri jej prezeraní. Video alebo MP3 skladbu väčšiu než 300 kB do e-mailu vôbec nevložíte.

EXTRA mínus: e-maily len do 300 kB, dlhý interval kontroly e-mailov.

WAP

Prehliadač NetFront 3.2 nedokáže zobrazovať stránky na celej ploche displeja, inak mu nemám čo vyčítať. Malým písmom zobrazí množstvo textu. Ku vstavanému prehliadaču odporúčam pridať aj Java aplikáciu Opera Mini, ktorá účinne oreže prehliadané webové stránky na potrebnú mieru.

EXTRA mínus: stále v Samsungoch chýba počítadlo prenesených dát.

Nastavenie internetového prehliadača ručne (univerzálne údaje pre všetky telefóny): Orange TU - O2 - T-Mobile TU.

Prenos dát

Samsung U600 je v prenose dát bežný telefón s podporou diaľkových prenosov cez GPRS a EDGE, a lokálnych cez Bluetooth, pamäťovú kartu alebo kábel. Konektor sa už v posledných modeloch ustálil.

Charakteristika Bluetooth:

2.0 + EDR,

profily: Radio, Baseband, Link Manager, Logical Link Control and Adaptation Protocol, Service Discovery Protocol, Generic Access Profile, Host Controller Interface, Advanced Audio Distribution Profile (A2DP), Audio/Video Control Transport Protocol, Audio/Video Distribution Transport Protocol, Audio/Video Remote Control Profile, Basic Printing Profile, Dial-Up Networking Profile, File Transfer Profile, File Transfer Server, Generic Audio/Video Distribution Profile, Initiator, Hands-Free Profile, Headset Profile, Object Push Profile, Object Push Server, RFCOMM with TS 07.10, Service Discovery Application Profile, Serial Port Profile, Phone Book Access Profile

Nastavenie dátových služieb SMS-kou: Nokia - Sony Ericsson - Motorola (potrebná registrácia)

Organizačné funkcie

Budík - viac než 5 budíkov si môžete nastaviť samostatne v jednom telefóne Samsung U600. V každom určujete aktivitu pre jednotlivé dni v týždni. Páči sa mi, že si vyberáte nielen skladbu, ale aj typ upozornenia. Konečne budík bez vibrácií a s nastaviteľnou hlasitosťou pre každé budenie! Posunutie budíka môže byť k dispozícii s odkladom na 1 až 10 minút a počtom takýchto opakovaní. V nastavení jednotlivých budíkov určíte aj ich zapnutie pri vypnutom prístroji. Chýba mi tu budenie rádiom, na ktoré som sa trochu tešil.

EXTRA plus: viacero detailne nastaviteľných budíkov.

Kalendár - dostatočne bohatý kalendár s kapacitou na 3 x 100 udalostí. Udalosti sa môžu aj automaticky opakovať. Nechýba hromadné odstraňovanie udalostí.

Synchronizácia - Samsung U600 podľa mojich zistení neponúka vzdialenú synchronizáciu dát. A keď si raz na synchronizáciu zvyknete, nebudete sa jej chcieť tak ľahko vzdať.

Ďalšie funkcie:

- inteligentné vyhľadávanie - súborov, kontaktov, aplikácií, funkcií, správ, udalostí...jednoducho všetkého v telefóne (nie na karte),

- mobilný sledovač - tajné odoslanie SMS na zadané číslo po výmene SIM karty,

- diktafón - s hodinovým obmedzením, nie však počas hovoru,

- obrázková pečiatka - premení fotku na siluetu, pečiatku

- svetový čas

- kalkulačka - aj so zátvorkami

- prevodník - mien, dĺžok, hmotností...

- časovač

- stopky - so štyrmi medzičasmi,

- poznámky - 100 poznámok po 1000 znakov,

- 6 demo verzií zábavných hier.

EXTRA plus: funkcie ako inteligentné vyhľadávanie a mobilný sledovač

Výdrž, batéria

Výdrž Samsungu U600 je trochu slabšia než som čakal. Výrobca sa chváli použitím rôznych úsporných technológií, ale čo je mi to platné, keď musím cez deň používať plný jas displeja. Na 2 dni výdrže sa spoľahnúť môžete, na viac už radšej nie. Pri vybitej batérii nespustíte fotoaparát ani iné zábavné funkcie, dokonca aj displej ostane tlmený.

Výhody:

- dizajn a spracovanie,

- viaceré unikátne funkcie,

- prehliadač dokumentov.

Nevýhody:

- chýba podpora 3G,

- viditeľnosť údajov na slnku,

- chýba synchronizácia a záznam hovoru.

Orientačná cena: 12 000 - 13 000 Sk

Záver

Samsung U600 je po istej dobe ďalším vydareným kúskom. D600 mal viacero nedostatkov, v prípade U600 je ich už menej. Model E250 bude ešte chvíľu úspešným low-endom, U600 ho bude nasledovať v strednej triede ako elegán. Multimediálne funkcie mu idú dobre, horšie je to s e-mailom, synchronizáciou a hlavne správaním displeja na slnku. Fotoaparát je priemerný, vyzdvihnúť musím najmä účinný autofocus a celkom slušný záznam videí. Najviac ma potešilo FM rádio s RDS a prehrávač hudby fungujúci na pozadí. Hlavnou devízou U600 je vzhľad, ktorý dopĺňa prepracovaná funkčná výbava.

Dôležité odkazy:

- kontakt na výrobcu (Samsung SK)

- distribútor (Samsung)

- služby zákazníkom (Samsung, SK)

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 07.05.2007 - 04:51

graffoo: pozdava sa mi tento fesacisko... este doriesit take prkotinky ako mail klient alebo lepsi tel. zoznam a bol by to super fon...

anonymous07.05.2007 - 17:07 Trvalý odkaz

RemuS: Paradny fon, skoda vsak toho displeja. Tiez je skoda ze Samsung este stale ponuka len 2 vzhlady prostredia.
btw. si myslim ze tento fon si urcite zasluzi oznacenie HIGH-MID end

anonymous07.05.2007 - 18:24 Trvalý odkaz

mudre: pekna recenzia! ale chcem sa opytat: to sa vazne nedaju pozerat obrazky cez cely displej? napr. ako to ma SE..to je podla mna strasne skolacka chyba

anonymous07.05.2007 - 18:41 Trvalý odkaz

andre: to je mid-end co ma 3Mpx fotak????

anonymous07.05.2007 - 19:09 Trvalý odkaz

Mato: Divny meter, inak ja stale bavim na tom ako je extra tlacitko na wap naprd vec, by som to zahrabal do 10podmenu a bol by asi klud zrejme

aj mail ta hodina nie je taka zla, akceptovatelne este

akurat tie prilohy nemuseli spiskat, ale zaklad fotku posle

no a tiez priestor na javu

Celá diskusia 221 príspevkov