Nokia N8 - aktuálne aj pripravované aktualizácie

Nokia N8 je, čo sa týka rozsahu funkcií aj predajného balenia, stále najvybavenejší telefón na trhu. Nech je naša kritika aktuálnych verzií Symbianu akákoľvek, treba Nokii uznať, že N8 má stále vlastnosti, o ktorých aj najvybavenejšie androidy zatiaľ len snívajú (budenie vypnutým telefónom, systémové časované profily, plnohodnotná navigácia zadarmo, FM vysielač, kvalitný fotoaparát s xenónovým bleskom, HDMI konektor, nabíjanie dvoma konektormi, USB host...).

Voči N8 som bol kritický v článku: plus/mínus: Nokia N8 (21. 1. 2011). Je však nutné priznať, že niektoré nedostatky Nokia postupne vyrieši aktualizáciou softvéru. Väčšina menších aktualizácií prebieha štýlom OTA (Over the Air, teda pomocou dátových prenosov priamo do telefónu), takže vás nijak neobťažujú.

RECENZIA: Nokia N8 (15. 10. 2010)

Najviac sa majitelia tešia na firmvér 1.2. Od toho sa nečaká len zrýchlenie reakcií prístroja a jemne vyladenia, ale aj vylepšenie internetového prehliadača či virtuálna QWERTY klávesnica v polohe na výšku. Táto verzia bude dostupná zrejme až vo februári - marci.

Teraz sa môžete tešiť z malých updatov, teda z natívnej podpory titulkov .srt a .sub v slovenskom jazyku pri sledovaní DivX filmov (kľudne aj z pripojeného USB kľúča vďaka redukcii v balení). Tiež je tu nová aplikácia Socialne siete, ktorá ešte zlepšila prístup k facebooku, twitteru a ďalším stránkam, a ešte viac ich prepája s telefónnym zoznamom.

Čitateľ s prezývkou MikeSlevin nám, zhodou okolností, k tejto téme poslal zaujímavý tip na novinku:

Podľa servera MobileGeek manažer Nokia Gunther Kottzieper na Global Mobile Internet Conference v Pekingu prezradil, že nás čaká v najbližších 12 až 15 mesiacoch päť veľkých aktualizácií, prvá už v prvom štvrťroku 2011.

Hlavnou a zásadnou zmenou bude určite vylepšenie zastaralého internetového prehliadača od Nokie. Zmizne toľko nenávidené vyskakovanie nového okna pri zadávaní textu. Jednoducho po kliknutí do textového poľa sa objaví klávesnica a priamo zadáte text. Šípka pre návrat späť sa posunula na ľavú stranu, a kontextové tlačidlá budú upravené aby prehliadač plnohodnotne zobrazoval na celú obrazovku. Pôvodný správca histórie by mal údajne ostať.

Ďalej ešte môžeme spomenúť ukladanie stránok do pamäti cache a posun šípkami vpred aj vzad, pri ďalšom update niekedy v druhom štvrťroku sa dočkáme aj copy a paste funkcie v prehliadači.

Zdroj: www.mobilegeek.it

Diskusia k článku:

Začať diskusiu