Pred5rokmi: UMTS, Opera Mini, Motorola L7

pred5rokmiHlavnou témou týždňa boli hospodárske výsledky výrobcov mobilných telefónov, UMTS a jeho spustenie T-Mobilom a v neposlednom rade i Java prehliadač Opera Mini. Operátori sa taktiež dostali k slovu, Prima kredit si mohli dobiť už aj zákazníci OTP banky, T-Mobile okrem spustenia malej 3G siete rozšíril aj svoju akciovú ponuku.

Týždeň od 22. januára do 30. januára 2006 bol na novinky pomerne bohatý. Ako ste si prečítali už v úvode, správou týždňa bolo spustenie 3G siete v Bratislave. T-Mobile k tejto udalosti zorganizoval aj tlačovú konferenciu, kde informoval o rýchlostiach a plánovanom rozširovaní siete. Maximálna rýchlosť sťahovania dát bola stanovená na 384 kbps a do júna 2006 T-Mobile sľuboval takmer úplné pokrytie Bratislavy. Orange v tom čase rozširoval svoju 3G sieť po krajských a časom i okresných mestách Slovenska, zatiaľ čo T-Mobile dlhú dobu ponúkal 3G iba v Bratislave. Operátor dodnes neponúka také pokrytie 3G sieťou ako konkurenčný Orange. Treba však pripomenúť výbornú technologiu Flash-OFDM v 450 MHz pásme.

pred5rokmi T-Mobile informoval prostredníctvom tlačovej správy aj o vývoji počtu zákazníkov v roku 2005. K 31. decembru 2005 mal T-Mobile už 2 021 744 zákazníkov, z toho iba 39 % využívalo paušál. Neskôr boli predstavené i dlhodobé štatistiky oboch operátorov. T-Mobile tiež do svojej akciovej ponuky zaradil trojicu nových telefónov - Sony Ericsson Z520i za 490 / 1 490 Sk, Nokiu 1600 za 1 Sk a Motorolu V3 pink za 1 990 / 3 490 Sk. Orange sa pripravoval na predstavenie februárovej akciovej ponuky, počas tohto týždňa však sprístupnil dobíjanie Prima kariet prostredníctvom bankomatov OTP banky.

Koncom januára 2006 informovali svetoví výrobcovia o svojich hospodárskych výsledkoch za rok 2005. Motorole sa darilo. Predala 146 miliónov zariadení (medziročný nárast o 40 %), obrat bol vyše 30 miliárd eur a čistý zisk takmer 4 miliardy eur. Rovnako dobre sa darilo i Nokii. Medziročný rast predaja stúpol o 28 %, predaných bolo 265 miliónov kusov, z čoho až 28,5 milióna tvorili smartfóny. Taiwanské HTC neinformovalo o počte predaných kusov, no 100-percentný medziročný rast obratu a 205-percentný nárast čistého zisku veštili úspech tejto značky aj v nasledujúcich rokoch.

Motorole a Nokii sme pred piatimi rokmi venovali aj ďalšie novinky. Nokia predstavila nové príslušenstvo - puzdrá, pamäťové karty DV RS-MMC, miniSD a microSD s kapacitou 512 a 1 024 MB, ako aj nový Nokia Music Pack s 1 GB pamäťovou kartou. Zahraničné weby zasa informovali o pozastavení distribúcie QWERTY telefónu Motorola Q. Nokia E61 tak stratila ďalšieho konkurenta. Pri Motorole ešte zostaneme. Model L7 sme totiž zaradili do kategórie megaFON s hodnotením najlepší imidžový mid-end. Nominácie na najlepší GSM a 3G mobil predstavila aj GSM Asociácia. Výsledky boli vyhlásené na MWC 2006 v Barcelone. Nominované boli telefóny ako Sony Ericsson K750i, Nokia 8800, Samsung D600, Nokia N70 a N90 či Motorola RAZR V3x. Menším rozptýlením týždňa bola fotografia zlomeného Sony Ericssonu W900i. V tej dobe išlo o nehorázny hriech, asi ako keby ste dnes kladivom rozbili iPhone 4. Jeden z najvernejších čitateľov s nickom Arwie nás upozornil aj na dostupnosť skvelého Java prehliadača Opera Mini, ktorý od prvej verzie prešiel rôznymi obmenami, a ani jedna z nich nesklamala.

pred5rokmiV sekcii Recenzie sme sa venovali Bluetooth príslušenstvu od Motoroly. Motorola H605 bolo pohodlné Bluetooth slúchadlo s netradičným tvarom. Neskôr sme priniesli recenziu Bluetooth slúchadla Motorola H3, ktoré bolo svojim dizajnom určené najmä používateľom telefónu RAZR V3. Koncom týždňa sa objavila i recenzia na sympatické malé véčko Sony Ericsson Z300i. Telefón ponúkal príjemný dizajn a základnú funkčnú výbavu. Z300-ka dodnes slúži v našej rodine ako náhrada pevnej linky.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu