Sté

Dosiahnuť stovku na diaľnici nie je problém ani s Favoritom 136 L, sto-wattovú žiarovku si už zase v našich obchodoch nekúpite ani za milión. Sto dní slúži na prvé bilancovanie práce demokratickej vlády, sto rokov považujeme za úžasnú životnú métu. Dokonca aj spotreba auta sa posudzuje podľa množstva spáleného paliva na sto kilometrov, ropa bude čoskoro stáť 100 dolárov za barel. V Egypte už kvôli demonštráciám zomrelo 100 ľudí. Stokrát ste dokonca v posledných dvoch rokoch upratovali. Spolu s nami. Práve dnes sfukujeme namiesto sviečok jubilejný prach z poličky s mobilmi. A pritom je známe, že muži inklinujú viac k tvorbe nečistôt než k ich odstraňovaniu. Okrúhle výročie nám naštrbilo oslabenie fóňackého tímu. Mišo zistil, že jeho city k mobilom vážne ochladli a zostal medzi nimi len melancholický vzťah. A uznáte, bez vášne sa ani deti neplodia. Zostáva teda externistom a dočasne ho zastupuje vedúci.

No ak by sa mu od pracovného nasadenia nebodaj vznietila klávesnia, alebo prišlo nevoľno, je možné že sa pomoci nedovolá. Za posledné dni už druhýkrát totiž zlyhala funkčnosť tiesňových volaní. Riešenie zlomenín, požiarov a lúpeží zostalo teda na plebejcoch. Najskôr v pondelok 17. januára v žilinskom kraji a potom v sobotu v trenčianskom. V prvom prípade si to žiaľ nepriamo odniesol život človeka. Telekomunikačný úrad už začal vyšetrovať nefunkčnosť prístupu k číslam tiesňových volaní a zároveň spoločnosti Slovak Telekom oznámil, že s ňou vedie správne konanie. A bude sa zatýkať! Je smutné, že dokážu zlyhať aj takéto nevyhnutné služby, ale priznajme si, že stále zostávame otrokmi elektroniky, ktorú sme žiaľ nestvorili dokonale.

Ou-tú chce byť zaujímavé. To sa dá urobiť jedine dobrou akciou, novou službou alebo škandálom. To prvé ide do peňazí, takže skúsime druhú možnosť. Kysličníci môžu využiť jednoduchú platbu za tovary a služby prostredníctvom SMS. Služba je zatiaľ v pokakaných plienkach o čom svedčí aj webová stránka. Vraj stačí obyčajná Short Message Service a môžete zaplatiť napríklad za prístup na platené internetové stránky, alebo za nakúpený tovar. Teda, ak služba firmy A SMS bude plnohodnotne funkčná. Zatiaľ ešte nie je nikomu jasné, o čo presne pôjde.

Inak zostalo veľa potencionálnych noviniek zahalených rúškom tajomstva. A to až tak, že boli iba "na videu". Takto môžete spoznať Motorolu Milestone 2, Samsung Galaxy Ace alebo Sony Ericsson Xperia Play. Mobily sa teda nabalujú funkciami a pridávajú možnosti herných konzol. Ešte sa naučia variť segedín a manželku môžete bez obáv poslať na mesiac k svokre. Alebo na Mesiac. A keďže ani tento týždeň nám nasr....dené vtáky nedajú pokoj, tak oznamujeme, že v marci pribudne na trhu špeciálna edícia Angry Birds prudko súvisiaca s novým animákom Rio.

Vedúci aspoň príde na iné myšlienky, hoci dočasné oslabenie tímu berie zdanlivo športovo. To znamená, že najradšej by do niečoho kopol, alebo si to hodil. Nie, žartujeme, má akurát viac práce, starostí a vlastne aj peňazí. Dokonca až toľko, že si bez váhania kúpil v magente netbook. Za euro. Huncút lakomý! Jeho prvé dojmy môžete nájsť v našom fóre a možno vám pomôžu pri výbere.

Mobilné "tenkrát poprvé" prinieslo aj jeho prvé pocity zo Samsungu Nexus S, čo je vlastne nasledovník nie veľmi úspešného Nexusu One. Logovanie spoločnosťou Google teda zostáva, vy sa zatiaľ pokochajte aspoň fotografiami nefinálnej vzorky. Jedna z prvých cenoviek, ktorá koluje internetom, sa zastavila nad sumou 800 eur. Nuž, názor si urobte sami. Ale vieme aký bude.

Navyše samsungová rodinka Galaxyovcov sa značne rozrástla. Kórejský výrobca vrhol na trh hneď štvoricu fónikov Galaxy so systémom Android 2.2. Tie by mohli na rozdiel od modelu Galaxy S potešiť skromnejších zákazníkov. Funkčne a tentokrát aj finančne.

Steve Jobs odbehol k "obvodnému" a ten mu jednoznačne odporučil pé-enku na neurčito. Nevadí, spoločnosti Apple sa aj tak darí. V ich on-line obchode App Store s aplikáciami si nedávno šťastná výherkyňa stiahla aplikáciu s poradovým číslom 10 000 000 000. Vo finančnom svete by to bol možno rozpočet Vatikánu a Andorry. Tetuška dostala síce iba iTunes Gift Card v hodnote mizivých 10 tisíc dolárov, ale pre spoločnosť je dôležitý fakt, že neuveriteľné číslo dosiahla už dva a pol roka po spustení. V ponuke je pritom momentálne viac ako 440 tisíc aplikácií.

Toto všetko sa ale momentálne netýka Egypťanov. Tí sa posunuli v čase a ocitli sa v dobe, kedy im nevládol Husní Mubarak, ale Tutanchamón. Silnejúce protesty prinútili totiž súčasnú vládu, aby prikázala vypnúť internet a odpojiť väčšinu mobilných sietí. Tešme sa teda z toho čo doma máme a odpustime aj ou-tú to jeho pomalé dátové pripojenie.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu