Gmail

RECENZIA aplikácie Bezplatná Java aplikácia pre pohodlný prístup k Gmail-u.

Gmail je jedna z najlepších e-mailových služieb na svete. Stačí sa zaregistrovať na adrese gmail.com a získate e-mailovú schránku s kapacitou takmer 3 GB dát, pohodlným vyhľadávaním starých e-mailov a pod. Ja napríklad používam Gmail ako záložnú schránku (momentálne 1 500 správ), do ktorej je automaticky preposielaná všetka moja prijatá pošta. Často sa mi totiž stáva, že hľadám údaj použitý v niekoľko mesiacov starej správe a práve nemám pri sebe notebook. Vtedy zadám v internetovom prehliadači mobilu "gmail.com", služba automaticky rozpozná typ telefónu a ponúkne jednoduchú HTML stránku s poslednými správami. V sekcii Hľadať zadám požadovaný príkaz (napríklad meno odosielateľa) a za pár sekúnd mám pred sebou e-maily aj spred roka.

Druhou zásadnou výhodou je zobrazovanie dokumentov a obrázkov. Keď mi príde tlačová správa vo formáte DOC, nemôžem si ju priamo prečítať v mojom bežnom telefóne. A tak opäť zadám do príkazového riadku "gmail.com", prihlásenie nastane automaticky, a ja si o chvíľu čítam dokument, ktorý daná služba prekonvertovala na HTML text. Takáto konverzia je možná u mnohých používaných formátoch (XLS, PDF...). Obrázky v zobrazovaných dokumentoch vynechá.

Rovnaké výhody ponúka bezplatná Java aplikácia, ktorú si stiahnete priamo do akéhokoľvek moderného telefónu z adresy gmail.com/app. Jej základnou výhodou je priamy vstup do schránky Gmail.

Java GmailJava Gmail

prijaté e-maily vo dvoch veľkostiach

Táto jednoduchá, pekná a fuknkčná aplikácia zaberajúca len niekoľko sto kB sa mi osvedčila, a to aj vďaka jej stabilite. Za dobu používania Gmail aplikácie sa mi ani raz nestalo, že by zamrzla, alebo by som nechtiac prišiel o e-maily. Jej používateľské rozhranie je príjemné a prehľadné, rovnako ako aj webové. Možnosti vlastnej úpravy prostredia je však na nízkej úrovni – dá sa zmeniť iba veľkosť písma na veľké alebo malé.

Java GmailJava Gmail

zobrazenie dokumentu

Ak vám niekto známy či neznámy pošle iba e-mail s textom, tak nemáte najmenšie problémy si správu prečítať a odpísať. V prípade ak sa vám pošle niekto obrázok, môžete si ho hneď prezrieť, uložiť sa však nedá. Ak sa v prílohe ocitnú rôzne typy príloh, môžete si ich buď len prezrieť, alebo v prípade nepodporovaných formátov ani to. Ukladanie príloh do telefónu chýba. V prípade ZIP a RAR súborov sa vám zobrazí názov zbaleného súboru. Prílohy nemôžete ani posielať.

Java GmailJava Gmail

možnosti

Pri prezeraní e-mailu sa zobrazí všetká posledná konverzácia s daným adresátom. Ak som si s kamarátom vymenil včera 10 e-mailov s rovnakým predmetom, budem ich vidieť všetky pod sebou, aj bez odpovede s pôvodným textom. Niekedy je to otravné, inokedy som za takýto štýl zobrazovania správ vďačný.

Pri písaní e-mailov je prvým políčkom adresát, druhým predmet a tretím samotný text správy. Pri zadávaní kontaktu máte možnosť napísať e-mailovú schránku ručne alebo použiť adresáta z histórie.

Java GmailJava Gmail

prezeranie e-mailu vo dvoch veľkostiach

Hľadanie v správach zahŕňa všetky položky, čiže adresáta, predmet, text správy a názvy príloh.

S e-mailami môžete pracovať podobne ako vo webovom rozhraní. Triediť si ich do kategórii, archivovať ich, či im priradiť hviezdičku, vymazať alebo premiestniť do spamu (spam e-mail – nevyžiadaná reklama v emailoch).

Java GmailJava Gmail

príloha a odpoveď

Cez aplikáciu máte priamy prístup do prijatých správ (skratka: 0), zvýraznených správ (s hviezdičkou), odoslaných správ a jednotlivých kategórii. Pokiaľ si chcete prezrieť archivované správy, dostanete sa k nim iba cez vyhľadávanie.

Java GmailJava Gmail

výsledok hľadania a nastavenia

Výhody:

jednoduchý prístup ku Gmail-u,

prezeranie dokumentov aj bez prehliadača v mobile,

vyhľadávanie e-mailov,

pekné a jednoduché ovládanie, stabilita,

veľká e-mailová schránka (cez 2,8 GB)

Nevýhody

nieje možné ukladať a odosielať prílohy

chýba slovenská verzia

zložitý prístup k archivovaným správam

absencia GoogleTalku (chatovania)

FREE DOWNLOAD

priamo do mobilu z www.gmail.com/java alebo www.gmail.com/app (159 kB verzia pre K800i)

Používaním sa veľkosť aplikácie zväčšila na asi 300 kB.

Záver

Aplikácia je napriek niektorým nedostatkom (absencia ukladania / posielania príloh) šikovná a získala si ma. Používam ju stále, iba ak potrebujem poslať / stiahnuť nejakú prílohu tak posielam e-mail cez vstavaného klienta. Táto aplikácia je jedinečná jednak tým, čo vám samotný Gmail ponúka (takmer 3 GB miesta pre e-maily, chat) a jednak tým, že neviem o konkurencieschopnej službe a Java aplikácii od jednej firmy. Veď kto vám k e-mailovej schránke dá aj aplikáciu, do všetkých novších modelov telefónov, zároveň a zadarmo? Google. :-)

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 04.05.2007 - 13:36

blast3r: Nepozná niekto inú appl., kt. by bežala pod S40 3rd ?? A hlavne nech vie ukladat prilohy.... THX

anonymous04.05.2007 - 14:55 Trvalý odkaz

djthunder: Super aplikacia,pekne ukazuje aj napr. fotky v prilohe

anonymous04.05.2007 - 15:26 Trvalý odkaz

zemiak: pozri GoTalkMobile, ale ja som si kvoli tomu zalozil dalsie konto na gmaili, nezverim im heslo do mojho hlavneho uctu.

anonymous04.05.2007 - 15:27 Trvalý odkaz

zemiak: Este jedna vec ma napadla. Neviete niekto o aplikacii na spravovanie Google Calendara z mobilu? Dik!

anonymous04.05.2007 - 17:31 Trvalý odkaz

Substance242: gmail, jimm, opera mini -> nutnost :-)

Celá diskusia 24 príspevkov