TÚ SR od minulého utorka vyšetruje výpadok tiesňových liniek

Telekomunikačný úrad Slovenskej Republiky začal v utorok, 18. januára 2011, vyšetrovať nefunkčnosť prístupu k číslam tiesňových volaní (112, 150, 155, 158), ktorý nastal v Žilinskom kraji počas pondelka 17. januára 2011. Chyba bola ešte počas dňa napravená, v podvečerných hodinách už volania na tiesňové linky fungovali. Výpadok služieb však stál ženu z Kysuckého Nového Mesta život. Slovak Telekom k výpadku hlasových služieb následne vydal stanovisko: "Spoločnosť Slovak Telekom vyslovuje ľútosť nad včerajším čiastočným výpadkom hlasových služieb v Žiline a okolí, ku ktorému došlo v dôsledku zlyhania ľudského faktora na strane dodávateľskej firmy. Naša sieť je dimenzovaná na nepretržitú prevádzku a súčasťou celej telekomunikačnej sústavy sú aj záložné riešenia a systémy, ktoré však pri tejto špecifickej situácii nebolo možné použiť. Slovak Telekom o návrhoch na zmenu architektúry a zvýšení spoľahlivosti celého systému tiesňových liniek dlhodobo rokuje s Ministerstvom vnútra SR. Súčasťou navrhovaného riešenia je aj vzájomná zastupiteľnosť jednotlivých koordinačných stredísk integrovaného záchranného systému."

Problém dovolať sa na číslo 112 sa vyskytol počas sobotňajšieho dopoludnia opäť, tentoraz však v Trenčianskom kraji. Dovolať sa opäť nedalo zo siete T-Mobilu. Na problém upozornila TV Markíza. Výpadok trval iba niekoľko desiatok minút a našťastie sa zaobišiel bez ohrozenia života či majetku obyvateľov.

Tlačová správa:

V utorok, 18.1.2011, Telekomunikačný úrad SR (TÚ SR) z vlastného podnetu začal zbierať informácie a následne vyšetrovať nefunkčnosť prístupu k číslam tiesňových volaní, ktoré malo za následok znefunkčnenie integrovaného záchranného systému v regióne Žilinského kraja. TÚ SR z verejne dostupných zdrojov zaznamenal, že v pondelok 17.1.2011 v poobedných hodinách došlo k výpadku poskytovania elektronických komunikačných služieb v sieti spoločnosti Slovak Telekom, a.s. Dôsledkom bola nefunkčnosť prístupu k číslam tiesňových volaní, a tým aj znefunkčnenie integrovaného

záchranného systému v regióne Žilinského kraja. V závere týždňa TÚ SR poskytne bližšie informácie o tomto prípade.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu