Pred5rokmi: BenQ-Siemens, 6681, V3i

pred5rokmiHitparádam kraľovala Madonna s pesničkou Hung up, večnosť ABBA sa potvrdila i v roku 2006, a telefóny boli v tomto týždni akosi menej podstatné. Noviniek aj recenzií bolo menej, no aj napriek tomu sa objavilo zopár zaujímavostí. BenQ-Siemens predstavil nové logo, Sony Ericsson hospodárske výsledky za rok 2005 a T-Mobile začínal s testovacou prevádzkou skromnej 3G siete v Bratislave.

pred5rokmiSedemnásteho januára nám spoločnosť BenQ-Siemens prostredníctvom tlačovej správy oznámila svoj vznik. Zároveň bolo verejnosti predstavené i logo nového výrobcu. Od spojenia nemeckého Siemensu a taiwanskej spoločnosti BenQ si najmä zákazníci sľubovali veľa. Dnes už poznáme príbeh, ktorý skončil zánikom pôsobenia oboch spoločností na európskom trhu. BenQ-Siemens však stihol uviesť tri modely - EF81, S68 a S88. Všetky tri ponúkali tenký dizajn a kovové kryty. Napriek tomu sa akosi neujali.

Sony Ericsson predstavil hospodárske výsledky za rok 2005. Švédsko-japonskému výrobcovi sa podarilo predať až 51,2 milióna zariadení, čo činilo medziročný nárast až 21 %. Čistý zisk 316 mil. eur (2004) na 356 mil. eur (2005). Dnes sa výsledky Sony Ericssonu pohybujú striedavo v červených a čiernych číslach. Predstavená bola i nová verzia internetového prehliadača Opera 8.50 pre Pocket PC (Windows Mobile 2003 a Windows Mobile 5.0). Opera bola pred piatimi rokmi platenou aplikáciou, demo fungovalo 45 dní. Dnes je Opera Mobile dostupná bezplatne pre všetky operačné systémy.

Operátori počas týždňa s novinkami neprišli so žiadnymi novinkami. Na základe čitateľského typu sme priniesli informáciu o možnom spustení UMTS, teda videohovorov a rýchlejších dátových prenosov v Bratislave. Nakoniec sa však jednalo o planý poplach, T-Mobile uskutočnil tlačovú konferenciu až v ďalšom týždni. V závere týždňa prišla Motorola s informáciou o spolupráci s firmou Burton. Ich spoločný produkt s názvom AUDEX jacket bola špeciálna bunda s Bluetooth prijímačom, diaľkovým ovládaním a stereo handsfree. Neskôr sme ju aj otestovali.

pred5rokmiAko som už spomínal v úvode, nielen noviniek bolo pomenej, ale aj recenzií. Objavili sa užívateľské skúsenosti s megapixelovým smartfónom Nokia 6681, ktorý sme v čase uvedenia na trh označili ako prvý megaFON v histórii. Recenzie sa dočkala i Motorola V3i, vylepšená verzia pôvodného RAZRa s megapixelovým fotoaparátom a podporou pamäťových kariet. Konečne Motorola ponúkala to, čo sme vytkli prvej verzii.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu