Pred5rokmi: Mobile Me, 7370, PEBL, S75

pred5rokmiTýždeň od 10. januára do 16. januára 2006 bol na novinky pomerne pestrý. Témam opäť kraľoval Sony Ericsson, ktorý má odvtedy, okrem iného, aj jedno malé servisné miesto navyše. Zaujímavý bol aj výpredaj príslušenstva Sony Ericsson pre majiteľov starších modelov i zberateľov. Nezaháľala ani Nokia s novou farebnou verziou sympatického slajderu či hudobným adaptérom a po prvý krát sa ozval aj Apple!

Úvodom týždňa sme vás nepotešili novinkou o mimoriadne populárnom Agile Messengeri, ktorý podľa viacerých webov mal byť spoplatnený sumou 2,99 eur mesačne alebo 19,95 eur jednorázovo. Zaplatiť za messengerovú aplikáciu takmer 20 € sa nám nielen vtedy, ale aj dnes zdá prehnané. Najmä keď najlepšie hry a aplikácie stoja v priemere 5 až 10 eur, s výnimkou navigačných softvérov a iných špecifických programov.

SE Z800i Sony Ericsson nás počas celého týždňa atakoval novinkami. Na serveri SEmania.cz sa objavili skúsenosti so zaujímavým 3G véčkom - Sony Ericssonom Z800i. Ten sa mimochodom oficiálne nikdy nedostal na slovenský či český trh. Škoda. Na vtedy veľmi známom a populárnom fóre Esato.com, a neskôr i v našom diskusnom fóre, sa objavila produktová fotografia chystaného smartfónu od Sony Ericssonu, ktorý mal konkurovať symbianovým Nokiám. Nakoniec sa však jednalo o podvrh. Neskôr sme sa ale skutočne dočkali vynikajúceho modelu s názvom P1i, ale o tom inokedy. Švédsko-japonský výrobca nás ďalej potešil novým autorizovaným servisom, ktorý dodnes sídli na Vajnorskej ulici v Bratislave v zelenej budove oproti Polusu. Ten v priebehu rovnakého týždňa pripravil pre svojich zákazníkov výpredaj staršieho nerozbaleného príslušenstva, ktoré ste si mohli kúpiť za 49 / 99 Sk. Kolega Richard v ňom napríklad objavil neoprenové puzdro Ericsson určené na upevnenie malého telefónu na ruke pri behu a športovaní.

V3i Zaujímavosťou týždňa bolo i zaregistrovanie značky Mobile Me americkou firmou Apple. Táto informácia vyvolala menší rozruch a špekulácie o tom, či Apple nechystá svoj vlastný model. Nakoniec sa z Mobile Me vykľula služba a Apple prišiel o rok neskôr s prvým iPhonom. Predstavené bolo i príslušenstvo Nokia AD-46. Išlo o redukciu z nokiáckeho Pop-Portu na 3,5 mm jack. Rovnakú funkciu zastával i starší adaptér AD-15, no AD-46-ka mala aj malý mikrofón. Skupinu noviniek uzatváralo objavenie sa dvoch noviniek na slovenskom trhu. Išlo o Motorolu V3i a ružovú Nokiu 6111.

6170 V tomto pomerne úspešnom týždni sme vám piniesli až tri recenzie a jedny užívateľské skúsenosti s Nokiou 6170. Na ňu sa nedá zabudnúť. Bola svojho času mimoriadne vydarená. Vydarené (nielen) pánske véčko s poriadnou klávesnicou. Ten malý displej na nej dnes už vyzerá smiešne, ale vtedy to bolo niečo. Štýlové véčko v podobe okrúhliaku priniesla aj Motorola. Model PEBL U6 síce neponúkal extra výbavu, no mnoho fanúšikov si získal práve kvôli netradičnému oblému dizajnu. Ak 6170-ka bola skôr pre mužov, okrúhliak z Ameriky bol určený skôr ženám.

7370Keď už sme pri ženských telefónoch, nedá mi nespomenúť test rotačnej Nokie 7370 z kolekcie L'amour. Fantastický dizajn bol z tohto pohľadu silným konkurentom Motoroly. Nokia navyše ponúkala i podporu pamäťových kariet. Vidieť, že pred piatimi rokmi výrobcovia nemali problém pohrať sa s dizajnom a zaujať nielen funkciami, ale aj výzorom telefónu. Nokia vtedy chŕlila jeden model za druhým, no treba uznať, že tie dizajnovo zaujímavé vo všeobecnosti netrpeli nedostatočnou výbavou. Skôr naopak. Boli to občas aj technologické lahôdky. Len si spomeňte na Nokiu 7280 z roku 2004.

S75Naopak, muži si zgustli na poriadnom high-ende S75 - jednom z posledných Siemensov vôbec. A pozrite na ten obsah balenia: mobil, nabíjačka, 128 MB karta RS MMC... Až 128 MB karta! Model S75 však ani náznakom nepocítil slávu úžasnej S65-ky. Bol to skôr taký chudáčik, ktorý už trpel zlou situáciou sekcie mobilných telefónov v Siemense.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu