Štastné a veselé!

A je to tu zas. Po ekonomicky úžasnom období zhonu, nákupov, zápch, vytrubovania, nervov, pôžičiek, podpisovania zmlúv...sú tu konečne Vianoce. Sviatky radosti, pokoja, rodiny aj pripomenutia narodenia Ježiša Krista.

Z rekordných novembrových štatistík návštevnosti sa aj my konečne prehupneme do akéhosi obdobia kľudu, kedy nechceme telefóny ani len vidieť, kedy radšej navštevujeme blízkych, užívame si teplo domova, dvadsiatykrát si pozrieme Popolušku a pripravujeme sa na oslavy konca roka. Škoda len, že nám veľa neostalo z krásneho decembrového snehu. Sviatky zimy budú zase raz na blate.

Niekedy rozmýšľam, že by mali byť Vianoce flexibilnejšie, podľa snehu. Veď aj tak nevieme, kedy presne sa ten Kristus narodil a zimný slnovrat už dnes nikto neoslavuje. Kresťanom tak môže byť nakoniec jedno, kedy tie Vianoce nakoniec budú. Hlavne, že budú. Školáci aj operátori by netrpezlivo sledovali každý večer predpoveď počasia, kedy slávny meteorológ ohlási, že termín "bielych Vianoc" je tu. Napríklad v tomto roku by sme mali Vianoce už dávno za nami. A možno ani nie. Už vidím lobistov od našich mobilných operátorov stepovať na začiatku decembra v meteorologickom ústave, že zima určite ešte príde, že aj druhá vlna musí byť, v januári, že nech Vianoce ešte nevyhlasujú, že sa im ešte nezaviazal dostatok zákazníkov na minimálne dva roky. Aj školy by flexibilné "biele Vianoce" určite privítali. Čo taká základná škola v Bertotovciach ušetrí na kúrení, keď cez vianočné prázdniny máme vonku desať stupňov? No nič extra! Ale keby platili moje "biele Vianoce", tie nové, uzimené, posuvné, flexibilné, tak by sa už čo-to na kúrení ušetrilo. Veď uznajte.

Tento rok teda na Vianoce asi sneh nebude. Voľajako sa s tým už zmierim. Vypínam na pár dní počítač, v telefóne sa budem venovať výhradne zábavným činnostiam, aj to v minimálnej miere a idem relaxovať.

Oddýchnite si aj vy. A kľudne aj od nás. Veď sú to len telefóny. A keď už tie naše zázračné krabičky z rúk nedáte, použite ich rozumne a zmysluplne. Nie na bezduché hromadné odosielanie obohratej básničky bez konkrétneho adresáta, ale na úprimný telefonát babičke, ktorá naň možno sama cez Vianoce čaká. Na rozhovor so starým priateľom, ktorý býva stovky kilometrov ďaleko. Jednoducho, na šírenie priateľstva a radosti. Na to, na čo bol mobilný telefón vytvorený. Skracovať vzdialenosti.

Krásne prežitie vianočných sviatkov vám želá celý tím Fony.sk. Úprimne. Zo srdca.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu