Orange: nové SIM karty s podporou bezkontaktných platieb

Skupina Orange má veľké ambície v presadzovaní nových SIM kariet, ktorými sa bude dať platiť za tovar a služby.

Včera, 15. decembra 2010, sa totiž Orange na stretnutí s výrobcami mobilných telefónov dohodol už na predbežných termínoch dostupnosti nových SIM kariet - na druhej polovici roka 2011 pre fakturované služby (post-paid). Plánom je, aby viac než polovica nových smartfónov v roku 2011 už slúžila aj na bezkontaktné platby za nákupy.

Francúzsky Orange plánuje vybaviť 500 000 zákazníkov kompatibilnými telefónmi do konca roku 2011.

Toto oznámenie nadväzuje na testovaciu prevádzku bezkontaktných platieb mobilnými telefónmi vo francúzskom Nice od mája 2010. Tá prilákala asi 3 000 používateľov rôznych mobilných operátorov. Cityzi, ako sa služba nazýva, bude komerčne spustená v celom Francúzsku v roku 2011.

Bezkontaktné platby fungujú vďaka technológii NFC (Near Field Communication), ktorá má dosah len niekoľko centimetrov. Túto technológiu zvláda už do svojich telefónov implementovať Nokia (NFC podporuje pár starších modelov fínskeho výrobcu). Nie je tiež náhodou, že Google implementoval NFC aj do novej verzie OS Android s označením 2.3 a už ju prakticky podporuje aj androidový mobil Nexus S.

NFC bude podľa všetkého v mobilných telefónoch technológiou roka 2011. Načakali sme sa, ale konečne je tu. O pár rokov už zoberiete len mobil do ruky a ide sa na nákupy či do kina. Príjemné.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu