GSMA predstavila novú zabudovanú SIM kartu, ktorú možno aktivovať diaľkovo

GSMA (GSM Asociácia) dnes oznámila vytvorenie skupiny mobilných operátorov, ktorí sa budú venovať skúmaniu a vývoju novej tzv. zabudovanej SIM karty (angl. embedded SIM). Tú bude možné aktivovať diaľkovo. Tento krok umožní návrh a vytvorenie nových foriem mobilných komunikácií. To zahŕňa napríklad pripojenie zariadení ako sú fotoaparáty, MP3 prehrávače, navigácie, videokamery či čítačky elektronických kníh do mobilných sietí.

"Tradičná SIM bola dôležitá inovácia v oblasti mobilnej telefónie, a poskytuje mnoho výhod pre spotrebiteľov, pokiaľ ide o bezpečnosť, prenosnosti kontaktov a jednoduché prenášanie zariadení v celej sieti," uviedol Rob Conway, výkonný riaditeľ a člen predstavenstva GSMA. "Ako sa naše odvetvie pohybuje od pripojenia telefónov k pripojeniu širokej škály zariadení, je zrejmé, že zabudované SIM karty by mohli priniesť ešte väčšiu pružnosť. Zabudovaná SIM karta poskytne vlastnú úroveň zabezpečenia, ako aj ďalšie funkcie, ktoré umožnia poskytovať nové služby. Tými sú napríklad elektronická peňaženka či NFC aplikácie."

GSMA skupinu, ktorá sa bude zaoberať zabudovanou SIM kartou tvorí skupina popredných technických odborníkov od operátorov ako: AT & T, China Mobile, Deutsche Telekom, France Telecom Orange, KT, NTT DoCoMo, SK Telecom, Telecom Italia, Telefónica, Verizon Wireless a Vodafone. Táto skupina bude pracovať v spolupráci s významnými výrobcami SIM.

Očakávané dokončenie analýzy požiadaviek trhu je naplánované na január 2011. Výsledné technické riešenie bude postavené na princípoch otvorenosti a štandardizácie. Prvé zariadenia využívajúce zabudovanú SIM kartu sa očakávajú v roku 2012.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu