Nokia 6120 classic

RECENZIA smartfónu 3G smartfón s QVGA displejom, HSDPA a 2 Mpix fotoaparátom.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická,

OS: Symbian OS v9.2, S60 3rd Edition, Feature Pack 1,

single CPU, ARM 11, 369 MHz

frekvencie: 850/900/1800/1900 + UMTS, HSDPA (850/2100 MHz)

rozmery: 105 x 46 x 15 mm,

hmotnosť: 89 gramov (zistená: 89 g),

displej: aktívny, 240 x 320 b., 16 777 144 farieb, uhlopriečka 51 mm (31 x 41 mm), aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 2 Mpix (1600 x 1200 b.), LED blesk, záznam videí (MPEG4, 320 x 240 b.),

QVGA kamera na videohovory 320 x 240 b.,

pamäť: 35 MB + microSD (do 2 GB), zdieľaná, RAM 64 MB (po zapnutí 20 MB),

správy: SMS, MMS (do 300 kB), CB, e-mail,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR (A2DP), miniUSB 2.0, mass storage,

hudba: MP3/AAC/eAAC/eAAC+/WMA prehrávač, 2,5 mm jack, FM rádio,

ostatné: Java 2.0, internetový prehliadač, videohovor, prehliadač dokumentov (Excel, PDF, Powerpoint, Word, Zip), Flash 2.0,

batéria: BL-5B, 860 mAh,

výdrž: do 3 h hovoru/200 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

makro, autofocus, aktívny kryt fotoaparátu, IrDA, Wi-Fi,

Obsah balenia:

Nokia 6120 classic, nabíjačka AC-4, batéria BL-5B, stereo slúchadlá s 2,5 mm konektorom HS-47, CD-ROM, miniUSB kábel DKE-2, potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Nové Symbian 9.2 s Feature Pack 1 (Nokia N76, N95, 6120 classic, 6110 navigator, 5700 XpressMusic a ďalšie), ktoré som mal teraz nedávno v ruke, majú niekoľko vylepšení oproti OS Symbian 9.1:

- rýchlejší procesor a reakcie,

- viacero opakovaných budíkov,

- označovanie spustených aplikácií v menu,

- automatické blokovanie klávesnice,

- lepší a jednotný webový a wapový prehliadač,

- RSS vo webovom prehliadači,

- trojrozmerné štýly menu,

- vylepšené nastavenia prístroja,

- zjednotené nastavenia aplikácií,

- funkcia Panorama vo fotoaparáte,

- niekedy chýbajúce tlačidlo "ceruzka",

- úplné zhasínanie displeja po pár minútach,

- záznamník zvuku (WAV, 128 kbps, 60 minút),

- ...

Nokia 6120 classic je prekvapivo sympatický telefón. Najprv som mu nevenoval veľa pozornosti, ale po osobnom kontakte s ním si ju určite zaslúži. V prvom rade nevyzerá vôbec akosmartfón , rozmermi sa radí k bežným telefónom, a to sa mi na nej páči. Spracovanie je veľmi dobré. Hore sa nachádza vypínacie tlačidlo, v pravej stene dvojité tlačidlo pre reguláciu hlasitosti, nižšie spúšť fotoaparátu, v ľavej stene zase otvor pre hlasnú reprodukciu zvukov amicroSD karta pod pevným krytom. Spodná stena obsahuje vstup pre tenkú nabíjačku, 2,5 mm hudobný konektor a miniUSB. Vzadu je objektív a LED blesk.

EXTRA plus: maličký, dobre spracovaný smartfón.

Klávesnica je malá a hlučná. Hlavný ovládací prvok je veľmi dobrý, ale ostatné ovládacie prvky mohli byť väčšie. Keby výrobca umiestnil tlačidlo MENU a C inam, bolo by to lepšie. Ale zvykol som si, mám tenké prsty. Novému Symbianu nechýba ani automatické blokovanie klávesnice. Podržaním tlačidla menu sa zobrazí zoznam spustených aplikácií, ktoré sú označené aj v menu. Červeným tlačidlom ukončíte väčšinu funkcií, niekedy sa napríklad nezavrie internetový prehliadač. Tlačidlo CERUZKA nahradíte podržaním mriežky.

EXTRA mínus: malé a hlučné tlačidlá.

Displej je vydarený, jemný, a spoľahlivý aj na priamom slnku. Nechýbajú dve 3D ponuky, ja som radšej používal klasickú ikonovú. Menu je možné usporiadať podľa vlastných predstáv. V nastaveniach nájdete viac úrovní nastavenia jasu, tri veľkosti písma v ponuke, časový limit šetriča aj podsvietenia. Významným nedostatkom nových Symbianov je zhasínanie displeja po pár minútach. Šetrič sa skrátka vytratí a displej je úplne čierny.

EXTRA plus: skutočne rýchle reakcie.

EXTRA mínus: zhasínanie displeja po pár minútach.

Fotoaparát sa síce pýši nápisom 2.0 megapixel, ale to je naozaj len marketingovým ťahom. Výsledky hovoria, že sa jedná o podpriemerný snímač momentiek, vhodný prípadne aj na nejakú dokumentáciu. Zabudnite aj na makro, aj na automatické zaostrovanie, aj na ďalšie vymoženosti pokročilých fotomobilov. Jedinou novinkou je panoramatický režim, ktorý je celkom šikovne riešený. Stačí stlačiť spúšť a pomaly sa otáčať okolo vlastnej osi Pomalá Nokia N73 teda stále nemá konkurenta...teda okrem drahej N95-ky. Fotky sú v Galérii od videí oddelené do samostatných zložiek. Chýba mi tu listovanie fotkami roztiahnutými na celú plochu displeja.

EXTRA plus: šikovné riešenie funkcie Panorama.

EXTRA mínus: slabé fotografie.

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

Záznam videí je nadštandardný, QVGA rozlíšenie a AAC zvuková stopa spolu vytvárajú veľmi pekný záznam MPEG4 videí. Tie sú veľmi pekné priamo v mobile a celkom slušné aj v PC.

UKÁŽKA VIDEA (MPEG4, 1,1 MB)

Profily stále nie sú časované, ale prepínate ich okamžite vypínacím tlačidlom. Prehrávač hudby je pekný, s pokročilými funkciami. Samozrejmosťou je nastaviteľný ekvalizér či vyhľadávanie skladieb podľa intepretov. Z hudobných funkcií nechýba ani FM rádio (Visual Radio) s internetovým zoznamom FM staníc vo vybraných lokalitách. RDS stále chýba. Kvalita dodávaných slúchadiel je priemerná, určite aspoň vyskúšajte v lepšom Hi-Fi obchode nejaké lepšie. Ale až po zakúpení redukcie z 2,5 na 3,5 mm konektor. Hlasná reprodukcia hudby je prekvapivo dobrá.

EXTRA plus: prekvapivo dobrá hlasná reprodukcia hudby + 2,5 mm konektor.

Interná pamäť ponúka kapacitu 36 MB, čo nie je pri plnohodnotnom používaní e-mailového prehliadača a inštalovanýia aplikácií do pamäte prístroja veľmi veľa, ale ani málo. Väčšine však táto pamäť postačí, a nakoniec, rozšírite ju pomocou microSD karty. Mass storage funguje len s pamäťovou kartou, ale spoľahlivo. Po pripojení ku PC je mobil zapnutý v bežnom profile, žiadne odpájanie rádiovej časti sa našťastie nekoná. miniUSB konektor ma nesmierne potešil, aj keď mobil nenabíja, na prenos fotiek je ideálny.

EXTRA plus: miniUSB + mass storage bez odpojenia rádiovej časti.

Hovorové funkcie sú rovnaké ako v ostatných modeloch s OS Symbian 9.2. Nechýba šikovný telefónny zoznam s vyhľadávaním podľa počiatku mena i priezviska, spoľahnúť sa môžete aj na 30-dňový denník. Pohodlný záznamník hovoru stále chýba. Musíte použiť diktafón v menu prístroja.

EXTRA plus: nový, kvalitný diktafón.

Slovník T9 v SMS-ke stále píše aj odosiela správy s diakritikou, a tak je pre 160-znakové správy nepoužiteľný. Automatický výber e-mailových správ je mnou obľúbená funkcia, 6120 classic pri POP3 najkratší interval 30 minút, pre častejšiu kontrolu schránky (už od 5 minút) jednoznačne odporúčam vyskúšať protokol IMAP4, ktorý častejšie komunikuje so serverom, sťahuje len hlavičky, a až dodatočne celé e-maily. Tento mobil ponúka aj bleskové prezeranie príloh pomocou PDF readera aj prehliadača dokumentov Quickoffice. Pri nastavení e-mailu pomáha sprievodca, no nastavenie príjmu a výberu správ musíte aj tak dokončiť dodatočne.

EXTRA mínus: T9 s diakritikou stále skracuje správy pri použití viacerých slovenských znakov.

Nastavenie MMS ručne (univerzálne údaje pre všetky telefóny): Orange - O2 - T-Mobile

Internetový prehliadač je už jednotný, zobrazí wapové aj webové stránky, a najmä, keď kliknete na odkaz v e-maile, otvorí ho ako plnohodnotnú stránku (na rozdiel od starších modelov). Stlačením červeného tlačidla sa väčšinou spustený prehliadač len minimalizuje, ale neukončí...na rozdiel od množstva iných aplikácií. Tento internetový prehliadač je unikátna a veľmi prepracovaná aplikácia na prezeranie webu. Nový webový prehliadač S60 ponúka niekoľko vylepšení. Po dvojitom stlačení stredového tlačidla sa zobrazí užitočné menu s históriou, reloadom, prehľadom stránky, hľadaním textu na zobrazenom webe a RSS. Nechýba tiež režim na ležato, prehliadač sa zobrazí naležato aj posunutím horného ramena do správnej polohy. Mnohých poteší autodopĺňanie slov a vypĺňanie hesiel. K dispozícii je aj podpora Asynchronous Java script a XML (AJAX) pomôže napríklad pri prezeraní online máp.

EXTRA plus: jednotný a veľmi kvalitný internetový prehliadač.

Nastavenie internetového prehliadača ručne (univerzálne údaje pre všetky telefóny): Orange TU - O2 - T-Mobile TU.

Konektivita Nokie 6120 classic je na veľmi dobrej úrovni. Podpora GPRS, EDGE, UMTS a HSDPA sú ideálnou kombináciou na našom území. Na prenos súborov medzi mobilom a PC veľmi dobre poslúži spojenie cez miniUSB konektor. Bluetooth triedy 2.0 ponúka aj podporu A2DP. Chýba už len wi-fi.

EXTRA plus: podpora HSPDA.

Na Nokii 6120 classic tiež prekvapí podpora DTM triedy 11 (simultánny prenos hlasu pri surfovaní cez EDGE) a k dispozícii budú aj prenosy cez Bluetooth v offline režime bez SIM karty.

Z organizačných funkcií spomeniem prepracovanú správu budíkov a veľmi dobrý kalendár prepojený s aktívnym pohotovostným režimom.

Výhody:

- rozmery a hmotnosť,

- rýchle reakcie,

- podpora HSDPA,

- množstvo noviniek OS Symbian 9.2

Nevýhody:

- zhasínanie displeja po 3 minútach,

- slabší fotoaparát,

- malá a hlučná klávesnica.

Orientačná cena: 9 990 Sk (Agora plus)

Záver

Nokia 6120 classic je mojim favoritom medzi smartfónmi pre rok 2007. Malý, rýchly, s obrovskou paletou možností a jediným zásadnejším nedostatkom - slabým fotoaparátom. Ak máte veľké prsty, nebude sa vám asi páčiť ani menšia klávesnica. Podpora HSDPA, kvalitný internetový prehliadač, veľmi dobré organizačné funkcie a mnoho ďalšieho hovorí práve za Nokiu 6120 classic. V tejto kategórii jej len ťažko hľadám konkurenciu.

Dôležité odkazy:

- podpora Nokií

- kontakt na výrobcu (Nokia SK)

- distribútor (Nokia)

- služby zákazníkom (Nokia)

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 02.07.2007 - 21:15

mental.disease: za slušnu cenu, na zdielanie RI od T-Mobile..

anonymous17.04.2007 - 15:09 Trvalý odkaz

Fizzy: Tak toto sa mi paci. Nokia E50 s lepsou vybavou ;) Ma zatial moje sympatie a taktiez i cena.

anonymous17.04.2007 - 15:27 Trvalý odkaz

graffoo: jj, tiez pozeram ze vcelku sikovny fonik pre biznis...

anonymous17.04.2007 - 15:45 Trvalý odkaz

tomino: preco pre biznis?
Myslim si, ze pouzitelny v kazdom smere - biznis (chyba Wifi, co je -) a i zabavu pre beznych ludi (good display, data, videohovory, pamatovky..) a ma i super cenu - cca 10000Sk, co je akceptovatelne celkom v pohode, bo za taku cenu novy notebook nekupim:)

anonymous17.04.2007 - 15:53 Trvalý odkaz

graffoo: ja mam dve triedy fonov - biznis a multimedia - na na multimedia mu chyba fotak s AF, tlacidla na ovladanie hudby, FM radio a tak...

Celá diskusia 276 príspevkov