HTC S710 Vox

Prvý kontakt so smartfónom Malý sartfón s 2 Mpix fotoaparátom, QVGA displejom a vysúvacou QWERTY klávesnicou.

Základné parametre

konštrukcia: vysúvacia, QWERTY

OS: Windows Mobile 6 Standard

procesor TI's OMAP™ 850, 201 MHz

frekvencie: 850/900/1800/1900 MHz

rozmery: 102 x 50 x 19 mm,

hmotnosť: 140 gramov,

displej: aktívny, 240 x 320 b., 65 536 farieb, uhlopriečka 61 mm, 49 x 36 mm

fotoaparát: 2 Mpix, záznam videí (176 x 144 b.),

pamäť: 64 MB + microSD, 128 MB ROM, 64 MB RAM,

správy: SMS, MMS, e-mail,

globálny prenos dát: GPRS 4+2, EDGE 4+2,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 (A2DP), Wi-Fi 802.11 b/g, miniUSB,

hudba: AMR/AAC/WAV/WMA/MP3 prehrávač,

ostatné: Java, internetový prehliadač,

prehliadač a editor dokumentov Word, Excel, PowerPoint, prehliadač PDF,

batéria: 1050 mAh, Li-Ion,

výdrž: do 7 h hovoru/170 h pohotovosti

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

blesk, autofocus, makro, aktívny kryt fotoaparátu, UMTS, HSDPA, FM rádio, IrDA, 3,5 mm jack,

Obsah balenia:

mobil, batéria, nabíjačka, miniUSB kábel, stereo handsfree, CD, potrebné dokumenty

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

HTC S710 (alebo aj Vox) je zariadenie novej konštrukcie, HTC takýto systém ešte nepoužilo. V zavretom stave sa jedná o bežný smartfón s QVGA displejom, päťsmerovým ovládacím prvkom a klasickou alfanumerickou klávesnicou, ale po vysunutí QWERTY klávesnice do boku sa premení na zaujímavý pracovný nástroj pre rýchle vybavovanie e-mailov a iných typov správ. Vysúvanie sa uskutočňuje do netradičnej strany, akoby bol Vox určený najmä ľavákom. Na to si treba chvíľu zvykať.

Displej nie je dotykový, jedná sa o tzv. smartphone edition, ktorá je v prípade Windows Mobile 6 označená ako Standard. Viditeľnosť displeja na priamom slnku je tragická. Orientácia obrazu sa prispôsobuje aktuálnemu rozloženiu konštrukcie. Tá je kvalitná, ramená sa od seba aj do seba vysúvajú ľahko. HTC S710 je prekvapivo malé zariadenie, čakal som podstatne väčší mobil.

V slúchadle sú aj dve diódy, každá svieti dvoma farbami. Takto HTC S710 signalizuje nabíjanie, zmeškanú udalosť, aktivitu a pod.

SIM kartu vkladáte do špeciálneho priestoru v hornom ramene. Pozor, už odňatie krytu zariadenie vypne!

QWERTY klávesnica je rozložená v troch riadkoch, číslice sú usporiadané logicky. Podsvietenie je regulované svetelným senzorom, táto funkcia je deaktivovateľná. Silná červená dióda signalizuje použitie Fn aj Caps lock. Na písanie na tejto trojriadkovej QWERTY klávesnici si treba zvykať. Každé tlačidlo má aspoň dve funkcie a prekvapilo ma prítomné písanie v slovenčine. Vy síce napíšete slovo "preco", ale nový slovník xt9 ponúkne alternatívu s diakritikou. Na toto som tak dlho čakal. Slovník je, samozrejme, učenlivý.

Reakcie prístroja sú pomalšie, môže za to zastaraný procesor. Napríklad pri otváraní a práci s PDF súborom som sa načakal. Na bežnú prácu však 200 MHz procesor stačí.

Fotoaparátu chýba blesk. 2 Mpix snímky sú celkom slušnej kvality, sklamal ma záznam QCIF videí. Snímky sú orientované na výšku, čo ma zaskočilo. Veď foto-tlačidlo je umiestnené práve na pohodlné "cvaknutie" pri polohe na ležato. Nastavenia fotoaparátu sú bohaté, potešilo ma vytváranie názvu fotiek podľa poradia, dátumu alebo dátumu a času. Takto mám vo fotkách úplný prehľad.

Bluetooth si nepamútá naposledy použité zariadenia. Bluetooth profily: A2DP-Source, FTP, AVRCP-Target, BNEP, FT-Client, FT-Server, GAP, Generic Object Exchange, HandsFree-AG, Headset-AG, HID profile, OPP-Client, OPP-Server, PAN profile, SAP-Server, Serial Port profile.

Novinkou je Správca zvukov, v ktorom si vytvárate zoznamy skladieb. Editor dokumentov nedokáže vytvárať nové dokumenty, len ich upravovať. Preto je dobré si do zariadenia vložiť niekoľko prázdnych dokumentov vytvorených v PC.

Podobne ako v Samsungu i600, aj tu je prítomná aplikácia Internet sharing, zdieľanie internetu. A tak v tejto aplikácii zapnem pripojenie, pripojím mobil ku PC a okamžite som pripojený k internetu. Návykové! Nutnosťou je však inštalácia Active Sync do PC, aj keď ho na tento úkon nepotrebujete. Obsahuje zrejme jeden špeciálny ovládača.

Novinkou sú tiež poznámky, ktoré sú síce aj v Samsungu i600, no v bežných telefónoch s Windows Mobile 5.0 smartphone ich nenájdete. Poznámky však nie sú synchronizovateľné.

Cena: 13 490 Sk

Záver

V zavretom stave vyzerá byť HTC S710 bežný smartfónik s klasickou klávesnicou. Možno trochu hrubší než známe SPV C500 či C100, ktoré sú u nás asi najpopulárnejšie. Vysunutím trojriadkovej QWERTY klávesnice sa však premení na plnohodnotný textový nástroj s rýchlym písaním poznámok, pripomienok či správ...najmä e-mailov. Pomocou klávesových skratiek spustíte obľúbenú aplikáciu, výhody operačného systému Widnows Mobile 6 Standard je mnoho. Softvérových zmien je len zopár, najviac ma prekvapilo dopĺňanie diakritiky do slov písaných holou QWERTY klávesnicou. Na HTC S710 ma mrzí len slabšia podpora multimediálnych funkcií - uspokojí 2 Mpix fotoaparátom a prehrávačom hudby. Záznam videí je slabý, FM rádio chýba. Väčším nedostatkom je absencia podpory 3G funkcií, rýchly prenos dát dopĺňa len podpora Wi-Fi. Nástupca S710 by už mal ponúknuť aj podporu UMTS a HSDPA.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 06.06.2007 - 21:49

graffoo: keby to malo klasicky win mobile a nie smartphone edition tak by to bolo fajn... ale ja smartpjone edition nemusim :) inak v uvode je napisany dotykovy disp. a o par riadkov nizsie uz nie je ;)

anonymous06.04.2007 - 19:32 Trvalý odkaz

mborik: toto je kone?ne fónik, ktorý by ma zaujal, hoc nechápem, v ?om by ma obmedzilo ozna?enie "smartphone edition", ktoré spomíal graffo ... ale presne takáto konštrukcia qwerty klávesnice by ma lákala!

anonymous06.04.2007 - 20:05 Trvalý odkaz

simumarek: Na nete som na neho videl videorecenziu a zamrzela ma pomalost otacania displaya, aj ked to moze byt dosledkom predfinalnej vzorky. Dufam, ze v reale to bude o nieco rychlejsie.

anonymous07.04.2007 - 00:53 Trvalý odkaz

warior: pekna masinka, uz len nech to ma dobry disp. dobry reproduktor a neni o com uvazovat a moja EL71ka moze cestovat, presne taketo nieco potrebujem ;)

anonymous08.04.2007 - 10:12 Trvalý odkaz

graffoo: smartphone edition ma hodne obmedzeni co sa tyka nastaveni a chybaju mi v zaklade dve funkcie ktore od smartfonu vyzadujem - kopirovanie textu a vyberanie viacerych veci naraz (ako na pc ked drzis CTRL a oznacujes viacero suborov napr. na vymazanie)... to kopirovanie textu sa vraj da doinstalovat ale ta druha vec, ktore pre mna omnoho dolezitejsia tam nie je...

Celá diskusia 28 príspevkov