Nokia 5700 XpressMusic

RECENZIA smartfónu Hudobný 3G mobil s OS Symbian, otočnou konštrukciou, QVGA displejom a 2 Mpix fotoaparátom.

Základné parametre:

konštrukcia: rotačná,

OS: Symbian 9.2, S60 3rd Edition FP1,

Single CPU, ARM 11, 369 MHz

frekvencie: 850/900/1800/1900 MHz + UMTS

rozmery: 108. x 51 x 17 mm,

hmotnosť: 115 gramov (zistená: ???),

displej: aktívny, 240 x 320 b., 16 777 216 farieb, 33,5 x 44,5 mm, uhlopriečka 56 mm, aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 2 Mpix (1600 x 1200 b.), LED blesk, záznam videí (320 x 240 b., MPEG4),

pamäť: 35 MB + microSD (do 2 GB), 128 MB flash a 64 MB RAM (18 MB po zapnutí),

správy: SMS, MMS (do 300 kB), CB, e-mail, PTT, RSS,

globálny prenos dát: GPRS 4+3, EDGE 4+3, UMTS do 384 kbps,

lokálny prenos dát: IrDA, Bluetooth 2.0 + EDR (A2DP), miniUSB, mass storage,

hudba: MP3/AAC/eAAC/eAAC+/WMA prehrávač, 2,5 mm konektor (3,5 mm adaptér v balení), FM rádio, stereo reproduktory,

ostatné: Java, internetový prehliadač, videohovor, Flash Lite player 2.0, prehliadač Excel, PDF, Powerpoint, Word, Zip,

batéria: BP-5M, 900 mAh,

výdrž: do 3 h hovoru/300 h pohotovosti/10 h hudby,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

makro, autofocus, aktívny kryt fotoaparátu, HSDPA, Wi-Fi,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

V 03.27, 12-04-07, RM-230

Obsah balenia:

Nokia 5700 XpressMusic phone, batéria BP-5M, nabíjačka AC-5, slúchadlá HS-44 / AD-44, microSD karta neznámej kapacity, USB kábel DKE-2, CD ROM s Nokia PC Suite a aplikáciami do mobilu, potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Nokia 5700 je akýmsi kombinovaným nástupcom modelov 5300 a 3250. Od prvého prevzala štýl, farebnú kombináciu, displej, od druhého operačný systém a konštrukciu.

Nové Symbian 9.2 s Feature Pack 1 (Nokia N76, N95, 6110 Navigator, 5700 XpressMusic a ďalšie), ktoré som mal teraz nedávno v ruke, majú niekoľko vylepšení oproti OS Symbian 9.1:

- rýchlejší procesor a reakcie,

- opakované budíky (viacero),

- označovanie spustených aplikácií v menu,

- automatické blokovanie klávesnice,

- jednotný prehliadač webu a WAP-u,

- RSS vo webovom prehliadači,

- trojrozmerné menu,

- vylepšené (zjednotené) nastavenia prístroja,

- funkcia Panorama vo fotoaparáte,

- niekedy chýbajúce tlačidlo "ceruzka",

- záznamník zvuku (WAV, 128 kbps, 60 minút),

- ...

Tak je tomu aj v Nokii 5700.

Dizajn prístroja je zrejmý z fotiek. V ruke som mal prístroj s neznačkovou batériou, kvôli ktorej nesedel presne zadný kryt. V ľavej stene sa ukrýva dvojica tlačidiel na reguláciu hlasitosti, v pravej stene IrDA a gumený kryt, pod ktorým sa ukrýva miniUSB, nabíjačka a pamäťová karta. Hore je vypínacie tlačidlo. Zaujímavá je spodná rotačná časť s alfanumerickou klávesnicou. Jej otočením spustíte fotoaparát, videohovor a prehrávač hudby, každé v inej polohe. Po otočení o 180 stupňov alfanumerickú klávesnicu nahradia hudobné tlačidlá. Vtedy je dvojica reproduktorov na jednej, ľavej, strane. V rotačnej časti je aj fotoaparát, LED blesk a dole 2,5 mm konektor s otvorom pre pútko.

Klávesnica je priemerná, kritizujem najmä joystick a natesno umiestnené alfanumerické tlačidlá. Rozmiestnenie ostatných tlačidiel je dobré. Novinkou je automatické blokovanie klávesnice, po ktorom nie je možné ovládať ani hudobné funkcie. Podržaním tlačidla menu sa zobrazí zoznam spustených aplikácií, ktoré sú označené aj v menu. Červeným tlačidlom ukončíte väčšinu funkcií, okrem internetového prehliadača a prehrávača hudby (aj doinštalovanej aplikácie Nokia Sports Tracker).

Displej je veľmi pekný, QVGA rozlíšenie je už našťastie štandardom. Nechýbajú dve 3D ponuky, ja som radšej používal klasickú ikonovú. Menu je možné usporiadať si podľa vlastných predstáv.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Fotoaparát dosahuje slabšie výsledky, nečakajte zázraky. Ale prekvapila ma nová funkcia Panorama. Stlačíte spúšť, pomaly sa otáčate okolo svojej osi a Nokia sama sníma a fotky spája. Môžu byť dve, aj štyri. Výška výslednej panoramatickej fotky je 233 bodov, šírka závisí od počtu dielov. Blesk je skôr z núdze cnosť. Prezerané fotky sa otočením rotačnej časti zobrazia na ležato. To je praktické.

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

Záznam QVGA videí s plynulým priblížením a AAC zvukom poteší, dobre vyzerajú nielen v mobile, ale aj v PC.

UKÁŽKA VIDEA (MPEG4, 800 kB)

Profily stále nie sú časované, ale prepínate ich okamžite vypínacím tlačidlom. Prehrávač hudby je tradičný, nájdete ho aj v iných Symbian modeloch. Štandardne sa jedná o systémovú aplikáciu, takže po spustení ho už nevypnete. Je to kvôli tomu, aby vám neprestala hrať hudba pri nedostatku pamäte RAM. Devízou sú slúchadlá v balení s 3,5 mm konektorom. Tie som však v ruke nemal. Samozrejmosťou je nastaviteľný ekvalizér. Z hudobných funkcií nechýba ani FM rádio (Visual Radio) s internetovým zoznamom FM staníc vo vybraných lokalitách. RDS stále chýba. Odporúčam prečítať si článok Porovnanie FM rádií.

Hovorové funkcie sú rovnaké ako v ostatných modeloch s OS Symbian 9.2. Pohodlný záznamník hovoru stále chýba. Musíte použiť diktafón v menu prístroja. Aj telefónny zoznam je stále rovnaký.

Rovnako aj SMS, MMS, CB a e-mailové správy ostali zachované. Kontrola elektronicke pošty každých 30 minút pri POP3 a 5 minút pri IMAP4 je už v posledných Nokiách tiež štandardom (prečo nie je taká častá aj pri POP3?).

Nastavenie MMS ručne (univerzálne údaje pre všetky telefóny): Orange - O2 - T-Mobile

Internetový prehliadač je už jednotný, zobrazí wapové aj webové stránky. Stlačením červeného tlačidla sa spustený prehliadač len minimalizuje, ale neukončí...na rozdiel od množstva iných aplikácií. Tento internetový prehliadač je unikátna aplikácia na prezeranie webu. Ponúka všetky základné funkcie, pričom zobrazenie web stránky je dokonalé. Tlačidlom 8 zobrazíte drobný náhľad na stránku, presuniete sa kam potrebujete a v sekunde ste aj tam. Kurzorom je šípka, ktorú ovládate päťsmerovým tlačidlom. Nový webový prehliadač S60 ponúka niekoľko vylepšení. Po dvojitom stlačení stredového tlačidla sa zobrazí užitočné menu s históriou, reloadom, prehľadom stránky, hľadaním textu na zobrazenom webe a RSS. Nechýba tiež režim na ležato, prehliadač sa zobrazí naležato. Mnohých poteší autodopĺňanie slov a vypĺňanie hesiel. K dispozícii je aj podpora Asynchronous Java script a XML (AJAX) pomôže napríklad pri prezeraní online máp. Jednoznačne však odporúčam vyskúšať aj novú Operu Mini 4.

Nastavenie internetového prehliadača ručne (univerzálne údaje pre všetky telefóny): Orange TU - O2 - T-Mobile TU.

Prenosom dát Nokia 5700 patrí k vyššiemu priemeru. miniUSB spolu s mass storage zabezpečí, že sa po pripojení ku PC pomocou najbežnejšieho kábla (trebárs k fotoaparátu) objaví ako externý disk (čítačka kariet) aj bez odpojenia rádiovej časti. Na lokálny prenos dát tiež poslúži Bluetooth vo verzii 2.0 spolu s vylepšením EDR a podporou A2DP na stereo prenos hudby. Na prezeranie stránok či využitie ako modemu poslúži podpora GPRS, EDGE aj UMTS.

Nastavenie dátových služieb SMS-kou: Nokia - Sony Ericsson - Motorola (potrebná registrácia)

Mnohých poteší podpora viacerých opakovaných budíkov, kalendár sa nezmenil. Je šikovný, a samozrejme, prepojený s domácou obrazovkou.

Ďalšie funkcie:

diktafón (formát WAV, 128 kbps, dĺžka až 60 minút),

kalkulačka,

poznámky (TXT, do 3000 znakov),

Flash player,

správca súborov

správca aplikácií - prehľadný správca nainštalovaných Java a SIS programov,

prenos dát - prenos všetkých osobných údajov z jedného telefónu S60 do druhého cez Bluetooth,

hry City Bloxx a Marble,

Výhody:

- nové funkcie a možnosti Symbian 9.2,

- ovládanie prehrávača aj na handsfree,

- rýchle reakcie.

Nevýhody:

- slabšie fotky,

- joystick,

- neatraktívna cena.

Orientačná cena: odhadom 13 990 Sk (asi 420 EUR)

Otázkou je, či sa u nás bude vôbec predávať)

Záver

Nokia 5700 XpressMusic je zvláštny prístroj. Je rýchly, točí pekné videá, má dobrý displej aj funkčnú výbavu a netradičnú konštrukciu. Tiež poteším miniUSB a podpora 3G. Skrátka, celkom vydarený mobil. Otázkou však je jeho cena a dostupnosť. Je totiž možné, že sa v našich obchodoch vôbec neobjaví.

Diskusia k článku:

anonymous03.04.2007 - 16:47 Trvalý odkaz

warior: Bude vysoka :D aspon pre mna obavam sa :( ale do tohto by som sa rozhodne dal :)

anonymous03.04.2007 - 18:16 Trvalý odkaz

pex: Kdesi som cital ze nebude ani v cr ani u nas... urcite je to blbost..alebo nie?

anonymous06.04.2007 - 14:16 Trvalý odkaz

aquila: inak ze vraj ma mat 96MB ram a 3xx MHz CPU...

anonymous20.06.2007 - 16:37 Trvalý odkaz

graffoo: no podla www.s60.cz sa v cechach oficialne predavat nebude. takze pochybujem aj o slovensku... ale zas da sa zohnat za dobru sumu v bazaroch ;)

Celá diskusia 38 príspevkov