Windows Phone 7 - poznámky z tlačovky

Minulý týždeň sa uskutočnila tlačová konferencia k oficiálnemu uvedeniu operačného systému Windows Phone 7 na našom trhu. Deň D nastal dnes, kedy už môžu vychádzať recenzie, názory na systém atď. Dovtedy sme mohli len informovať o tom, čo nový systém prináša a čo nie. Nech sa páči, tu sú naše poznámky z tlačovky.

Minimálne požiadavky systému

Microsoft je v tomto smere veľmi prísny, a preto budú aj rozdiely medzi zariadeniami Windows Phone 7 malé. Microsoft má svoje nároky na:

- procesor (všetky telefóny s Windows Phone 7 majú procesor Snapdragon od spoločnosti Qualcomm),

- displej,

- podporu GPS,

- podporu Bluetooth,

- prítomnosť akcelerometra,

- prítomnosť microUSB konektora,

- hardvérovú spúšť fotoaparátu,

- prítomnosť diódy či iného blesku,

- snímač fotoaparátu (minimálne 5 Mpix).

Synchronizácia

Nový systém nebude prvým na svete, a tak je dôležitý prenos kontaktov doň. To zabezpečí podpora MS Exchange. Vo WP7 nájdete aj prepojenia s Gmailom (kontakty, snáď aj kalendár). Novinkou je podpora synchronizačných hubov:

- People - záloha a synchronizácia kontaktov (prepojenie so sociálnymi sieťami)

- X-Box live - online prepojenie hier

- Pictures - záloha a synchronizácia obrázkov

- Zune - nový hudobný a video prehrávač v mobile

- Office - online dokumenty

- Market Place - online aplikácie

Poznámky redakcie: Tu Windows Phone 7 neprináša nič prevratné. Aj dnešné androidy prinášajú prepojenie kontaktov s facebookom a nechýba im ani synchronizácia s Google (Gmail) kontaktmi. Google má tiež službu Picasa a nechýbajú ani Google Docs. Marjet place je doteraz na Slovensku neprístupný, a tak je zatiaľ výhodou WP7 len X-Box live a možno Zune.

Market place

Dnes je prítomnosť obchodu s aplikáciami základom multimediálneho mobilu. Market place funguje len vo vybraných krajinách. Ak však pri registrácii vyplníte ako krajinu napríklad UK, nemal by byť s downloadom free aplikácií problém. Nákup je možný až po registrácii kreditnej karty vydanej v danej krajine. Aplikácie sú viazané na konto (štýl iPhone), a tak vo viacerých telefónoch s jedným kontom budete mať rovnaké aplikácie.

Lokalizácia

...do slovenčiny, češtiny a blízkych jazykov bude nasledovať v druhej vlne, pravdepodobne o pár mesiacov.

Vyhľadávanie

V Androide slúži ako vyhľadávač Google, vo WP7 ním je Bing. Vyhľadávacie tlačidlo (lupa) je podobné tomu androidovému, teda v danom čase sa bude viazať len na danú aplikáciu. V kontaktoch ním spustíte vyhľadávanie mien a podobne. V Androide je vyhľadávanie menej konkrétne a viaže sa len na niektoré funkcie. Vo WP7 zatiaľ nie je prítomné fulltextové všeobecné vyhľadávanie vo všetkých možných položkách a aplikáciách, ako je tomu v Androide.

Poznámky redakcie: Tlačidlo Lupa je napravo, tlačidlo Späť zase naľavo pod displejom, t.j. opačne ako sme aktuálne zvyknutí napríklad z niektorých Androidov a profitovať z toho budú skôr ľaváci. Lupa je príliš naviazaná na spustenú funkciu, chýba mi tu fulltextové vyhľadávanie, aké ponúka Android 2.x aj iPhone.

Internet Explorer

Vraj úplne nový a údajne je najlepší na svete. Uvidíme.

Poznámky redakcie: Absencia Flashu je však prekvapujúca. Najlepšiemu prehliadaču internetových stránok by nič také chýbať nemalo. A absencia Copy and Paste v celom systéme je citeľná práve tu. To isté platí aj pre označovanie textu, ktoré tiež prehliadaču chýba. Najlepší prehliadač na svete by mal jednoducho vyzerať inak.

Partneri

Microsoft má s Windows Phone 7 už dohodnutých niekoľko partnerstiev a nie je dôvod obávať sa, prečo by tieto zariadenia nepredávali naši operátori, resp. že by ho výrobcovia nepoužívali vo svojich telefónoch. HTC, Samsng aj LG zatiaľ s podporou WP7 počítajú. "Na slovenskom trhu sú partnermi uvedenia Windows Phone 7 mobilní operátori Orange a T-Mobile. V ponuke Orangeu sa objaví model Samsung Omnia 7 a v ponuke T-Mobilu jeden z modelov HTC. Obaja operátori začnú tieto modely predávať ešte pred Vianocami," povedal Mobile Solutions Manager pre región strednej a východnej Európy, René Keyzlar.

Úpravy

Očakávať môžeme aj jemné úpravy OS operátormi či výrobcami telefónov. HTC zrejme ponúkne jemnú nadstavbu HTC Sense, Samsung sa zameria na unikátne dispeje, LG by malo ponúknuť funkciu panoráma či rýchly presun fotografií do televízorov LG.

Bezpečnosť

Windows Mobile momentálne stále ťaží z rôznych bezpečnostných výhod, ktoré by mali byť zachované aj v budúcnosti.

Orange aktuálne na Slovensku predáva 40 % smartfónov, takže potenciál pre ďalší nový operačný systém, ktorý prinesie jednoduché ovládanie, a súčasne možnosť rozšírenia o množstvo aplikácií (funkcií) tu je. Čoskoro vám prinesieme prvé reálne skúsenosti s Windows Phone 7.

Poznámky redakcie: Windows Phone 7 má poriadne čo doháňať a ak Microsoft tvrdí, že im vlak ešte neušiel, napadá nám, či rýchlik s menom Android príliš nepodceňujú. Windows Phone 7 má však v pláne nechať komplikovaným OS cestu otvorenú. Microsoft sa úplne novým projektom Windows Phone 7 zameriava na tých, ktorí hľadajú smartfón s jednoduchým ovládaním - teda konkuruje skôr iPhonu, no za menej peňazí. A Windows Phone 7 jednoduchý naozaj je. Pre niekoho možno až príliš. Ale to sa dočítate už dnes v pripravovanej recenzii jedného HTC s týmto systémom.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu