Tak šťastné a neobmedzené...

Pestrý týždeň vymaľovalo slnko do farieb jesene a niektorí diskutujúci sa pre zmenu vyfarbili v našich diskusiách. No nič to, sme radi, že demokracia funguje za každých okolností. Tak to má byť.

V stredu uvideli čilskí baníci po 69-tich dňoch svetlo a slovenskí plebejci po 357-mich novú vianočnú ponuku. S ňou vyfárala z podzemia magenta. Je prvá, takže nestresujte z jej nevýhodnosti. K paušálom Podľa seba pribudli nejaké tie nové balíčky, alebo aspoň bonusové minúty do tých starých. Kto dokáže poslať 6000 SMS mesačne je u nás King of QWERTY, kto prevolá 3000 minút po večeroch asi neuznáva Panelák, a kto má naozaj komunikačný talent, ten prevolá dvojnásobné množstvo počas dňa. Ako vidíte, všetky balíky sú výsostne praktické.

Vianočnú pozlátku dostali aj internetové programy. Začínajú na sume 8,99 € mesačne, zľavy dostane ten, kto konzumuje aj iné pochúťky od nemeckého komunikačného gigantu. Zasneženú idylku narúša fakt, že prvých šesť mesiacov síce budete surfovať lacnejšie, ale po zvyšok viazanosti vás magenta nenápadne obtiahne viac než doteraz. Ako príklad uvedieme najpraktickejší Každodenný mobilný internet, ktorý bežne stál 15 eur. Ak nevyužívate zároveň hlasový paušál, tak oproti starému cenníku si priplatíte dve eurá mesačne. Za 18 mesiacov je to už nezanedbateľná suma. Krásne, že? Navyše sa téčko zahráva s pojmom neobmedzený. Neobmedzený je iba vesmír a ľudská hlúposť, nie jeho dátové programy. Po oplieskaní voľných dát síce surfujete s použitím toho slovíčka, ale rýchlosťou 64 kbps. A to je ako ísť po dé-jednotke na jednotke.

Ozaj, na štvrtok si oprášte kazetu Tublatanky Poďme bratia do Betlehema a zapáľte prvú sviečku na adventnom venci. Na tento termín máme totiž novinársku pozvánku na predstavenie vianočných programov Citrusu. Zrejme sa bude kopírovať.

Skoro by sme zabudli. Vítame nového mobilného operátora, vlastne mobilnú službu Mphone. Určite nám neuveríte, ale súvisí s obchodným reťazcom. Tentokrát žlto-modrým, z ktorého si aj žuvačky odnesiete v kilogramovom multipacku. S tým súvisí samozrejme fakt, že jeho programy sú určené iba podnikateľom. Ak ste ešte nespeňažili svoj ropný vrt na záhrade, kľudne preskočte na ďalší odsek. Spoločnosť Slovak Telekom je nečakane tá, ktorá uvedený produkt zastrešuje prostredníctvom svojej siete. A aby si nepodkopávala vlastné krivé a chlpaté nohy, celkom zaujímavé paušály okorenila tarifikáciou 60+1. Kto má rád pikantné, nech ochutná, my ostatní si na happyend ešte radšej počkáme.

Toto sa udialo v utorok a vo štvrtok pribudol ďalší virtuálny operátor. Prestávame ich už rátať, spoločnosť ktorá chce byť "in", musí mať zrejme flotilu 15 služobných Fábií a vlastné mobilné služby. FunFón je nevlastným dieťaťom rovnomenného rádia a Orindžu. Desať poctivých eurocentov všade sa tak často nevidí, zato pohľad na už spomínanú tarifikáciu 60+1 máme na očiach akosi pričasto. Žeby nás operátori takto nenápadne tlačili k jej znovuzavedeniu? A aby ste pri tom čakaní na horšie časy nezaspali únavou, odporúčame vám energetický nápoj. Najlepšie ten rakúsky, onedlho ho možno spoznáte v 140 krajinách sveta podľa nápisu na displeji - Red Bull Mobile. Kam to všetko speje??

Podľa istého nemenovaného internetového obchodu je na našom trhu najpredávanejšia Nokia, Nokia a Nokia. Pri pohľade na zvyšné modely v TOP25 uvidíme zase Nokiu, Nokiu a sem tam nejakého Kórejca. A ešte Nokiu. Kedy tam bude figurovať aj model N8 záleží od vás. Mišo k rozhodovaniu prispel svojou nadštandardne dlhou recenziou a pozitívnym záverom. A kto čaká od vedúceho ufrflaný druhý názor sa tentokrát mýli. Ozaj, vraj cena komponentov smartfónu Nokia N8, je takmer presne rovnaká ako bola cena komponentov iPhonu 4, čo je 187.47 dolárov. K tomu si prirátajme náklady na montáž, marketing, dopravu, maržu 150% a otázku, ktože tu na kom zarába?

Microsoft oficiálne predstavil svetu Windows Phone 7. Ten chce zjednodušiť a uľahčiť život bežného užívateľa. To znamená, že celý svoj mobilný svet strčíte odteraz do dlaždíc a hubov. O hubu je však fakt, že multitasking, videohovory, prenosy súborov cez Bluetooth a x ďalších maličkostí v novom OS nenájdete. Minimálne do doby príchodu prvej aktualizácie. Ale asi to tak musí byť, vylepšovanie dokonalého by bola predsa makačka.

S príchodom nového operačného systému sa samozrejme vyrojili novinky, ktoré vo svojich útrobách WP7 majú. Klasikou obľubujúcou OS Windows je taiwanské HTC, armáda nových modelov o tom svedčí dostatočne. Lahôdková HD2 dostala svojho nástupcu, ale ako tak pozeráme lupou na novinku, rozdiely sú naozaj minimálne. Žeby narýchlo vytvorený produkt, ktorého hlavnou úlohou je postaviť sa medzi prvými do radu nositeľov WP7?

Kto má dobrodružný život, určite rád siahne po mobiloch značky Sonim. Plávajte 30 minút 2 metre pod hladinou Liptovskej Mary, z Gerlachu zbehnite do vyhriatej sauny, pooberajte strýkovi jablká v zaprášenom Bobrovci a z rebríka spadnite aspoň z výšky dva metre. Po tom všetkom vytiahnite svoj neporušený mobil z ľadvinky a skontrolujte čas. Áno, toto všetko zvládne odolný Sonim XP1300 Core.

Dosť bolo prázdnych slov. Bežíme kúpiť kapra, vystáť rad na banány pred "zelovocom", zrezať borovicu a kúpiť nejaký ten kozmetický balíček v akcii pre deda. Keď už tu teda máme tie Vianoce...

Diskusia k článku:

Začať diskusiu