HP iPaq rw6815

RECENZIA smartfónu Vreckový počítač s dotykovým displejom, Windows Mobile a GSM/GPRS/EDGE modulom.

Krátka recenzia prevzatá zo servera pda.sk.

Technické parametre

OS Windows Mobile 5.0 PocketPC Phone Edition

GSM/GPRS/EDGE (850, 900, 1800 MHz)

CPU: Intel PXA272 416 MHz,

rozmery: 102 x 58 x 19 mm,

hmotnosť: 140 gramov,

pamäť: 192 MB: 128 MB ROM, 64 MB RAM, miniSD slot,

displej: 2,7" aktívny TFT, dotykový, QVGA (320 × 240 px), 262 144 farieb,

konektivita: Bluetooth (A2DP podpora stereo handsfree), IrDa, Wi-Fi 802.11b/g,

fotoaparát, kamera: 2 Mpix

stereo reproduktory

batéria: 1530 mAh Lithium-Ion (voliteľne 1800 )

pohotovostný čas: 150 hodín

čas hovoru: 5,5 hodiny

Príslušenstvo v základnom balení vcelku široké:

manuál, EULA, nabíjačka s tromi vymeniteľnými koncovkami a USB výstupom, USB dátový kábel (tiež slúži na nabíjanie), Stereo handsfree s reguláciou hlasitosti, Kožené puzdro, Plastový kryt displeja, CD so softvérom.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Dizajn, spracovanie, materiály

Prvou vecou čo mi udrela do očí boli rozmery zariadenia. Celé je veľmi kompaktné a určite je to jedno z najmenších PDA vôbec. Všeobecne už v dnešnej dobe mnoho PDA dosahuje rozmery niektorých mobilov. Kryt zariadenia je plastový s kvalitným strieborným nástrekom. Ani po páde na podlahu nie sú na ňom badateľné škrabance. Mriežky reproduktorov sú vyrobené z kovového materiálu. Stylus sa nachádza klasicky v pravom hornom rohu. Drží sa pomerne dobre, avšak veľkosťou skôr pripomína pero zo symbianových Sony Ericssonov P9xx ako väčšie stylusy, na ktoré sme u iPaqov zvyknutí.

Zvláštnosťou zariadenia je priehľadný kryt displeja. Vynikajúcim nápad však nie je celkom dotiahnutý, pri zaklopenom kryte cítiť mierny pohyb a voľnosť pri osadení. Svoj účel však plní znamenite a necháme sa prekvapiť či túto novinku uvidíme aj pri ďalších modeloch od HP.

Celkovo pôsobí na mňa rw6815 luxusným dojmom a svojsky štýlovo.

Displej, menu a užívateľské rozhranie.

Kto by očakával, že iPaq rw6815 používa VGA displej bude mierne sklamaný. Displej má len klasické QVGA rozlíšenie, ale pri rozmeroch 2,7 palca (69 mm) to veľmi nevadí. Svetlosť displeja je veľmi dobrá, tiež kontrastný pomer a vyváženie bielej. Čitateľnosť na slnku je pri maximálnom podsvietení výborná. Čo mi však mierne prekážalo boli práve rozmery displeja. Používam viacero alternatívnych spôsobov zadávania textu a pri zadávaní pomocou prstov (FlexSlide) som pociťoval značné obmedzenie. Tiež OSD klávesnica má už značne malé rozmery, čo môže niektorým užívateľom prekážať.

Kontakty, softvérová výbava, telefonovanie

Softvérová výbava zariadenia nie je ničím výnimočná, štandardne HP dodáva pár aplikácii naviac, najmä čo sa týka práce s fotografiami. Telefonovanie je vcelku pohodlné, vzhľadom na malú hmotnosť zariadenia pohodlne zvládnete aj dlhší hovor so zariadením pri uchu. Troška zamrzí otlačok ucha na kryte displeja. VoIP komunikácia pomocou Skype je omnoho pohodlnejšia prostredníctvom priloženého handsfree, kedže bez neho sa v mikrofóne dosť interferuje (tvorí) rušenie z dátového prenosu a pomerne zle by Vás počula druhá strana.

Fotoaparát

K fotoaparátu mám najväčšie výhrady. Je síce dvojmegapixlový, avšak jeho kvalita je na veľmi nízkej úrovni. Všeobecne považujem kvalitu fotoaparátov na iPaqoch za veľmi zlú, horší fotoaparát mal snáď len môj predchádzajúci iPaq. Pre fanúšikov fotomobilov rozhodne toto zariadenie neodporúčam. Zaujímavosťou je možnosť vkladať do EXIF dát polohu z pripojeného GPS zariadenia. Maximálne rozlíšenie fotografií je 1 600 × 1 200 bodov. Na výber niekoľko nastavení farebných schém, saturácie, ostrosti, kontrastu a doby expozície. Maximálne rozlíšenie videa je 352 × 288 bodov a nahrávať sa dá samozrejme aj so zvukom. Pri nízkej svetlosti si môžete pomôcť prisvetľovacou diódou, nedosahuje však kvality diód v niektorých nových Sony Ericssonov.

Internet a prenos dát

V dátových funkciách je na tom zariadenie celkom dobre. Zamrzí len absencia sietí 3G. Zariadenie podporuje prenosy EDGE triedy 10 a ako modem slúži naozaj výborne. Dosahuje slušné prenosové rýchlosti a pri bežnom surfovaní vydrží na batériu až 5-6 hodín. Pri Bluetooth pripojení modemu som počas viacerých dní zaznamenal iba dva ojedinelé prípady straty spojenia. Zariadenie vtedy indikovalo nulový signál a pomohol až reštart. Wi-Fi pracuje znamenite aj so zabezpečenými sieťami s použitím certifikátov.

Ostatné, záver, postrehy a pripomienky

Výdrž zariadenia hodnotím veľmi kladne, žiadne moje predchádzajúce zariadenie nevydržalo toľko, čo tento iPaq. Pri slušnom používaní nabíjam každý druhý deň.

Ako jednu z nevýhod považujem zvukový výstup - 2,5" jack, a teda nemožnosť pripojenia klasických slúchadiel bez redukcie (ktorú ale kúpite za pár korún v každom dobrom elektre).

Celkovo ma iPaq rw6815 milo prekvapil ako zariadenie s kompaktnými rozmermi a výbornou výbavou.

Zdroj: pda.sk

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 26.03.2007 - 02:22

Fizzy: Uz aj HP 6915 ci 6910 mali ten plastovy kryt na display. A aj starsie HP. Teda ak myslime ten isty kryt :D

anonymous26.03.2007 - 14:48 Trvalý odkaz

mborik: ?i to je len mnou, ale zas: je to pekné MDA, až na to, že mi opä? chýba QWERTY klávesnica namiesto triafacích štvor?ekov na obrazovke :(

anonymous26.03.2007 - 18:19 Trvalý odkaz

niner: ovela radsej mam block recognizer alebo ak chcete graffiti, je to pohodlnejsie ako tukanie.. aj ked to chce zvyk, na hardverovu klavku to jasne nema ale aj tak

anonymous26.03.2007 - 19:39 Trvalý odkaz

balvi: Vlastnim toto pda a som nadmieru spokojny,samozrejme po nainstalovani zopar programov. Pouzivam BT sluchdla plantronics 509A, pretoze konektor nehorazne sumi. ak ma niekto neake otazky, rad odpoviem

anonymous26.03.2007 - 20:33 Trvalý odkaz

tiborm: to:balvi, prosim Ta neprisiel si na to ako regulovat hlasitost sluchadla aby sa automaticky nezvysovala hlasitost zvonenia, dalej neviem najst ziaden program ktory by mi ukazoval na obrazovke Today Celularne info, ked zapnem Info kanal 50 tak mi stale chodia SMS s nazvom mesta. Diki.

Celá diskusia 11 príspevkov