Sony Ericsson W660i

RECENZIA mid-endu Štýlový hudobný 3G mobil s 2 Mpix fotoaparátom.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická,

OS: vlastný,

frekvencie: 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS

rozmery: 102 x 46 x 15 mm

hmotnosť: 95 gramov (zistená: 93 g)

displej: aktívny, 262 144 farieb, 176 x 220 b., 32 x 39 mm, uhlopriečka 51 mm,

fotoaparát: 2 Mpix (1 600 x 1 200), záznam videí (176 x 144 b.),

pamäť: 13 MB + MemoryStick Micro (M2), 1 000 kontaktov (2 500 čísiel),

správy: SMS, EMS, MMS (do 300 kB), e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, UMTS,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (Fast port), mass storage,

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack (adaptér v balení), FM rádio (s RDS), A2DP,

ostatné: minializácia Java aplikácií, multitasking, WAP 2.0, HTML, videohovor,

batéria: BST-33, 950 mAh, Li-Pol,

výdrž: do 6 h hovoru / do 3 h videohovoru/ 360 h pohotovosti,

SAR: 1,27 W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny pohotovostný režim, blesk, makro, autofocus, aktívny kryt objektívu, EDGE, HSDPA, IrDA, Wi-Fi, prehliadač dokumentov,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

mobil, nabíjačka CST-60, kvalitné stereo slúchadlá HPM-70 s 3,5 mm adaptérom v polovici, USB kábel, adaptér na 3,5 mm jack (samec), potrebné dokumenty a CD.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Sony Ericsson W660i je vlastne hudobnou verziou modelu K530i. Ponúka trochu odlišný dizajn a bohatšie balenie. Funkčne sa odlišuje len témami a hudobným prehrávačom.

Testoval som červeno-zlatú verziu, ktorá sa páčila všetkým ženám v mojom okolí. Dizajn telefónu je dôležitý, kombinácia príjemnej červenej so zlatou je akoby zárukou úspechu. Pridajme k tomu tému Female lines alebo Gold record a žiadna žena mu neodolá. A v konečnom dôsledku si jej srdce takýmto darčekom možno získate aj vy.

EXTRA plus: z pohľadu ženy veľmi píjemná farebná kombinácia.

V ľavej bočnej stene sa ukrýva hudobné tlačidlo a pamäťová karta M2 s kapacitou 512 MB, v pravej je regulátor hlasitosti / zoomu a spúšť fotoaparátu. Fast port konektor sa nachádza v spodnej časti. Zadná stena je rovná, ozdobená kvetinovým motívom.

Klávesnica je mäkká, menej pohodlná, a aj tlačidiel v jej hornej časti je akosi priveľa. Rovnaký názor mali aj ženy. Chválim použitie tlačidla Walkman aj Menu činností, ale prečo tak natesno? Nie každý má také tenké prsty, ako si predstavovali dizajnéri telefónu. Možnosti klávesnice sú pre Sony Ericssony typické - určte si štyri funkcie hlavného ovládacieho prvku pre pohotovostný stav, používajte rýchlu voľbu pre vytočenie obľúbených kontaktov priamo z pohotovostného stavu, užívajte si množstvo ovládacích prvkov.

Displej je tradičný...tradične priemerný. Väčšine používateľov to stačí, v hudobnom telefóne nepotrebujete QVGA rozlíšenie, veď fotíte aj tak len občas. Dôležité je, aby spotreboval čo najmenej energie, ktorú použijete pre počúvanie hudby. Displej je zdanlivo zhodný s obľúbeným modelom K610i, no po porovnaní zistíte, že zobrazuje oveľa krajšie, kontrastnejšie farby. V nastaveniach je k dispozícii len jas, doba podsvietenia opäť chýba.

EXTRA mínus: slabšie nastavenia parametrov displeja, chýba nastavenie doby podsvietenia, šetrič nezobrazuje čas.

TIP: Kalendár (najbližšie udalosti) ako Java aplikácia MobyToday na pozadí pohotovostnej obrazovky vyrieši absenciu aktívneho pohotovostného režimu v Sony Ericssonoch. Viac v jej MobyToday">recenzii.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Fotoaparát neponúka vymoženosti, akými sú automatické zaostrovanie či makro. Ale potrebujú takéto funkcie bežní spotrebitelia? Poznám veľa ľudí, ktorým sa zdá zaostrovanie a pevné držanie prístroja v danom okamihu zbytočné. Chcú okamžite odfotografovať nové topánky či bezstarostne zaznamenať smiešny výraz kamarátky. A na to rýchly "dvojmegapixel" jednoducho stačí. Kto už však prešiel modelom K610i a chcel by viac, ten nech sa radšej obzrie po lepšie vybavených modeloch, prípadne Walkmane W610i.

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

Záznam videí je slabý, postačí len na občasné prezretie priamo v mobile, alebo odoslanie MMS-kou.

UKÁŽKA VIDEA (3GPP, 330 kB)

TIP: Jednoduchý a bezplatný (nielen) 3GPP a MPEG4 prehrávač: Total Video Player (2,7 MB, na 3GPP aj MPEG4).

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkcýh video formátov: SUPER.

Prehrávač Walkman ponúka všetky požadované funkcie, dokonca zobrazí obrázok počúvaného albumu. Nechýba ekvalizér s funkciou Mega Bass, rozšírené stereo, vizualizácie či svetelné efekty. Práve svetelné efekty reagujú na prehrávanú hudbu zmenou intenzity podsvietenia stredového tlačidla.

EXTRA plus: svetelné efekty hudobného prehrávača.

TIP: Recenziu hudobného kábla nájdete v článku Sony Ericsson MMC-60. Recenziu prídavných stereo reproduktorov nájdete v článku Sony Ericsson MPS-60. Recenziu externe napájaných prídavných stereo reproduktorov nájdete v článku Sony Ericsson MDS-60.

FM rádio s RDS je už vo Walkmanoch takmer samozrejmosťou (s výnimkou W880i). A Sony Ericssonu W660i nechýba ani podpora špeciálnej funkcie TrackID, ktorá bezplatne (len za cenu pár kB dátového prenosu) zistí intepreta práve počúvanej skladby (či už priamo z rádia v mobile, alebo z krátkeho záznamu skladby reprodukovanej niekde dostatočne nahlas).

EXTRA plus: hudobná výbava: 512 MB karta M2, kvalitné slúchadlá, špičkový hudobný prehrávač, dlhá výdrž na jedno nabitie, FM rádio s RDS, TrackID.

Telefónny zoznam ostal oproti posledným modelom nezmenený. Ani tu nechýba automatické ukladanie kontaktov na SIM, opýtanie sa na uloženie nového použitého čísla či zálohovanie kontaktov na pamäťovú kartu. Medzi Sony Ericssonmi s Bluetooth je možné aj odosielanie celých telefónnych zoznamov. Register posledných telefonátov je šikovný, len si nepamätá dĺžky jednotlivých hovorov a prepisuje opakované telefonáty jedného typu (odchádzajúce, prichádzajúce) z jedného čísla. Niekomu to tak vyhovuje, iný zase vyžaduje zapísanie absolútne všetkých hovorov do registra. Už pred spojením je možné zapnúť hlasné handsfree. Počas hovoru môžete vstúpiť do menu a nechýba ani záznamník hovoru. Stále vidíte aj aktuálnu dobu telefonátu. Odmietnutý hovor, ako každý Sony Ericsson, považuje za neprijatý a upozorňuje naň červenou šípkou v hornom riadku aj po zrušení informačného okna. Ja osobne každý odmietnutý hovor neskôr vybavím, preto takéto vizuálne pripomenutie odmietnutého hovoru oceňujem. Tiež sa mi v SOny Ericssonoch páči, že upozorňujú na pripojené Bluetooth handsfree. Koľkokrát som nebol na Nokii upozornený, že mám pripojené slúchadlo a telefonoval som naprázdno...

EXTRA plus: odmietnutý hovor považuje za neprijatý a patrične naň ďalej upozorňuje.

V správach sa nič nezmenilo. Tvorba SMS-iek je ponúkaná spolu s podporou štandardu EMS. Nový editor MMS s ponukou možnosti vloženia objektu pod okienkom s textom. Výborný e-mailový klient s podporou príloh a častou automatickou kontrolou pošty, ktorý má len jedinú chýbu: stále absentuje podpora niektorých znakových sád (Windows 1250?). So všetkým súvisí veľmi dobrý slovník T9 s pamäťou na často používané slová. Páči sa mi, že sa slovník T9 vypne pri vypĺňaní niektorých políčok v nastaveniach (vypĺňanie e-mailovej adresy a pod.). CB správy (fungujú len v sieti T-Mobile Slovensko) sa zobrazujú pod názvom operátora. Ak však roamujete ako zákazník O2, kombináciu T-Mobile / O2 na displeji nahradí T-Mobile / lokalita, teda sa nápis O2 nahradí napríklad mestom "Banská Bystrica".

Nastavenie MMS ručne (univerzálne údaje pre všetky telefóny): Orange - O2 - T-Mobile

Internetový prehliadač NetFront sa stlačením hviezdičky zobrazí na celom displeji, pozná aj ďalšie skratky (0 = zoom, 1 = záložky, ...). Pri 60 % zobrazení vidíte až 21 riadkov stále čitateľného textu. Na wapové stránky je tento prehliadač ako stvorený, na webové odporúčam Operu Mini. V pokrytí 3G poteší práve podpora UMTS týmto modelom, inak si musíte vystačiť s GPRS.

EXTRA mínus: chýba podpora EDGE.

TIP: Určite vyskúšajte bezplatný Java prehliadač Opera Mini, resp. Opera Mini 4 beta.

Nastavenie internetového prehliadača ručne (univerzálne údaje pre všetky telefóny): Orange TU - O2 - T-Mobile TU.

Po pripojení mobilu ku PC dodávaným káblom sa zobrazí ako externá čitačka karty M2. Ale vtedy sa vypne ostatná časť mobilu a ten sa stáva ako telefón nepoužiteľným. Sony Ericsson W660i ponúka aj podporu 3G a tým pádom tiež videotelefonovanie. Ale pravdu povediac, nepoznám nikoho, kto by ich aj skutočne používal.

TIP: Prečítajte si články 3G (UMTS) a HSDPA.

Nastavenie dátových služieb SMS-kou: Nokia - Sony Ericsson - Motorola (potrebná registrácia)

Päť opakovaných budíkov poteší, škoda len chýbajúceho nastavenia hlasitosti. Kalendár je stále rovnaký...rovnako priemerne dobrý. Ponúka všetko, čo môžete potrebovať, až kým si nezvyknete na vymoženosti iných značiek (zobrazenie mesačného náhľadu v pohotovostnom stave v Samsungoch, aktívny pohotovostný režim v smartfónoch či bežných Nokiách, zobrazenie udalostí pre označený deň v rôznych iných telefónoch, aj UIQ od Sony Ericssonu). Záchranou je MobyToday, Java aktívny pohotovostný režim za pár stoviek, alebo zobrazenie jednej vašej poznámky na pohotovostnom displeji.

TIP: Pre bezplatnú online synchronizáciu odporúčame ZYB. Na www.zyb.com som sa registroval, zadal meno, heslo, telefónne číslo a e-mail. Na mobil mi prišla SMS s heslom, ktoré som vpísal do online formulára. Ďalšou SMS-kou som obdržal všetky potrebné nastavenia. Online synchronizácia nielen kontaktov bude úspešná len po prihlásení na ZYB.com.

Ďalšie funkcie: úlohy, poznámky (aj so zobrazením na pohotovostnom displeji), synchronizácia, časovač, stopky, kalkulačka, pamäť kódov, diaľkové ovládanie, MusicDJ, PhotoDJ, VideoDJ.

EXTRA plus: pamäť kódov a diaľkové ovládanie PC cez Bluetooth.

Medzi Java aplikáciami nájdete zábavný deformátor FaceWarp a Music Mate 2. Nová hudobná aplikácia obsahuje okrem metronómu, dôležitých akordov pre gitaru a klavír (to v prvej verzii chýbalo) aj Beat box. Pustíte si podľa udaného bpm a štýlu hudby podklad zložený z bicích a môžete si spievať či hrať na nástroji správne do rytmu.

EXTRA plus: aplikácia Music Mate 2.

Pri nabíjaní W660i vidíte, ako aj pri iných Sony Ericssonoch, koľko ešte ostáva do nabitia. Výdrž na jedno nabitie je niekoľko dní, Sony Ericssony sú v tomto smere výborné.

Výhody:

- podpora 3G

- FM rádio s RDS,

- bohaté hudobné balenie.

Nevýhody:

- absencia EDGE,

- slabší displej,

- slabší fotoaparát.

Orientačná cena: 9 290 Sk (sonyericsson-shop.sk)

Záver

Sony Ericsson W660i je šikovný a pekný hudobný mobil bez zbytočností. Osobne mu trocha vyčítam slabší fotoaparát, ale kto chce viac, nech si kúpi model W610i za ešte lepšiu cenu a jeho jediným výraznejším rozdielom je nahradenie UMTS podporou EDGE. Mňa upútala najmä ženská ružová verzia W660i.

Dôležité odkazy:

- podpora Sony Ericssonov

- kontakt na výrobcu (Sony Ericsson SK)

- distribútor (Sony Ericsson)

- služby zákazníkom (Sony Ericsson, SK)

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 12.10.2007 - 03:19

Mikino: No je velmi pekny tento mobil. Som zvedavy na cenu :-)

anonymous14.03.2007 - 12:43 Trvalý odkaz

mato63: Cena bude asi prehnaná,ale super fonik, fakt hezky.

anonymous14.03.2007 - 13:54 Trvalý odkaz

graffoo: ej veru krasavec to je... sikulka, len uz vidim tie reci ze slaby displej :D no jo, na fotky hej, tam to konci...

anonymous14.03.2007 - 15:23 Trvalý odkaz

LoL: nie je tam pisane rozlisenie displeja a 2palce je dostacujuca uhlopriecka

anonymous14.03.2007 - 15:25 Trvalý odkaz

LoL: ...viacej ma skre absencia makra a autofocusu :(

Celá diskusia 56 príspevkov