Samsung E250

RECENZIA low-mid-endu Masová štýlovka so slabším displejom, ale tiež FM rádiom, VGA fotoaparátom, pamäťovými kartami.

Základné parametre:

konštrukcia: vysúvacia,

OS: vlastný,

frekvencie: 900/1800/1900 MHz,

rozmery: 100 x 50 x 14 mm,

dĺžka otvoreného prístroja: 133 mm,

hmotnosť: 80 gramov (zistená: 82 g)

displej: aktívny, 128 x 160 b., 65 536 farieb, 32 x 40 mm,

fotoaparát: VGA (640 x 480 b.), záznam videí (160 x 120 b.),

pamäť: 10 MB + microSD, zdieľaná pre e-maily, MMS, 1 000 kontaktov, 200 SMS, 400 pripomienok, 100 poznámok, 4 MB pre Java,

správy: SMS, EMS, MMS (do 300 kB), CB, e-mail,

globálny prenos dát: GPRS 4+2, EDGE 4+2,

lokálny prenos dát: Bluetooth, kábel, mass storage,

hudba: MP3/AAC/eAAC/eAAC+prehrávač, FM rádio,

ostatné: Java, WAP,

batéria: 750 mAh, Li-Ion,

výdrž: do 5 h hovoru/250 h pohotovosti,

SAR: 0,702 W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny pohotovostný režim, blesk, autofocus, makro, UMTS, HSDPA, PTT, RSS, instant messaging, IrDA, Wi-Fi, 3,5 mm jack (adaptér v balení), prehliadač dokumentov,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

po zadaní *#1111# - LE250.01

po zadaní *#1234# - E250XDFJ2

Obsah balenia:

mobil, nabíjačka, stereo handsfree, potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Zapnutie/vypnutie

Samsung E250 má pre SIM kartu otvor vedľa batérie. Mohlo by sa zdať, že ju vymeníte aj bez vybratia akumulátora, ale nie je tomu tak. Výmenou sa mechanicky opotrebúva. Pamäťová karta je v bočnej stene pod samostatným krytom. Tón zapnutia a vypnutia je možné vypnúť. V prístroji nájdete aj tzv. režim odpojenia, teda offline režim s vypnutou GSM časťou a Bluetooth.

Dizajn

Samsung E250 na prvý pohľad nerozoznáte od Samsungu D900, tenkého štýlového slajdera s veľkým QVGA displejom. E250-ka prelomila bariéry a Samsung tak ponúka v nižšej strednej triede mobil s krivkami najdrahších modelov. V zavretom stave zaujme veľký displej, ktorým sa však nenechajte zmiasť. O tom však neskôr. Horné rameno sa pohodlne vysúva aj vďaka priečnej zarážke pod displejom. Ja som sa však radšej palcom zaprel o ochranné sklíčko displeja. Otváranie je pohodlné, pomáha mu pružinový mechanizmus. Vysunutím ramena môžete, ale nemusíte, prijať hovor, zasunutím môžete, ale nemusíte, ukončiť rozbehnutú funkciu (okrem prehrávača hudby a FM rádia). Fotoaparát so zrkadielkom sú v zavretom stave ukryté, keďže sú umiestnené v zadnej časti posuvného horného ramena. Zadná stena je holá, obsahuje jediný výstupok, ktorý zlepšuje otváranie zadného krytu. Ale práve na ňom leží celý telefón, preto sa z neho postupne odiera lak. Pamäťová karta sa zasúva do ľavej bočnej steny, pod špeciálny kryt. Na druhej strane, vpravo, zasúvate príslušenstvo (slúchadlá, nabíjačku), taktiež pod špeciálny kryt. Nechýba ani dvojité tlačidlo pre reguláciu hlasitosti. Ním môžete odmietnuť prichádzajúci hovor, alebo len stíšiť zvonenie, ako si nastavíte v menu. Spracovanie je kvalitné, E250-kou som milo prekvapený.

Klávesnica

Klávesnica na testovanej vzorke bola horšia než na finálnom produkte (porovnával som s E250-kou v akcii Orangeu). Preto, ak chcem byť objektívny, musím ju pochváliť. SMS-ky sa na E250 píšu veľmi dobre, alfanumerická časť klávesnice je výborná. Ovládacie prvky na hornom ramene sú dostatočne veľké, jediný nedostatok vidím v nedostatočnom odstupe tlačidla "c" a šípky nadol. V modely D900 je to žiaľ riešené podobne, ale v nástupníckom modelu Z720 je už "c" posunuté o kúsok nadol. Dvom horizontálnym smerom hlavného tlačidla môžete pre pohotovostný stav priradiť vlastné funkcie. Smeru hore je pevne priradená Moja ponuka, mini-menu s päticou funkcií, smeru dole zase fotoaparát.

EXTRA plus: Zadajte na v pohotovostnom stave 1504 a následne stlačte šípku doprava. Automaticky sa zobrazí možnosť na 15. apríla pridať novú udalosť! Alebo stlačte šípku nadol a dostanete sa do premeny jednotiek. Šípkou nahor sa zobrazia budíky a šípkou doľava sa na dané číslo pošle SMS (číslo môžete ešte pred odoslaním upraviť).

Podsvietenie klávesnice je stopercentné, v noci však zbytočne neoslňuje. Zasunutím horného krytu sa klávesnica ihneď zablokuje, to sa mi páči. Tlačidlám 2 - 9 môžete priradiť rýchlu voľbu.

EXTRA mínus: Stlačením hlavného ovládacieho tlačidla (i-button) v pohotovostnom stave vstúpite na domácu WAP stránku.

Displej

Displej je prekvapením. Veľký takmer ako na D900-ke, ale rozlíšenie štvrtinové. Paradoxne, vôbec mi to nevadí. Je to zástupca nižšej strednej triedy a ľudia s horším zrakom sa len potešia väčšej obrazovke s väčším písmom. Kedy potrebujete dokonalé rozlíšenie? Pri fotení, prezeraní obrázkov...na to slúži E250 s VGA fotoaparátom len výnimočne. Pri wapovaní...s primitívnym prehliadačom to nebude priorita tohto modelu. Ale na telefonovanie, písanie správ, organizáciu času, počúvanie hudby a ďalšie funkcie vám aj rozlíšenie 128 x 160 bodov úplne stačí. Menu môže byť čierno-biele alebo bielo-čierne, inverzné. Čierna E250-ka s čiernym menu je naozajstný elegán, ja som testoval striebornú verziu ktorej viac sedí biele pozadie. Hlavná ponuka môže byť v štýle zoznamu alebo 3 x 3 ikôn. V prípade zoznamu a všetkých nižších úrovní sa zobrazujú okienka s ponukou funkcií patriacich pod označenú zložku. Môže to niekedy pomôcť, ale mňa to skôr otravovalo. Pri písaní správy vidíte 4 riadky textu. Viditeľnosť údajov na slnku je dobrá, zlepšuje sa zvyšovaním jasu v nastavení. Meniť môžete aj dobu podsvietenia. Na pohotovostnej obrazovke môže byť zobrazený mesačný náhľad kalendára.

EXTRA plus: Kalendár na domácej obrazovke s vyznačením dôležitých dní môže byť veľmi užitočný.

Samsung E250 si pamätá naposledy navštívené položky. Napríklad opustím menu stlačením červeného tlačidla pri zmene jasu. Po vstupe do hlavnej ponuky sa kurzor ocitne na položke Nastavenia, po vstupe sa ocitnem zase na Nastavenie displeja, potom na piatej položke Jas. Keď si na to zvyknete, budete spokojní, ale spočiatku sa jedná o poriadny nezvyk.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Fotoaparát a prezeranie fotiek

Po stlačení šípky nadol v pohotovostnom stave sa spustí menu fotoaparátu:

- fotografovať,

- nahrať video,

- moje fotografie,

- moje videá.

Nechýba digitálne priblíženie (zväčšený obraz na plné rozlíšenie) šípkami hore/dole, vyváženie jasu šípkami doprava/doľava. A potešia aj skratky: 1 - zmena foto/video, 2 - zmena rozlíšenia, 3 - zmena kvality, 4 - režim, 5 - efekty, 6 - vyváženie bielej, 7 - rámy, 8 - časovaná samospúšť, 0 - moje fotky, # - zobrazenie hľadáčika.

EXTRA plus: Pomocou klávesových skratiek môžete okamžite meniť rôzne nastavenia fotoaparátu aj videa.

VGA fotky sú celkom slušnej kvality, do MMS alebo e-mailu úplne stačia. Chýba mi najmä LED blesk. Prekvapením je, že nie je možné vybrať miesto uloženia fotiek a videí, tie sú primárne ukladané do pamäte telefónu (10 MB) a môžete ich len ručne (hromadne) presúvať.

Pri prezeraní snímok je ich pomocou i-button možné čiastočne priblížiť. Mrzí ma, že E250 neotvorila väčšie (2 Mpix) fotky uložené na karte z iných telefónov.

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

Záznam a prezeranie videa

Záznam videa s rozlíšením 160 x 120 alebo 128 x 96 bodov je tiež vhodný akurát tak do správ. Dvojkou meníte rozlíšenie, trojkou kvalitu, štvorkou režim, päťkou efekty, šestkou vyváženie bielej... Skratiek je neúrekom, a to je dobre. Počas nahrávania môžete video pozastaviť aj použiť plynulé priblíženie. Video sa v niektorých PC programoch správa ako QVGA (320 x 240 b.). Chýba mi fullscreen prezeranie videí.

Parametre videa

celkovo: 142 kbps (asi 1 MB / min.)

obraz: 160 x 120 b., 10 fps, 130 kbps,

zvuk: 1 kanál, 8 000 Hz, 16 bitov, 12 kbps.

UKÁŽKA VIDEA (MPEG4, 340 kB)

3GP prehrávače: QuickTime (univerzálny prehrávač, 35 MB), Nokia Multimedia Converter 2.0 (prehrávač a konvertor, 20 MB), zoznam ďalších prehrávačov a konvertorov na 3GP.com.

Melódie a prehrávač hudby

V nastaveniach zvukov nájdete zmenu tónu klávesnice, SMS a MMS, e-mailu, zapnutia a vypnutia, krytu. Samsung E250 dokáže naraz zvoniť a vibrovať.

EXTRA mínus: Samsung E250 chýbajú profily, uspokojiť sa musíte s tichým režimom (s vibráciami alebo bez), ktorý aktivujete podržaním mriežky.

Hudobný prehrávač je šikovný, pracuje so zoznamami skladieb. Ponúka aj prehrávanie cez Bluetooth vďaka A2DP profilu. Nechýba opakovanie, náhodné prehrávanie skladieb a dva typy vizualizácie. Šípkou nahor sa dostanete do aktuálneho zoznamu skladieb. Jedine po jeho vytvorení môžete prechádzať z jednej skladby na druhú a späť. Prehrávač nefunguje na pozadí, ak počúvate MP3-ky, nemôžete s telefónom robiť nič iné. Dodávané slúchadlá sú priemernej kvality, vhodné akurát do električky alebo veľmi nenáročným poslucháčom. Pochváliť musím podporu microSD kariet v takto lacnom modeli od Samsungu. Ak si zvolíte v nastaveniach správanie sa ako "veľkokapacitného zariadenia", po pripojení E250-ky ku PC sa objaví ako čítačka microSD kariet. A tak si svoje obľúbené pesničky jednoducho presuniete z PC na kartu ako z disku na disk.

EXTRA mínus: Prehrávač hudby nefunguje na pozadí.

FM rádio

FM rádio v Samsungu E250 ma milo prekvapilo. Je ho možné používať na pozadí, takže pri počúvaní vašej obľúbenej rozhlasovej stanice môžete písať SMS-ku či vybavovať elektronickú poštu. Rádio okamžite vyhľadáva dostupné frekvencie a môže ich aj automaticky uložiť. Hlasná reprodukcia je na slušnej úrovni, ja som pomocou nej pohodlne vypočul jednu rozhlasovú inscenáciu.

Odporúčam prečítať si článok Porovnanie FM rádií.

Pamäť

Interných 10 MB postačí na MMS správy, e-maily, fotky ku kontaktom, na fotky a hudobné súbory už použijte radšej microSD, ktorých cena je dnes na výbornej úrovni (1 GB už od 500 Sk). Samsung E250 si zapamätá 1 000 kontaktov, 200 SMS, 400 pripomienok, 100 poznámok a 4 MB sú vyhradené pre Java hry a aplikácie. Mass storage je nutné v nastaveniach aktivovať. V balení nenájdete dátový kábel, to je škoda.

Telefónny zoznam

Do telefónneho zoznamu vstúpite pravým polyfunkčným tlačidlom. Vtedy sa ocitnete hneď v zozname kontaktov. Pri vstupe do telefónneho zoznamu cez menu máte možnosť ho aj upraviť a prispôsobiť. Nechýbajú skupiny volajúcich s priradeným obrázkom (fotkou) a melódiou. Rýchle vytáčanie umožňuje vytočiť jedno z ôsmich čísiel pomocou tlačidla 2 - 9 priamo z pohotovostného stavu. Vyhľadávanie kontaktov sa uskutočňuje podľa viacerých znakov, no nenastáva filtrácia mien, len posun na zhodnú alebo najbližšiu podobnú položku. Nový kontakt obsahuje meno, priezvisko, niekoľko čísiel, jeden e-mail, obrázok, zvonenie, skupina, poznámku (50 znakov).

EXTRA plus: Šikovné vyhľadávanie, zobrazenie čísla pod menom, pohodlný register hovorov, skrátka sympaticky riešené telefonické funkcie.

Hovor

Ak odmietnete prichádzajúci hovor, Samsung E250 ho považuje za zmeškaný a na túto udalosť aj upozorňuje ako na akýkoľvek iný zmeškaný hovor. Výborne! Bočným tlačidlom môžete prichádzajúci hovor stíšiť, alebo odmietnuť, alebo odmietnuť a následne odpovedať automatickou SMS-kou s vlastným textom. Počas hovoru, ktorý elegantne aj prakticky prijmete vysunutím horného ramena, vidíte jeho aktuálnu dĺžku. Hlasný reproduktor je veľmi kvalitný. Prijatie hovoru vysunutím prístroja a regulácia hlasitosti bočným tlačidlom sú faktormi, prečo Samsungy patria medzi dobré komunikačné nástroje. Register je veľmi podrobne spracovaný a pamätá si aj dĺžku všetkých posledných hovorov. Po stlačení zeleného tlačidla v pohotovostnom stave sa zobrazí zoznam všetkých posledných hovorov, pohybom do strany sa dostanete k neprijatým, prijatým a volaným číslam. Počas hovoru tiež môžete vstúpiť do správ a telefónneho zoznamu, zapnúť hlasnú reprodukciu, šepkací režim a čistotu hlasu.

TIP: Chcete na Samsungu zaznamenať hovor, ale záznamník nie je k dispozícii? Stlačte počas hovoru #*22671* a hovor sa začne zaznamenávať ako súbor ENGMODE.amr, ktorý nájdete v priečinku Moje hlasové klipy. Súbor sa vždy prepisuje, pre uchovanie záznamu ho musíte premenovať alebo presunúť. Počas záznamu pokojne pokračujte v telefonáte, záznam sa ukončí spolu s telefonátom, ale zadaním #*22672#.

Čistota hlasu umožňuje lepšie telefonovanie v rušných podmienkach.

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčam tento článok.

Písanie textov

Slovník T9 je trocha odlišný než na konkurenčných modeloch, slová prepínate nulou. Ak raz slovo kurzorom opustíte, už ho môžete opraviť len po jednotlivých písmenách. Slovník v SMS-ke pracuje bez diakritiky, ak si v nastaveniach zvolíte GSM abecedu.

SMS

Šandard EMS umožňuje okrem iného aj zmeniť veľkosť písma, to má hodnotu 7 znakov.Pri písaní bežnou veľkosťou vidíte len 4 riadky textu. Stačí to, ale uvítal by som aj viac. Potvrdenie o doručení stačí aktivovať raz, v nastaveniach správy. Pri odosielaní správy môžete zvoliť "len odoslať" alebo "uložiť a odoslať". K dispozícii sú aj poslední príjemcovia správ, ale už nie tak pohodlne ako v Sony Ericssonoch. Tu sa položka nachádza vo Voľbách vo fáze vypĺňania príjemcov do tabuľky. No i tak musím Samsung pochváliť, ja som si na túto funkciu v Sony Ericssonoch neuveriteľne zvykol.

EXTRA mínus: Ak chcete odoslať správu na druhé číslo nejakého kontaktu, tak musíte správu poslať až po výbere kontakt -> zobraziť -> označenie druhého čísla -> voľby -> editor SMS.

EXTRA plus: Samsung E250 ponúka blacklist, čiernu listinu, odosielateľov správ, od ktorých SMS-ky jednoducho ani neprijmete.

MMS

Editor multimediálnych správ je jednoduchý, efektný a okienkový. To sa mi páči. Vkladanie predmetu, textu aj ďalších objektov je intuitívne. Do MMS-ky môžete vložiť aj dokument, MP3 skladbu alebo iný súbor do veľkosti 295 kB.

Nastavenie MMS ručne (univerzálne údaje pre všetky telefóny): Orange - O2 - T-Mobile

EXTRA plus: Do MMS vložíte akýkoľvek súbor do veľkosti 295 kB.

E-mail

E-mailový prehliadač je veľmi šikovný a svojimi funkciami ma prekvapil. V nastaveniach nájdete užitočné funkcie ako: poslať kópiu, oznam o doručení, potvrdenie prečítania, priorita, automatický podpis. Nechýba pravidelná kontrola schránky (1 - 12 h), výpis o prečítaní, siahnuť len hlavičku (alebo celý text), vymazanie mailu (okamžite, pri ďalšom pripojení), určenie max. veľkosti mailu (100, 200 alebo 300 kB) či ponechanie kópií správ na serveri. Prekvapením je black list adries a predmetov, ktoré prijaté nebudú. E-mail môže mať len 1 000 znakov textu a veľkostne obmedzenú prílohu do 70 kB, väčšie obrázky automaticky zmenší na niekoľko-kilobajtový obrázok (128 x 96 b.?). E-mailový klient ponúka nadštandardné funkcie, veľmi jednoduché prepínanie medzi 5 mailovými účtami a mnoho ďalších výhod. Základným nedostatkom je však veľkostné obmedzenie prílohy.

WAP

Nemilým prekvapením je pomalý a nemotorný internetový prehliadač Openwave (Mobile Browser 6.2.3.3.c.1.102). Hviezdičkou zobrazíte pomocné menu, mriežkou ďalšiu ponuku so zadaním URL, záložkami, správami a albumom médií. Majiteľom E250 jednoznačne odporúčam stiahnuť prehliadač Opera Mini z www.mini.opera.com. Stačí vo vlastnostiach novej Java aplikácie upraviť HTTP nastavenie APN (internet) a to je všetko.

Nastavenie internetového prehliadača ručne (univerzálne údaje pre všetky telefóny): Orange TU - O2 - T-Mobile TU.

EXTRA mínus: Chýba počítadlo dát a pohodlný prehliadač WAP-u.

Prenos dát

Na lokálny prenos dát výborne poslúži dátový USB kábel a mass storage. Pri využívaní mass storage nemôžete mobil nijak inak používať. Lenže kábel je nutné dokúpiť. Výhodný je prenos dát cez čítačku pamäťových kariet. Prenos cez Bluetooth nemá chybu, ani hromadné odosielanie súborov. Infraport mi už nechýba. Na diaľkové prenosy dobre poslúži kombinácia GPRS a EDGE.

Charakteristika Bluetooth:

špecifikácia: 2.0 + EDR

PRD verzia: 1.0

profily: A2DP-Source - AVCTP - AVDTP - AVRCP-Target - BPP-SenderDev - DUN-GW - FT-Client - FT-Server - GAP - GAVDP - HandsFree-AG (1.0) - Headset-AG - OBEX - OPP-Client - OPP-Server - SDAP - Serial-DevA - Serial-DevB

Nastavenie dátových služieb SMS-kou: Nokia - Sony Ericsson - Motorola (potrebná registrácia)

Organizačné funkcie

Budík - 3 typy budíkov, ktoré môžu budiť aj vo vypnutom stave. V každom nastavujete čas, opakovanie a melódiu.

Kalendár - ponúka mesačný, týždenný a denný náhľad (predvolený si nastavíte), 4 typy udalostí (kapacita 400 udalostí spolu). Hromadné mazanie je prepracovanejšie, než je zvykom. Samozrejmosťou je už opakovanie udalostí. Páči sa mi zobrazenie kalendára na pohotovostnej obrazovke.

EXTRA mínus: Chýba mi synchronizácia s obľúbenou službou ZYB.com.

Ďalšie funkcie: úlohy, poznámky (100 poznámok po 1000 znakov), svetový čas, prevod jednotiek, kalkulačka, diktafón (limit cez 6 minút v mojom prípade), stopky, odpočítavanie času.

Hry a Java aplikácie

Cannonball, forgotten warrior, freekick, arch angel, midnight pool, asphalt2, minigolf las vegas, paris hilton's diamonds - z toľkých hier si musí vybrať každý.

EXTRA plus: Toľko vstavaných hier som ešte v mobile nevidel.

Výdrž, batéria

Výdrž je celkom slušná, dosiahol som pri skromnom používaní (pár hovorov a správ) 2 - 3 dni.

EXTRA mínus: Počas nabíjania displej neustále svieti

Výhody:

dizajn a spracovanie,

FM rádio,

e-mail.

Nevýhody:

prehrávač hudby nehrá na pozadí,

WAP prehliadač,

len VGA fotoaparát.

Orientačná cena: 5 990 Sk

Záver

Samsung E250 je veľmi vydarený mobil nižšej strednej triedy. Ponúka dobré telefonické funkcie, pohodlnú prácu so správami, kalendár na domácej obrazovke, FM rádio aj MP3 prehrávač. Má svoje nedostatky, ale je to masovka a nie exkluzívny model. Preto si prečítajte nedostatky a ak vám nevadia, potrebujete jednoduchý mobil na telefonovanie, správy a MP3-ky po ceste do práce, tak je E250 jedným z favoritov nielen v akciových ponukách operátorov, ale aj v bežnom predaji.

Dôležité odkazy:

- kontakt na výrobcu (Samsung SK)

- distribútor (Samsung)

- služby zákazníkom (Samsung, SK)

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 05.03.2007 - 23:42

Mato: Prostredne tlacitko na wap, je podla mna tak +-, pretoze 1kliknutim je mozne kliknut na wap, najma po minimalizovani co neviem ci funguje, ak hej tak az taky nemotorny nebude btw. Ak sa da zaznamnik zapnut kodom #*22671#, tak to nebude take zle

anonymous06.03.2007 - 12:35 Trvalý odkaz

orgi: pekna recenzia, najme to s tym 15.04, sipkou doprava a pridanim datumu. za tu cenu sikovny phonik... ZYB Ti nepodporuje, lebo Samsungu chyba ten synchronizacny protokol. a kazdy Samsung sveti ked sa nabija :-) k wapu a stredovemu tlacidlu - mohli by spravit v menu moznost nastavenia, vypnut/zapnut tuto funkciu. lebo napriklad tusim pri e390ke to WAP nespusti.

anonymous06.03.2007 - 13:24 Trvalý odkaz

riso: mato, dakujem, zaznam hovoru dopisany do recenzie. ;)
ano, samsung E250 neponuka SyncML ani inu moznost synchronizacie. ja len, ze nove SE to ponukaju, aj Nokie, a zvykol som si na to.
a s tym stredovym...plny suhlas! nastavenie v menu (ved je tam nastaveni az-az) by bolo idealne riesenie. ale ako by sa na to pozerali operatori?? :D

anonymous06.03.2007 - 19:16 Trvalý odkaz

mato: ved to je iba o zvyku, ze do menu treba stlacat prostrednu klavesu
btw. D600 urcite nesvieti pri nabijani, ked uz tak tak svieti furt Pri OM, co mi zere nervy

anonymous07.03.2007 - 16:16 Trvalý odkaz

Archibald: Jak vypnout mod?e svítící indikátor p?enosu dat na displeji ( GPRS ) u modelu Samsung SGH-E250.D?kuji za odpov??.Jž.

Celá diskusia 152 príspevkov