O2: testovanie LTE naživo

O tom, že spoločnosť O2 bude tento rok testovať technológiu LTE na Slovensku, sme vás informovali už v marcovej novinke. Včera sme sa testovania v Banskej Bystrici zúčastnili osobne a mohli si naživo obzrieť základňovú stanicu, na ktorej O2 testuje správanie sa terminálu voči vzdialenému Core. Ten je pre tieto účely umiestnený v Prahe. Testovanie prenosov prebiehalo v pásme 2,66 GHz. Dodávateľom je spoločnosť Nokia Siemens Network, antény sú od spoločnosti RFS, terminály od LG a Samsung. Merací softvér zastrešila spoločnosť XCALL.

Zariadenia, ktoré boli použité na meranie prenosovej rýchlosti:

notebook Hewlett Packard + USB modem LG LD100 / USB Samsung GT-B3710 (oba modely sú komerčne dostupné modemy, používané v LTE sieťach v zahraničí)

fotkafotkamodem LG LD100 - modem Samsung GT-B3710

Pri testovaní sme dosiahli nasledovné výsledky:

- priemerný ping: 24 ms,

- FTP download: priemer okolo 75 Mbps,

- UDP download: priemer okolo 90 Mbps.

Reálne rýchlosti sa však budú od nami nameraných líšiť, notebook s USB modemom bol totiž jediným pripojeným zariadením v sieti. Každopádne sme boli rýchlosťami milo prekvapení a ostáva nám len dúfať v skoré spustenie komerčnej prevádzky LTE siete na Slovensku. O2 zatiaľ neprezradilo ani približný dátum spustenia ostrej prevádzky.

* Cestu a pobyt redakcie v Banskej Bystrici hradila spoločnosť Telefónica O2 Slovakia. *

A čo je to vlastne LTE?

LTE, teda Long Term Evolution, je najnovší štandard na poli rádiovej technológie, ktorý umožňuje vďaka vyššej spektrálnej efektivite použitej modulácie (OFDM) vyššie prenosové rýchlosti než doposiaľ používané UMTS (či HSPA a HSPA+). Jeho all IP flat architektúra tiež nepoužíva niektoré tradičné elementy siete a preto dosahuje nižšiu latenciu.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu