Samsung i600

RECENZIA smartfónu Tenučký 3G smart s OS Windows Mobile 5.0 s QWERTY klávesnicou, 1,3 Mpix a HSDPA.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická s QWERTY,

OS: Windows Mobile 5.0 for smartphone,

procesor: TI OMAP1710, 220 MHz

frekvencie: 900/1800/1900 MHz + UMTS, HSDPA

rozmery: 113 x 59 x 12 mm,

hmotnosť: 110 g (zistená: 106 g)

displej: aktívny, 320 x 240 b., 65 536 farieb, 46 x 34 mm, uhlopriečka 57 mm, aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 1,23 Mpix (1280 x 960 b.), záznam videí (3GPP, 320 x 240 b.),

pamäť: 64 MB pre užívateľa + microSD, zdieľaná, 64 MB RAM, 128 MB flashROM,

správy: SMS, MMS do 300 kB, CB, e-mail, RSS, instant messaging,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS (do 384 kbps), HSDPA (do 3,6 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth (A2DP, AVRCP), kábel (USB 1.1), mass storage, Wi-Fi 802.11 b/g,

hudba: MP3/AAC/eAAC/eAAC+/WMA prehrávač,

ostatné: Java, WAP/HTML prehliadač, videohovor, prehliadač dokumentov,

batéria: 1100 mAh, Li-Ion,

výdrž: do 6 h hovoru/300 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

blesk, makro, autofocus, aktívny kryt objektívu, EMS, IrDA, 3,5 mm jack (adaptér v balení), FM rádio,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

i600XAFJ1

Obsah balenia:

???

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Samsung i600 sa u nás zrejme nebude vôbec oficiálne predávať. Testoval som vzorku s anglickým softvérom, čo mi však nerobilo žiadne kompikácie. Na ovládanie vám postačia základy angličtiny, a na ostatné poslúži podpora všetkých typov kódovaní. Preto sa nemusíte báť prezerania slovenských dokumentov, e-mailov ani web stránok.

Zapnutie/vypnutie

SIM karta sa nachádza pod batériou, pamäťová karta pod špeciálnym krytom na bočnej strane prístroja. Zapnutie chvíľu trvá, ale jedná sa len o niekoľko sekúnd, počas ktorých si vypočujete aj vtieravú zvučku Windows Mobile. Ovládanie signálu GSM, UMTS, Bluetooth a Wi-Fi sa uskutočňuje v aplikácii Wireless Manager, do ktorej vstúpite po kliknutí na aktuálny čas/operátora na domácej obrazovke.

Dizajn

No tak práve dizajn Samsungu i600 je jeho základnou devízou. Kde začať...? QWERTY klávesnica, primerane veľký QVGA displej orientovaný horizontálne, to sú asi prvé veci, ktoré vám udrú do očí. Nad displejom je kamera pre videohovory, to najzaujímavejšie sa však nachádza po stranách. Nápis HSDPA a Wi-Fi poteší najmä dátových nadšencov. Ledva sa na tenkú bočnú stranu zmestili, hrúbka 12 mm v najhrubšom bode je neuveriteľná. Šírka telefónu je takmer 6 cm, ale do puzdra, do ktorého sa ledva zmestila Nokia N70, vošiel Samsung i600 bez problémov. Vo vrecku ho ani necítim! Pokračujem však v popise prvkov na bočných stranách. Vľavo je ovládač hlasitosti a dátový konektor. Na miniUSB zabudnite, všade budete používať USB kábel od Samsungu. Nosil som ho stále so sebou a nevadilo mi to, lebo jeho funkčnosť je plnohodnotná - prenos dát aj nabíjanie. V pravej stene sa nachádza prekvapenie...ovládacie koliesko! Je veľmi dobre spracované, dopĺňa ho tlačidlo späť. Kde som túto kombináciu ja len videl...? Áno, presne ako v Sony Ericssone M600i (a podobných)! Avšak Samsung umiestnil tieto prvky na pravú stranu, a tak sa v menu pohybujem pomocou palca pravej ruky. Zvykol som si na to veľmi rýchlo, a to aj napriek tomu, že som odchovaný na Sony Ericssonoch radu P, ktoré majú Jog-Dial na druhej strane. Ovládacie koliesko je možné aj stlačiť a pochváliť musím aj okamžité reakcie prístroja na jeho pootočenie. To sa nedá so Sony Ericssonom M600i ani porovnávať, tam ma zbytočne zdržovali animácie (vypnuteľné na modeli W950i). Zadná stena je rovná, vyčnieva z nej akurát modul s objektívom a otvormi nad reproduktorom. Otvor pre pútko je vpravo hore, na asi najhoršom mieste, aké mohli dizajnéri vybrať.

Spracovanie prístroja je stopercentné, použité boli tiež odolné materiály, ktoré len tak ľahko nepoškodíte. Samsung i600 vyzerá aj po mesiaci aktívneho používania mimo puzdra ako nový.

Klávesnica

Klávesnica sa skladá z troch významných častí:

- dokonalého ovládacieho kolieska s potvrdzovaním a tlačidlom pre krok naspäť v pravej bočnej stene,

- ovládacích prvkov pod displejom a

- alfanumerickej QWERTY klávesnice.

Prvým dvom nemám čo vyčítať, sú spracované veľmi dobre, dostatočne veľké, aj ovládací kruh s potvrdzovaním v strede presne spĺňa moje požiadavky. Reakcie na rýchle pootočenie ovládacieho kolieska sú okamžité! QWERTY klávesnica však mohla byť spracovaná lepšie. Na tak malej ploche to mali tvorcovia produktu ťažké, preto sa asi rozhodli použiť malé, zaoblené tlačidlá, s ktorými majú aj moje tenké prsty problémy. Zvykal som si na ne asi 3 dni, odvtedy ubehlo pár týždňov a ja mám stále problémy napísať niekoľko riadkov bez preklepu. Nie je to tragédia, ak píšete 10 mailov denne, za pár dní budete s touto klávesnicou zžití, ale ak pár dní nenapíšete ani riadok, budete si musieť na i600 opäť pár mailov zvykať. Určite si však nemyslím, že by vás mala klávesnica odradiť...len, že sú na trhu aj telefóny s podstatne pohodlnejším ovládaním. Aj na Sony Ericsson M600i si musíte pár dní zvykať a potom to už ide ako má.

EXTRA plus: Ovládacie koliesko s okamžitými reakciami telefónu aj na najrýchlejšie pohyby.

Klávesnica i600 obsahuje množstvo špeciálnych tlačidiel. Po stlačení Fn zadáte jeden znak uvedený v hornej polovici tlačidla. Po dvojitom stlačení Fn ich zadávate až do vypnutia tejto funkcie. Po stlačení Shift zadáte jeden veľký znak (kapitálku), po stlačení Fn->Shift aktivujete CapsLock a píšete kapitálkami celý text. Tlačidlo 123 aktivuje numerickú časť klávesnice. Potom stlačením E alebo R zadáte 1, T alebo Y zadáte 2 atď. Čísla totiž aktivujete pre dvojice drobných tlačidiel. Na tlačidle s hviezdičkou sa nachádza aj špeciálna funkcia, ktorá pri písaní textu vyvolá menu T9/ABC/123/symboly/jazyky. Nechýba ani Enter (nový riadok) a Backspace (vymazanie posledného znaku).

Mazanie textu sa uskutočňuje dvomi spôsobmi, tlačidlom Backspace a tlačidlom pre krok späť, ktoré sa nachádza pod displejom. Podržaním Backspace postupne mažete po jednotlivých znakoch, podržaním Späť vymažete celý text. To je vhodné napríklad v našom WAP fóre. Ak zadávate do formulára príspevok, ostane v ňom aj pri zadávaní ďalšieho. Tento text vymažete najpohodlnejšie podržaním tlačidla Späť (pod displejom).

V pohotovostnom stave podržaním mriežky aktivujete tichý režim s vibráciami, podržaním červeného tlačidla zamknete klávesnicu. Podržaním domčeka kedykoľvek vyvoláte Task manager - správcu spustených aplikácií, ktoré môžete jednotlivo alebo spoločne vypnúť. Tu sa tiež nachádzajú aj informácie o pamäti a pod. Stlačením a podržaním ovládacieho kolieska kedykoľvek vyvoláte vlastné špeciálne menu - tu si umiestnite vlastné ikony, ktoré budú kedykoľvek prístupné. Toto je jedna z mnohých výsad Samsungu i600, ktoré na iných telefónoch s OS Windows Mobile chýbajú.

EXTRA plus: Tlačidlo Správy, aktivácia Task managera podržaním domčeka, vlastné menu podržaním ovládacieho kolieska.

Domácich obrazoviek je niekoľko typov, sú vytvorené vo formáte XML a môžete si ich prispôsobiť podľa svojich predstáv. Ja som zatiaľ nemal čas sa tým zaoberať, vyhovuje mi klasické zobrazenie. Vidím v ňom nasledujúce udalosti v kalendári, aktuálny čas, dátum, posledné použité aplikácie formou 6 ikôn, názov profilu a nižšie aj info o prijatých správach. Keď obdržím nový e-mail (pravidelná kontrola), objaví sa v hornom riadku obálka a ja pomocou tlačidla s obálkou ihneď vstúpim do menu správ. Návykové!

Podsvietenie klávesnice je veľmi dobré, môžete ho dokonca obmedziť na časové obdobie v rámci dňa.

EXTRA mínus: Drobné tlačidlá QWERTY klávesnice.

Displej

Jadan môj kamarát povedal: Ten displej je akýsi malý, keby to bol aspoň QVGA, tak by to bolo oveľa lepšie. Keď som mu potom ukázal vedľa i600 telefón s rozlíšením 176 x 220 bodov, pochopil, že i600 používa QVGA rozlíšenie.

Ja som s rozmermi, orientáciou aj rozlíšením displeja na i600 spokojný. Používam aj Nokiu 5300, aj Sony Ericsson K800i a všade sa QVGA rozlíšeniu teším, lebo ho považujem za ideálny pomer výkonu a spotreby energie. Na čo i600 používam? Mám v ňom dátovú kartu, takže na web, WAP, vo výraznej miere na e-maily, ICQ, Google Maps / Virtual Earth, fotenie, záznam videí, hranie jedinej obľúbenej hry Bubble Breaker. A na to všetko mi QVGA rozlíšenie bohate stačí.

Viditeľnosť displeja na slnku je závislá od intenzity podsvietenia. Ja používam prvý stupeň (settings -> power managment), na slnku odporúčam piaty, aj keď práve displej je výrazným spotrebiteľom energie. Znížením jasu na minimum som predĺžil výdrž na dvojnásobok. Reakcie prístroja sú rýchle, procesor 220 MHz síce považujeme vo všeobecnosti za slabší, ale v tomto zariadení stačí a hlavne, šetrí energiu.

EXTRA plus: Bohaté nastavenia a využitie displeja.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Fotoaparát a prezeranie fotiek

Fotoaparát spúšťam podržaním tlačidla pod ovládacím kolieskom. Hľadáčik je celoobrazovkový, prístroj ponúka množstvo nastavení. Výsledky sú prijateľné, osobne považujem dobrý 1,3 Mpix fotoaparát za dostatočný. Fotím ním totiž momentky, ktoré aj často posielam e-mailami. A keď ich zmenším na 640 x 480 bodov, sú výsledky z i600 veľmi dobré. Jednotkou prepínam foto/video, klávesových skratiek je veľa, stačí sa ich naučiť (nahor/nadol - zoom, doprava/doľava - jas, 3 - rozmery, 4 - kvalita, 5 - vyváženie bielej, 6 - samospúšť, 7 - efekty, 8 - rámy, 9 - ďalšie nastavenia). Chýba mi blesk, ten by som naozaj uvítal. Keďže i600 nepostavíte na stranu, nemá časovaná samospúšť veľký význam. Až 4 stupne kvality a 4 rôzne rozlíšenia sú pre nastavenie dostatočné. Nechýbajú rôzne efekty a rámiky. Fotky sa môžu ukladať automaticky, na kartu alebo do prístroja.

Snímky žiaľ nie sú pomenované podľa dátumu, len poradovým číslom, to si však zachovávajú aj po vymazaní predchádzajúcich fotiek. Z prostredia fotoaparátu sa okamžite dostanete do prehliadača snímok pomocou ľavého výberového tlačidla.

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

Efektivita fotoaparátu

Výrezy 1,23 Mpix fotiek:

- prvý z 1,23 Mpix originálu (1280 x 960 b.),

- druhý zo zväčšeniny VGA fotky (640 x 480 b.) v programe IrfanView,

- tretí zo zväčšeniny QVGA fotky (320 x 240 b.) v programe IrfanView:

Toto porovnanie zobrazuje efektivitu použitia maximálneho rozlíšenia. Niekedy je totiž absolútne zbytočné zaberať miesto v pamäti "super-maxi-mega-pixlovými" fotkami, keď dosahujú kvalitu nižšieho rozlíšenia. Každopádne, v Samsungu i600 je megapixlový fotoaparát opodstatnený a efektívny.

Záznam a prezeranie videa

Záznam videa musím pochváliť, za bežných svetelných podmienok je QVGA video prezerané v i600 s QVGA displejom úplne ideálne. Zvuková stopa je žiaľ len AMR, tešil som sa na AAC. Horšie správanie v zlých svetelných podmienkach ma trápi. Napríklad v bežnej miestnosti s jedným žiarovkovým svetlom: najprv začne s nočným režimom, obraz je trhaný, ale svetlý...postupne tmavne, až skončí tmavý, aj keď plynulý. Na denné videozáznamy je i600 ideálny spoločník, na nočné ho neodporúčam (s takouto verziou softvéru). Počas záznamu nemôžete použiť priblíženie, ktoré je dostupné len pred nahrávaním. Nechýba pozastavenie záznamu.

Parametre videa:

celkovo: 313 kbps (2,4 MB/min.)

obraz: MPEG4, 320 x 240 b., 8 fps, 303 kbps

zvuk: AMR-NB, 1 kanál, 8000 Hz, 16 bit, 10 kbps

UKÁŽKA VIDEA 01 (3GPP, 700 kB) bez priblíženia

UKÁŽKA VIDEA 02 (3GPP, 400 kB) z rovnakej pozície s maximálnym priblížením

3GP prehrávače: QuickTime (univerzálny prehrávač videí a hudby, 35 MB), Nokia Multimedia Converter 2.0 (prehrávač a konvertor, 20 MB).

Melódie a prehrávač hudby

Samsung i600 bez problémov podporuje profily, v ktorých sa nastavuje štýl zvonenia (zvoniť, zvoniť raz, zosilňované zvonenie, vibrácia, vibrovať a potom zvoniť, vibrovať a zvoniť, ticho), hlasitosť, štýl upozornenia budíka, hlasitosť budíka, štýl zvonenia notifikácie, hlasitosť notifikácie, hlasitosť systémových zvukov. Samsung i600 však nedokáže upozorňovať na hovor MP3 skladbou, treba nastaviť WMV alebo WAV súbor priamo do My documents v telefóne. Potom sa objaví aj medzi ringtones. Melódiu nastavujete pre hovor, pripomienku, novú textovú správu, novú hlasovú správu, instantnú správu, novú správu CB, budík, upozornenie, otázku, upozornenie, zvukovú kontrolu klávesnice (nejedná sa o tóny tlačidiel).

V Samsungu i600 nájdete Windows Media Player. Jeho možnosti som ešte nestihol poriadne preskúmať, ale s prehrávaním hudby ani fullscreen videí nemá problém. Pekne pracuje aj s knižnicami, hudbu vyhľadá (update library) na karte aj v mobile a vy si môžete zvoliť počúvanie hudby napríklad od určitého autora alebo vytvárať playlisty. Nemal som k dispozícii slúchadlá, a tak sa teším len celkom slušnej hlasnej reprodukcii hudby. Páči sa mi najmä plynulé ovládanie hlasitosti pomocou bočného kolieska. Prítomných je aj niekoľko klávesových skratiek.

FM rádio Samsungu i600 chýba, ale jedno riešenie tu je: Resco Player_FM - počúvajte kdekoľvek online Rádio_FM vďaka unikátnej a bezplatnej aplikácii. K dispozícii sú tri stupne kvality, pohodlné počúvanie je v najnižšej kvalite možné aj cez GPRS/EDGE. Odporúčam!

Pamäť

64 MB internej pamäte mi bohate stačí na ukladanie e-mailov, správ, melódií, aplikácií a pod. Mediálne súbory, fotky, videá a pod. ukladám na microSD kartu. Správa súborov je ideálna cez dodatočne nainštalovanú bezplatnú aplikáciu Total Comander pre Windows Mobile. Kde ho stiahnuť? Odporúčam navštíviť ce4you.cz (sekcia freeware). Po vložení microSD karty sa spustí Windows Media Player a mobil sa opýta, či má vyhľadať audio a video súbory.

Telefónny zoznam

Telefónny zoznam je veľmi detailný, výborne synchronizovateľný s MS Outlook. V bežných zariadeniach s Windows Mobile stlačením 2-5-3 na domácej obrazovke vyhľadáte napríklad Alenu, keďže pod dvojkou je ABC, pod päťkou JKL a pod trojkou DEF, ktorých kombináciou vznikne napríklad počiatok ALE... Na Samsungu i600 je QWERTY, ale stlačením A sa do zoznamu nedostanete, kedže mu nepripadlo žiadne číslo. Numerických tlačidiel je 18, teda ostáva 8 písmen (QWOPASLZ), na ktorých stlačenie mobil v pohotovosti nereaguje. Ako teda zadáte PALO? Štvornásobným stláčením jednotky! Tlačidlo 1 (alebo E) akceptuje i600 ako všetky písmená. Ak stlačíte opakovane 1-1-1-1, vyhovie tejto kombinácii každé meno. Stlačením H1MB v pohotovosti vyhľadáte HOMBauera.

EXTRA plus: Unikátne vyhľadávanie mien ako so slovníkom T9.

Hovor

Odmietnutý hovor považuje za odmietnutý a vy ste po odmietnutí prichádzajúceho informovaní ikonou v hornom stavovom riadku. Počas hovoru vidíte aj meno telefonujúceho, ako aj dobu aktuálneho hovoru a samozrejmosťou je možný vstup do menu. Záznam hovoru som hľadal márne. V registri nájdete aj dĺžku jednotlivých hovorov. Kontaktu v zozname hovorov môžete poslať SMS, MMS alebo e-mail, v menu nájdete filtrovanie na prijaté, odchádzajúce a neprijaté.

EXTRA mínus: Neumožňuje záznam hovoru.

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčam tento článok.

Písanie textov

S QWERTY klávesnicou je všetko písanie rýchlejšie. Ono vo svojej podstate nejde ani tak o zadávanie slov (s T9 od Nokie alebo Sony Ericssonu píšem bleskovo), ale o zadávanie nových riadkov, symbolov a pod. Každé tlačidlo má minimálne dve funkcie, a to je hlavnou devízou QWERTY.

EXTRA mínus: Chýba mi kopírovanie textu.

Máte k dispozícii 37 tlačidiel, čo je oproti bežným 12 až trojnásobok. Na písanie textov s diakritikou zabudnite, i600 to nedokáže.

EXTRA mínus: Písanie textu s diakritikou na i600 nie je možné.

SMS

Editor SMS správ je jednoduchý až strohý. Potvrdenie o doručení platí trvale pri všetkých správach, ale po jeho všeobecnej deaktivácii môžete aktivovať doručenku pri každej správe zvlášť. V správach je množstvo nastavení, veď je to Windows Mobile. V zozname správ môžete vidieť dátum a čas správy, prijaté správy zoradiť podľa dátumu, predmetu, odosielateľa alebo typu správy, a to zostupne alebo vzostupne. Do SMS a MMS správ môžete tiež pridávať podpisy.

MMS

Pri tvorbe MMS si môžete stanoviť limit 95 alebo 295 kB. Do správy môžete pridať obrázok, novú fotku, zvuk, novú hlasovú poznámku, video, nové video, text, ako prílohu tiež vCard, vCalendar alebo akýkoľvek súbor. Určujete tiež štýl textu a farbu pozadia.

Nastavenie MMS ručne (univerzálne údaje pre všetky telefóny): Orange - O2 - T-Mobile

E-mail

E-mailový prehliadač som využíval do sýtosti, prakticky denne a s obľubou. Na mail som bol upozornený samostatnou melódiou, nechýba ani pravidelná kontrola (15 min. až 24 hodín). i600 sťahoval správy staré 0 až 3 dni a vždy prvých 5 kB. Vždy som teda stlačil špeciálne tlačidlo s obálkou, vstúpil do e-mailového konta a listoval novými i starými správami. Tvorba nového mailu je otázkou pár sekúnd, napíšete text s automatickým podpisom, pridáte kontakt a odošlete....teda, mail sa odošle až pri ďalšom spojení (send/recieve). To je nevýhoda. Na prácu s textovými správami je i600 dokonalý, s prílohami nemáte problém, pokiaľ vám nevyprší licencia Picselu, dodávaného prehliadača dokumentov a obrázkov. A tak som sa pri otvorení každého obrázka a dokumentu len dozvedel, že na to nemám oprávnenie. A tak som si chcel prílohu aspoň uložiť, veď obrázok by som si pozrel v internom prehliadači, MP3-ku v media Playeri. Ale kdeže, i600 (tak, ako žiadny Windows Mobile for smartphone) nedokáže prílohy ukladať. Preto bol jedinou záchranou Gmail. Všetky moje e-maily sú presmerované aj do špeciálnej schránky Gmail, ktorá slúži ako záloha. A cez "gamil.com" sa z mobilu prihlásim ako mobilný užívateľ, dokonca si ma schránka zapamätá a nabudúce už ani nevypisujem meno a heslo. No a práve na mobilnom Gmail-e mám prístup ku obrázkom aj dokumentom. Tie dokonca prekonvertuje na prijateľnú HTML formu čitateľnú aj internetovým prehliadačom. Ideálne!

EXTRA plus: Pravidelná kontrola schránky, okamžitý vstup do správ špeciálnym tlačidlom, rýchle vybavenie pošty vďaka QWERTY.

EXTRA mínus: Nulové možnosti práce s prílohami.

Instant messaging

Aké sú riešenia. Pre Windows Mobile 5.0 existuje pár bezplatných aplikácií (Prelude, QIP...) na prístup ku kontu ICQ. Vstavaný Pocket MSN z mojich známych nevyužíva žiadny, ani sám neviem, kde je MSN obľúbené. Jimm, ani iné Java aplikácie, som do siete internet nedokázal pripojiť. A to ma na i600 mrzí rovnako, ako nefunkčný Picsel.

WAP a HTML

V i600 sa nachádza Browser na prezeranie WAP stránok, ktorý som nikdy ani nerozbehol, ani mi nechýbal. Vstavaný Internet Explorer považujem za vydarený internetový prehliadač. POnúka tri štýly zobrazenia stránok - jeden stĺpec, default a desktop. Ja som používal tretiu možnosť, ktorá zobrazuje stránky ako internetový prehliadač v PC. Tiež obľubujem fullscreen zobrazenie a zapnuté obrázky...s HSDPA ma nezdržujú. Až 5 stupňov zoomu poteší, mňa najmä možnosť smallest (najmenšie). Linky na stránke je možné odosielať e-mailom. V nastaveniach nájdete aj kódovanie. Dôležitá je zložka memory (pamäť) pre mazanie temporary files, cookies a histórie.

Opera Mini sa v mojom prípade nedokázala pripojiť do siete internet.

Nastavenie internetového prehliadača ručne (univerzálne údaje pre všetky telefóny): Orange TU - O2 - T-Mobile TU.

Prenos dát

Zaľúbil som sa do HSDPA v mobile. Nepreháňam! Vyskúšajte Google Maps alebo Virtual Earth ako ja na tomto videu. Okamžité odosielanie e-mailov, rýchly download súborov z webu... Keď "nechytíte" HSDPA alebo UMTS, poteší aj EDGE a v krajnom prípade GPRS. Na lokálny prenos dát poslúži Bluetooth.

EXTRA plus: HSDPA posúva využitie smartfónu ešte ďalej.

Pripojenie káblom ku PC sa blíži ku dokonalosti. Chýba mu miniUSB, to je jediná slabina. Ale s dodávaným USB káblom sa tvári buď ako zariadenie s Windows Mobile pripojené cez ActiveSync, alebo ako externá čítačka kariet vďaka Mass Storage. Aplikácia Internet Sharing umožňuje šikovné využitie i600 ako HSDPA modemu. Stačí v PC nainštalovať ActiveSync. Ten môžete mať na microSD karte ako inštalačný súbor stále so sebou, do akéhokoľvek PC ho dostanete vďaka Mass Storage. Inštalácia ActiveSync v PC je nutná kvôli ovládačom, pri používaní i600 môže byť ActiveSync v PC úplne vypnutý. Potom stačí len v aplikácii Internet Sharing zadať voľbu Connect a ste pripojení! V notebooku nemám žiadne konto pre pripojenie k internetu, ani nastavenie modemu, len v i600 pripojím PC do siete internetu. Neuveriteľne jednoduché.

EXTRA plus: Až neskutočne jednoduché pripojenie ku internetu pomocou aplikácie Internet Sharing.

Prítomné je aj pripojenie cez Wi-Fi. Skúšal som ho v jednej kaviarni, a cez kadejaké nastavenia som sa dostal k priaznivému výsledku za niekoľko minút. Surfovať v zahraničí zadarmo je lákavé a tu vidím najväčšie využitie tejto bezdrôtovej technológie.

Charakteristika Bluetooth:

špecifikácia: 2.0

PRD verzia: 1.0

profily: A2DP-Source - AVCTP - AVDTP - AVRCP-Target - BPP-SenderDev - FT-Client - FT-Server - GAP - GAVDP - HandsFree-AG (1.0) - Headset-AG - HID-Host - OBEX - OPP-Client - OPP-Server - PAN-AP - Serial-DevA - Serial-DevB

Odporúčame aj články 3G (UMTS) a HSDPA.

Organizačné funkcie

Budík - niekoľko budíkov s podrobným nastavením času, tónu, opakovania, odloženia (1 - 10 min.). Budík Wake up alarm je primárne určený na ranné budenie, pričom pre každý deň v týždni si určíte iný čas budenia. Narazil som však na problém. V nastaveniach budíkov určujete čas v 12-hodinovom formáte, ale už nemáte na výber AM alebo PM. Preto sa bude mobil orientovať podľa aktuálneho času, či je večer alebo ráno. Nastavujem budík o 23:05. Manuálne nastavím 8:00, ale ukáže sa 8:00 PM, t.j. 20:00. Zadám preto možnosť budiť o dve hodiny (najdlhšia možnosť), to už bude AM. Po uložení budík znovu nastavím ručne na 8:00, ale už AM. Záhadný bug.

EXTRA mínus: Budík nebudí vo vypnutom stave.

Kalendár - kalendár s prepojením na domácu obrazovku je pýchou telefónov s Windows Mobile. Týždenný aj mesačný náhľad je veľmi vydarený, v mesačnom mi však chýba názov mesiacov pri prechádzaní týždňami, pomôžu vám len čísla týždňov. Nová pripomienka obsahuje položky: predmet, čas začiatku, termín konca, celodenná poznámka, miesto, alarm, opakovanie, stav, štýl, poznámka. Chýba každodenné opakovanie udalosti v kalendári (lieky a pod.), ale zase je k dispozícii niekoľko alarmov, ktoré sú na takéto pripomínanie ešte vhodnejšie. Pripomínanie udalosti v kalendári je presne podľa mojich predstáv. Párkrát upozorní na blížiacu sa udalosť krátkym neotravným tónom, potom ostane na displeji informácia o udalosti, ktorú nezrušíte ani červeným tlačidlom. Ale môžete ju odložiť o 5 minút až hodinu, ako si zvolíte v možnostiach. Tento čas určujete pri každom pripomenutí samostatne.

EXTRA plus: Prepracované budíky aj kalendár s plnohodnotnou synchronizáciou.

Synchronizácia - ideálne je zariadenie s Windows Mobile synchronizovať s MS Outlook v PC. Mnou obľúbená služba ZYB.com si so zariadením Windows Mobile zatiaľ neporadí.

Ďalšie funkcie:

D-Day - špeciálne pamätné dni,

Notepad - poznámkový blok,

Tasks - úlohy,

Voice Notes - hlasové poznámky, diktafón nefunkčný počas telefonovania,

World Clock - svetové hodiny,

Podcast - zvukové správy, rozhovory a pod.

RSS Reader - RSS čítačka správ (www.fony.sk/rss.xml),

Contents Manager - prehliadač obrázkov, jednoduchý správca súborov,

ActiveSync - aplikácia pre pohodlnú synchronizáciu údajov,

FIle Explorer - dostatočný správca súborov, avšak aj napriek tomu odporúčam inštaláciu Total Commandera,

Picsel Viewer - vydarený prehliadač dokumentov a obrázkov, až kým vám nevyprší licencia,

OBEX FTP - spojenie s okolitými zariadeniami cez Bluetooth na využívanie profilov Serial Port, HID a OBEX FTP. Po potvrdení spojenia druhým telefónom som sa "prechádzal" zložkami v Sony Ericssone W880i, ovládal ho na diaľku a pod.

SmartSearch - vyhľadávanie súborov v prístroji a na pamäťovej karte,

Speed Dial - hlasové vytáčanie kontaktov,

Task Manager - správca úloh, ktorý umožňuje nielen ukončovanie spustených aplikácií (rýchly prístup: podržanie domčeka),

Voice Assist - hlasový asistent,

Calculator - jednoduchá, ale inteligentná kalkulačka s uprednostnením násobenia/delenia pred sčítaním a odčítaním,

Download Agent - správca sťahovania súborov,

MySim Message - správy na SIM karte,

Smart Converter - prepracovaná premena jednotiek,

Stopwatch - stopky s medzičasmi,

SIM Toolkit.

EXTRA mínus: Picsel je len v skúšobnej trial verzii.

EXTRA plus: Obrovské množstvo bezplatných aplikácií na internete pre Windows Mobile 5.0 for smartphone.

Hry a Java aplikácie

Bubble Breaker - moja najobľúbenejšia hra v mobilnom telefóne, ide o logické praskanie a zoskupovanie farebných loptičiek s rôznou obtiažnosťou,

Solitaire - obľúbená kartová hra,

Astrogame - Java hra, 2D strieľačka,

EXTRA mínus: Java aplikácie sa mi nepodarilo pripojiť do siete internet, a tak neviem, ako v i600 funguje Opera Mini alebo Jimm.

Nainštalovaných mám niekoľko aplikácií (Prelude, Total Commander, Turn Off, QIP, Screen Capture, Pocket TV, Player_FM...)a žiadna nemala s horizontálne orientovaným displejom problém.

Výdrž, batéria

Výdrž Samsungu i600 na jedno nabitie je v mojich rukách 24 hodín. Pri využívaní automatickej registrácie v sieťach GSM aj UMTS je najmä spotreba energie v 3G sieti vysoká. Preto som pri dlhších cestách využíval prepnutie do režimu 900/1800 MHz. Tiež som jas znížil na minimálnu, ale stále dostatočnú, hodnotu. A tak i600 vydržala aj 2 dni nabitá. Počas káblového pripojenia ku PC sa aj nabíja.

Výhody:

- rozmery a dizajn,

- konektivita,

- rýchle reakcie

- ovládacie koliesko

Nevýhody:

- slabšie zábavné funkcie,

- malé tlačidlá QWERTY klávesnice,

- chýba miniUSB konektor,

- výdrž v sieti 3G.

Orientačná cena: asi 20 000 Sk

Záver

Samsung i600 je jedinečné pracovné zariadenie s možnosťami hudobnej aj filmovej zábavy. Pomocou QWERTY vybavíte každý e-mail za niekoľko sekúnd. Pomocou ovládacieho kolieska sa správy čítajú skutočne pohodlne. Horizontálne orientovaný displej oceníte pri fotení, prezeraní videí aj prehliadaní internetu. HSDPA vás poteší pri hľadaní ulíc pomocou Virtual Earth Mobile. Skrátka, Samsung i600 ma dostal svojou univerzálnosťou v tak malom obale. Chýba mu viacero funkcií, najmä lepší fotoaparát, ale ja mu to nezazlievam. Skôr by ma potešila možnosť písať správy s diakritikou, tak, ako je to možné vo Windows Mobile for PocketPC. Aj miniUSB konektor by ma potešil, ale naozaj jednoduché použitie ako modemu ma núti odpustiť. Samsung i600 patrí medzi najlepšie pracovné zariadenia. Či sa k nám vôbec oficiálne dostane je otázka.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 23.02.2007 - 02:11

mato63: Ve?mi pekný fon, možno ve?a tla?idiel, no chýbajú mi už také trivialnosti ako to budenie vo vyp. stave, záznam hovoru a pod. :( Ale pocena je pomerne dobrá.

anonymous23.02.2007 - 12:40 Trvalý odkaz

martin: ziadny fon nie je dokonaly, ale tento by som si medzi tymi nedokonalymi urcite vybral. displej na sirku je podla mna super napad, uz len kvoli dokumentom a obrazkom.

anonymous23.02.2007 - 14:13 Trvalý odkaz

niner: mne sa prave ten displej velmi nepozdava, keby bol aspon stvorcovy 320x320 ale nalezato to nie je ono.. viacej sa mi pozdava treo 750 a cenu nema daleko od tohoto, navyse plus dotykovy displej

anonymous03.04.2007 - 11:46 Trvalý odkaz

Laco: "EXTRA mínus: Java aplikácie sa mi nepodarilo pripoji? do siete internet, a tak neviem, ako v i600 funguje Opera Mini alebo Jimm." - podla mojich skusenosti staci prepnut aktivny datovy profil z APN "wap" na "internet" - pokial sa pouziva pristup cez mob. operatora a GPRS/EDGE/HSDPA.

anonymous17.05.2007 - 15:46 Trvalý odkaz

riso: Laco, vazne nestaci. ;) aspon v mojom pripade. :)

Celá diskusia 6 príspevkov