Nokia E65

RECENZIA smartfónu 3G slajder s OS Symbian, QVGA displejom, Wi-Fi a 2 Mpix fotoaparátom.

Základné parametre:

konštrukcia: vysúvacia,

OS: S60 3rd Edition,

frekvencie: 850/900/1800/1900 + UMTS

rozmery: 105 x 49 x 16 mm,

dĺžka otvoreného prístroja: 136 mm,

hmotnosť: 115 gramov (zistená: 116 g)

displej: aktívny, 240 x 320 b., 16 777 612 farieb, 33,5 x 44,5 mm, aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 2 Mpix (1 600 x 1 200 b.), záznam videí (352 x 288 b., MPEG4),

pamäť: 50 MB + microSD, zdieľaná,

správy: SMS, EMS, MMS, CB, e-mail, PTT, RSS, instant messaging,

globálny prenos dát: GPRS 5+3, EDGE 5+3, UMTS (do 384 kbps)

lokálny prenos dát: IrDA, Bluetooth 1.2, Pop-Port, mass storage (v offline režime), Wi-Fi,

hudba: MP3/AAC/eAAC/eAAC+ prehrávač,

ostatné: Java, WAP, prehliadač dokumentov (doc, xls, pdf, ppt), videohovor,

batéria: BP-5F, 1 000 mAh,

výdrž: do 6 h hovoru/3 h VoIP/250 h pohotovosti

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

blesk, makro, autofocus, HSDPA, FM rádio, 3,5 mm jack (adaptér v balení),

Softvérová verzia testovaného telefónu:

1.0633.18.01, 11-01-07, RM-208

Obsah balenia:

Nokia E65, batéria BL-5F, nabíjačka AC-4, slúchadlo HS-5, USB kábel CA-53, puzdro CP-18, CD so softvérom, potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Zapnutie/vypnutie

Nokia E65 sa zapína pomerne rýchlo, patrí ku najrýchlejším Symbianom vôbec. SIM karta sa zasúva vedľa batérie, ktorá ju však blokuje. Pri výmene sa mierne mechanicky poškodzuje. Pamäťová karta microSD je umiestnená pod zadným krytom. Offline režim zapnete napríklad vypínacím tlačidlom. Využijete ho napríklad v lietadle.

Dizajn

Dizajnom ma Nokia E65 práve neohúrila, ale kvalitné spracovanie ma milo prekvapilo. V otvorenom stave je síce v hornom ramene vôľa, ale nie až taká výrazná, aby som ju kritizoval. Mechanizmus je kvalitný. Oblé tvary prispievajú ku pohodlnému používaniu prístroja. V hornej stene je ukrytý vypínač, ľavá bočná stena je prázdna, pravá obsahuje štvoricu tlačidiel...aj nešťastne umiestnenú ceruzku. V spodnej stene nájdete Pop-Port konektor a v zadnej len objektív fotoaparátu. Nokii E65 úplne chýba otvor pre pútko.

EXTRA mínus: Umiestnenie tlačidla "ceruzka" v bočnej stene.

Klávesnica

Klávesnica sa skladá z troch častí. Štvorica tlačidiel v pravej bočnej stene nie je podľa mňa najšťastnejším riešením, najmä umiestnenie ceruzky je nevhodné. Veď ceruzku vždy používam v kombinácii s ďalším tlačidlom a takto sa práca s telefónom stáva akrobatickým vystúpením. Skupina tlačidiel pod displejom je príliš natlačená na sebe, na tak malej ploche je 15 rôznych tlačidiel či ovládacích smerov! Spodná, alfanumerická časť je veľmi pohodlná, zvykol som si na ňu okamžite. Na Nokii E65 sa nachádza niekoľko špeciálnych tlačidiel:

- ceruzka - pomoc pri písaní, označovaní súborov atď. Skúšajte jej funkcie pri stlačení aj dlhšom podržaní.

- nahrávač hlasu - v bočnej stene úplne hore.

- konferenčný hovor - len vyberiete niekoľko ľudí zo zoznamu a potvrdíte zostavenie konferencie...aké jednoduché!

- telefónny zoznam - pre niekoho zbytočné, mňa naopak teší, že môžem výberovým tlačidlám prideliť vlastné funkcie.

- špeciálne tlačidlo - plne konfigurovateľné.

Vstup do menu uskutočníte starým známym tlačidlom, jeho podržaním vyvoláte zoznam spustených funkcií, zavriete ich tlačidlom "c".

EXTRA plus: Špeciálnym tlačidlom uskutočníte konferenčný hovor jednoduchšie než kedykoľvek predtým.

Písanie na Nokii E65 mi nerobilo žiaden problém, teší ma nové zadávanie symbolov, v ktorom sa nachádza vždy prvý riadok naposledy použitých znakov. Inak sa zadávanie písmen a čísiel oproti starším modelom veľmi nezmenilo, rovnako ani pohodlný slovník T9. Textové poznámky písané s diakritikou je možné odoslať ako TXT súbor s kódovaním Unicode. To na modeloch S60 chválim.

Podsvietenie tlačidiel je výborné, telefón ho reguluje pomocou senzora nad displejom. Po zasunutí horného ramena sa telefón opýta, či chcete klávesnicu zablokovať.

Displej

Výborný QVGA displej s veľmi dobrou viditeľnosťou na priamom slnku bude ešte dlhý čas patriť k príjemným štandardom Nokií S60. Skúsenosti s vyšším rozlíšením hovoria proti najmä kvôli spotrebe energie. Vo využití aktívneho pohotovostného režimu vidím zase výrazný pokrok.

EXTRA plus: Aktívny pohotovostný režim nie je prepojený len s kalendárom či hudobným prehrávačom, ale aj s prijatými správami, e-mailami (vždy vidíte dve najnovšie správy) alebo Wi-Fi. Obsahuje totiž tzv. zásuvné moduly APR (hlásenie neprijatých hovorov, hlavičky e-mailov, hlásič správ, hlásič odkazov, schránka APR, organizér, úlohy, prehrávač hudby, WLAN, služby SIM).

Hlavná ponuka menu môže byť ikonová alebo v podobe zoznamu. V nastaveniach môžem zmeniť jas, dobu podsvietenia aj oneskorenie šetriča. Chýba mi len zmena veľkosti písma v menu či správach. V novom prístroji sú na výber 2 témy.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Fotoaparát a prezeranie fotiek

Fotoaparát je slabý, praktický zhodný s Nokiou N70. Hľadáčikom je ani nie polovica displeja, teší ma aspoň pohotové digitálne priblíženie. Nastavenia sú bohaté, ale často úplne zbytočné. Jednotkou aktivujete nočný režim, štvorkou viacnásobnú spúšť. To sú jediné klávesové skratky, ktoré môžete pri fotení použiť. Chýba mi blesk, makro, autofocus...asi som príliš náročný. Na snímanie krajiniek, vzdialenejších objektov však 2 Mpix fotoaparát Nokie E65 poslúži celkom dobre. Len majte, prosím, pevnú ruku. Mrzí ma, keď vidím rozmazané fotky netrpezlivých fotografov, ktorí ihneď po cvaknutí mávajú mobilom. V nastaveniach sú 3 stupne kvality, dve rozlíšenia (1600 x 1200 a 640 x 480 b.), názov snímky môže byyť vytvorený na základe dátumu alebo zadaného textu. Veľmi rád používam práve označovanie fotiek podľa dátumu.

V Galérii sa nachádzajú fotky a videá oddelene, to ma teší. Galéria nemá problém ani s prezeraním dvojmegapixelových fotiek z iných aparátov, funguje aj fullscreen listovanie a približovanie fotiek prekvapivou rýchlosťou.

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

Záznam a prezeranie videa

Záznam videa je veľmi vydarený, CIF rozlíšenie považujem za veľmi efektívne a s AAC zvukovou stopou k nemu nemám najmenšie výhrady. Na 256 MB kartu natočíte viac než hodinu kvalitných videí, ktoré sa veľmi dobre sledujú aj v samotnom telefóne roztiahnuté na celej obrazovke. Počas záznamu môžete použiť plynulý digitálny zoom a nechýba ani pozastavenie záznamu.

EXTRA plus: Záznam kvalitného videa s čistým zvukom pri spotrebe len 4 MB dát/min.

video: 514 kbps (asi 4 MB/min.)

obraz: 352 x 288 b., 15 fps, 484 kbps,

zvuk: 1 kanál, 16 000 Hz, 16 bit, 30 kbps.

UKÁŽKA VIDEA (1 MB, MPEG4)

3GPP prehrávače: QuickTime (univerzálny prehrávač, 35 MB), Nokia Multimedia Converter 2.0 (prehrávač a konvertor, 20 MB).

Melódie a prehrávač hudby

Nokia E65 nie je primárne hudobný telefón, neponúka ani FM rádio a v balení nájdete len obyčajné handsfree s jedným slúchadlom. Po dokúpení konektora AD-46 sa však ľahkopremení na slušný MP3 prehrávač so všetkými bežnými funkciami. Recenziu hudobného adaptéra nájdete v článku Nokia AD-46.

EXTRA mínus: Profily nie sú v modeloch S60 časované.

Pamäť

Internú pamäť 50 MB môžete použiť na čokoľvek, ak vám nestačí, zasuňte pod zadný kryt kartu microSD. Po pripojení USB kábla sa Nokia E65 opýta, či chcete pracovať s PC Suite alebo s čítačkou pamäťovej karty. V druhom prípade prejde mobil do offline režimu a nik sa vám počas prenosov súborov nedovolá.

Telefónny zoznam

Telefónny zoznam je stále jednoduchý, kapacitne obmedzený len veľkosťou internej pamäte. Vyhľadávanie podľa počiatočných znakov mena i priezviska je už samozrejmosťou. Naraz vidíte 6 pod sebou zoradených mien, číslo vyberáte až po potvrdení kontaktu. Ku každému kontaktu môžete uložiť množstvo rôznych položiek.

Hovor

Telefonovanie s príjemne zaoblenou Nokiou E65 je pohodlné. Hovor prijmete vysunutím horného ramena, ukončíte ho zasunutím. V Denníku si zapnite zobrazovanie dĺžky prebiehajúcich hovorov aj dobu, počas ktorej si má denník pamätať všetky hovory. Denník (register hovorov, správ, dátových prenosov...) je vôbec veľmi vydarená funkcia telefónov s OS Symbian.

Odmietnutý hovor považuje za prijatý. Počas hovoru môžete vstúpiť do menu, aktivovať hlasné handsfree, ale aj zaznamenať minútu hovoru. Bočným tlačidlom spustíte diktafón a hlavným minútou obmedzený záznam spustíte.

V bežnom prípade odporúčam pred uskutočnením konferenčného hovoru prečítať tento článok, ale Nokia E65 ide ešte ďalej. Špeciálnym tlačidlom totiž konferenčný hovor uskutočníte oveľa pohodlnejšie.

Nokia E65 ponúka aj videohovory, len jej chýba predná kamera a všetky nadštandardné funkcie. Na displeji vidíte dve okienka, vami odosielaný obraz môžete aj priblížiť. V niektorých Nokiách nemôžete odosielať obraz pred vami, v E65 zase posielate len obraz, ktorý vidíte aj vy.

Písanie textov

Písanie textov so slovníkom T9 je jednoduché a pohodlné. Pomocou (zle umiestnenej) ceruzky môžete text kopírovať, presúvať a vkladať.

SMS

Editor správ sa veľmi nezmenil. Správy môžete písať s redukovanou sadou znakov, a tak využijete všetkých 160 znakov v SMS-ke. Nový je zoznam prijatých správ, je podrobnejší a používa drobné písmo. Potvrdenie o doručení je v novom prístroji vypnuté, musíte ho v nastaveniach zapnúť. Nechýba odpočítavanie znakov.

EXTRA plus: V Nokii E65 nájdete aj čítačku správ, ktorá každú prijatú správu nahlas prečíta. Problém je, že nie je k dispozícii slovenský čítajúci.

MMS

Editor multimediálnych správ je stále príliš jednoduchý, zaslúžil by si oživenie. Aj potvrdenie o doručení MMS-iek je nutné zapnúť v nastaveniach. Snímka vkladaná do MMS môže byť zmenšená (na malý alebo veľký rozmer), alebo si rozmery ponechá.

Nastavenie MMS ručne (univerzálne údaje pre všetky telefóny): Orange TU - O2 - T-Mobile TU.

E-mail

E-mailový klient je plnohodnotný, správy kontroluje už od intervalu 5 minút. Dokumenty si prezriete vďaka Quickoffice. Skrátka, s Nokiou E65 rýchlo a pohodlne komunikujte eaj prostredníctvom e-mailov. Posledné dve prijaté správy sú zobrazené aj na domácej obrazovke.

Internet a WAP

V Nokii E65 nájdete dvojicu prehliadačov - jeden je primárne určený na prezeranie WAP stránok, druhý na plnohodnotné surfovanie webom. A práve ten je úplne dokonalý! Keď si zmenšíte písmo, vidíte na QVGA displeji často aj štvrtinu plochy stránky, pričom pohyb po nej he bleskový. Kto to neuvidí, nepochopí. Vďaka 3G trvá načítavanie stránok pomerne rýchlo. Použiť môžete aj externú Java aplikáciu Opera Mini.

Nastavenie internetového prehliadača ručne (univerzálne údaje pre všetky telefóny): Orange TU - O2 - T-Mobile TU.

Prenos dát

Možnosti lokálnych spôsobov pripojenia je viacero, a to sa mi páči. Po pripojení káblom sa mobil opýta, či ho chcete použiť ako čítačku pamäťových kariet (microSD) alebo chcete pracovať s PC Suite. V prvom prípade však bude mobil prepnutý počas pripojenia do offline režimu. K dispozícii je aj možnosť prenosu dát cez pamäťovú kartu pomocou čítačky. Slot pre microSD nájdete pod kovovým krytom batérie. V neposlednom rade poteší prítomnosť Bluetooth a IrDA. A na diaľku dobre poslúži podpora GPRS, EDGE, ale hlavne 3G.

Charakteristika Bluetooth:

špecifikácia: 1.2

PRD verzia: 1.0

profily: HandsFree-AG (1.0) - Headset-AG - OBEX - OPP-Client - OPP-Server - SAP-Server - BIP-ImagePush - DUN-GW - FT-Server

Nastavenie dátových služieb SMS-kou: Nokia - Sony Ericsson - Motorola (potrebná registrácia)

Organizačné funkcie

Budík - stále jednoduchý budík bez opakovania s vami vybranou melódiou.

Kalendár -kalendár je zaujímavý jedine zobrazením aktuálnych udalostí na hlavnom displeji. Inak sa jedná o absolútne bežný organizér s mesačným či týždenným náhľadom. Meniť môžete jeho tón, predvolený prehľad, prvý deň týždňa.

TIP: Hviezdičkou prepínate v kalendári zobrazenie (deň, týždeň, mesiac) a mriežkou sa zase vždy vrátite na aktuálny deň.

Otravné pripomínanie udalostí s príliš častým opakovaním pri aktivácii funkcie "spánok" sa nezmenilo. Neviem prečo nie je možné vypnúť vibrácie v kalendári (prípadne len pri niektorých typoch udalostí) a prečo nie je možné určiť len jednorazové pripomenutie s permanentým zobrazením udalosti na displeji až do jej prezretia. Väčšina mojich pripomienok nie je časovo prísna, ale takmer vždy mi mobil zvoní (ako na potvoru) v najmenej vhodnej situácii, kedy nemám čas alebo chuť pripomienku presúvať (šoférovanie, schôdzka, napínavý film...). Skrátka, zvykol som si na systém iných výrobcov, ktorý dvakrát zazvoní a potom už len čaká, kedy mobil chytím do ruky a pripomienku si všimnem vizuálne. Nokie po upozornení na pripomienku nedajú ani náznak, že som o niečo prišiel (okrem blikania E50-ky).

Synchronizácia - dnes už pomerne bežná funkcia telefónov ostáva často nevyužitá. Vyskúšajte napríklad ZYB. Na www.zyb.com som sa registroval, zadal meno, heslo, telefónne číslo a e-mail. Na mobil mi prišla SMS s heslom, ktoré som vpísal do online formulára. Ďalšou SMS-kou som obdržal všetky potrebné nastavenia. V sekcii Organizér - Synchronizácia som mal všetko automaticky pripravené (SE Z610i, Nokia 5300...). V mojej karte na ZYB.com môžem upravovať kontakty, udalosti v kalendári a pohodlne synchronizovať. Online synchronizácia bude úspešná len po prihlásení na ZYB.com.

Ďalšie funkcie:

- záznam zvukov s obmedzením 60 sekúnd,

- Flash player,

- VoIP - tzv. "netový telefón"

- sprievodca WLAN sietí

- správca aplikácií - prehľadný správca nainštalovaných Java a SIS programov,

- prenos dát - prenos všetkých osobných údajov z jedného telefónu S60 do druhého cez Bluetooth,

- navigátor - základná aplikácia spolupracujúce s externým GPS prijímačom,

- hlasová pomoc - základné funkcie sprevádzané hlasovým doprovodom,

- správca súborov

- hľadanie - unikátna aplikácia, ktorá zadaný reťazec nájde ukrytý v kontaktoch, úlohách, správach...

- kalkulačka - bežná

- tímy

. quickoffice - prehliadač dokumentov,

- poznámky - TXT súbory do 3 000 znakov,

- prevody jednotiek

- čítačka správ

- export displeja (do projektora napríklad)

- Adobe PDF reader

- ZIP - správca súborov .zip.

Výhody:

- pohodlné spracovanie,

- rýchly pracovný smartfón,

- záznam CIF videí.

Nevýhody:

- slabá podpora zábavných funkcií,

- ceruzka v pravej bočnej stene,

- veľa tlačidiel na malej ploche.

Orientačná cena: 16 990 Sk (Agora plus)

Záver

Nokia E65 nie je nádherný mobil, ale je to mierne elegantný pracovný 3G telefón s atraktívnou vysúvacou konštrukciou. Tá spríjemňuje telefonovanie. Horná časť klávesnice je mierne nedoriešená, ale píše sa na nej dobre. Prepracovaný aktívny pohotovostný režim a šikovná práca s e-mailami sa mi páči. Mrzí ma použitie jednoduchého handsfree v balení, ja oveľa radšej telefonujem so stereo slúchadlami.

Dôležité odkazy:

- podpora Nokií

- kontakt na výrobcu (Nokia SK)

- distribútor (Nokia)

- služby zákazníkom (Nokia)

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 13.02.2007 - 03:44

palo: pises ze to nema 3G a na obr. displeja je pod silou signalu ikonka 3G tak ako?

anonymous13.02.2007 - 11:59 Trvalý odkaz

Mika: ale ve? E65 má 3G

anonymous13.02.2007 - 12:08 Trvalý odkaz

riso: ano, nema akurat videohovory. :)

anonymous13.02.2007 - 12:16 Trvalý odkaz

mato: cakal som ze aspon radio, alebo AF bude, skoda
sak 3g ma, ale videohovor ee

anonymous13.02.2007 - 13:32 Trvalý odkaz

graffoo: no ten AF tam uz mohol byt... ale zas je to E series - biznis... tam som skor cakal ze nebude ziadny fotak...

Celá diskusia 79 príspevkov