SPV C100 (HTC S310)

Skúsenosti užívateľa Lacný mobil s OS Windows Mobile 5.0, EDGE a 1,3 Mpix fotoaparátom.

Skupina článkov s prívlastkom plus/mínus je tvorená čitateľmi. Články sú zamerané na plusy a mínusy rôznych fónov, nehodnotia bežné funkcie, ktoré opisujeme v recenziách. Za dve takéto recenzie získate ako odmenu tričko Fony.sk v hodnote 399 Sk. Viac užitočných informácií nájdete v článku Tričko za dve recenzie!

Základné info: SPV C100 (HTC S310)

SKÚSENOSTI GRAFFOO-a (zdroj: pda.sk):

Dizajn, spracovanie a klávesnica

SPV C100 sa mi zo začiatku vôbec nepáčil. Aspoň na fotkách po internete. Potom som si ho naživo pozrel v predajni Orangeu a začal sa mi páčiť. Oblé, ladné krivky síce občas

pôsobia hračkársky, ale inak je to mobil, ktorý vzhľadom určite nešokuje ani nepobúri. Čierno-strieborná kombinácia, v ktorej ho predáva iba Orange, mu pristane.

Mobil sa veľmi výborne drží v ruke. Dielenské spracovanie je vyborné. Nikde nič nevŕzga, všetko sadne ako má. Klávesnica je špičková, numerické klávesy sú veľké, z tvrdého plastu, každý riadok je jemne vyzdvihnutý. Stisk je istý, ľahký, s ideálnym zdvihom. Píše sa na nej výborne. Navigačný kláves vystupuje nad ostatné klávesy. Jednotlivé smery sa ovládajú výborne, drobnú výhradu mám k strednému potvrdzovaciemu tlačidlu, ktoré mohlo byť trochu vyššie vystupené, takže s istotou ho stlačíte len špičkou prsta. Je to len otázka pár minút, kým si na to zvyknete. Z prednej strany sú dôležité aj dve kontextové tlačidlá, tlačidlo pre návrat na domovskú obrazovku (Home Screen), tlačidlo pre návrat na predchádzajúcu obrazovku/mazanie textu (ak ste v režime písania textu) a tlačidlá pre zdvihnutie a ukončenie hovoru. Všetky tieto klávesy sú zhotovené z tvrdého plastu s gumovým nástrekom. Je to presne to isté ako kryt na SonyEricssone W550/W600. Takto spracovaný plast je príjemný na dotyk a nešmýka sa, ak máte spotené ruky. Musím uznať, že pre človeka s väčšími prstami môže byť navigačná časť problematickejšia, ale ja s ňou nemám žiadny problém. Iba doteraz nechápem význam tlačidla na návrat na domovskú obrazovku, keďže na tento účel slúži aj červené tlačidlo na ukončenie hovoru (ak pominiem že pri dlhom stlačení vyvolá správcu pripojení).

Displej, menu a užívateľské rozhranie

Displej so slabším rozlíšením je vynikajúco využitý. Až 11 riadkov pri čítaní správy alebo mailu hovorí za seba. Ak by sa vám písmo zdalo malé, môžete ho v nastaveniach systému zväčšiť. Displej je jasný a živý a biela je naozaj biela. Menu je maticové 3 x 3 ikony. To čo sa nezmestí na jednu, nájdete na ďalšej stránke, potom na ďalšej a ďalšej. Mám k nemu asi najväčšie výhrady. Nedá sa zmeniť poradie položiek, ani jednotlivé položky zoskupiť do adresárov. Je síce pravda, že na domovskej stránke (aktívny pohotovostný režim) vám ponúka 8 naposledy spustených aplikácií, čo urýchľuje navigáciu, ale inak je menu pre mňa sklamaním. Užívateľské rozhranie je pomerne jednoduché a priamočiare. Nie je ťažké naučiť sa ovládanie aj bez manuálu. Napriek všetkému sa nechytá na priamočiarosť a jednoduchosť ovládania a užívateľského rozhrania mnou obľúbených telefónov SonyEricsson (nemám na mysli UIQ). Každej položke menu môžete priradiť klávesovú skratku, a tak v stand-by režime podržaním číselnej klávesy spustíte aplikáciu, ktorej ste dané číslo priradili. Zdatnejší užívatelia si môžu nastaviť aj menu v štýle zoznamu, chce to len drobný zásah do registrov. Na takéto úkony odporúčam diskusné fórum. Čím som bol naozaj nemilo prekvapený a čo ma vlastne štve neustále, je neschopnosť vyznačiť viac objektov naraz. Predstavte si, že chcete odoslať 4 obrázky cez Bluetooth. Symbian alebo aj mobily Sony Ericsson či Motorola, Samsung aj Siemens majú možnosť vybrať viac objektov a potom ich hromadne poslať, zmazať, skopírovať a podobne. V tomto prípade ste odkázaní na odoslanie alebo zmazanie objektu jeden po druho. Ďalšia vec, ktorá ma sklamala, je nemožnosť kopírovať písaný (upravovaný) text. Áno, systému Windows Mobile for smartphones chýba schránka na text. Iróniou je, žetakmer všade sú prítomné príkazy Vystrihnúť-Kopírovať-Vložiť, iba pri editácii textu tieto príkazy zmiznú. Oba spomínané neduhy sa dajú čiastočne vyriešiť doinštalovaním určitých aplikácií, ale za ne si priplatíte.

Kontakty a volacie funkcie

O kontakty, všetky typy správ, kalendár a úlohy sa stará Pocket Outlook. Prvú vec, ktorú si pri kontaktoch zamilujete, je vyhľadávanie. Nikde inde som nevidel vyhľadávanie kontaktov pomocou T9 a naraz v mene aj priezvisku. Symbianovská S60 síce vie hľadať naraz v menách aj priezviskách, nevyužíva však T9. Vyhľadávanie je prístupné, nech ste kdekoľvek. Ak ste na úvodnej obrazovke, stačí stláčať numerické klávesy, ako keby ste písali meno osoby. Ak ste kdekoľvek inde, stlačte zelené tlačidlo a ďalej postupujte ako na úvodnej obrazovke. Je to silno návykové. Ak chcete miesto volania kontaktu poslať sms alebo e-mail, stačí šípkami vľavo alebo vpravo vybrať požadovanú akciu, ktorú zobrazuje vedľa mena textovým popiskom (txt – sms správa, e – e-mail, m h b a iné pre uskutočnenie hovoru). Každý kontakt má neuveriteľné množstvo položiek, porovnateľné s adresárom Outlook na PC, plus každému kontaktu je možné pridať fotku a melódiu. Náhradou skupín sú kategórie, pomocou ktorých môžete filtrovať kontakty, bohužiaľ, na viac kategórie nevyužijete. Zaujímavosťou je, že ak podržíte šípku dole alebo hore v zozname kontaktov, kurzor začne skákať po písmenách abecedy. Tiež milé riešenie. Celkovo kontakty hodnotím ako veľmi prepracované a najlepšie, aké som kedy videl. Zamrzí len absencia hromadného označovania, posielania sms či mazania. Prílišná previazanosť na synchronizáciu s PC sa v tomto prípade neoplatila.

Hovorové funkcie sú vyriešené výborne. Počas hovoru vidíte na displeji jeho aktuálnu dĺžku, menu hovoru obsahuje klasické funkcie ako podržať hovor, práca s konferenčnými funkciami, vypnutie reproduktora alebo mikrofónu či hlasné handsfree. Naviac ponúka možnosť zobraziť kalendár či uložiť daný kontakt do zoznamu. Ak stlačíte tlačidlo s domčekom, na domovskej stránke vám pribudne informácia o prebiehajúcom hovore a môžete normálne pracovať s telefónom. Dokonca si aj zahrať BubbleBreaker (tomu sa hovorí využívanie voľných víkendov naplno). Register hovorov je prepracovaný, prístupný kedykoľvek stlačením zeleného tlačidla. Zobrazuje všetky hovory – prichádzajúce, odchádzajúce aj neprijaté a odlišuje ich ikonou. V menu je možnosť filtrovania na jednotlivé typy hovorov. Zaujímavosťou je, že akonáhle začnete v registri vyhľadávať, pridružia sa aj záznamy z telefónneho zoznamu. Register si pamätá dĺžku každého hovoru, dátum a čas a samozrejme číslo ak má kontakt priradených viac.

SMS, MMS, e-mail

Správy SMS, MMS a e-maily sú združené v aplikácii messaging. Po spustení máte na výber podsekcie pre každý typ správ s tým, že každé mailové konto sa zobrazuje zvlášť. Po zvolení typu správ sa automaticky ocitnete medzi doručenými správami. Ak chcete vidieť ostatné priečinky, treba zvoliť menu > priečinky > a vybrať priečinok. Takéto správanie je trochu

netypické. Pamätá si naposledy vybrané priečinky, takže nabudúce keď navštívite správy ocitnete sa napríklad v rozpísaných, ak ste v nich boli aj predtým. Ak sa už nachádzate napríklad v priečinku doručených SMS, šípkami vľavo a vpravo prepínate medzi jednotlivými účtami SMS, MMS a e-mailov. To považujem za praktické, avšak pohybuje sa vždy v rámci

typu priečinku, ktorý ste mali vybraný predtým. Čiže ak ste boli medzi rozpísanými SMS, šípkou vľavo sa dostanete k rozpísaným mailom. Editor SMS a e-mailov je skoro zhodný, pri e-mailoch máte naviac možnosť pridať prílohu. Odpočítavanie znakov pri sms zobrazuje pod kurzorom štýlom počet napísaných znakov/celkový počet znakov. Ak prekročíte limit správy automaticky pokračujete ďalej a pri počte znakov pribudne informácia o počte správ. Editor MMS je rozdelený na tri záložky. V prvej pridávate obrázok alebo video, v druhej text a v tretej zvuk. Počas písania MMS je možné aj zhotoviť zvukový alebo video záznam, prípadne fotku. Rovnako môžete pridať vizitku alebo položku z kalendára. Ponúka možnosť zmeny farby pozadia a prácu s jednotlivými stránkami.

E-mailový klient dokáže prijímať prílohy, avšak niektoré prípony po stiahnutí nedovolí uložiť s hlásením, že nepozná formát. Inak je mail klient dobre vybavený, ponúka sťahovanie iba hlavičiek alebo len prvých niekoľko bajtov správy čo šetrí dáta, ďalej automatickú kontrolu, podpis, zmenu kódovania, ak náhodou nerozpozná správny typ, preposelanie a podobne. Ak po napísaní mailu stlačíte odoslať, neodošle sa hneď, ale až keď zvolíte z menu príkaz Prijať/Odoslať. Písanie textu na pohodlnej klávesnici je výborné. Zvlášť musím pochváliť implementáciu T9, ktorá je na rovnakej úrovni ako má Sony Ericsson. Ponúka teda zoznam možných slov, v ktorom pohodlne vyberáte šípkami hore a dole, často používané slová dáva na prvé miesta a dokonca ponúka predpovedanie ďalšieho slova, ak ste už predtým podobné slovné spojenie písali. Ak napríklad často píšete "Ahoj, ako sa máš?" tak po chvíli vám bude po napísaní slova Ahoj ponúkať ďalšie slová, ktoré stačí potvrdiť medzerou. Zadávanie symbolov je realizované podržaním mriežky.

Plánovanie času a kancelárske pomôcky sú, na rozdiel od správ, roztrúsené po celom menu. A tak tu máme kalendár na prvej strane, úlohy a hlasové poznámky na druhej strane (telefón neponúka možnosť textových poznámok), kalkulačka je až na tretej strane v podmenu Príslušenstvo. A aby to nebolo málo, tak budík je v nastaveniach hodín, čiže treba íst do menu > nastavenia > hodiny a budík > budík. Nejak extra by mi toto nevadilo, keby budík bol opakovaný. Lenže nie je! A čo je horšie, vybranú melódiu prehrá len raz a potom je ticho! Ak zabudnete vypnúť tichý režim, tak budík len raz zavibruje ako pri príchode SMS a už len čaká, kedy sa zobudíte. A upozorňujem aj na to, že nebudí, ak je mobil vypnutý. Kalendár je dobre spracovaný, s denným, týždenným a mesačným náhľadom. Vychodzí pohľad je denný, mesačný ani týždenný si nenastavíte, musíte zakaždým prepínať. Pripomienka obsahuje množstvo údajov, môže byť opakovaná týždenne, mesačne a ročne. Denné opakovanie chýba Rovnako môže byť celodenná (napríklad narodeniny). Hlavnou devízou kalendára je synchronizácia s outlookom či firemným Exchange serverom. Najbližšie udalosti vám v predstihu ukáže na domovskej stránke, takže sa môžete na úlohu pripraviť skôr než príde...

Synchronizácia je asi celkovo najväčšou výhodou systému Windows Mobile. K akémukoľvek zariadeniu s WM sa dodáva aj Microsot Outlook pre PC, a tak pomocou ActiveSync môžete mať rovnaké údaje v mobile aj v počítači.

Keďže sa jedná o low-endový smartphone, nečakajte prehliadače dokumentov, jediná možnosť je zakúpiť si nejaké aplikácie na dokumenty MS Office, PDF a podobne.

Multimédiá

Po stránke multimédií je na tom telefón celkom dobre. Vstavaný Windows Media Player zvláda prehrávať množstvo formátov ako zvukových (MP3, AAC, WMA) tak aj video (3GP, MP4, WMV). Dokáže nájdené súbory importovať do knižnice, zoradiť podľa interpretov či albumov, tvoriť playlisty. Neponúka však žiadny ekvalizér, čo je veľká škoda, pretože slúchadlá nie sú veľmi kvalitné a nejaký ekvalizér by sa určite hodil.

Prehliadač obrázkov je vcelku jednoduchý a rýchly. Obrázky zobrazuje ako náhľady 3 x 3 miniatúr. Po kliknutí na obrázok sa tento roztiahne na väčšiu časť displeja, môžete si ho približovať a odďalovať, zobraziť na celej ploche displeja, dokonca ponúka základné editačné funkcie ako je otočenie, orezanie a automatické nastavenie farieb a kontrastu. Samozrejmosťou je odoslanie obrázku cez Bluetooth alebo MMS, e-mail chýba. Fotoaparát ponúka 1,3 Mpix rozlíšenie. Užívateľské prostredie je vcelku prítulné, krížovým ovládačom nastavujete pri fotení korekciu expozície a digitálny zoom, ostatné veci sú v menu nastavení. Musím však povedať, že menu fotoaparátu je neuveriteľne pomalé. Snímaný obraz zobrazuje na celej ploche na stojato. Kvalita fotiek nie je oslnivá, ale "generátor farebného šumu" to tiež nie je, na občasné momentky poslúži vcelku dobre. Fotoaparát ponúka aj možnosť natáčania videí. Aj keď len v rozlíšení QCIF, ale v celku kvalitne a vo formáte MPEG4/H.263 (rozumej "pekný obraz, slabý zvuk").

Internet a prenos dát

K okolitému svetu sa pripojíte cez GPRS, EDGE alebo Bluetooth. Infraport chýba, ale jedná sa o low-end takže jedno očko prižmúrim. Na internet slúži prehliadač Pocket Internet Explorer. Na rozdiel od toho pre desktop je tento veľmi šikovný aj na WAP a pohodlný na ovládanie. Nemá problémy s diakritikou ani s väčšími stránkami. Skrátka šikovný pomocník na cesty. Pre ľudí neznalých len spomeniem, že časť kódu rendrovacieho jadra má prebratú od svojho rivala Mozilly. To že už je to na hranici zákona nebudem rozpitvávať.

Opera Mini v tomto stroji nebeží moc dobre. Pripojiť sa pripojíte, nemá ani problém s rýchlosťou. Ale obrovský problém je so zobrazením, písma sú deformované a zle sa čítajú. Preto som ani neskúšal Jimma na ICQ a rovno nahodil vychvaľovaný ICQ klient pre Windows Mobile - Prelude, ktorý je naozaj super a zadarmo. A krásne sa integruje do home screen, kde vidíte nové správy, koľko ľudí je online a podobne. Takýto program by som privítal aj na Symbian.

Tento telefón môžete ovládať iným telefónom SonyEricsson cez Bluetooth. Jednoducho, pomocou HID profilu. Nevidím v tom praktické využitie, ale bol som prekvapený, keď som to zistil. Druhá pikoška sa tiež týka Bluetooth. Ak prebieha prenos údajov, v slovenčine máte nad kontextovými klávesami popisky "zrušiť" a, čuduj sa svete, "zrušiť". Každé však robí niečo iné. V angličtine totiž znejú popisky "dismiss" a "cancel" - čiže po lopate – zrušiť hlášku bez zrušenia prenosu, alebo zrušiť prenos.

Záver, postrehy a pripomienky

Orange SPV C100 je šikovný inteligentný telefónik, vhodný pre ľudí, čo chcú zistiť niečo o Windows Mobile, alebo chcú telefón na volanie, písanie, ICQ a sem tam nejaké multimédiá. Výdrž je pri bežnom používaní 3-4 dni. Pri častejšej návšteve ICQ či počúvaní hudby sú to dva dni. Ak som mal od rána nastavenú kontrolu pošty každých 5 minút, nonstop som bol pripojený na ICQ a vybavil som asi 10 minút hovoru a hodinu počúval hudbu, tak večer som mal k dispozícií cez 40 % batérie, takže v prípade veľkého využívania počítajte s nabíjaním každý večer.

Keďže sa jedná o telefón pod značkou Orange, musíte sa pripraviť na určitú customizáciu. Nie je nejak prehnaná. Pár nepekných ikoniek v menu, home screen s iným vzhľadom, ktorý sa dá našťastie vypnúť. Upozorním ešte na dve veci. Tak ako väčšina nových zariadení s WM má application lock, teda niečo ako blokovanie inštalácie nepodpísaných aplikácií. A že je takých veľa na internete. Našťastie toto blokovanie vám môžu na požiadanie kedykoľvek v Orange zrušiť. Druhou a omnoho podstatnejšou vecou je tzv. blacklist, ktorý používa

jedine Orange. Jedná sa o blokovanie prístupu k určitým častiam systému ako sú registre alebo systémové zložky. A tak kopec neduhov, ktoré sa dajú odstrániť práve editovaním hodnôt v registroch, zostáva na SPV C100 neriešiteľných. Škoda. Bol by to omnoho lepší prístroj...

ZDROJ: pda.sk

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 03.02.2007 - 16:35

Mikullas: To trvalo :) ...ale trpezlivost ruze prinasa ;)Opera/9.10 (Windows NT 5.1; U; en)

anonymous03.02.2007 - 18:56 Trvalý odkaz

Thomasso: Zial neviem ako mohol autor napisat, ze klavesnica je dobra a ze v pohode sa na nej pise. Sice je pravda, ze material klavesnice je kvalitna, aj stlacenie klaves je iste, ale to, ze plocha klavesov nie je rovna ale ide sikmo dole, tak moje prsty v tretom a stvrtom rade sa furt smykli dole mimo telefonu. Je to velmi zle. Kto rad pise SMS, nech zabudne na tento telefon, aj ked je to okrem klavesnice fakt namakany telefon. Dobra obrazovka (mne stasci), vyborny operacny system, vyborne funkcie a slusna vydrz (asi najdlhsia - min. 3 dni pri beznej biznis prevadzke) medzi mudrymi telefonmi. Aj dizajnovo sa mi paci, ale preco tak posahali tu klavesnicu, nechapem. Takto tento telefon odporucam len ludom, ktori nepisu SMSky.Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; Q312461; .NET CLR 1.1.4322)

anonymous03.02.2007 - 20:18 Trvalý odkaz

graffoo: mikullas - tento clanok bol uz daaaaavno na www.pda.sk ;)

thomasso - mne sa s mojimi prstami pisalo na nom vynikajuco, vobec sa mi nezosmykovali... je to aj otazka drzania fonu... vzdy ho drzim tak ze malicek mam na spodnej strane kde je systemovy konektor a ukazovakom ho pritlacam z vrchnej strany... ktedy sa mi na nom pisalo vynikajuco...Mozilla/5.0 (compatible; Konqueror/3.5; Linux) KHTML/3.5.5 (like Gecko) (Kubuntu)

anonymous03.02.2007 - 20:50 Trvalý odkaz

peter34: Vyzna?i? viac objektov naraz dokáže Total commander for smartphone, ktorý je free.Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; sk; rv:1.8.1.1) Gecko/20061204 Firefox/2.0.0.1

anonymous03.02.2007 - 22:52 Trvalý odkaz

niner: mne sa na klavke dobre pisalo nielen sms ale aj na icq..co mi vadi je ze pri vypnutej t9 je ten fon strasne zabrzdeny a nestiha pisat tak rychlo ako tukamMozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8.1.1) Gecko/20061204 Firefox/2.0.0.1

Celá diskusia 26 príspevkov