WM seriál: Google Maps 4.0

Snáď najznámejšia bezplatná mapová aplikácia, ktorú nájdete takmer vo všetkých nových zariadeniach s Windows Phone. Najväčšou novinkou štvrtej verzie je podpora Google Buzz.

Program bol testovaný na zariadení HTC Touch 2 s Windows Mobile 6.5 Professional, 528 MHz CPU a 256 MB RAM.

A čo vlastne nové Google Maps, okrem toho že sú zadarmo, ponúkajú?

Aplikáciu si stiahnete jedine cez vaše zariadenie (odkaz nižšie). Aplikácia má 1,1 MB. Inštalácia prebehla rýchlo, po jej ukončení sa aplikácia automaticky spustí a začne z internetu načítavať zmluvné podmienky. Po ich potvrdení sa objaví mapa s vašou aktuálnou polohou.

googleProstredie aplikácie

Po mape sa môžete lubovoľne pohybovať, tak isto aj približovať a odďalovať.

googlegoogleMaximálne priblíženie a oddialenie

Možnosti aplikácie sú veľmi bohaté. Začnem hneď prvou položkou Hľadať. Po kliknutí na ňu sa vám otvorí okno a môžete písať názov lokality. Počas písania vám bude aplikácia ponúkať lokality podľa toho, čo píšete.

googlegooglePonuka

Druhou položkou v poradí je "Vyhľadať trasu". Tu si môžete vybrať, ako vás má aplikácia navigovať - či chcete ís autom, verejnou dopravou alebo pešo. Rýchlosť hľadania v oboch prípadoch je vcelku rýchla, aj keď závisí od toho, aké máte rýchle dátové spojenie.

googleKam to chcem ísť?

googlePonuka v hľadaní trasy

Ďaľšou položkou v poradí sú "Vrstvy". Tu si nastavíte, čo aká vrstva sa má alebo nemá zobraziť. Premávka je v mojej lokalite nedostupná. Satelitné zobraznenie, ukáže reálne satelitné snímky. Mapy však nie sú až tak aktuálne. Nečakajte, že na mape uvidíte novopostavený obchodný dom vo vašom meste. To platí aj pre základné zobrazenie.

googleVrstvy

Buzz je služba od Googlu, ktorá sa snaží konkurovať Facebook-u. Keď ju potvrdíte, uvidíte na mape buzzové bubliny s textom od ludí, ktorých možno vôbec nepoznáte. Preto je dobré nastaviť pravidlá, komu sa má zobrazovať to, čo napíšete. Latitude je ďaľšia služba od Googlu, ktorú mám však o čosi radšej. Tu uvidíte poslednú aktuálnu polohu vášho kamaráta, známeho, priateľa, priateľky a ďalších ľudí, s ktorými zdieľate polohy. Pre využívanie Latitude aj Buzz musíte byť registrovaní, stačí na to vaše Gmail konto.

Prehliadanie vrstiev je vcelku zaujímavá možnosť. Môžete si vybrať z ďaľšich vrstiev: Moje mapy, Wikipédia a Tranzitné trasy. Moje mapy vypočítajú trasy k osobám so zadanou polohou. Wikipédia zobrazuje informácie o danej lokalite. Tranzitné trasy neboli v čase testovania dostupné.

Položka "Vyčistiť mapu" hovorí sama za seba. Položky zase označené hviezdičkou zoskupujú vaše body záujmu. Ide o niečo ako rýchlu voľbu.

Vo Voľbách si nastavíte GPS modul, zakážete polohu alebo obnovíte Google Maps. V položke Pomocník nájdete Centrum pomoci, tak isto si môžete nastaviť klávesové skratky. Alebo si môžete prečítať Zmluvné podmienky. Položkou Odhlásiť, sa odhlásite zo svojho účtu Google.

googleNájdená trasa autom: Prievidza - Zázrivá

A teraz k tomu podstatnému - výpočtu trasy. Máte na výber z dvoch možností. Prvá je najpresnejšia, kedy aplikácia využíva buď vstavaný alebo externý GPS modul. To som sa stretol s maximálnou odchýlkou 150 m. Druhá využíva polohu využívaných základňových staníc vášho mobilného operátora. Pri tej som však zaznamenal odchýlku až 2 500 m od mojej aktuálnej polohy. Plnohodnotné navigivanie k dispozícii nie je, jedná sa vždy len o výpočet trasy z istého bodu do druhého. Môžete sa pohybovať po meste, zobrazovať vašu polohu a porovnávať s vypočítanou trasou, či idete správne, ale nikdy si nevypočujete milú slečnu, že ste odbočili nesprávne. Na navigovanie počas šoférovania Google Maps neodporúčame - príliš šoféra rozptyľujú.

A teraz k najväčšiemu logickému nedostatku - nutnosti online sťahovania máp a výpočtov. Ak chcete naplno využívať Google Maps 4.0, je dobré mať veľký dátový balík od vášho operátora. Cesta PD - ZA - PD mi "zhltla" 50 MB dát. V roamingu by som za takýto úsek zaplatil veľa, veľa eur. Je tu aj ďaľšia nevýhoda - závislosť na kvalite pokrytia signálu mobilnéh operátora.

Záver

Google Maps sú najviac využívanou aplikáciou od Googlu pre mobilné telefóny. Je síce zadarmo, ale dáta vás budú vždy niečo stáť. Ak máte nejaký väčší dátový balík mobilného operátora, môžete Google Maps pokojne využívať. Aj občasná kontrola vašej polohy pri blúdení novým mestom vyjde lacnejšie než strata cenného času prihľadaní nejakej adresy alebo firmy.

Výhody: bezplatná (ale online) aplikácia, prepojenie s Google Buzz a Latitude

Nedostatky: závislosť od pripojenia k internetu a výhodnosti dátových služieb vášho operátora,

Produktová stránka: m.google.com

Free download: Google Maps 4.0

Pravidelný WM seriál vzniká aj vďaka spoločnosti HTC, ktorá redakcii zapožičala zariadenie HTC Touch2.

Všetky diely WM seriálu venovanému zariadeniam Windows Phone a aplikáciam pre ne, nájdete pod týmto odkazom.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu