Mini (Micro) SIM karta 3FF

Micro SIM karty, známe aj pod názvom 3FF (angl. third form factor SIM), sú už niekoľko rokov na trhu a používajú sa v zariadeniach, v ktorých je nutné šetriť každý milimeter priestoru. Karty 3FF majú totiž oproti klasickým SIM kartám takmer polovičnú veľkosť (12 x 15 milimetrov oproti 15 x 25 milimetrov pôvodnej SIM karty). Do pozornosti sa tento typ kariet dostal nedávno pri predstavení Apple iPadu, ktorý na pripojenie k mobilnému internetu bude využívať práve 3FF SIM karty.

fotka

Micro SIM karty s jednoduchým adaptérom majú spätnú kompatibilitu s čítačkami klasických SIM kariet, no nie je zaručená 100 % kompatibilita a funkčnosť. Bežných používateľov poteší najmä väčšia pamäť a rozšírenie telefónneho zoznamu o možnosť uložiť si ku kontaktu aj priezvisko, e-mail a priradenie ho do skupiny. V Európe začne 3FF SIM karty predávať nemecký operátor už tento mesiac, aktuálne ich používa len americký AT&T. AJ v USA, aj v Nemecku sa nebudú nové malé SIM karty predávať spolu s mobilnými telefónmi, ale práve s novým Apple iPadom.

Aktuálny problém - čo ak z veľkej karty vylupnem namiesto klasickej SIM karty novú Micro SIM - bude pravdepodobne riešený dodávkou adaptéra priamo na karte so SIM kartou. Tej karte, aká sa kedysi celá vkladala do telefónu a z akej dnes vylupujeme klasické SIM karty.

Zdroje: S60blog.com, Wikipedia

Diskusia k článku:

Začať diskusiu