Nový iPhone OS 4 predstavený (aktualizované)

Pôvodná správa:

Práve v týchto chvíľach prebieha Apple iPhone OS 4 event, kde spoločnosť Apple predstavuje vymoženosti novej verzie operačného systému. Z informácií zo serveru Engadget.com vieme o podpore viacerých vymožeností. Užívateľov iPhonu poteší najmä multitasking. Okrem neho sa dočkáme aj:

- tvorby playlistov,

- kontrola pravopisu,

- 5x digitálny zoom,

- manuálne ostrenie videa dotykom,

- geotagging,

- zmena pozadia na domácej obrazovke,

- podpora hardvérových Bluetooth klávesníc,

- prístup externých aplikácií ku kalendáru, poznámkam, fotografiám, atď.

Uvoľnenie OS 4 pre verejnosť naplánoval Apple na leto. Po skončení eventu a skompletizovaní informácií vás budeme informovať aktualizovaním novinky. Systému OS 4 sa venujeme aj v diskusnom fóre.

Aktualizované:

Ako sme vás informovali počas tohto týždňa, Apple dnes predstavil viaceré vymoženosti, na ktoré sa príchodom iPhone OS 4 môžeme tešiť. Steve Jobs na tlačovej konferencii oznámil, že na používateľov iPhonov čaká až 100 nových funkcií, z ktorých vyberáme šesť najpodstatnejších.

Multitasking, alebo aj beh viacerých aplikácií naraz, je funkcia, ktorá chýbala majiteľom iPhonov asi najviac. Manažéra spustených aplikácií budete môcť spustiť dvojitým stlačením tlačidla Home. Medzi aplikáciami tak bude možné jednoducho prepínať. S novým iPhone OS 4 sme sa dočkali aj importácie funkcie iBooks známej z iPadov. Elektronické knižky a časopisy si tak budú môcť po novom čítať aj majitelia iPhonov. Jednou z ďalších žiadaných funkcií bola aj tvorba zložiek, a tej sme sa práve dočkali. Konečne tak nemusíte listovať v kope ikon a hľadať žiadanú aplikáciu. Svoje hry, pracovné či zábavné aplikácie vložíte do samostatných zložiek.

Vylepšenia sa dočkala aj aplikácia Mail. Apple konečne umožnil prácu s viacerými kontami zoskupenú v jednom priečinku. Prijaté správy zo svojich kont tak budete vidieť v jednom spoločnom priečinku. V novom iPhone OS 4 sme sa dočkali aj podpory Exchange. Prijaté správy si môžete nechať zobrazovať v konverzáciách. Fanúšikov mobilných hier poteší aplikácia Game Center. Ide o akúsi sociálnu sieť pre hráčov hier, kde si používatelia budú môcť porovnávať skóre a rôzne iné štatistiky z hier. Nakoniec spomeniem iAd, mobilnú reklamu od Apple, ktorá umožní zobrazenie reklám vo vlastných aplikáciách.

Operačný systém iPhone OS 4 bude dostupný pre iPhony 3GS v lete, podporovať bude všetky nové funkcie. Používatelia iPhonu 3G budú musieť využívať OS 4 s obmedzením, v ktorom bude chýbať o.i. aj multitasking. OS 4 pre iPad by mal byť dostupný koncom roka.

Zdroj: Engadget.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu