piezoelektrické retro

Piatku trinásteho sme sa vyhli naozaj tesne, presne o 24 hodín. Uff. Môžeme teda kľudne prechádzať križovatkami na červenú, fajčiť na benzínkach a pohladkať susedovho pitbulla na ňufáku. Už nám dokáže jedine kvalitné mobilné Savo rozleptať sliznicu pri upratovaní. Hoci, desiaty týždeň bol na inšpiratívne novinky skromnný.

Nokia žiada o patent na piezoelektricky dobíjateľnú batériu, čo v intelektuálnej reči znamená využitie javu, pri ktorom v kryštalických dielektrikách (napr. kremeni) vzniká mechanickou deformáciou elektrický náboj. Pri silnom stlačení nových piezoelektrických materiálov sa uvoľní krátkodobý potenciál rádovo až niekoľko desiatok kilovoltov. Toľko hovorí neúprosný jazyk vedy a čo povedia inžinieri z Nokie, uvidíme o pár rokov. Možno nič. Ale nápad nabíjať svoj mobil pri pohybe, napr. chôdzi, nie je zlý. Mládež dosiahne plnú kapacitu batérie pri...ehm...a my ostatní budeme zrejme občas nedostupní.

Citrus sa inšpiroval staršou magentovou akciou, ktorá ízyčkárov pri správnej investícii do tak potrebného kreditu odmenila hovormi pristrihnutými o polovicu. Šmyk a sme na férovej úrovni. Takže citrusníci, stačí zainvestovať okrúhlu desinku mesačne a už nebudete ku konkurencii volať za takmer nadpozemských 50 centov. Pozor, služba budúcnosti - CLIP - bude grátis. A možno vďaka systémovej chybe dostanete aj stovku informačných SMS správ za noc ako bonus, podobne ako náš diskutujúci fóňak. Tak snáď si v budúcnosti orindž podobné muchy pri zavádzaní noviniek vychytá lepšie než Halák Fínov.

Ou-tú si dalo na zavedenie nového informačného systému radšej šesť dní, počas ktorých nebude sprístupnená ďalšia šestica služieb. Výsledkom má byť zlepšenie užívateľskej starostlivosti o zákazníkov O2, tzv. ťuťuli-muťuli. Zavrite oči. Ležíte na nafukovačke, nohy v Zelenej vode, nad vami polonahá Judínyová vysvetľuje výhody out-ú fér, dobíja kredit a zároveň nalieva mojito. No dobre, tak radšej miss Zemplín. Necháme sa prekvapiť. Zatiaľ ale zbytočne na disfunkčnú modrú webstránku neklikajte.

Očká zasvietili nášmu adminovi ZraLOCKovi, keď sa dozvedel o existencii automatu EcoATM. Ten samozrejme nemohol vzniknúť inde než v Amerike a nevykupuje pivové fľaše, ale staré mobily. A následne vás za ne primerane odmení. V prípade ZraLOCKovej diagnózy "zberateľ" by to bolo pri cene 3 $ za kus rovných 564 jednodolároviek. Bez DPH! Rátate? No tak, isto sa vám v krabici pod posteľou vedľa autodráhy povaľuje nejaká tá zbytočná kultovka, ktorou by mohol prekročiť druhú stovku. Baby tak-či-tak letia na zbierky motýľov a káry s trojcípou hviezdou na prednej chrómovej maske, tak tú desaťročnú haraburdu spod postele ZraLOCKovi môžete kľudne poslať.

Fasa tester Michal si dal na olovrant diétnu čokoládu s autofókusom. Žiadna kakaová pochúťka z diskontu sa nekonala, iba sa po rokoch opäť zahryzol do kórejskej LG. A výsledok testu? Stále ten istý problém s nízkou hlasitosťou vyzváňania. Mišo, čo tak navšíviť ušného? Ešteže ten Facebook klient na Vivaz-e stál za to.

Podobné lahôdky ale netrápia bežného Inda. Ten má svoju milovanú rikšu a skromný fónik za pár rupii, fungujúci na tužkovú batériu. Aj v našej nekonečnej rozmaznanosti technológiami musíme uznať, že popri čakaní na piezoelektrickú nabíjaciu revolúciu, by sa niekedy podobná "novinka" zišla. Ten môj Alcatel na tri AAA batérie je už totiž pár rokov out.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu