Nokia N93i

RECENZIA smartfónu 3G smartfón s 3 Mpix fotoaparátom, optickým priblížením a záznamom VGA videí.

Základné parametre:

konštrukcia: véčko s dvoma osami rotácie,

OS: Symbian 9.1; S60 3rd Edition

procesor 330 MHz

frekvencie: 900/1800/1900 MHz + UMTS

rozmery: 108 x 58 x 25 mm (N93: 118 x 56 x 28 mm),

dĺžka otvoreného prístroja: 193 mm,

hmotnosť: 163 gramov (zistená 163 g),

vonkajší displej: OLED, 128 x 36 b., 65 536 farieb, uhlopriečka 27 mm,

hlavný displej: aktívny, 240 x 320 b., 16 777 216 farieb, aktívny pohotovostný režim, uhlopriečka 61 mm, 37 x 49 mm,

fotoaparát: 3,2 Mpix (CMOS, 2048 x 1536 b.), LED blesk, makro, autofocus, záznam VGA videí (640 x 480 b. 30 fps, AAC stereo zvuk 48 kHz),

vnútorná CIF kamera (352 x 288 bodov),

pamäť: 50 MB + miniSD 1 GB, zdieľaná pamäť,

správy: SMS, MMS (do 300 kB), CB, e-mail, PTT, instant messaging,

globálny prenos dát: GPRS 4+3, EDGE 4+3 (do 296 kbps), UMTS (do 384 kbps),

lokálny prenos dát: IrDA, Bluetooth 2.0, Pop-Port (USB 2.0), mass storage, Wi-Fi 802.11 b/g,

zábava: Java 2.0, internetový prehliadač, FM rádio, videohovor, TV výstup (PAL/NTSC),

AAC/AAC+/eAAC+/MP3/MP4/M4A/WMA/NB-AMR/WB-AMR/MIDI (poly 64)/SP-MIDI/Mobile XMF/RealAudio (7,8,10) prehrávač,

DOC, XLS, PPT, PDF prehliadač, ZIP,

batéria: BL-5F, 950 mAh,

výdrž: do 4 h hovoru/do 3 h 3G hovoru/250 h pohotovosti,

SAR: 0,84 W/kg RM-156 a 0,65 W/kg RM-157 (norma 2 W/kg)

Čo mu chýba:

850 MHz, HSDPA, 3,5 mm jack (adaptér v balení),

Softvérová verzia testovaného telefónu:

11.0.009, 13-02-07, RM-156

Obsah balenia:

Nokia N93i phone, batéria BL-5F, 950 mAh, nabíjačka AC-4, stereo handsfree HS-23, USB kábel CA-53, video kábel CA-64U, miniSD 1 GB, pútko na ruku CP-130, taštička CP-83, Adobe Premiere Elements 3.0 PC software, potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Nokia N93i je vylepšenou verziou známeho videomobilu Nokia N93. Bude v predaji vo dvoch farebných verziách: Deep Plum a Warm Graphite. Oproti N93-ke sa zmenilo len niekoľko parametrov:

- dizajn,

- farebná dióda,

- rozmery a hmotnosť,

- vylepšený LED blesk,

- slabšia batéria (950 mAh oproti 1 100 mAh),

- PC softvér Adobe Premiere Elements 2.0 (Win XP) v balení,

- drobné softvérové úpravy.

Zapnutie/vypnutie

Zapnutie trvá ako na každom novom Symbiane. Zmenilo sa umiestnenie SIM karty, už sa nachádza vedľa batérie, ktorú je pri výmene SIM nutné odňať. Pamäťová karta miniSD je umiestnená v pravej bočnej stene. Nokia N93i ponúka aj prácu v off-line režime, ten sa aktivuje aj pri spojení káblom ku PC.

Dizajn

Zmenili sa rozmery, oproti N93 zmenila íčková verzia dĺžku o 10 mm, šírku o 2 mm a hrúbku o 3 mm. Externý displej je podobný obrazovke použitej v predchodcovi, len sa nachádza za zrkadlom a údaje tak vidíte len v noci alebo za horších svetelných podmienok. Stlačením spúšte sa zobrazí dátum a deň v týždni. Reproduktor bol premiestnený z horného ramena do spodného, do jeho ľavej spodnej časti. Aj otvor na pútko je už menej nápadný a našťastie aj na vhodnej strane. Otváranie a konštrukcia sú, podľa môjho názoru, trochu spevnené a príjemnejšie do ruky. Nad nezmeneným displejom sa opäť nachádza dvojica užitočných tlačidiel, ktoré oceníte v unikátnych polohách prístroja, pri natáčaní videa a jeho prezeraní. Novinkou je joystick v pravej bočnej stene, ktorý nahradil nešikovné päťsmerové tlačidlo, alebo skôr tlačidielko. Kryt dátového konektora je konečne prichytený k telu prístroja. Dvojica mikrofónov je v N93i umiestnená hore, vedľa vypínača. Pamäťová karta sa premiestnila z ľavej strany na pravú. Kryt batérie opäť pokrýva celú zadnú stenu. N93i skrátka vyzerá dobre, elegantne a má podstatne lepšie rozmery a tvarovanie.

Nokia N93i je véčko s dvoma osami pohybu horného ramena. Môže byť obyčajným véčkom s prijatím hovoru odklopením ramena. Horné rameno môžete ďalej otočiť okolo svojej osi asi o 120 stupňov do dvoch smerov. Ak ho pootočíte proti smeru hodinových ručičiek, spustí sa kamera. V opačnom prípade, keď smeruje displej tam, kam objektív, spustíte (ručne) len kameru pre videohovory. Ani s Nokiou N93i nikdy nespravíte autoportrét s k sebe natočeným hlavným displejom. N93 môžete otvoriť ako véčko, alebo ako malý notebook. Vtedy sa obraz na displeji pootočí o 90 stupňov. Je to sympatické riešenie napríklad pri prezeraní videí na stole. V takejto polohe môžete tiež prijať hovor.

EXTRA mínus: hlavnú kameru spustíte len vo "videopolohe".

Novinkou je farebná dióda pod zrkadlom. Pri nabíjaní je červená, po nabití zelená, pri zmeškanom hovore a e-maile môže mať vami zvolenú farbu, pri neprečítanej správe zase inú. Vtedy nastavenou farbou bliká v intervale 5 sekúnd.

EXTRA plus: dióda upozorňujúca na zmeškané udalosti.

Klávesnica

Klávesnica sa zmenila, štvorica symbianovských tlačidiel zmenila svoju polohu. Všetky ovládacie prvky sú z jednoliateho kovu, horšie hmatovo odlíšiteľné. Ale zvyknete si. Po stlačení červeného tlačidla (record) v zavretom stave sa zobrazí na malom displeji aktuálny dátum a deň v týždni, spodným tlačidlom (blesk) zase rozsvietite LED diódu, ktorú takto použijete ako lampičku (jedno stlačenie = rozsvietenie na pár sekúnd, dvojité stlačenie = trvalé rozsvietenie diódy).

EXTRA plus: v zavretom stave tlačidlom blesk spustíte LED diódu, Nokiu N93i teda môžete použiť ako svietidlo.

Displej

Využitie displeja je veľmi dobré. Najmä v "notebookovej" polohe sa mi páči prezeranie galérie (fotiek a videí) aj internetových stránok. V tejto polohe sa, žiaľ, horšie pracuje s klávesnicou. Rýchlosť reakcií je v menu prekvapivo rýchla, aj pri jednotlivých funkciách nepociťujem pomalosť prístroja. Viditeľnosť údajov na hlavnom displeji na priamom slnku je dobrá, menší displej má v tomto smere kvôli zrkadlovému povrchu značné problémy.

EXTRA mínus: viditeľnosť externého displeja pod zrkadlovým povrchom.

Nechýba ani aktívny pohotovostný režim s prepojením na kalendár.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Fotoaparát a prezeranie fotiek

Fotoaparát aj video spustíte otvorením prístroja do špeciálnej polohy, čím sa aktivuje naposledy použitá funkcia. Prepínanie foto a video uskutočňujete špeciálnym tlačidlom, podobne aj aktiváciu blesku. Na zmenu ostatných funkcií poslúži nový joystick. Hlavným foto-tlačidlom je "record" s otočnou páčkou pre ovládanie trojnásobného optického priblíženia. Nokia N93i nefotí zle, ale model N73 ako aj konkurenčný Sony Ericsson K800i ponúkajú v určitých podmienkach trochu lepšie výsledky (viď toto porovnanie. Chýba mi tu nastavenie kvality snímok, LED blesk je slabý, nočné snímky mizerné. Snímky s maximálnym rozlíšením majú veľkosť okolo 1 MB. Páči sa mi, že fotky môžu byť pomenované podľa aktuálneho dátumu. Pri fotení môžete rýchlo zmeniť režim (krajina, makro, noc...), vyváženie bielej, expozíciu (+2 až -2 krokované po jednotkách) a farebný tón. V prepočte na kinofilm sú parametre zoomu 34,25 – 94,1 mm, čo je celkom slušné rozpätie aj na krajinky a portréty. Makro funguje už od 10 cm. Rýchlosti uzávierky sú 1/2400 až 1/3 s.

Prezeranie fotiek v Galérii je veľmi pohodlné. Snímky sú softvérovo doostrené, farebnejšie, vyzerajú podstatne lepšie než na PC (s prihliadnutím na použitý monitor). Rýchly procesor zabezpečí aj rýchle načítanie miniatúr a pohodlné listovanie. Snímky a videá sú umiestnené v jednej zložke. Spočiatku mi to prekážalo, dnes mi to už tak veľmi nevadí.

EXTRA plus: rýchle a pohodlné prezeranie fotiek a videí v "notebookovej" polohe.

Efektné je prezeranie fotiek a videí na televíznej obrazovke. Stačí mať so sebou video kábel z balenia a napríklad výlet v zoologickej záhrade šikovne ukážete na návšteve ako milú spomienku na prežitú sobotu.

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

Záznam a prezeranie videa

Videokamera je druhé meno Nokie N93i. Záznam VGA videí v tzv. DVD kvalite sa len mierne približuje ku záznamom z dvadsaťtisícových (DVD alebo aj malých hardiskových) kamier, ale na záznamy z dovoleniek a rôznych osobných zážitkov úplne postačuje. Pamäťová karta miniSD patrí medzi najlacnejšie, 2 GB kúpite už od 1 500 Sk. Na takúto kartu uložíte do 50 minút kvalitného VGA videa so stereo zvukom (20 MB/min.), ktoré dobre vyzerá nielen na obrazovke telefónu, ale aj televízora. K dispozícii sú aj menšie rozlíšenia snímok, pre šetrenie miestom odporúčam vďačné rozlíšenie CIF so spotrebou dát 3 MB/min. Optický zoom s 3-násobným priblížením má jedinú nevýhodu, motorček počuť aj na samotnom videu a tým je výrazne potlačený ostatný zaznamenávaný zvuk. Môžete ho však v nastaveniach vypnúť. Funkcia Režisér ponúka spracovanie videa priamo v telefóne, ale pripravte si na to pevné nervy.

EXTRA mínus: rušenie zvuku pri použití optického zoomu a chýbajúce zaostrovanie pri videu.

Video celkovo: 2 700 kbps (asi 20 MB/min.),

obraz: VGA (640 x 480 b.), 30 fps, 2 516 kbps,

zvuk: 2 kanále (stereo), 48 000 Hz, 16 bit, 193 kbps,

Prezeranie videí na obrazovke televízora je jednoduché a veľmi príjemné. V mobile si nastavíte výstup PAL alebo NTSC s pomerom strán 4:3 alebo 16:9. Po zasunutí videokábla do televízora vidíte na obrazovke to isté, ako v mobile. Pri pozeraní videí nezabudnite nastaviť hlasitosť v mobile na maximum.

EXTRA plus: pozeranie fotiek a videí na televíznej obrazovke pomocou dodávaného kábla.

Novinkou je zdieľanie videí na svojom blogu na vox.com. Video odošlete priamo z mobilu. Aj vám napadlo, ako dlho budete cez UMTS odosielať 10 MB video? Nokia sa spolieha na využitie pripojenia cez WiFi.

UKÁŽKA VIDEA (MPEG4, 13 MB)

3GP prehrávače: QuickTime (univerzálny prehrávač, aj MPEG4, 35 MB), Nokia Multimedia Converter 2.0 (prehrávač a konvertor, 20 MB). Zoznam ďalších 3GPP prehrávačov a konvertorov nájdete na 3GP.com.

Melódie a prehrávač hudby

V Nokii N93i nájdete celkom kvalitný prehrávač hudby s výberom skladieb podľa interpreta, albumu, zoznamu skladieb a pod. Prítomný je ekvalizér a iné základné funkcie (náhodný výber skladieb, prehrávanie na pozadí a pod.). Hlasná reprodukcia zvuku je prekvapivo čistá. Kvalita slúchadiel, ktoré sú mimochodom perfektne vymyslené pre zavesenie na krk, je priemerná. Reproduktory v ušiach tlačia, ovládanie hlasitosti priamo z kábla naopak poteší.

Podržaním mriežky aktivujete tichý režim, stlačením vypínača môžete zapnúť akýkoľvek iný profil.

Recenziu hudobného adaptéra nájdete v článku Nokia AD-46.

FM rádio

Jednoduché FM rádio s možnosťou uloženia rozhlasových staníc rád počúvam. Príjem signálu je dobrý, vyhľadávanie staníc bleskové.

Odporúčam prečítať si článok Porovnanie FM rádií.

Pamäť

K novému telefónu dostanete aj pamäťovú kartu miniSD s peknou kapacitou 1 GB. Keďže ani v balení íčkovej verzie nenájdete adaptér, nepoužijete ju v žiadnej čítačke (takéto správanie Nokie nechápem). Mass Storage funguje len v offline režime, preto počítajte s vašou nedostupnosťou pri presune fotiek a videí do PC cez kábel.

EXTRA plus: 1 GB miniSD v balení.

Telefónny zoznam

Štandardný telefónny zoznam, aký ho poznáme z ostatných modelov S60. Nechýba vyhľadávanie mien podľa prvých písmen mena i priezviska súčasne (veľmi návyková vec), množstvo detailov pri mene, skupiny volajúcich... So SIM kartou sa pracuje horšie.

Hovor

Telefonovanie s N93i je trocha zvláštne. Pri véčkovom roztvorení zavadzia foto-modul, preto som vždy radšej aktivoval hlasné handsfree, ktoré je výnimočne kvalitné. Denník obsahuje aj dĺžku jednotlivých hovorov, podrobný zoznam telefonátov nájdete aj pod zeleným tlačidlom. Aktuálna dĺžka hovoru sa ukáže až po aktivácii tejto funkcie v nastaveniach hovoru. Pri odmietnutí hovoru dokáže Nokia N93i odoslať SMS s automatickým textom (napr. "zavolám neskôr, teraz nemôžem").

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčam tento článok.

Správy

Práca so SMS a MMS správami sa nezmenila, menej pohodlné je akurát písanie na novej klávesnici.

Nastavenie MMS ručne (univerzálne údaje pre všetky telefóny): Orange - O2 - T-Mobile

E-mail

Automatický výber správ je mnou obľúbená funkcia. Nokia N93i ponúka najkratší interval 30 minút, čo je pre moje potreby často nedostatočné a preto pre častejšiu kontrolu schránky jednoznačne odporúčam využívať protokol IMAP4, ktorý častejšie komunikuje so serverom, sťahuje len hlavičky a až dodatočne celé e-maily. Poteší APOP ochranný login a ochrana SSL/TLS. E-mailový prehliadač je teda plne postačujúci. Ponúka stiahnutie hlavičiek, potom celých správ, bleskové prezeranie príloh (dokumenty XLS a DOC, obrázky, PDF). Pri nastavení e-mailu pomáha sprievodca, no nastavenie príjmu a výberu správ musíte aj tak dokončiť dodatočne.

Internetový prehliadač

Na prehliadanie WAP stránok slúži starý známy prehliadač označený názvom "Služby". Na prehliadanie webu však oveľa lepšie poslúži iná funkcia.

Nový internetový prehliadač je unikátna aplikácia na prezeranie webu. Je to prvý, a zatiaľ jediný, prehliadač v mobile, ktorý ma presvedčil nezapínať notebook na kontrolu Fony.sk, diskusného fóra Fony.sk či iných zložitých web stránok. Ponúka všetky základné funkcie, pričom zobrazenie web stránky je dokonalé. Tlačidlom 8 zobrazíte drobný náhľad na stránku, presuniete sa kam potrebujete a v sekunde ste aj tam. Kurzorom je šípka, ktorú ovládate päťsmerovým tlačidlom. Viac sa o ňom dočítate na www.s60.com/browser, na tejto stránke nechýba ani pekná prezentácia produktu. Ak nerozumiete dobre po anglicky, pokojne kliknite na päť pod sebou zoradených nápisov a prezrite si aspoň flash animácie. Tie hovoria za všetko. Najlepšou kombináciou je prezerať WWW stránky na tomto prehliadači v pokrytí 3G. Prehliadaču chýba jediná vlastnosť, otočenie obrazu (tá bude k dispozícii vo verzii 2.0).

Nokia N93 nemá problémy ani s Java prehliadačom Opera Mini. Ak potrebujete rýchle informácie z web stránky a ste obmedzení dátovým limitom alebo sa nachádzate len v pokrytí GPRS, je to veľmi dobrá alternatíva ku vstavanému webovému prehliadaču.

Nastavenie internetového prehliadača ručne (univerzálne údaje pre všetky telefóny): Orange TU - O2 - T-Mobile TU.

Prenos dát

IrDA, Bluetooth, WLAN, Pop-Port, mass storage, GPRS 4+3, EDGE 4+3, UMTS (384 kB obojsmerne)...čo viac dodať? Nokia N93i je nielen čo sa týka pripojiteľnosti takmer na vrchole rebríčka. Chýba jej jediná skratka: HSDPA. Pri prenosoch ste informovaní o prenesenej časti súboru. Práca v lokalite pokrytej 3G je výborná, e-mail s prílohou 300 kB som stiahol za pár sekúnd, dokumenty som už po niekoľkých sekundách prehliadal, nehovoriac o rýchlom a pohodlnom prezeraní web stránok. Samozrejmosťou je multifunkčný softvér Nokia PC Suite, ktorý prácu s telefónom cez PC ešte rozširuje. Nokia N93i ponúka v nastaveniach siete možnosť nastaviť "len UMTS", "duálny režim" a "GSM".

Charakteristika Bluetooth:

špecifikácia: 2.0 + EDR

PRD verzia: 1.0

profily: BIP-ImagePush - DUN-GW - FT-Server - HandsFree-AG (1.0) - Headset-AG - OBEX - OPP-Client - OPP-Server - SAP-Server

Odporúčame aj článok 3G (UMTS).

Nastavenie dátových služieb SMS-kou: Nokia - Sony Ericsson - Motorola (potrebná registrácia)

Organizačné funkcie

Budík je stále jednorazový. V organizačných funkciách sa oproti starším modelom takmer nič nezmenilo. Pri pridávaní novej udalosti si vyberáte medzi štyrmi typmi. Zmeniť môžete tón upozornenia, ktorý bude N93i otravne opakovať počas celej minúty každých 5 minút až do prečítania, pričom na displeji sa mimo hlásenia pripomienky jej zmeškanie nijako nezobrazí! Po hodine to nakoniec Nokiu N93i prestane baviť a vy sa o zmeškanej udalosti nemáte ako dozvedieť. Z tohto dôvodu považujem organizér modelov S60 za nedokonalý. Záchranou je len aktívny pohotovostný režim prepojený s kalendárom. Poznámky nie sú obmedzené dĺžkou, píšete ich s T9 aj s diakritikou a potom ich odošlete cez IrDA, Bluetooth alebo e-mail/MMS/SMS ako TXT súbor.

TIP: V Nokiách radu S60 je možné používať v kalendári aj dve špeciálne klávesové skratky. Hviezdičkou prepínate zobrazenie (deň, týždeň, mesiac) a mriežkou sa zase vždy vrátite na aktuálny deň.

Synchronizácia - dnes už pomerne bežná funkcia telefónov ostáva často nevyužitá. Vyskúšajte napríklad ZYB. Na www.zyb.com som sa registroval, zadal meno, heslo, telefónne číslo a e-mail. Na mobil mi prišla SMS s heslom, ktoré som vpísal do online formulára. Ďalšou SMS-kou som obdržal všetky potrebné nastavenia. V sekcii Organizér - Synchronizácia som mal všetko automaticky pripravené (SE Z610i, Nokia 5300...). V mojej karte na ZYB.com môžem upravovať kontakty, udalosti v kalendári a pohodlne synchronizovať. Online synchronizácia bude úspešná len po prihlásení na ZYB.com.

Ďalšie funkcie:

V Nokii N93i nájdete z ostatných funkcií tieto:

- Nahrávač - diktafón s obmedzením na 60 minút,

- ZIP - pracuje so "spakovanými" súbormi, archívmi,

- AdobePDF - prezerač PDF súborov,

- Čiarový kód - rozpoznáva čiarové kódy,

- Správca aplikácií,

- Správca súborov,

- Hľadanie - s Yahoo!

- Správca WLAN

- Režisér - tvorbu vlastných filmov,

- Flash - prehrávač animácií,

- Katalógy - priame stiahnutie Nokia aplikácií do mobilu,

- Kalkulačka - jednoduché počítadlo

- Prevody - mien, jednotiek...

- QuickOffice - rýchly prehliadač (nie editor!) dokumentov (DOC, XLS)

Výdrž, batéria

Použitie slabšej batérie ma sklamalo, no i tak N93i ponúka pomerne slušnú batériu. S nabitým telefónom som spravil niekoľko dvojminútových videí a na ukazovateli batérie som to ani nepostrehol. Iné by bolo natáčanie svadby...ale na to N93i predsa ani nie je určená.

Výhody:

- záznam pekných VGA videí so stereo zvukom,

- prezeranie videí v mobile aj v televízore,

- bohatá výbava.

Nevýhody:

- chýba HSDPA,

- cena,

- rozmery.

Orientačná cena: 29 900 Sk (Agora plus)

Záver

Nokia N93i nemala byť nástupcom Nokie N93, ale jej prvou verziou...to si myslím ja. Jej rozmery sú konečne primerané, dizajn nepôsobí lacno a možnosti sú stále nadčasové. Nokia N93i je naozaj šikovný videomobil. Keď video z nej pozeráte na televízore alebo lepšom monitore s dobrou repro-sústavou, pocítite nielen kvalitu videa, ale i zvuku. Ja by som možno radšej takéto peniaze investoval do Nokie N73 a nejakej hardiskovej kamery, alebo do Nokie N95 či E90. Lenže každý máme iné nároky a VGA videá s trojnásobným optickým priblížením zaznamenáva len jedna dvojica mobilných telefónov - Nokia N93 a N93i.

Dôležité odkazy:

- podpora Nokií

- kontakt na výrobcu (Nokia SK)

- distribútor (Nokia)

- služby zákazníkom (Nokia)

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 11.04.2007 - 00:00

warior: Ta v strede fotka je tak desne rozmazana alebo to uz ja som slepy???Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; sk; rv:1.8.1.1) Gecko/20061204 Firefox/2.0.0.1

anonymous10.01.2007 - 15:02 Trvalý odkaz

mika: píšete že displej sa nezmenil, ale to nieje pravda. N93i je schopná zobrazi? 16 mil. farieb .
A ešte aj u N93 ide vypnú? optický zoom pri videu, takže žiadna novinka . Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; sk; rv:1.8.1.1) Gecko/20061204 Firefox/2.0.0.1

anonymous10.01.2007 - 16:24 Trvalý odkaz

Mato: Jak zadara :D, som cakal ze to klesneSAMSUNG-SGH-D600E/1.0 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1 UP.Browser/6.2.3.3.c.1.101 (GUI) MMP/2.0

anonymous10.01.2007 - 17:31 Trvalý odkaz

Skic: Mika, na 93 bol blok opticky zoom pri natacani, ale az na novsom fw, pri tej starsej verzii to islo normalne, cize o tom Riso pisal. A ten display, to neviem :D ale zda sa mi, ze je ten isty...SIE-SL65/53 UP.Browser/7.0.2.2.d.3(GUI) MMP/2.0 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1

anonymous10.01.2007 - 19:06 Trvalý odkaz

riso: warior...druha fotka je zaostrenie na odrazany objekt...zvyraznenie zrkadloveho efektu. ;)
mika...preco si najprv neprecitas clanok, nez ho zacnes komentovat?Opera/9.00 (Windows NT 5.1; U; en)

Celá diskusia 15 príspevkov