Nokia N76

RECENZIA smartfónu Elegantné hudobné véčko s OS Symbian, 2 Mpix fotoaparátom, FM rádiom, miniUSB a 3,5 mm jackom.

Základné parametre:

konštrukcia: véčko,

OS: Symbian 9.1; S60 3rd Edition, Feature Pack 1

procesor: ARM 11, 369 MHz,

frekvencie: 850/900/1800/1900 MHz + UMTS

rozmery: 107 x 52 x 14 mm,

dĺžka otvoreného prístroja: 185 mm,

hmotnosť: 115 gramov (zistená: 111 g),

vonkajší displej: aktívny, 128 x 160 b., 262 144 farieb, uhlopriečka 35 mm,

displej: aktívny, 240 x 320 b., 16 777 216 farieb, aktívny pohotovostný režim, uhlopriečka 61 mm,

fotoaparát: 2 Mpix (CMOS, 1 600 x 1 200 b.), LED blesk, záznam QVGA videí (320 x 240 b.),

vnútorná QVGA kamera (320 x 240 b.), video 176 x 144 b.,

pamäť: 26 MB + 256 MB microSD (do 2 GB), zdieľaná pamäť, NAND 128 MB, SDRAM 96 MB (užívateľských 44 free RAM),

správy: SMS, MMS (do 300 kB), CB, e-mail, PTT, instant messaging,

prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, Bluetooth 2.0+EDR, miniUSB (USB 2.0), 3,5 mm jack, mass storage,

zábava: Java, internetový prehliadač, FM rádio, videohovor,

MP3/AAC/eAAC/eAAC+/WMA prehrávač,

PDF prehliadač, Flash Lite 2.0,

batéria: BL-4B, 700 mAh, Li-Ion,

výdrž: do 2,5 h hovoru/do 1 h 3G hovoru//200 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Čo mu chýba:

HSDPA, makro, autofocus, IrDA, Wi-Fi, RSS, DOC, XLS, PPT prehliadač, ZIP,

Obsah balenia:

mobil, kábel DKE-2, batéria BL-4B, nabíjačka AC-4, 256 MB microSD, stereo slúchadlá s 3,5 mm jackom HS-43, potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Zapnutie/vypnutie

Pred prvým zapnutím musíte odsunúť tesne priliehajúci kryt batérie. SIM karta je umiestnená zvláštnym spôsobom v špeciálnom pliešku, ktorý vytiahnete špeciálnym žltým igelitom pod batériou. Pamäťová karta je v bočnej stene pod nepresne doliehajúcim krytom.

Dizajn

Ak v Nokii N76 nevidíte Motorolu RAZR V3, máte určite niečo s očami. V zavretom stave sa jedná o širokú, ale plochú tehličku so zrkadielkom a trojicou hudobných tlačidiel. Pod ním sa ukrýva externý displej. V ľavej bočnej stene je otvor pre tenkú nabíjačku a pamäťová karta (256 MB v balení), v pravej sú tri dôležité tlačidlá. Zadná stena sa vyznačuje objektívom a LED bleskom. V spodnej stene sú dva otvory pre výstup zvukov z hlasného reproduktora, v hornej stene je vypínač, 3,5 mm konektor pre akékoľvek slúchadlá a miniUSB konektor pre pohodlné pripojenie ku PC.

EXTRA mínus: po pripojení slúchadiel mobil úplne neotvoríte.

Spracovanie prístroja je dobré, nemám v tomto smere výraznejšie výhrady. Otvorenie si vyžaduje použitie oboch rúk, aj keď sa istotne časom naučíte otvárať N76 jednou rukou. V kĺboch nie sú pružinky, horné rameno sa zastaví v akejkoľvek polohe. Konečná poloha oboch ramien tvorí až 170-stupňový uhol, pri použití slúchadiel sa horné rameno zastaví na 120 stupňoch. Po otvorení nájdete nad veľkým displejom aj kameru pre videohovory a malý svetelný senzor pre podsvietenie klávesnice. Mikrofón je zaujímavo umiestnený nad klávesnicou.

Klávesnica

Klávesnica je rozdelená na dve časti. V zavretom stave je k dispozícii trojica hudobných tlačidiel (aktivácia rádia, prehrávača hudby, ovládanie prehrávača), na boku môžete použiť aj dve ďalšie tlačidlá (vyvolanie rôznych funkcií, možností a pod.). V zavretom stave môžete plnohodnotne ovládať prehrávač hudby aj FM prijímač. Aj fotoaparát spustíte, len na malom hľadáčiku uvidíte podstatne menej detailov než klasicky.

Hlavná klávesnica je jednoliata, rozľahlá...akoby z oka vypadla Motorole V3 alebo V3x. Dokonca aj podsvietenie má rovnaké. Pripravte sa na preklepy, tlačidlá nie sú od seba hmatovo oddelené. Nechýba ani ceruzka, aj keď dosť nevhodne umiestnená. Aj na céčko som si už v mobiloch veľmi zvykol a čakám na jeho použitie v Nokiách S40.

Pod mediálnym tlačidlom sa nachádza viacero skratiek, upútal ma Prehliadač obrázkov. Oveľa radšej som listoval fotkami v Galérii, toto je len jednoduchý a pomalý prehliadač na ležato otočených fotiek. Červeným tlačidlom ukončíte väčšinu spustených aplikácií, výnimkou je napríklad webový prehliadač. Podržaním tlačidla Menu sa zobrazia spustené aplikácie, tak ako aj na iných Symbianoch.

Displej

Vonkajší displej by svoju úlohu splnil veľmi dobre, ak by nebol prekrytý zrkadlom. Tak sa pripravte na nízku použiteľnosť za slnečných dní, treba vždy hľadať konkrétny uhol pohľadu. Rozlíšenie displeja aj využitie hodnotím za dostatočné.

EXTRA mínus: viditeľnosť displejov na priamom slnku.

Vnútorný QVGA displej je veľký, všetky funkcie sú na ňom zobrazené podľa mojich predstáv. Na Eseries som si zvykol na zobrazenie posledných správ na domácej obrazovke, v rámci aktívneho pohotovostného režimu, To stále Nseries stále chýba. Spoľahnúť sa teda môžete len na prepojenie s kalendárom a prehrávačom hudby či FM rádiom. Novinkou sú 3D ponuky funkcií, podkova a véčko. Sú pekné, ale ja by som ich z praktických dôvodov určite nepoužíval. Novinkou je aj označovanie spustených aplikácií a zložiek, v ktorých sa nachádzajú. Podržaním tlačidla Menu sa zobrazia práve spustené aplikácie, väčšinu však červeným tlačidlom ukončíte. Viditeľnosť hlavného displeja na slnku je celkom dobrá, nie však výborná. Nastavenia displeja aj celého prístroja sú prepracovanejšie a umiestnené v jednej zložke.

EXTRA plus: označovanie spustených aplikácií v hlavnej ponuke.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Fotoaparát a prezeranie fotiek

Fotoaparát spustíte bočným tlačidlom. Tlačidlom vedľa neho prepnete na kameru. V zavretom stave je ako hľadáčik použitý celý externý displej, po otvorení celý interný. Páči sa mi, že názov snímok je tvorený z dátumu snímania. Nastavení fotoaparátu je mnoho. Kvalita snímok je priemerná, čakal som možno trochu viac. LED dióda je slabá, osvetlí objekty do jedného metra.

V galérii sú videá a snímky umiestnené spoločne, to mi trochu prekáža. Na druhej strane postupne prezeráte chronologicky zoradené obrázky a videá, čo je celkom dobrým riešením pri pozeraní snímok z konkrétnej akcie. Listovanie v 3D náhľade je rýchle a pohodlné. Obrázky je možné aj upravovať.

EXTRA plus: pohodlné prezeranie fotiek a videí v 3D galérii.

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

Záznam a prezeranie videa

Záznam QVGA videí s AAC zvukom patrí k najvyššiemu štandardu, ktorý prekonávajú len niektoré drahšie modely Nseries (N93, N93i, N95...). Počas záznamu môžete použiť plynulé priblíženie. Prezeranie videí na celej obrazovke nie je problém, dokonca ma potešil veľmi kvalitný zvuk z hlasného reproduktora. Pri prezeraní videí pomôže aj vami nastavená poloha ramien, ktoré si držia danú pozíciu.

EXTRA plus: záznam pekných videí s AAC zvukom.

Parametre videa:

celkovo: 462 kbps (asi 3,5 MB/min.)

obraz: 320 x 240 b., 15 fps, 414 kbps,

zvuk: 1 kanál, 48 000 Hz, 16 bitov, 48 kbps.

UKÁŽKA VIDEA (MPEG4, 1 MB)

Jednoduché a bezplatné 3GPP a MPEG4 prehrávače: Total Video Player (2,7 MB) alebo Rules Player (1,1 MB).

Melódie a prehrávač hudby

Podržaním mriežky aktivujete tichý režim, stlačením vypínača môžete zapnúť akýkoľvek iný profil. Stále mi v Symbianoch (okrem S80) chýba časovanie profilov.

EXTRA plus: 3,5 mm konektor priamo na tele prístroja.

V Nokii N76 nájdete celkom kvalitný prehrávač hudby s výberom skladieb podľa interpreta, albumu, zoznamu skladieb a pod. Prítomný je ekvalizér a iné základné funkcie (náhodný výber skladieb, prehrávanie na pozadí a pod.). Hlasná reprodukcia zvuku je prekvapivo čistá, hlasná a kvalitná. Kvalita dodávaných slúchadiel je priemerná, určite aspoň vyskúšajte v lepšom Hi-Fi obchode nejaké lepšie. Chválim konštrukciu dodávaných slúchadiel.

Podporované audio formáty: AAC, AAC+, eAAC+, MP3, MP4, M4A, WMA, Mobile XMF, SP-MIDI, AMR (NB-AMR), MIDI Tones (poly 64), RealAudio 7,8,10, True tones (WB-AMR), WAV

FM rádio

Jednoduché FM rádio s možnosťou uloženia rozhlasových staníc rád počúvam. Príjem signálu je dobrý, dokonca aj s akýmikoľvek slúchadlami, vyhľadávanie staníc bleskové. Páči sa mi, že v online databáze nájdem aj rozhlasové stanice zachytiteľné v Nitre. Len frekvencia Rádia_FM je ešte pôvodná, platná pre rok 2006. Nájdené stanice z databázy Nokie som priamo uložil do pamäte FM rádia.

Odporúčam prečítať si článok Porovnanie FM rádií.

Pamäť

Interná pamäť ponúka kapacitu 26 MB, čo nie je pri plnohodnotnom používaní e-mailového prehliadača a inštalovaná aplikácií do pamäte prístroja veľa. Väčšine však táto pamäť postačí, a nakoniec, rozšírite ju pomocou microSD karty. Mass storage funguje len s pamäťovou kartou. Po pripojení ku PC je mobil zapnutý v bežnom profile, žiadne odpájanie rádia sa našťastie nekoná. miniUSB konektor ma nesmierne potešil, aj keď mobil nenabíja, na prenos fotiek je ideálny.

EXTRA plus: mass storage funguje pri zapnutej rádiovej časti.

Telefónny zoznam

Štandardný telefónny zoznam, aký ho poznáme z ostatných modelov S60. Nechýba vyhľadávanie mien podľa prvých písmen mena i priezviska súčasne (návyková vec), množstvo detailov pri mene, skupiny volajúcich... So SIM kartou sa pracuje horšie.

Hovor

Aktuálna dĺžka hovoru sa ukáže až po aktivácii tejto funkcie v nastaveniach hovoru. Pri odmietnutí hovoru dokáže Nokia N76 odoslať SMS s automatickým textom (napr. "zavolám neskôr, teraz nemôžem"). Denník je podrobný, informuje aj o dĺžke jednotlivých hovorov. Záznam hovoru uskutočníte len vstupom do nahrávača cez menu prístroja. Hlasnú konverzáciu som nahral bez akýchkoľvek problémov a v čase obmedzenom len veľkosťou pamäte. Záznam robíte v dvoch kvalitách: MMS (nízka kvalita, 60 sekúnd) a vysokej (wav, 128 kbps, 8 kHz, obmedzenie voľnou pamäťou). Hlasné handsfree je kvalitné, aj vďaka dobrému reproduktoru. Zoznam všetkých telefonátov a dátových spojení za posledných 30 dní nenájdete v žiadnom inom fóne, len s OS Symbian. Ceruzkou tiež môžete označovať viacero položiek, súborov a pod.

EXTRA mínus: zložité nahrávanie hovoru.

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčam tento článok.

Písanie textov

Takmer všade je aktívny slovník T9 s diakritikou. Podržaním ceruzky vyznačujete text (v iných prípadoch označujete viacero položiek), ktorý je možné kopírovať alebo vystrihnúť.

SMS a MMS

Editor správ sa veľmi nezmenil. Správy môžete písať s redukovanou sadou znakov, a tak zdanlivo využijete všetkých 160 znakov v SMS-ke. Po napísaní slova s použitím č, ť, ž, a podobne zistíte, že redukovaná podpora nepomohla a odpočítavanie znakov neúprosne kleslo. Nový je zoznam prijatých správ, je podrobnejší a používa drobné písmo. Potvrdenie o doručení je v novom prístroji vypnuté, musíte ho v nastaveniach zapnúť. Nechýba odpočítavanie znakov. Editor multimediálnych správ je stále príliš jednoduchý, zaslúžil by si oživenie. Aj potvrdenie o doručení MMS-iek je nutné zapnúť v nastaveniach. Snímka vkladaná do MMS môže byť zmenšená (na malý alebo veľký rozmer), alebo si rozmery ponechá.

Nastavenie MMS ručne (univerzálne údaje pre všetky telefóny): Orange - O2 - T-Mobile

E-mail

Automatický výber správ je mnou obľúbená funkcia. Nokia N76 ponúka pri POP3 najkratší interval 30 minút, čo je pre moje potreby často nedostatočné a preto pre častejšiu kontrolu schránky jednoznačne odporúčam vyskúšať protokol IMAP4, ktorý častejšie komunikuje so serverom, sťahuje len hlavičky, a až dodatočne celé e-maily. Poteší APOP ochranný login a ochrana SSL/TLS. E-mailový prehliadač je teda plne postačujúci. Ponúka stiahnutie hlavičiek, potom celých správ, bleskové prezeranie príloh PDF, a ak si do mobilu doinštalujete aj prehliadač dokumentov, zobrazia sa aj tie. Pri nastavení e-mailu pomáha sprievodca, no nastavenie príjmu a výberu správ musíte aj tak dokončiť dodatočne.

TIP: Každému odporúčame vyskúšať aj unikátnu schránku v spolupráci s Java aplikáciou Gmail. Ponúka viac než len prezeranie a písanie e-mailov (napríklad prezeranie dokumentov!), to však nájdete v jej recenzii.

WAP

Webový prehliadač je už jednotný, zobrazí wapové aj webové stránky. Stlačením červeného tlačidla sa spustený prehliadač len minimalizuje, ale neukončí...na rozdiel od množstva iných aplikácií. Nový internetový prehliadač je unikátna aplikácia na prezeranie webu. Je to prvý prehliadač v mobile, ktorý ma presvedčil nezapínať notebook na kontrolu rôznych zložitých webových stránok. Ponúka všetky základné funkcie, pričom zobrazenie web stránky je dokonalé. Tlačidlom 8 zobrazíte drobný náhľad na stránku, presuniete sa kam potrebujete a v sekunde ste aj tam. Kurzorom je šípka, ktorú ovládate päťsmerovým tlačidlom. Viac sa o ňom dočítate na www.s60.com/browser, na tejto stránke nechýba ani pekná prezentácia produktu.

EXTRA plus: kvalitný jednotný prehliadač WAP a webových stránok, ktorý sa nezavrie stlačením červeného tlačidla.

Nový webový prehliadač S60 ponúka niekoľko vylepšení. Po dvojitom stlačení stredového tlačidla sa zobrazí užitočné menu s históriou, reloadom, prehľadom stránky, hľadaním textu na zobrazenom webe a RSS. Nechýba tiež režim na ležato, prehliadač sa zobrazí naležato aj posunutím horného ramena do správnej polohy. Mnohých poteší autodopĺňanie slov a vypĺňanie hesiel. K dispozícii je aj podpora Asynchronous Java script and XML (AJAX) pomôže napríklad pri prezeraní online máp.

Nastavenie internetového prehliadača ručne (univerzálne údaje pre všetky telefóny): Orange TU - O2 - T-Mobile TU.

Prenos dát

Konektivita Nokie N76 je na dobrej úrovni. Podpora GPRS, EDGE a UMTS postačí na prezeranie webu aj použitie ako modemu. Na prenos súborov medzi mobilom a PC veľmi dobre poslúži spojenie cez miniUSB konektor. Bluetooth triedy 2.0 ponúka aj podporu A2DP. V prístroji je aj online funkcia Hľadanie, ktorá vyhľadáva text a obrázky na internete cez Yahoo!.

Bluetooth profily: AVRCP, BIP, BPP, DUN, FTP, GAVDP, GOEP, HFP, HSP, OPP, SAP.

Odporúčame aj články 3G (UMTS) a HSDPA.

Nastavenie dátových služieb SMS-kou: Nokia - Sony Ericsson - Motorola (potrebná registrácia)

Organizačné funkcie

Budík - v Nokii N76 si nastavíte nielen jeden jednorazový budík, ale aj viacero opakovaných!

EXTRA plus: viacero opakovaných budíkov.

Kalendár - kalendár sa nezmenil. K dispozícii sú 4 typy udalosti, mesačný náhľad, opakovanie... Otravné pripomínanie udalostí s príliš častým opakovaním (každých 5 min.) aj pri potvrdení funkcie "spánok" sa nezmenilo. Neviem prečo nie je možné vypnúť vibrácie v kalendári (prípadne len pri niektorých typoch udalostí), a prečo nie je možné určiť len jednorazové pripomenutie s permanentným zobrazením udalosti na displeji až do jej prezretia. Väčšina mojich pripomienok nie je časovo prísna, ale takmer vždy mi mobil zvoní (ako na potvoru) v najmenej vhodnej situácii, kedy nemám čas alebo chuť pripomienku presúvať (šoférovanie, schôdzka, napínavý film...). Skrátka, zvykol som si na systém iných výrobcov, ktorý dvakrát zazvoní, a potom už len čaká, kedy mobil chytím do ruky a pripomienku si všimnem vizuálne. Nokie po upozornení na pripomienku nedajú ani náznak, že som o niečo prišiel (okrem blikania vybraných modelov).

EXTRA plus: prepojenie kalendára s aktívnym pohotovostným režimom.

Synchronizácia - dnes už pomerne bežná funkcia telefónov ostáva často nevyužitá. Vyskúšajte napríklad ZYB. Na www.zyb.com som sa registroval, zadal meno, heslo, telefónne číslo a e-mail. Na mobil mi prišla SMS s heslom, ktoré som vpísal do online formulára. Ďalšou SMS-kou som obdržal všetky potrebné nastavenia. V sekcii Organizér - Synchronizácia som mal všetko automaticky pripravené (SE Z610i, Nokia 5300...). V mojej karte na ZYB.com môžem upravovať kontakty, udalosti v kalendári a pohodlne synchronizovať. Online synchronizácia bude úspešná len po prihlásení na ZYB.com. So SIM kartou Orangeu v poslednej dobe však synchronizácia nefunguje, pričom v tom istom telefóne nie je so SIM T-Mobilu problém.

Ďalšie funkcie:

- kalkulačka a prevody,

- kvalitný záznam zvukov s obmedzením 60 minút,

- Flash player,

- správca súborov

- správca aplikácií - prehľadný správca nainštalovaných Java a SIS programov,

- prenos dát - prenos všetkých osobných údajov z jedného telefónu S60 do druhého cez Bluetooth,

- Adobe PDF reader

- poznámky - TXT súbory do 3 000 znakov,

- Push To Talk,

- hra Snakes,

- Dáta GPS - spolupráca s GPS modulom,

Výdrž, batéria

So 700 mAh batériou sa na veľa zábavy nespoliehajte.

Výhody:

- 3,5 mm konektor a miniUSB konektor,

- elegantný vzhľad,

- záznam QVGA videí s AAC zvukom,

- záznam kvalitných zvukových poznámok,

- kvalitný hlasný reproduktor,

- tenký dizajn.

Nevýhody:

- cena,

- slabšie fotky,

- viditeľnosť externého displeja na slnku,

- slabá batéria (700 mAh),

- stále chýba časovanie profilov.

Orientačná cena: 18 990 Sk (Agora plus)

Záver

Nokia N76 sa mi zapáčila. Ako mobil na telefonovanie, prácu so správami (aj e-mailovými), fotenie i záznam videí, a hlavne pohodlné a kvalitné počúvanie hudby je to vydarené zariadenie. Má zopár nedostatkov, najmä kvôli dizajnu sa trochu nevydaril externý displej a klávesnica. Obávam sa, aby N76 nezapadla do kategórie predražených mobilov, ktoré vlastnia len ľudia, ktorí potrebujú ukázať, že na drahý mobil majú (peniaze). Rád by som ju videl u ľudí, ktorí počúvajú hudbu z mobilu, radi si vybavia z telefónu nejaký ten e-mail či zaznamenajú video zo sobotňajšej narodeninovej oslavy.

Dôležité odkazy:

- podpora Nokií

- kontakt na výrobcu (Nokia SK)

- distribútor (Nokia)

- služby zákazníkom (Nokia)

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 14.06.2007 - 02:15

majko! : Tento fon ma kone?ne zaujal. ...teda až na tú výdrž! ...a že je ako motka? No te? tú som si nekúpil hlavne kvôli tomu, hoci design sa mi pá?il.Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1; .NET CLR 1.1.4322; .NET CLR 2.0.50727)

anonymous10.01.2007 - 13:31 Trvalý odkaz

Mato: SAMSUNG-SGH-D600E/1.0 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1 UP.Browser/6.2.3.3.c.1.101 (GUI) MMP/2.0

anonymous10.01.2007 - 15:33 Trvalý odkaz

mato63: pekný kusom, cena je trocha prehnaná, ale pijde dole... a to je hlavné... Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; sk; rv:1.8.0.9) Gecko/20061206 Firefox/1.5.0.9

anonymous10.01.2007 - 17:24 Trvalý odkaz

m2m: ako motorola, nepaci sa miMozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-GB; rv:1.8.0.9) Gecko/20061206 Firefox/1.5.0.9

anonymous10.01.2007 - 18:30 Trvalý odkaz

PEX: Pekne... ak bude hrat aspon tak ako w850i tak si ju zoberiem /aj za cenu toho ze si budem musiet kupit sluchatka a 2 Gb kartu/. ako w950i hrat asi nebude :PMozilla/4.0 (compatible; MSIE 5.0; Windows 98; DigExt)

Celá diskusia 26 príspevkov