Java: žilinský cestovný poriadok v mobile

Tlačová správa:

Cestujúci v žilinskej mestskej hromadnej doprave môžu používať cestovný poriadok v mobilnom telefóne. Ide o Java aplikáciu, ktorú si užívateľ môže stiahnuť z webstránky dopravného podniku a nainštalovať do svojho mobilného telefónu. „Pre pohodlnejšie cestovanie v MHD sme pripravili ďalšiu nadštandardnú službu. Verím, že možnosť mať cestovný poriadok v mobilnom telefóne ocenia občania tak ako nedávno zavedený SMS lístok,“ konštatoval primátor Ivan Harman. „Z internetovej stránky www.dpmz.sk si môžu záujemcovia stiahnuť aktuálny cestovný poriadok všetkých liniek mestskej hromadnej dopravy v Žiline a v mobilnom telefóne potom vyhľadať konkrétne dopravné spojenie, podobne ako na internetových stránkach,“ informoval Ing. Igor Gubala - riaditeľ Dopravného podniku mesta Žilina. Cestovný poriadok obsahuje údaje o všetkých linkách a vyhľadávanie funguje medzi zastávkami v sieti MHD - vrátane prestupov. Výhodou je, že pri používaní aplikácie sa užívateľ nepripája na internet, pretože funguje v telefóne offline. Súbory na inštalovanie, návod na obsluhu a podrobnosti o aplikácii a podporovaných mobilných telefónoch si môžu cestujúci stiahnuť z internetovej stránky www.dpmz.sk.

Žilinčania tiež môžu od polovice februára platiť za cestovanie MHD cez SMS správu. Elektronický cestovný lístok stojí v Žiline 0,80 € pre všetky skupiny cestujúcich, platí na všetkých linkách MHD, okrem nočných spojov. Lístok je časovo obmedzený, aktívny je 60 minút od prijatia potvrdzujúcej SMS správy. Cestujúci si ho môžu zakúpiť odoslaním prázdnej SMS správy na jednotné číslo pre všetkých slovenských mobilných operátorov 1155. SMS lístok nie je možné realizovať cez zahraničného mobilného operátora. Daňový doklad k SMS lístku je možné vystaviť v elektronickej podobe na internetovej stránke www.dpmz.sk.

DPMŽ eviduje ročne 12 miliónov platiacich cestujúcich plus neplatiacich, medzi ktorých patria občania ZŤP so sprievodom, deti do 6 rokov a občania Žiliny nad 70 rokov, ktorí majú čipové karty s aktivovaným bezplatným cestovným. Priemerné cestovné v Žiline je pri čipových kartách 0,22 € a pri jednorazových cestovných lístkoch 0,45 €. Prestupný cestovný lístok stojí 0,70 €, jednorazový neprestupný cestovný lístok 0,56 €.

Aplikáciu sme stiahli zo stránky dopravného podniku a vyskúšali. Ide o graficky nenáročnú, no prehľadnú aplikáciu. Jej výhodou je vyhľadávanie spojov offline, takže užívateľ nezaplatí za získanie informácie. Páčila sa mi možnosť prispôsobiť si typ písma či grafiku aplikácie. Prikladáme aj niekoľko screenshotov:

fotkafotkafotka

fotkafotkafotka

Tip zaslal Fizzy.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu