bummm

"Dámy a páni, poprosíme moderátora dnešného galavečera, pána Mareša, o odovzdanie ceny víťazovi prestížnej ankety o najsamfasa operátora v srdci Európy. Magenta a citrus sa podľa očakávaní umiestnili v prvej desiatke, boj o prvé miesto bol neúprosný, no s počtom hlasov 5 807, sa víťazom stáva....sa stáva....chvíľa napätia...a konfety poprosíme pre Mira Šmajduu! Ach, Leoš si nečakane pomýlil obálku, najlepšie je predsa ou-tú! Výhru v podobe desiatich nových zákazníkov od konkurencie, hektárového pozemku pod novú BTS-ku v Dolnej Súči a hodinu bezplatných reklamných spotov v TV Považie, odovzdá víťazovi Kika".

Takto absurdne síce naša anketa neprebiehala, no paradoxom zostáva, že poradie v nej je presne opačné, ako vyjadruje veľkosť zákazníckej základne na našej rodnej hrudi. Žeby čerstvé vetry viali?

Či budú naši operátori súťažne naladení aj v znižovaní cien hovorov si netrúfame konštatovať, iba predpokladať, že nie. Telekomunikačný úrad síce znížil maximálne výšky prepojovacích poplatkov, no pokiaľ sa neprejavia v cenníkoch, ide iba o výstrel gumipuškou do vzduchu. Aj keď, ako predohra to nie je zlé.

Tí, ktorým gumipušky, Človeče a Dostihy a sázky na zabíjanie voľného času nestačia, možno siahnu aj po produktoch novovzniknutého vývojárskeho štúdia Sketch Games. Tak ako žinčica a halászle je už podľa názvu rýdzo slovenské, preto držíme palce pri dobýjaní trhu kvalitnými hernými titulmi. Určite následne využijete aj 32-gigovú microSD kartu. Hodnota, o ktorej sa nám pred pár rokmi ani nesnívalo. Ale o čom by bol predsa biznis, keby nám výrobcovia nedávkovali pokrokové technológie postupne?

Nielen slovenskí policajti, ale aj telekomunikačné spoločnosti sa stávajú odborníkmi na výbušniny. Najväčším mobilným semtexom končiaceho týždňa a začínajúceho roku bola určite správa z Fínska, v ktorej Nokia s pompou oznámila, že sprístupní svoju navigáciu aj pre zblúdilých plebejcov a socky. Čiže bude zadarmo. Rozbušku už dávnejšie zapálila spoločnosť Google so svojími bezplatnými Google maps, takže krok je to pochopiteľný a veľmi potešujúci. Ceny ostatných navigácii majú teda konečne dôvod klesať a suverénom ako Garmin, Sygic či TomTom zamŕza úsmev na tvári a nemrznúca zmes v ostrekovačoch. Uplatnenie mobilných telefónov dostáva teda nový význam a okrem hrania tetrisu, počúvania ilegálne stiahnutých MP3 a fotografovania legálnych príbuzných, sa môžeme aj navigovať k správnemu cieľu. Jeden môj známy si toť nedávno, pred výletom do Paríža, stiahol do svojej Nokie N97 mapu Francúzska a naplánoval všetky zaujímavé body i trasy. Po príchode do mesta pod Eiffelovkou ale zistil, že bez asistovaného GPS, ktoré na rýchlejšie vyhľadanie polohy využíva dáta operátora, Nokia N97 v uliciach metropoly jednoducho GPS signál nenájde ani po 20 minútach. Takže, nebojte sa operátoríci, aj s Ovi Maps sa môžete spoľahnúť, že nejaký ten kilobajtík omylom, alebo z donútenia prenesieme a vy neostanete na suchu. Otázne ostáva, čo budú hľadať Francúzi na Slovensku.

Aby tých faciek od konkurencie pre jednotku vo vyhľadávaní všetkého nebolo dosť, tak navyše ani predajné čísla Nexusu One nie sú také, aké by po prvom týždni podľa odvážnych predpokladov mohli byť. Dobytie trhu sa nekoná, v porovnaní s aj-fónom a Motorolou je reálna krivka predaja podobná krivke závislosti veku a potencie mužov. Raz darmo, trh je plný "prevratných" modelov a do plného pohára nalejete pivo tiež len vtedy, keď z neho odpijete. Toľko k laickému vnímaniu praxe.

Ak ste sa ankiet ešte nenabažili, od februára sa môžete tešiť na hlasovanie o najlepší mobil minulého roka. Či zahlasujete práve za ten svoj reálny, alebo reálne vysnívaný, je jedno. A možno príde aj Leoš...

Diskusia k článku:

Začať diskusiu