Nokia: pešia aj automobilová navigácia Ovi Maps zadarmo!

Nokia dnes vyhlásila, že plánuje spustiť novú verziu Ovi Maps pre smartfóny, ktorá bude zahŕňať plnohodnotnú navigáciu pre peších aj šoférov bez dodatočných poplatkov. Stiahnete ju jednoducho na www.nokia.com/maps.

"Navigation on your Nokia. For free. Forever."

Nokia totiž chce zdvojnásobiť trh s mobilnými navigáciami. V nových Ovi Maps nebudú chýbať hlasové povely pre 74 krajín v 46 jazykoch. V desiatich krajinách budú fungovať aj dopravné informácie. Detailné mapy budú pokrývať viac než 180 krajín.

Z vyjadrení Anssi Vanjoki je zaujímavá najmä poznámka: "Na rozdiel od výrobcov tradičných automobilových navigácií nechceme, aby ste platili za mapy rôznych krajín len preto, že ich navštívite na pár dní. Ponúkame navigáciu aj mapy zadarmo a so všetkými funkciami, ktoré ľudia očakávajú." Nokia chce byť jednoducho lídrom v oblasti mobilných máp, navigácií a služieb založených na lokalizácii. Ďalším krokom bude totiž rozširovanie služieb založených na tom, kde sa daný človek či ľudia nachádzajú.

Podľa prieskumu firmy Canalys používalo GPS navigáciu v mobilnom telefóne na konci roku 2009 až 27 miliónov ľudí.

Samozrejme, že Nokia sa spolieha aj na využívanie dátových programov mobilných operátorov. Či už len na rýchle vyhľadanie vašej polohy (assisted GPS) alebo na rýchlu aktualizáciu máp. Nás by zase potešilo, keby sme na trhu mali konečne navigáciu, ktorá by dokázala jednoduché online nahlasovanie chýb priamo zo zariadenia.

Ak chcete bezplatnú navigáciu do podporovanej Nokie, musíte zo stránky www.nokia.com/maps stiahnuť najnovšiu verziu aplikácie.

Aktuálny zoznam kompatibilných Nokia smartfónov: Nokia N97 mini, Nokia 5800 XpressMusic, Nokia 5800 Navigation Edition, Nokia E52, Nokia E55, Nokia E72, Nokia 5230, Nokia 6710 Navigator, Nokia 6730 classic and Nokia X6.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu