Symbian: Facebook

Facebook je fenoménom dnešnej mládeže. Niet divu, že sme sa konečne dočkali plnohodnotnej aplikácie aj pre zariadenia s operačným systémom Symbian. Mobilný Facebook klient je dostupný pre všetky možné zariadenia a operačné systémy už nejakú dobu a patrí medzi najsťahovanejšie aplikácie v internetových obchodoch. Facebook pre Symbian vznikol ako posledný v poradí, no ako sa hovorí, lepšie neskôr ako nikdy.

fotkafotka

Po nainštalovaní zaberá aplikácia v telefóne 987 kB pamäte. Spúšťanie až po načítanie údajov trvá niekoľko sekúnd. Medzitým je nutné potvrdiť pripojenie na internet. Aplikácia je rozdelená do piatich základných sekcií, a to: Home, Profile, Friends, Photos a Inbox. Na základnej domácej obrazovke vidíte posledné aktivity vašich priateľov, teda nielen statusy, ale aj kto komu napísal či aké fotografie pridal. To je podstatným rozdielom oproti iným mobilným klientom, ktoré zobrazujú len statusy. Aplikácia taktiež zobrazuje v hornej lište počet nových upozornení, správ a žiadostí o priateľstvo. Menu nastavení neponúka automatické obnovenie údajov domácej obrazovky. Možnosť manuálneho refreshu dopĺňajú položky na nahratie vlastného statusu alebo fotografie. Tú môžete vybrať z galérie alebo vytvoriť fotoaparátom.

V sekcii Profile máte prístup k informáciám vo vašom profile. Nechýba možnosť prezerania nástenky, informácií v profile či odoslania fotografie na web. V časti Friends môžete vyhľadávať medzi vašimi priateľmi. Zoradiť ich môžete podľa aktuálnych statusov alebo abecedy. Vyhľadávanie je jednoduché, stačí zadať meno a kliknúť na search. Sekcia Photos združuje všetky vaše online albumy. Po otvorení albumu sú fotografie prehľadne zoradené v matici ikon. Fotografie môžete prezerať aj v režime na celý displej. V Inboxe sú prehľadne podľa dátumu zoradené prijaté správy.

fotkafotkafotka

Jedinou výraznou nevýhodou aplikácie sú loadingy pri každom načítavaní údajov. To by však bolo v poriadku, nakoľko je Facebook online aplikáciou, no načítavanie údajov je neúmerne dlhé aj pri aktívnom 3G spojení. Napriek tomu aplikáciu využívam často a som vďačný za túto alternatívu obmedzenej wapovej verzie stránky. Facebook for Symbian je freeware aplikáciou, preto ju môžete bezplatne sťahovať z webu. Aplikáciu som skúšal na oboch modeloch (E71 aj E72) a fungovala bez problémov. Podľa stránky Nokiamobileblog.com by táto aplikácia mala fungovať aj na ostatných modeloch Eseries a Nseries.

fotkafotkafotka

Download: Facebook (Ovi.com)

Tip zaslal Peter Džurina.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu