Nokia 6230

Recenzia + skúsenosti s týmto výnimočným modelom Patrí k najvybavenejším fónom na trhu, dizajnom však jednička svojej doby nijak neohúri.

Základná charakteristika:

konštrukcia: klasická s internou anténou,

OS: vlastný, uzavretý.

900/1800/1900 MHz,

rozmery: 103 x 44 x 20 mm

hmotnosť: 97 g (s batériou BL-5C)

displej: TFT, 65 536 farieb, 128 x 128 bodov, 27 x 27 mm,

fotoaparát: 640 x 480 b., video do 4 min.,

pamäť: 7,3 MB + MMC do 1 GB, 1 000 kontaktov, 150 SMS, kalendar

správy: SMS, MMS (do 100 kB), CB, e-mail (do 30 kB),

prenos dát: GPRS 4+2, EDGE 4+2, IrDA, Bluetooth, kábel,

zábava: Java 2.0 (do 128 kB), WAP 2.0, HTML prehliadač, rádio, MP3, streaming,

výmenné kryty,

batéria: BL-5C 850 mAh, Li-Ion

výdrž: do 3-5 h/150-300 h

v balení: telefón, stereo slúchadlá, CD s PC Suite.

Čo mu chýba:

väčší displej, megapixlový fotoaparát, EMS.

Všetky fotky nájdete v našej Galérii!

Nokia 6230 je jednoducho pekný telefón. Snáď sa nenájde jeden, čo by prevedenie telefónu skritizoval. A pritom riešenie je jednoduché - symetria a hrany. V tomto smere však vládne už dlhší čas Sony Ericsson s modelom T610, ktorý trend hranatých tvarov v kombinácií s množstvom funkcií pochopil už dávnejšie.

Nokia 6230 má viacero predchodcov. Medzi nich zaraďujeme najmä modely 6610 a 6220. Typ 6220 som mal možnosť priamo porovnať s dnes recenzovaným kúskom. Aj keď ide o veľmi podobný mobilný telefón, množstvo prvkov je medzi nimi zásadne rozličných. Najväčším rozdielom je displej, v prvom prípade pasívny, v druhom aktívny. A pri ich priamom porovnaní zaručene zbadáte rozdiel medzi týmito dvoma techológiami. 6230-ka je chvályhodným nástupcom spomínaného modelu.

Dizajn

Až doteraz sa mi ešte nestalo, že by testovaný telefón pochválili všetci ľudia v mojom okolí. Výnimka potvrdzujúca pravidlo je práve dnes opisovaná Nokia 6230. Aj mne osobne sa jej prevedenie, či už z pohľadu celkového technického riešenia alebo použitých farieb či materiálov, veľmi páči. Nazval by som ho telefónom, ktorý sa nevnucuje. Existuje niekoľko farebných verzií: biela, cínovo sivá, grafitová (testovaná), červená, hnedá, zelená. Je to malý a ľahký telefón, ktorý akurát padne do ruky. Spodná časť displeja je umiestnená presne v polovici prístroja. Klávesnica zaberá takmer úplnú časť pod displejom. Nad dnes už malým displejom sa nachádza logo výrobcu, reproduktor a nápadný strieborný prechod do hornej steny, v ktorom sa ukrýva tlačidlo pre zapnutie/vypnutie telefónu, resp. pre prepínanie profilov. Na ľavom boku sa nachádza nepraktické dvojtlačidlo pre reguláciu hlasitosti. Pravá stena je obohatená o otvor pre výstup zvukov z reproduktora a ukryté infračervené rozhranie. V pravom hornom rohu sa nachádza otvor pre pútko na zavesenie telefónu. Zadná stena je takmer holá a kompletne ju tvorí kryt akumulátora. V jej hornej štvrtine sa nachádza len zabudovaná kamera bez zrkadielka, na ktoré sme si už pri iných značkách zvykli. Nokia sa v tomto smere akosi stále neuchytila. V spodnej časti je tlačidlo pre uvolnenie krytu. Ten sa napriek tomu odníma pomerne ťažko a napríklad nežná polovička ľudstva bude mať s týmto istotne problémy. V spodnej časti je už tradične umiestnený dátový konektor (Pop-port) s klasickým vstupom pre nabíjačku. Použité materiály hodnotím kladne, ale i tak sa majiteľ nevyhne vŕzganiu. Výmenné kryty budú ešte dlho sprevádzať nepríjemné zvuky. V zadnej stene tvorí kryt šošovky fotoaparátu vystupok, čím sa zmenšuje dotyková plocha telefónu s podložnou plochou, a tým dochádza k malej stabilite položeného telefónu.

Farebná kombinácia tmavošedej farby so striebornými prvkami lahodí oku, a preto si Nokia 6230 zaslúži moje veľmi pozitívne hodnotenie exteriéru.

Páči sa mi vzhľad, možnosť výberu z viacerých farebných kombinácií, rozmery, jednoducho Nokia 6230 je fakt vydarený telefón. Vŕzganie sa po niekoľkých týždňoch nosenia telefónu po vreckách stále neprejavovalo, teraz je však realita iná a zadný kryt trocha povolil. Spočiatku vŕzganiu bránil práve tesne dosadajúci kryt batérie, čo sa prejavovalo na jeho ťažkom roztváraní (nehovoriac o prvom vysunutí zadného krytu, ktoré mi trvalo snáď niekoľko minút)

Nemilo ma prekvapilo množstvo prachu pod zadným krytom už po prvom týždni používania, a to po celom obvode. Čistenie je našťastie úplne jednoduché, no takýto nedostatok som u high-end telefónu nečakal.

Klávesnica

Tlačidlá vo farbe telefónu, perfektné podsvietenie, symetrické rozloženie všetkých prvkov s jemnými rozstupmi, to je stručná charakteristika ovládacej časti Nokie 6230. Hlavným ovládacím prvkom je štvorsmerné štvorcové tlačidlo s možnosťou potvrdenia voľby. Tento prvok mnohí kritizujú, keďže práve stlačenie tohto tlačidla je pomerne problematické a viackrát sa mi počas týždenného používania podaril namiesto potvrdenia voľby pohyb do strany. V tomto smere je podstatný rozdiel medzi týmto modelom a jeho predchodcom (6220), ktorý využíva na potvrdenie položky ľavé polyfunkčné tlačidlo. Pohybom nahor v pohotovostnom stave spustíte kameru, opačný smer vyvolá telefónny zoznam, doľava sa dostanete do editora SMS správ a doprava do kalendára. Funkcia pravého funkčného tlačidla je voliteľná (odpočítavanie času, kalkulačka, kontakty, peňaženka alebo editor MMS). Samozrejmosťou je automatické blokovanie klávesnice, ktorého spustenie môže mať ľubovoľný časový odstup od ukončenia práce s telefónom. Pod polyfunkčnými tlačidlami sa nachádzajú ovládacie prvky pre vytvorenie a ukončenie hovoru, tzv. zelené a červené tlačidlo. Numerická časť klávesnice priamo nadväzuje na jej hornú časť. Tlačidlá sú zoradené do vertikálnych radov, ktoré oddeľuje strieborná kovová línia. Tá má za úlohu hmatom aj vizuálne oddeliť jednotlivé stĺpce tlačidiel a uľahčiť tak prácu s telefónom. Klávesnica je riešená tak, že spodná časť tlačidla je vždy položená vyššie než horná časť pod ním uloženej klávesy (podobne ako pri Siemense S55). S klávesnicou sa teda praacuje dobre a okrem potvrdzovacej funkcie hlavného ovládacieho kríža som s jej ergonomickým prevedením veľmi spokojný. Jednotlivým číselnám tlačidlám je možné priradiť rýchľu voľbu - vybrané telefónne číslo.

Pri popise Nokie 6230 sa kritika vždy niesla proti menším tlačidlám v krajných radoch a zle vyriešenému hlavnému ovládaciemu tlačidlu nazývaného aj ako D-pad. Osobne mi menšie krajné tlačidlá vôbec nevadia, kritiku D-padu si však neodpustím ani ja. Prvý deň bol najhorší, po pár dňoch som už chyby pri potvrdzovaní volieb robiť pomaly prestával a po týždni som si s D-padom už veľmi dobre rozumel.

Viac mi však vadí, že alfanumerická časť nie je od ostatnej nijak hmatateľne oddelená. Pri rýchlejšom ovládaní tak môžete kedykoľvek namiesto tlačidla 3 stlačiť červené, ktoré akúkoľvek funkciu ihneď ukončí a následne už vidíte len úvodnú obrazovku. Neprajem vám zlosť, ktorú pocítite pri mylnom stlačení červeného tlačidla pred koncom rozpísanej, nie práve najkratšej, e-mailovej správy. Často mi vadila aj príliš hlasná klávesnica, ktorej zvuky sú nežiadúce vo veľmi tichom prostredí.

Bočné tlačidlo nie je veľmi ergonomicky riešené, ale je tu, a to je hlavné. Horné tlačidlo je výborným kamarátom pri prepínaní profilov, vadí mi však, že ich časovanie je možné len v menu. K tomu sa však ešte vrátim.

Displej

Aktívny TFT displej zobrazí 65 536 farieb na ploche 128 x 128 bodov, rovnako ako v modeli 7200. Aj keď je displej veľmi kvalitný, väčšie rozlíšenie aj rozmery by v takomto vybavenom telefóne istotne prišli vhod. V pohotovostnom stave zobrazuje tradične 7-miestny indikátor stavu batérie aj signálu po oboch stranách. V spodnej časti je popis troch funkčných tlačidiel, v tretine vidno čierny názov operátora a názov aktívneho profilu (prípadne CB správu alebo naladená rozhlasová stanica). V pravom hornom rohu je možné zobrazenie času. Mnohí kritizujú zobrazenie všetkých informačných údajov na pohotovostnom displeji čiernym textom. Iní výrobcovia využívajú obtekanie (orámovanie) čierneho textu bielou farbou. Nokia sa však tejto zmene bráni, a tak pripoužití tmavých pozadí nevidíte na displeji takmer žiadne informačné údaje. Obrázok na pozadí je rozprestretý po celej ploche, teda 128 x 128 bodov. Hlavná ponuka je tvorená deviatimi zobrazenými ikonami (3 x 3) plus desiatou, umiestnenou o riadok nižšie (SIM toolkit). Samozrejmosťou je zmena zobrazenia hlavnej ponukyvo forme zoznamu. V tom prípade sa na displeji zobrazí vždy len jedna položka s veľkou ikonou a popisom. Ďalšie podmenu sú textového charakteru so zobrazením naraz piatich položiek pod sebou, v niektorých prípadoch však len dvoma (menu Nastavenia a Register). Pri písaní správy displej zobrazí 5 riadkov textu, rovnako aj pri ich čítaní. Rovnako ako ostatné Nokie s farebným displejom, aj táto umožňuje zvoliť si jednu z ôsmych farebných škál, ktoré zmenia farebný ráz celého menu. Nastaviť je možné aj šetrič displeja, ktorý môže mať akékoľvek oneskorenie od ukončenia práce s telefónom. Ako šetrič je možné nastaviť ľubovoľný obrázok, v prípade tmavých objektov však opäť neuvidíte informácie o prijatej správe alebo zmeškanom hovore, ktoré indikujú čierne ikony. V prípade vypnutia šetriča sa po istom čase nečinnosti (asi 1 minúta) zobrazia na displeji digitálne hodiny na šedej ploche s pomerne dobre viditeľnymi informáciami o zmeškanej udalosti.

8 riadkov vo všetkých textoch (SMS, MMS, e-mail, WAP, poznámky), pre tých, čo majú lepší zrak a nastavia si menšie písmo. Iní kritizujú malý displej na prehrávanie videí, ale myslíte si, že záznam s rozlíšením 176 x 144 b., ktoré používa väčšina konkurenčných modelov (ak nie 128 x 96 b.), uvidíte na inom displeji zreteľnejšie? Sú však situácie, kedy sa väčší displej hodí. Nokiu ale chválim za to, že si s tak malým displejom poradila na výbornú. Snímky je možné priblížiť a pohyb po zväčšenom obrázku je bleskurýchly. Som majiteľom P800-ky, ďalej sa netajím veľkou podporou nových Siemensov, ale na displej Nokie 6230 som si každopádne veľmi rýchlo zvykol. Kritiku si zaslúži čierny text na pohotovostnom displeji bez obtekania, čím sa jeho viditeľnosť na tmavom pozadí približuje nulovej hodnote. Ja si nepotrpím na obrázok na pozadí, displej má predsa zobrazovať potrebné údaje, ale na inom telefóne by som ich jasne videl aj na peknej fotke so západom slnka. Tu určite nie.

Ďalšou záhadou je fakt, že počas upozornenia na hovor od človeka, ku ktorému máte priradený obrázok, je jeho tmavé meno a zmenšený obrázok zobrazený na pozadí, ktoré ste si zvolili ako tapetu. Ak tam máte nejaký tmavý obrázok, neviete ani kto vám volá, ani ako vyzerá. Našťastie tento problém už vyriešil najnovší softvér s označením 5.24.

Na všetkých nových Nokiách si pochvaľujem pomerne presný sedemmiestny indikátor stavu batérie aj signálu. Kladný vzťah mám aj k menu Ísť na, ktoré mi umožňuje uloženie vybraných funkcií v ľubovoľnom poradí pod ľavé polyfunkčné tlačidlo v pohotovostnom stave.

Na úvodnom displeji je, v závislosti od nastavení a spustených aplikácií, zobrazený názov režimu striedaný textom lokálnej info (CB správy), pod ním názov zvolenej FM stanice či prehrávanej skladby.

Menu je jednoduché, ale rýchle, a to sa cení. Ak niekde, aj hlbšie v menu, prestanete pracovať s telefónom (a to aj hodinu), zapamätá si vašu poslednú pozíciu až do stlačenia niektorého z tlačidiel.

Nokia 6230 ponúka možnosť nastavenia 3 veľkostí textu vo WAP-e a 2 v správach.

Fotoaparát

Užívateľ ho aktivuje pohybom hlavného ovládacieho tlačidla nahor. Tým sa spustí hneď hľadáčik s režimom Štandardná fotka. V menu Médiá sa hneď na prvej pozícii nachádza položka Kamera. Tu je možné aj nastavenie fotoaparátu: kvality snímky (3 stupne), dĺžky videoklipu (predvolená - 100 kB a maximálna), zvuky kamery (zapnuté/vypnuté), predvolený názov fotiek a miesto pre uloženie snímok. Režimy fotoaparátu sú: štandardná fotka (640 x 480 bodov), portrét (80 x 96 bodov), nočný režim a video. Rozdiely medzi najnižším a najvyšším stupňom kvality je na displeji telefónu viditeľný podstatne viac než na monitore počítača. Použitie najvyššieho stupňa kvality považujem za zbytočné a snímky s týmto parametrom len zaberajú v pamäti zbytočne veľa miesta. Použitie vysokej kvality odporúčam najmä pri menej pestrých záberoch. Ak sa však zaberaný objekt skladá z pestrých farieb, môžete pokojne použiť aj najnižší stupeň kvality. Vizuálny rozdiel je minimálny, ale v telefóne ušetríte kopu miesta. Snímky s rozlíšením 80 x 96 bodov (režim Portrét) môžu mať veľkosť 2 aj 7 kB (z mojich praktických skúseností). Tento údaj je dôležitý v prípade Orangeu, ktorý, ako pripomíname v každej recenzii, účtuje za odoslanie MMS-ky s veľkosťou do 5 kB len 2,40 Sk s DPH. Pre využitie tejto možnosti bude teda niekedy nutné pracovať s kvalitou záberu. V prípade najvyššej kvality môže mať portrét veľkosť 7 kB, ale znížením kvality môže jeho veľkosť klesnúť pokojne aj pod kranicu spomínaných 5 kB.

Snímky sa ukladajú do Galérie, ktorej sa budeme venovať neskôr.

Fotoaparát ponúka aj možnosť záznamu až 4-minútových videosekvencií. Ich rozlíšenie je 176 x 144 bodov. Nahral som skúšobný záznam s dĺžkou 10 sekúnd bez a so zvukom. Ich veľkosť bola 65 a 48 kB, čo je v prípade ozvučeného záznamu asi o tretinu viac. Po prepočte z viacerých videosekvencií som dostal tok približne 6,5 kB/s v prípade záznamu so zvukom, teda bezpečná veľkosť nahrávky vo formáte 3GPP do jednej MMS-ky s veľkosťou 50 kB je 7 sekúnd (100 kB - 14 sekúnd). Pri prehrávaní je možné stlmiť zvukovú stopu a nastaviť kontrast.

VGA fotoaparát využívam na momentky, ale i dokumentáciu. Prítomnosť pamäťovej karty ma v tejto činnosti len podporuje. Nafotené snímky je možné priblížiť a vnímať tak aj detaily, ktoré väčšina konkurenčných telefónov neumožňuje prezerať (výnimkou sú snáď len Siemensy radu 65 a telefóny s otvoreným OS). Po stlačení hornej časti D-padu sa odhadom do 1 sekundy spustí fotoaparát vo východiskovom VGA režime. Pohybom hlavného tlačidla do strán potom meníte jednotlivé režimy. Nokia 6230 ponúka len štandard, portrét a nočný režim, štvrtou voľbou je video.

Teší ma rýchle spustenie fotoaparátu, jeho rýchle reakcie a rýchle uloženie odfoteného záberu bez zbytočných otázok (po zaplnení pamäte je ukladanie už pomalšie). Veľmi dobre použiteľný je nočný režim, ktorý robí doslova zázraky, potrebné je však nechať snímač niekoľko sekúnd prispôsobiť prostrediu a mať aj pokojnú ruku. Nechápem ale, prečo je možné meniť nastavenia typu kvalita snímky (rozdiel medzi základnou, normálnou a vysokou je markantný), dĺžka videoklipu či zvuky kamery, len po vstupe do Menu - Médiá ? Kamera - Nastavenia. Najnovšie Nokie zvládnu meniť nastavenia aj pri spustenom fotoaparáte.

Poteší možnosť zmeny miesta automatického ukladania nafotených záberov. Po zaplnení internej pamäte je užívateľ vyzvaný na výber miesta pre ukladanie fotografií na pamäťovej karte. Snímky je bez problémov možné odosielať cez MMS, IrDA aj Bluetooth.

Funkcia fotoaparátu aj kamery neponúka možnosť priblíženia, výhodou je však spomínaná možnosť priblíženia už odfoteného záberu.

Chýba mi tu možnosť vytvárať zábery s menším rozlíšením (režim portrét je extrémny ? 96 x 8 b.), ktoré šetria miesto v pamäti, ale najmä v MMS správe. Šetrenie miestom uskutočníte len zvolením základnej kvality snímky (640 x 480 bodov = asi 25 kB).

Fotky ukladá len na základe nastaveného názvu a poradového čísla (napr. snímka001.jpg). Osobne mi tu chýba možnosť ukladania snímok s názvami vytvorenými na základe aktuálneho dátumu.

V prípade videí som trocha sklamaný ich kvalitou. Počas záznamu môžete ovplyvniť jedinú vec, a tou je scéna. Záznam totiž nie je možné presvetliť ani priblížiť. Nahrávanie je však možné prerušiť a po chvíli v ňom zase pokračovať. Túto možnosť využívam veľmi často.

FM rádio

Stereo FM prijímač je opäť úplne zhodný s rádiom vo všetkých predchádzajúcich modeloch, ktoré túto vymoženosť obsahujú. K počúvaniu rozhlasových staníc je nutné pripojenie slúchadiel, ktoré slúžia aj ako anténa. Rádio môžete počúvať aj pomocou hlasného reproduktora, môžete sa ním nechať aj zobudiť, vždy je však nutné pripojenie slúchadiel. Tie sú zhodné u takmer všetkých Nokií so zabudovanám rádiom, výnimku tvorí len Nokia 7200, véčko, ktoré sme recenzovali len nedávno. Pri počúvaní rozhlasovej stanice je možné bežne pracovať s telefónom. Rádio sa vypne len v prípade prehrávania zvukových alebo video súborov či pri fotografovaní. Nokia ponúka ručné aj automatické vyhľadávanie rozhlasových staníc. V prípade automatického vyhľadávania ide o bleskurýchlu činnosť, ktorej sa nevyrovná prijímač umiestnený v žiadnom konkurenčnom výrobku. Prijímač si zapamätá 20 rozhlasových frekvencií s ich názvom.

K tejto funkcií ani nemám veľa čo napísať. Funguje ako má, citlivosť prijímača je v porovnaní s FM rádiami v iných telefónoch veľmi dobrá. Zapamätá si 20 rozhlasových staníc, ktoré je pri počúvaní možné prepínať pomocou tlačidla na stereo handsfree (rovnako ako MP3 skladby), ktoré nájdete v balení. Automatické vyhľadávanie staníc je bleskurýchle a reprodukcia rozhlasových staníc je dostatočne hlasná. Veľmi rád využívam budenie rádiom. Ak zabudnete večer do telefónu zapojiť slúchadlá slúžiace ako anténa, zobudí vás klasický zvuk.

Melódie a prehrávač hudby

Prehrávač médií - prehráva buď streamované súbory alebo objekty z galérie či internetu.

Prehrávač hudby - prehráva súbory vo formáte MP3 alebo AAC z pamäťovej karty. Môže skladby opakovať alebo náhodne vyberať.

Nahrávač hlasu - umožňuje zaznamenať a prehrávať zvuky prostredia alebo záznam telefonátu vo formáte AMR. Žiaľ nahrávku rozhlasového vysielania s Nokiou 6230 nespravíte.

Ekvalizér - Nokia 6230 umožňuje nastaviť aj ekvalizér, a to buď výberom jedného z piatich štandardných nastavení alebo vlastným nastavením dvoch polí.

Nokia 6230 dokáže prehrať MP3 a AAC súbory pomocou špeciálneho prehrávača hudby. Táto funkcia patrí k mojim najobľúbenejším, a to najmä vďaka podpore pamäťových kariet. Osobne používam 256 MB kartu, na ktorej mám MP3 súbory s dátovým tokom 64 kbps v mono kvalite, ktoré sú spracované tak kvalitne, že sú na nerozoznanie od vyšších hodnôt (vďaka programu Cool Edit 2000). Mnohí majitelia 6230-ky odporúčajú aj použitie AAC súborov, ktoré v rovnakej kvalite vyžadujú polovičný dátový tok, a teda aj množstvo miesta na pamäťovej karte.

Nokia 6230 podporuje aj zoznamy skladieb M3U. Tie je možné do telefónu dostať pomocou PC Suite. Popri počúvaní hudby je možné surfovať, pracovať s e-mailami, pri spustení fotoaparátu sa však prehrávanie zastaví. Prehrávač vo vybranom zozname skladieb umožňuje náhodné prehrávanie a opakovanie skladby alebo celého zoznamu. Prítomný ekvalizér sa za celý čas v mojom prípade prejaviť nedokázal.

Zrýchlený pohyb v prehrávanej skladbe je možný pri podržaní hlavného tlačidla smerom nadol alebo nahor.

Kvalita aj hlasitosť reprodukcie je dostatočná. Používam ho na počúvanie rádia, MP3 skladieb aj na telefonovanie, a to nielen v aute, ale vždy, ak predpokladám, že telefonát bude trocha dlhší. Stále totiž neverím rečiam o nulovej škodlivosti telefónov na ľudský organizmus. Handsfree sa veľmi dobre hodí aj počas telefonovania za chladných zimných dní. Kritiku si snáď toto handsfree zaslúži len za slabšiu reprodukciu hĺbok pri počúvaní hudby.

Prehrávač médií

Prehráva MP3, AAC a 3GPP súbory. Nedokáže však skladby prehrávať na pozadí a počas reprodukcie displej neustále svieti. Preto je vhodný najmä pre pozeranie videí, a to buď nakrútených pomocou Nokie 6230 alebo dopravených do telefón iným spôsobom. O pozeraní krátkych filmov na Nokii 6230 sme písali v tomto článku. Nevýhodou prezeraní 3GPP videí je, že sa v nich nie je možné posunúť vpred ani vzad, ako je to možné pri počúvaní MP3 skladieb.

Záznam zvuku

Nahrávky s maximálnou dĺžkou 3 minúty vo formáte AMR (1,5 kB/s) je možné odoslať (MMS, IrDA či Bluetooth) alebo aj nastaviť ako zvonenie.

Galéria

Typická súčasť menu všetkých novších Nokií. Nachádzajú sa v nej všetky zvukové, obrázkové alebo video súbory uložené v pamäti telefónu či na pamäťovej karte. V dnes popisovanom modeli sa delí na tieto položky:

- pamäťová karta

- snímky

- video klipy

- hudba

- grafika

- tóny

- nahrávky

V tomto základnom rozdelení vidí uživateľ aj spotrebu pamäte pri každej položke (v prípade zoznamu s ikonami). Zobrazenie všetkých úrovní galérie je nastaviteľné (zoznam s ikonami, zoznam alebo ikony). Všetky položky je možné triediť podľa mena, dátumu, formátu alebo veľkosti. Zložky je možné pridávať aj mazať.

Melódie

Tónov nájdeme v Nokii 6230 vo výrobnom nastavení 25. Sú síce 24-hlasé a nedosahujú kvalít iných značiek (Motorola, Philips, Siemens alebo Samsung), ale z praktického hľadiska sú všetky prednastavené melódie skutočne použiteľné. Nájdete tu jemné melódie aj ostré tóny vhodné do rušnej premávky. Všetky melódie sprevádza rytmické vibrovanie telefónu. Je ich možné nastaviť aj prijatým správam a výrobca nezabudol pridať medzi melódie aj kratšie tóny vhodné práve pre tento účel.

Čo by to bola za Nokia, keby neponúkala profily. V ponuke nájdete 5 typov: normál, tichý, schôdzka, vonku a pager. Všetky je možné prispôsobiť a načasovať (čas ukončenia profilu v priebehu dňa). V rámci každého profilu je možné upraviť hlásenie hovoru (ticho, pípnutie, vzostupne...), tón zvonenia, hlasitosť, vibrácie, tón správy, tóny tlačidiel a výstražné tóny. Prepínanie profilov je možné aj tlačidlom pre zapnutie/vypnutie telefónu. Vyzváňanie je možné zakrytím otvoru na boku telefónu takmer äplne stlmiť.

Snímky

Tie je možné dvojnásobne priblížiť, čím prakticky vidíme na celom displeji štvrtinový výrez. V prípade niektorých telefónov síce túto funkciu už bolo možné použiť, ale posun zväčšeného obrázka bol nenormálne pomalý. V prípade priblíženého záberu u Nokie 6230 sa pomocou štvorsmerného tlačidla pohybujete rýchlo, telefón je aj v tomto prípade neskutočne pohotový. Každý obrázok je možné umiestniť ako tapetu, nastaviť jeho kontrast, poslať pomocou MMS, cez IrDA alebo Bluetooth (ako aj videoklipy).

K melódiám sa dostaneme v ďalšej samostatnej kapitole.

Galéria je neoddeliteľnou súčasťou takmer všetkých Nokií s farebným displejom. Chválim jednoduché ovládanie a jej široké možnosti. Umožňuje vytváranie nových záložiek, veľmi jednoduchý presun súborov, odosielanie objektov cez infraport, Bluetooth či MMS. Ponúka niekoľko typov zobrazenia a pri akomkoľvek zaplnení pamäte je práca v nej veľmi rýchla.

Obrázky je možné priblížiť, čo považujem za veľké plus. Po priblížení je pohyb po fotografii taktiež veľmi rýchly bez náznaku akéhokoľvek oneskorenia reakcií (čo je drobný problém nových Siemensov).

Melódie sú v telefóne síce trocha slabšie, tým myslím najmä prehrávanie stiahnutých MIDI skladieb. Situáciu však bravúrne zachraňuje možnosť nastaviť ako zvonenie MP3 skladbu. Pri ich prehrávaní však uprednostňuje stredy pred výškami, ktoré sú v prípade zvonení vždy žiadanejšie kvôli ich lepšej počuteľnosti.

Zvláštnosťou Nokie je, že si pamätá si jednotlivé hodnoty hlasitosti rôznych funkcií. Napríklad hlasitosť hovoru, nezávisle od toho hlasitosť reprodukcie cez hlasné handsfree, prehrávača hudby atď.

Výbornou funkciou je časovanie profilov, aj keď funguje len pri prepínaní profilov v Menu ? Nastavenia ? Profily a nie pri použití tlačidla pre zapnutie/vypnutie telefónu.

Odpoveď na otázku, čo sú tzv. aktivačné kľúče, ktorých zoznam sa nachádza v Galérii (Galéria ? Voľby ? Zozn. akt. kľúčov), som našiel v Nokii 6630:

"Ak si chcete pozrieť užívateľské práva pre mediálny súbor, prejdite na aktivačné kľúče mediálneho súboru a stlačte posúvacie tlačidlo. Ak si chcete predplatiť opakované používanie mediálneho súboru alebo predĺžiť dobu jeho používania, prejdite na aktivačné kľúče mediálneho súboru a vyberte položku Aktivovať obsah. V prípade niektorých mediálnych súborov nie je možné predplatiť si opakované používanie ani predĺžiť dobu používania.

Niektoré mediálne súbory, ako sú snímky, hudobné klipy alebo videoklipy, sú chránené digitálnymi autorskými právami. Aktivačné kľúče môžu povoliť alebo obmedziť používanie takýchto súborov. Môžu napríklad povoliť len obmedzený počet prehrávania hudobných nahrávok. Počas jedného prehrávania môžete nahrávku pretáčať dopredu, dozadu alebo prerušiť jej prehrávanie, avšak po zastavení prehrávania sa započíta jej jedno povolené použitie.

Ak sa aktivačný kľúč nepoužíva, nie je priradený k mediálnym súborom uloženým v telefóne.

Ak si chcete pozrieť podrobné informácie o užívateľských právach pre mediálny súbor, napríklad stav platnosti a možnosť poslať súbor ďalej, prejdite na aktivačné kľúče mediálneho súboru a stlačte posúvacie tlačidlo (v prípade Nokie 6630). Mediálne kľúče umožnia vymazať obmedzenia alebo ich predĺžiť."

Pamäť

Stav pamäte zistíte napríklad v položke Galéria. Delí sa na dve hlavné časti:

- telefón - 9,1 MB (oficiálne informácie hovoria o 6 MB),

1 000 kontaktov so všetkými vyplnenými položkami,

150 SMS maximálnej veľkosti,

- pamäťový karta - v balení 32 MB.

Informácia o pamäti telefónu je rozdelená na: celková, použitá, voľná, kontakty, SMS, MMS, galéria, organizér, aplikácie.

Telefónny zoznam

Do telefónneho zoznamu vstúpite stlačením spodnej časti štvorsmerného tlačidla. Zobraziť sa môže zoznam v telefóne, na SIM karte alebo obidva spoločne. Nastaviť môžete taktiež zobrazenie kontaktov (zoznam, meno+číslo, veľké písmo a meno+snímka). Pamäť na kontakty je súčasťou zdieľanej pamäte, a tak môžete do telefónu uložiť obrovské množstvo mien. Samozrejmosťou sú skupiny osôb, ktoré však nefungujú správne. Údajne je nutné dostať telefón do výrobného nastavenia, a tým skupiny osôb rozbehnúť. Vyhľadávanie v zozname sa uskutočňuje podľa viacerých znakov. Tlačidlám 2 až 9 je možné priradiť rýchľu voľbu. Nechýba ani hlasová voľba. Pridávanie kontaktu do telefónu považujem za zvláštne (i keď je u Nokií bežné) - najprv vložíte meno a číslo, ktoré sa uložia, potom pokračujete v pridávaní ďalších údajov, ktorými sú: hlasová voľba, ďalšie číslo, snímka, skupina, rýchľa voľba. Najviac ma zaráža, že meno je aj u Nokie najvyššej kategŕie zložené len z jednej časti, teda žiadne rozdelenie na krstné meno a priezvisko.

Zoznam síce ponúka niekoľko možností zobrazenia kontaktov, ale zobrazenie viacerých mien a súčasne aspoň jedného telefónneho čísla ku označenému kontaktu v tomto prípade hľadáte márne. Zapamätá si 1 000 kontaktov, na veľkosť zaplnenej pamäte však upozorňuje len relatívne (pomocou percent). Prekáža mi, že pri hľadaní kontaktov po zadaní určitých počiatočných znakov zoznam prefiltruje a zobrazí len vyhovujúce mená (napr. po zadaní MA vidím len mama, Martin a pod., a k ostatným sa môžem dostať len po ich vymazaní napísaných znakov. Preto, ak hľadám posledné meno pod písmenom M, zadám radšej znak N, ktorý ihneď vymažem, a potom sa presuniem o jednu pozíciu nahor. Našťastie Nokia aj v tomto smere reaguje ihneď, a tak sa o rýchlosť vyhľadávania a práce s telefónnym zoznamom báť nemusíte.

Ku kontaktu môžete priložiť množstvo rôznych údajov. Po výmene SIM karty telefón automaticky zobrazí kontakty aj na SIM, aj v telefóne, čo mne osobne nevyhovuje, a tak musím po každej zmene SIM vstupovať do Menu - Kontakty ? Nastavenia. Pri nastavení len jednej pamäte je možné prezerať iba mená v danej pamäti a telefón neumožňuje jednoducho vstúpiť do iného zoznamu, len tento komplikovane prepnúť v menu Kontakty.

Nechýba ani funkcia Moja účasť.

Hovor

Telefonovanie je základnou funkciou mobilného telefónu, a preto nesmieme zabúdať na popis hlasových funkcií. Nokia 6230 tieto úlohy spĺňa na výbornú. Počas hovoru je možné zapnúť hlasný reproduktor, ale chýba mi zobrazenie prebiehajúceho hovoru. O dĺžke informue telefón až po ukončení telefonátu. Hovor je možné podržať, stlmiť alebo nahrať. Počas telefonovania je možné vstúpiť do menu. Kritizujem ergonomické riešenie dvojtlačidla pre reguláciu hlasitosti, ktoré je veľmi ťažko nahmatateľné. Počas testovania sa mi zdalo, že telefón má pomerne vysokú citlivosť na signál, ale nedokážem to potvrdiť. Každopádne patrí v tomto smere minimálne medzi priemer. Nebola by to Nokia, ak by neponúkala rozsiahly register hovorov. Stále však márne hľadám zobrazenie dĺžky jednotlivých hovorov, ktoré je bežné nielen u "múdrych telefónov", ale nájdete ho aj u jednoduchého Triumu Mars.

Reproduktor je v Nokii 6230 dostatočný, maximálna miera hlasitosti je nadpriemerná. Neviem si vynachváliť hovor pomocou stereo handsfree a teší ma aj prítomnosť bočného tlačidla na reguláciu hlasitosti pri bežnom telefonovaní. Počas hovoru nevidíte jeho aktuálnu dĺžku, zistíte ju len vstupom do Menu ? Register ? Trvanie hovoru. Aktivovať je možné zobrazenie súhrnnej dĺžky hovoru po jeho ukončení. 6230-ka umožňuje uskutočniť 3-minútový záznam hovoru. Hlasné handsfree aktivujete pravým polyfunkčným tlačidlom, rovnakým spôsobom ho aj deaktivujete. Počas hovoru je možné vstúpiť do menu a s telefónom prakticky normálne pracovať.

Nokia 6230 robila dlho problémy so zobrazením volaných kontaktov pri aktivovanej službe CLIR. Tento problém však vyriešil najnovší softvér 5.24.

V registri hovorov nájdete podrobné údaje len ku poslednému hovoru. Kompletný výpis dĺžky aj starších volaní ponúka dnes len zopár telefónov a momentálne sú tým vyhlásené napríklad Siemensy radu 65 alebo telefóny s OS Symbian.

Pri prichádzajúcom hovore je možné zobrazenie fotky volajúceho, pričom jej miniatúra je tak malá, že jedinci so slabším zrakom túto funkciu môžu kľudne oželieť. Najnovší softvér 5.24 vyriešil problém so zobrazením fotky a mena volajúceho na tmavom pozadí, ktoré v tomto prípade už pri prichádzajúcom hovore vybledne.

Pod zeleným tlačidlom sa nachádzajú len volané čísla. To je nepraktické najmä v prípade, že vám zavolá niekto z nového čísla. Sony Ericsson sa vás opýta, či ho nechcete uložiť, v telefóne inej značky veľmi pravdepodobne nájdete číslo pod zeleným tlačidlom, ale v prípade Nokie musíte vstúpiť do Menu ? Register ? Prijaté hovory.

Ďalšou nelogickou záležitosťou je uloženie čísla, ktoré ste odmietli, medzi prijaté hovory. Často prichádzajúci hovor v nevhodnej situácii odmietnem, ale už o pár minút dotyčnému rád zavolám. Niektoré konkurenčné modely dokonca na zrušený hovor neustále upozorňujú na hlavnom displeji, Nokia ho ale uloží do najmenej vhodnej položky.

Správy

Už tradične ide o prvú a východziu položku hlavného menu. Delí sa na textové , multimediálne a e-mailové správy, chat, odkazy a info správy (Cell Broadcast). Krátko spomenieme info správy, keďže túto službu nedávno spustil EuroTel a užívatelia tejto siete môžu túto bezplatnú službu využívať v Bratislave, Banskej Bystrici, Košiciach od 7. apríla tohto roka a čoskoro k týmto lokalitám pribudnú ďalšie.

Pri písaní textu sa žiaľ nikdy nezobrazuje ponuka znakov pod daným tlačidlom. Na tento jav som zvyknutý zo Sony Ericssonov, Siemensov a iných značiek.

Mrzí ma, že pri písaní všetkých textov pomocou T9 sa k ponuke všetkých symbolov dostanem len dlhším podržaním tlačidla *. A "enter" sa nachádza ešte na najhoršom, poslednom mieste, čo je nevhodné najmä pri písaní e-mailov, kde tento znak používam najčastejšie. Po zvolení akéhokoľvek symbolu z ponuky sa tento napíše a ponuka znakov sa ihneď nato stratí. Pre vytvorenie ďalšieho nového riadku je nutné opäť podržať * a preklikať sa k požadovanému symbolu.

So slovníkom T9 sa spája aj ďalší nedostatok. Ak napíšem určité slovo a prejdem viacero možností vytvorených na základe kombinácie daných znakov, pre vymazanie posledného znaku v slove musím stlačiť niekoľkokrát príkaz "minulá" (pravým polyfunkčným tlačidlom), a až pred prvou ponúkanou alternatívou sa funkcia pravého polyfunkčného tlačidla premení na "vymazať". Opäť však situáciu zachraňujú bleskové reakcie telefónu.

Pri písaní bežnou formou sa ponuka špeciálnych znakov zobrazí už po krátkom stlačení *, pričom po jeho opätovnom stisnutí sa zobrazí hneď množstvo smajlíkov. Túto funkciu využívam veľmi často.

Tip! Písanie základných symbolov pri použití slovníka T9:

Tlačidlom 1 napíšte bodku a tlačidlom * meníte jednotlivé znaky. Je to rýchlejšie, než písať jednotlivé znaky podržaním * a výberom daného znaku.

SMS

Krátke textové správy vždy boli výsadou Nokií. Perfektná klávesnica, bleskurýchle reakcie, zabudovanie slovníka T9 v slovenskom jazyku, odpočítavanie znakov od prvého napísaného písmena, to sú tromfy tohto výrobcu. Počas písania aj čítania správ na displeji vidíte 5 riadkov textu. Správy je možné ukladať do "uložených položiek". Nechýba potvrdenie o doručení, ktoré sa uloží medzi prijaté správy. Je pravdou, že tlačidlá klávesnice mohli byť od seba viac vzdialené, ale veľkosť jednotlivých kláves tento nedostatok stiera. Telefón si zapamätá do 150 textových správ maximálnej veľkosti.

Písanie správ je výborné, snáď trochu kritiky si zaslúži len klávesnica, aj to najmä z dôvodu blízkosti červeného tlačidla a 3-ky. Ja používam malé písmo, t.j. zobrazenie 8 riadkov vo všetkých prípadoch (písanie, čítanie atď.). V schránke prijatých správ (v SW 4.44 a staršom nazvanej Schránka p.s., v SW 5.24 nazvanej Prijaté) vidíte zoznam mien odosielateľov, ktoré máte v zozname. Ak ide o číslo, ktoré nemáte v zozname, zobrazia sa prvé slová textu, čo považujem za trocha mätúce. Každopádne, keď prijímam denne niekoľko správ z Orangeportálu (č. 590), som rád, že sa pri hľadaní konkrétnej správy nemusím jednotlivo predierať všetkými prijatými správami z čísla 590.

Aj keď slovník pracuje s diakritikou (kódovanie Unicode, t.j. UTF-8), telefón ju (ako u ostatných Nokií) oreže.

Veľmi som si obľúbil automatické mazanie správ a prítomnosť počítadla odoslaných SMS-iek.

Správy je možné archivovať, jednotlivo ich presúvať do vlastných položiek. Taktiež som už využil aj možnosť vytvorenie kópie správy v kalendári.

Výborným pomocníkom je pamäť editora textových správ. Ten si pamätá text rozpísanej alebo odoslanej správy. Ak rozpísanú správu nezavriete, nájdete ju stále zobrazenú na displeji aj na druhý deň. Ak omylom či úmyselne stlačíte červené tlačidlo, rozpísanú správu nájdete pohybom D-padu do ľavej strany v pohotovostnom stave.

MMS

Vstup do editora MMS-iek je možné nastaviť na pravé polyfunkčné tlačidlo. Vstup do neho je bleskurýchly. Vytvorenú multimediálnu správu je možné odoslať na e-mail aj viacerým príjemcom. Správa môže obsahovať niekoľko strán, pričom na každej môže byť umiestnený text v dĺžke max. 1 000 znakov, obrázok, zvukový klip, videoklip, poznámka, vizitka a list. Do správy je možné vložiť kontakt alebo číslo. Editoru multimediálnych správ teda nemáme čo vytknúť. Len škoda toho rozlíšenia displeja.

Tvorba MMS je zhodná s písaním textových správ, keďže je tu použitý zhodný editor. Na jednu stránku sa zmestí 1 000 znakov textu, jeden obrázok, zvuková nahrávka, video, poznámka z kalendára, vizitka, ale odoslať cez MMS je možné aj bežnú poznámku. Stránok môže byť v správe samozrejme viacero. Ak chcete odoslať fotografiu či zvukový záznam, musíte ich pred editáciou MMS najprv vytvoriť, prípadne rozpísanú MMS-ku najprv uložiť, odfotiť želaný záber a ku tvorbe správ sa vrátiť späť. Obmedzenie MMS-ky je na hranici 100 kB, ale možnosť vytvárať fotky aj v nižšej kvalite umožňuje vložiť do 1 multimediálnej správy až 4 VGA snímky.

Predmet MMS-ky je nutné zmeniť nešťastne hlboko v úpravách správy.

E-mail

E-mailové správy môžu mať veľkosť maximálne 30 kB na správu.

E-mailový prehliadač je tu, ako aj v mnohých iných Nokiách, len Java aplikácia, ktorá nedokáže pracovať s prílohami. Nokia 6230 si zapamätá 50 prijatých e-mailov, ktoré však nedokáže automaticky mazať. Aj napriek tomu s e-mailom v 6230-ke pracujem rád. Ak sa vyskytne vo vašej e-mailovej schránke správa nad 30 kB, prehliadač stiahne len jej hlavičku. Ostatné e-maily bez problémov stiahne. Postup pri prijímaní pošty: Vybrať ? "Povoliť prístup na sieť?" Áno ? informácia: "Nastavenie služby-MobilMail" ? informácia: "Vybraté 2 správy" ? "Odpojiť?" Áno/Nie. Nastaviť je možné maximálny počet vyberaných správ, pričom sa vždy správy vyberajú od najnovších po najstaršie.

Nokia 6230 prijíma len e-mailové správy s veľkosťou do 30 kB, a ak prijmete správu s prílohou, načíta sa len text, v ktorého spodnej časti nájdete aj celý názov prílohy. Správy, na ktoré ste odpovedali, sú vyznačené špeciálnou ikonou. Ak správu v telefóne zrušíte, na serveri táto zostane. Správy je možné posunúť ďalej, odpovedať na ne, určiť ako nečítané, prezrieť ich detaily. Pri odpovedi sa pred pôvodný predmet vloží slovo "Odpoveď:" a text správy môže byť buď pôvodný, alebo žiadny. Pri tvorbe e-mailovej správy je možné vložiť aj adresáta kópie a slepej kópie. Odoslať správu je možné ihneď alebo neskôr.

Pri písaní správy mi prekáža snáď jediná vec opísaná v odseku Písanie textov. Ide o tvorby nových riadkov pomocou špeciálneho znaku (enter) v ponuke symbolov pod hviezdičkou. Často chcem vytvoriť aj viacero nových riadkov pod sebou, a tak musím pracne podržať hviezdičku, preklikať sa k požadovanému povelu, ktorého potvrdením sa ponuka symbolov vytratí a celý postup znova opakovať.

E-mailový prehliadač zvláda diakritiku na výbornú (písanú v Centra European ? ISO). Aj správy písané s pomocou T9 odosiela s diakritikou s kódovaním Unicode (UTF-8).

Chat a moja účasť

Funkcia, pomocou ktorej môžete veľmi dobre využívať komunikáciu pomocou ICQ a iných messengerov.

CB správy

Tie sú zobrazené na hlavnom displeji s názvom profilu, počúvanej skladby ap. Názov lokality (kanál 050) sa strieda s názvom aktuálneho profilu.

WAP

Wapový prehliadač je nadpriemerne rýchly, zobrazí až 8 riadkov textu pri nastavení najmenšej veľkosti písma. Nokia 6230 umožňuje stiahnutie z WAP-u mnohých objektov, ako melódie, obrázky, Java aplikácie atď. Tento telefón môžem odporučiť aj často wapujúcim užívateľom. Samozrejme sa v Nokii 6230 nachádza prehliadač xHTML, teda WAP 2.0 podporujúci obrázky JPEG a PNG.

WAP je silnou stránkou Nokie 6230. Umožňuje nastavenie až 3 veľkostí písma, uloženie 50 záložiek (a predsa sa nájdu takí, ktorým to nestačí:-) a veľkým tromfom je odpočítavanie znakov vo wapových formulároch (napr. doodeetoo).

Chýba mi tu história posledných navštívených stránok a pri online pridávaní záložiek nie je možné upraviť ich názov (len po vstupe do menu záložky po ich uložení). Ukladanie sťahovaných objektov z WAP-u je pomerne zložité, ale tento nedostatok vyriešil najnovší softvér 5.24. Záložky je možné odosielať ako SMS alebo doslovne "ako záložku", t.j. SMS správu v špeciálnom tvare, ktorú keď prijmete na inej Nokii, uloží sa ako wapová záložka, iný telefón ju však rozlúštiť nedokáže a zobrazí kombináciu rôznych znakov, za ktorými nasleduje názov záložky a wapová adresa.

Samozrejme, Nokia 6230 ako aj ostatné, dokáže off-line zobrazenie stránky stlačením červeného tlačidla.

Prenos dát

Na prenos dát môžete použiť všetky dostupné alternatívy: Pop-Port rozhranie, infračervený port, Bluetooth, GPRS 4+1/3+2, HSCSD (do 43,2 kbps). Nechýba diaľková synchronizácia SyncML. Telefón v položke Register ponúka počítadlo prenesených dát cez GPRS. Pomocou Bluetooth som preniesol a prijal niekoľko objektov a nespozoroval som žiadne problémy, ktoré som vyčítal z diskusií.

Nokia 6230 ponúka všetky zatiaľ dostupné možnosti dátových prenosov. Umožňuje infračervené spojenie dvoch zariadení, Bluetooth prenosy, CSD, HSCSD, GPRS 4+2 (class 10, t.j. u telefónov najvyššia dosiahnutá konfigurácia) do 40 kb/s (prakticky), EDGE 4+2 (tiež zatiaľ najvyššia class 10) až do 236,8 Kbit/s (teoreticky, prakticky ide o asi 160 kb/s, max. 200 kb/s, podľa našich skúseností teda 15-25 kB/s). Na prenos dát medzi telefónom a PC je najrýchlejším spojením USB kábel. Výhody a nevýhody jednotlivých spôsobov snáď nemusím popisovať.

Nechýba počítadlo prenesených dát, konkrétne rozlišuje odoslané aj prijaté dáta pri poslednom pripojení a celkovo. Nie často sa v telefónoch vyskytuje aj údaj o čase GPRS pripojenia (posledného a celkového).

Pri príjme aj odosielaní objektov cez Bluetooth alebo infraport nevidíte informáciu, aká časť bola už prenesená (rovnako ako napríklad Sony Ericssony, Alcately). Príjem infraportom je signalizovaný len stálym (neblikajúcim) zobrazením obrázka infračerveného prenosu v ľavom hornom rohu displeja.

Pop-Port konektor je výsosťou Nokií a má jednu veľkú výhodu. Po pripojení akéhokoľvek príslušenstva je možné vždy súčasne pripojiť aj nabíjačku (zíde sa pri využívaní dlhých hovorov, a teda použití handsfree).

Niekedy vie Nokia 6230 aj poriadne nahnevať. Ak napríklad surfujete cez GPRS pomocou Bluetooth prenosov na počítači a stlačíte v pohotovostnom režime na pripojenej Nokii 6230 červené tlačidlo, všetky GPRS (alebo EDGE) prenosy sa prerušia a spojenie je nutné nadviazať znovu. Pritom by stačila jednoduchá otázka: "Ukončiť dátový prenos?".

Na priloženom CD alebo webovej stránke Nokie nájdete výborný nástroj na prácu s telefónom pomocou PC - Nokia PC Suite.

Organizačné funkcie

Budík - Nokia sa umúdrila a do najnovšieho modelu už zabudovala opakovaný budík. Opakovanie je možné zapnúť, ale aj deaktivovať. Ako tón budenia môže slúžiť štandardný zvuk, akákoľvek iná melódia alebo rádio. Už som vlastnil telefóny mnohých výrobcov, ale tento budík je pravdepodobne najinteligentnejší zo všetkých. Ak nastavíte akúkoľvek melódiu, či už krátku alebo dlhšiu, jej zvuk sa počas budenia bude mierne zosilovať. Napríklad moja P800-ka prehrá prvú slučku nahlas, potom ďalšie kolo potichu, ďalšie hlasnejšie atď. Nokia nahľadí na dĺžku melódie, zosilovanie je vždy postupné. Škoda len, že výrobca si neuvedomuje, že konkurencia už bežne používa viacero budíkov a bežne je možné vybrať dni, v ktorých vás telefón zobudí. Táto možnosť mi v tomto modeli chýba, keďže som si na ňu už zvykol (pracovné dni o ôsmej, soboty o deviatej a nedele o desiatej, aj také pestré rozdelenie umožňuje nastaviť napríklad spomínaná P800-ka).

Kalendár - vstup z pohotovostného stavu pohybom hlavného ovládacieho tlačidla doprava. Východziou pozíciou je mesačný prehľad so zobrazením nediel červeným, dní s udalosťou hrubým písmom. Aktuálny dátum je orámovaný. Prehľad táždňa je podobne ako mesiaca veľmi jednoduchý, riešený formou tabuľky. Kalendár umožňuje nastaviť aj tzv. auto zrušenie, teda vymazanie správ po dni, týždni, mesiaci. Udalosť môže byť zaradená do jednej z 5 tém: schôdzka, hovor, narodeniny, memo, pripomienka. Kalendár ponúka všetky základné funkcie, ktoré od neho môže užívateľ očakávať.

Poznámky - jedna poznámka môže obsahovať až 3 000 znakov textu. Ten je zobrazovaný na 8 riadkoch a jedna stránka obsahuje približne 200 znakov. Poznámku je možné odoslať cez infračervený port, ako SMS, pomocou MMS alebo cez Bluetooth. Skúšal som odoslať poznámku cez IrDA do počítača a ten ju bez problémov prijal ako textový dokument.

Peňaženka - alebo správca osobných kódov sa môže niekedy zísť.

Budík - opakovaný budík sa údajne stretával s problémami pri vypínaní na noc. Tento nedostatok rieši SW 5.24. Páči sa mi plynulé zosilňovanie MIDI melódie pri budení, ak však použijete nejakú MP3 skladbu, bude táto zosilňovaná v niekoľkých fázach. Aj to sa však cení.

Ak nechám budík prehrať celý, nevypne sa, ale ani na displeji neostane upozornenie, že telefón budil. Skrátka o 10 minút začne hrať znova. Nechýba ani možnosť posunúť budenie o 10 minút ručne.

Kalendár - jednoduchý, praktický kalendár s automatickým mazaním starších udalostí a plnohodnotným opakovaním patrí ku špičke. Pochvaľujem si vstup do kalendára šípkou doprava v pohotovostnom stave, čo veľmi často využívam. Pripomienky je možné odoslať cez infraport, Bluetooth, SMS aj MMS.

Vadí mi, že pri pripomínaní nejakej udalosti je túto možné len prečítať, potvrdiť a tým aj zavrieť. Ak mám záujem o jej úpravu, musím vstúpiť ručne do kalendára a udalosť vyhľadať.

Nechýba možnosť synchronizácie.

Úlohy som v telefóne nikdy veľmi nepoužíval. Vždy si vyberiem spomedzi pripomienky v kalendári a poznámky.

Poznámky umožňujú zapísať si akýkoľvek text dlhý do 3 000 znakov. Túto funkciu používam veľmi často na zapisovanie si rôznych poznámok, v mojom prípade ide najmä o zistené informácie počas testovania rôznych telefónov. Keďže sú poznámky písané (T9) aj odosielané s diakritikou a kódovaní Unicode (UTF-8), nie je problém s ich použitím aj po odoslaní do počítača.

Pri opačnom prenose nastane niekedy problém s načítaním poznámky v inom kódovaní. Pre prenos textu z PC do Nokie 6230 odporúčam najprv jeho skopírovanie do Poznámkového bloku (vo Windows), a pri jeho ukladaní vybrať kódovanie UTF-8. Uložený text vo formáte TXT Nokia 6230 bez problémov prijme, rozozná a uloží medzi poznámky.

Pri odoslaní poznámky do PC sa táto vždy pomenuje ako Nokia.txt, a tak každá nová odoslaná poznámka do zhodného adresára v PC (napr. Bluetooth exchange) prepíše predtým odoslanú a nepremenovanú poznámku.

Aplikácie

Táto položka hlavného menu pod sebou ukrýva tri sekcie. V prvej nájdete hry, ktorých je už vo výrobnom nastavení niekoľko, v druhej sa nachádzajú iné Java aplikácie a v tretej nájdete kalkulačku, odpočítavanie času a stopky. Nokia 6230 samozrejme ponúka možnosť stiahnutia hier a aplikácií pomocou technológie Java (MIDP 2.0), pričom max. veľkosť na stiahnutie je 128 kB na aplikáciu.

V Nokii 6230 nájdete 3 prednastavené hry, ďalšie tri sa nachádzajú na priloženom CD. Samozrejme, ďalšie si istotne majiteľ stiahne z WAP-u. Možnosti sú dnes v tomto smere takmer neobmedzené.

Hry

V novom telefóne nájdete 3 hry, ale bez problémov si skúsenejší užívateľ dokáže zabezpečiť aj ďalšie. Nokia 6230 ponúka rýchlu prácu s Java aplikáciami, a tak o hrateľnosť Java hier sa báť nemusíte. Dávajte si však pozor na inštaláciu aplikácií do 128 kB, pretože väčší objekt vám môže spôsobiť problémy.

Nikomu neodporúčam v zápale boja omylom stlačiť červené tlačidlo. Asi je každému jasné, že sa hra okamžite zavrie. Z jej opätovným načítaním by však nemal byť problém.

Java aplikácie

Tie nájdete v položke Zbierka. Ja používam cMessenger, MojeSviatky (mojesvatky.wz.cz) a Slovíčka. V novom telefóne nájdete 3 menej použiteľné aplikácie Converter II, World clock II a Translator. Ani jedna z nich však nenaplnila moje očakávania. To však vďaka práci rôznych Java programátorov vôbec nie je dôležité.

Ďalšie funkcie

Kalkulačku, časovač odpočítavania a stopky využívam len zriedkavo, a keďže od nich očakávam len spoľahlivosť, Nokia 6230 v tomto smere splnila moje očakávania.

Výdrž, batéria

Nokia 6230 využíva akumulátor typu Li-Ion, BL-5C 850 mAh. V ideálnych podmienkach vydrží 3-5 hodín hovoru alebo 150-300 hodín pohotovosti. Mne vydržal tento telefón pomerne dlho, tri dni určite. Ale nepracoval som s ním stále, používal som ho na písanie správ a telefonovanie. Nabíjanie trvá niečo cez 2 hodiny.

Výhody:

dizajn,

množstvo funkcií,

rýchle reakcie,

podpora MMC.

Nevýhody:

potvrdzovacie tlačidlo,

malý displej,

cena.

6230-ka je jednoducho kvalitný kúsok. Nokia uprednostňuje kvalitu ovládania a rýchlosť pred veľkým displejom, naopak, napríklad Siemens je dôkazom potláčania klávesnice kvôli použitiu veľkých displejov v malých telefónoch. Funkčná výbava Nokie 6230 je na najvyššej úrovni. Tento model jednoducho zaujme aj mnohých objektívnych kritikov či priaznivcov iných značiek. Nokii sa totiž opäť raz niečo podarilo a verím, že 6230-ka bude patriť k najobľúbenejším modelom nielen tejto generácie. Vydarená Nokia 6310i dostala konečne polnohodnotného nástupcu.

Nokia 6230 je výnimočný prístroj s neuveriteľnými možnosťami. Ak by obsahovala väčší displej, megapixlový fotoaparát a prepracovanejší e-mail, nemala by tu ešte dlho konkurenciu. Porovnania tohto telefónu so Siemensom S65 a Sony Ericssonom K700 sú podľa mňa absolútne nevhodné, keďže ide o 3 telefóny s veľmi odlišnými prioritami. Nokia 6230 si ma jednoducho získala, a len veľmi ťažko sa jej budem niekedy zbavovať.

Nokia 6230 pracovná ? výborný telefónny zoznam, kalendár a synchronizácia s Outlookom.

Nokia 6230 zábavná ? kvalitný VGA fotoaparát, MP3 prehrávač, FM prijímač, video prehrávač, stereo handsfree v balení.

Nokia 6230 dátová ? GPRS 4+2, EDGE 4+2, infraport a Bluetooth.

Nokia 6230 imidžová ? jednoduchý a lákavý dizajn.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 17.06.2005 - 16:23

Quo: Skoda toho displaya, inak paradny fonik. Vyuzival som ho ako modem :)Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; sk; rv:1.8.1) Gecko/20061010 Firefox/2.0

anonymous14.07.2008 - 21:21 Trvalý odkaz

Martin: Tento telefón som vlastnil vyse 7 mesiacov. Je spolahlivy a neseka !! Odporú?am každému ?o rozmýšla o telefóne pre ob?asné po?úvanie hudby. BTW v dnešnej dobe ho zoženete okolo 800 - 1000 SKK

anonymous18.11.2009 - 23:25 Trvalý odkaz

AnucQa: yeey toto je faajn telefoon hehe uplne v pohode odporucam:)

anonymous02.10.2011 - 20:37 Trvalý odkaz

dastore: ja ho používam ešte v roku 2011!

Celá diskusia 4 príspevky