Samsung D900

Recenzia high-endu Jeden z najtenších slajderov na trhu s 3 Mpix fotoaparátom a automatickým zaostrovaním.

Základná charakteristika:

konštrukcia: vysúvacia,

OS: vlastný,

Frekvencie: 850/900/1800/1900 MHz

rozmery: 104 x 51 x 13 mm

dĺžka otvoreného prístroja: 138 mm,

hmotnosť: 93 gramov (zistená: 83 g)

displej: aktívny, 262 144 farieb, 240 x 320 bodov, 32 x 43 mm,

fotoaparát: 3 Mpix (2 048 x 1 536 b.), LED blesk, makro, autofocus, záznam videí (352 x 288 b.),

pamäť: 70 MB + microSD, pamäť zdieľaná pre zvuky obrázky, videá, MMS, e-maily, 200 SMS, 400 udalostí, 1 000 kontaktov, 4 MB pre Java, 100 poznámok,

správy: SMS, EMS, MMS (do 300 kB), CB, e-mail,

prenos dát: GPRS 4+2, EDGE 4+2, Bluetooth (A2DP), kábel, TV výstup, mass storage,

zábava: Java 2.0, WAP 2.0, AAC/AAC+/MP3 prehrávač, 64-hlasé MIDI,

prehliadač dokumentov,

batéria: Li-Ion, 800 mAh,

výdrž: do 6 h hovoru/260 h pohotovosti,

SAR: 0,823 W/kg (norma 2 W/kg)

Čo mu chýba:

aktívny pohotovostný režim, UMTS, HSDPA, IrDA, 3,5 mm jack, rádio,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

???

Obsah balenia:

mobil, nabíjačka, stereo handsfree, USB kábel, CD, pútko na krk, potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Zapnutie/vypnutie

Samsung D900 obsahuje špeciálnu funkciu "mobilný sledovač". Po zapnutí tejto funkcie,mobil pri vložení inej SIM karty odošle SMS na dve zvolené čísla. V správe, pochopiteľne, uvidíte aj telefónne číslo odosielateľa.

Dizajn

Jedinečný dizajn je jednoznačne inšpirovaný dvojicou modelov D800/D820. Takto tenký slajder som u žiadneho iného výrobcu ešte nevidel, čo samozrejme hrá do karát Samsungu. Niekedy sa mi s tak tenkým prístrojom pracovalo horšie, vyžaduje si to zvyk aj cvik. Po niekoľkých týždňoch používania už nie je vysúvací mechanizmus taký spoľahlivý...ozýva sa vŕzganie a jednotlivé časti k sebe tak nezapadajú. Pod displejom je priečka, o ktorú sa palcom pri vysúvaní horného ramena opriete. Otvorením môžete prijať hovor, zavretím ukončiť spustené funkcie, všetko je nutné nastaviť. Vysunutím horného ramena sa ukáže aj fotoaparát so zrkadielkom a bleskom. V pohotovostnom stave sú tieto prvky ukryté. Konektor pre pripojenie príslušenstva je v pravej spodnej časti, slot pre microSD kartu zase v ľavej spodnej časti. Spodná a horná stena sú úplne prázdne.

Klávesnica

Klávesnica je veľmi kvalitná, pracovalo sa mi s ňou výborne. Všetky tlačidlá sú dostatočne veľké, nechýba ani návykové "céčko", ktoré absentuje snáď len v Nokiách S40. Keďže som mal na test prístroj s Orange lokalizáciou, stlačením OK som nevstúpil do WAP-u, ale do prvej položky Orange lišty. Vstup do menu uskutočníte pravým polyfunkčným tlačidlom. Vo verzii bez zásahu operátora môžete štyrom smerom stredového tlačidla priradiť vlastné funkcie.

Displej

Pekný, veľký, jemný a jasný displej patrí ku špičke medzi telefónmi. Hlavná ponuka môže byť v štýle zoznamu alebo 3 x 3 ikôn. V prípade zoznamu a všetkých nižších úrovní sa zobrazujú okienka s ponukou funkcií patriacich pod označenú zložku. Môže to niekedy pomôcť, ale mňa to skôr otravovalo. Najväčším problémom je podľa môjho názoru zbytočne veľké písmo, ktoré ledva dovolí zobrazenie dlhších slov pri prechádzaní ponukou funkcií. Pri písaní správy vidíte 6 riadkov textu, pri čítaní až 8 (160 znakov vyjde presne na jednu obrazovku).

Viditeľnosť údajov na priamom slnku nie je práve najlepšia, aj keď je jas displeja D900 v bežných podmienkach naozaj oslnivý.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Fotoaparát a prezeranie fotiek

3 Mpix fotoaparát s automatickým zaostrovaním funguje zvláštnym spôsobom. Keď vyberiete deviatkou krajinu, nezaostruje, ak vyberiete zaostrovací režim, stačí stlačiť OK a telefón všetko spraví za vás. Zaostrí a hneď aj odfotí. Niekedy sa mu to nepodarí, ale vo väčšine prípadov áno, a prekvapivo rýchlo. Žiadne makro režimy, D900 si poradí s objektmi od 10 cm do nekonečna. Všetky tlačidlá majú pri spustenom fotoaparáte nejakú skrátenú funkciu...výborne! Kvalita fotiek nie je najlepšia, nerozumiem najmä zahmleniu po okrajoch. V našej Galérii nájdete aj dve fotky Louvre v Paríži fotené iným kusom D900, ktoré sú podstatne krajšie.

Prezeranie obrázkov je pohodlné. Mriežkou zobrazím snímku prispôsobenú výške displeja, to je šikovné. Nechýba ani priblíženie prezeraných snímok, aj keď spomalené reakcie D900-ky si vyžadujú poriadnu dávku trpezlivosti. K dispozícii sú aj bohaté úpravy fotiek, ale výrez som medzi nimi nenašiel.

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

Záznam a prezeranie videa

Záznam videa s rozlíšením 352 x 288 bodov je pre mňa vždy milým prekvapením. Samsung D900 má len menší problém so záznamom zvukovej stopy, zrejme sa jedná o slabší formát AMR. Ina nechýba pozastavenie videa a priblíženie obrazu počas záznamu. Prezeranie fullscreen sa aktivuje po stlačení jednotky.

UKÁŽKA VIDEA (MPEG4, 2,3 MB)

3GP prehrávače: QuickTime (univerzálny prehrávač, 35 MB), Nokia Multimedia Converter 2.0 (prehrávač a konvertor, 20 MB).

Melódie a prehrávač hudby

Profily stále chýbajú, podržaním mriežky aktivujete tichý režim, pričom si sami určíte, či má byť sprevádzaný vibráciami alebo nie. Vibrácie sú nadštandardne intenzívne. Samsung D900 (na rozdiel od D800) dokáže naraz zvoniť aj vibrovať. Všetky typy správ (SMS, MMS, e-mail) môžu mať odlišné zvukové upozornenie, vždy však len z desiatky ponúkaných zvukov a prítomné je aj opakovanie upozornenia každú minútu alebo dve.

MP3 prehrávač je kvalitne spracovaný, ponúka okrem bežných funkcií aj 3D efekt, opakovania skladieb atď. Niet sa na čo sťažovať. Novinkou v Samsungu D900 je prehrávanie MP3 skladieb na pozadí. Červeným tlačidlom hudbu na pozadí vypnete. V balení prístroja zrejme nájdete stereo handsfree, ktoré sa dodáva aj k iným modelom (D600, X700 a pod.). S jeho kvalitou som bol vždy celkom spokojný.

Pamäť

70 MB pamäte je dostatočných, zmena nastala aj v jej rozdeľovaní. Tentoraz sa prísne obmedzenie týka už len Java aplikácií (4 MB). Rozpis: 70 MB + microSD, pamäť zdieľaná pre zvuky obrázky, videá, MMS, e-maily, 200 SMS, 400 udalostí, 1 000 kontaktov, 4 MB pre Java, 100 poznámok.

Telefónny zoznam

Do telefónneho zoznamu vstúpite pravým polyfunkčným tlačidlom. Vtedy sa ocitnete hneď v zozname kontaktov. Pri vstupe do telefónneho zoznamu cez menu máte možnosť ho aj upraviť a prispôsobiť. Nechýbajú skupiny volajúcich s priradeným obrázkom (fotkou) a melódiou. Rýchle vytáčanie umožňuje vytočiť jedno z ôsmich čísiel pomocou tlačidla 2 - 9 priamo z pohotovostného stavu. Vyhľadávanie kontaktov sa uskutočňuje podľa viacerých znakov, no nenastáva filtrácia mien, len posun na zhodnú alebo najbližšiu podobnú položku. Nový kontakt obsahuje meno, priezvisko, niekoľko čísiel, jeden e-mail, obrázok, zvonenie, skupina, poznámku (50 znakov).

Hovor

Ak odmietnete prichádzajúci hovor, Samsung D900 ho považuje za zmeškaný, čo sa mi páči. Túto funkciu ešte lepšie dopĺňa Orange lišta, ktorá bola prítomná v testovanej vzorke. Tá totiž číslom upozorňuje na počet jednotlivých zmeškaných udalostí, a aj po vstupe do menu či inej ignorácii napríklad zmeškaného hovoru jje na domácom displeji číslica neustále zobrazovaná. To je veľmi praktické riešenie. Bočným tlačidlom môžete prichádzajúci hovor stíšiť, alebo odmietnuť, alebo odmietnuť a následne odpovedať automatickou SMS-kou s vlastným textom.

Počas hovoru vidíte jeho aktuálnu dĺžku. Hlasný reproduktor je veľmi kvalitný. Hranaté tvary pohodlie trocha znižujú, ale prijatie hovoru vysunutím prístroja a regulácia hlasitosti bočným tlačidlom sú faktormi, prečo Samsungy patria medzi dobré komunikačné nástroje. Maximálna hlasitosť reprodukcie nie je taká vysoká ako na iných Samsungoch. Register je veľmi podrobne spracovaný a pamätá si aj dĺžku všetkých posledných hovorov. Po stlačení zeleného tlačidla v pohotovostnom stave sa zobrazí zoznam všetkých posledných hovorov, pohybom do strany sa dostanete k neprijatým, prijatým a volaným číslam.

Hlasné handsfree je veľmi kvalitné, druhá strana po jeho zapnutí nepoznala rozdiel. Počas hovoru tiež môžete vstúpiť do správ a telefónneho zoznamu. Chýba mi najmä záznam hovoru. V Samsungu D900 nájdete funkciu Čistota hlasu, ktorá umožňuje lepšie telefonovanie v rušných podmienkach.

SMS

Jednoduchý editor s odpočítavaním znakov a možnosťou vkladať EMS objekty. V prijatých správach vidíte tri pod sebou zoradené správy aj s úvodnými slovami. Zoradiť ich môžete podľa prečítanosti, údajov, mena, predmetu, veľkosti a režimu. Pri každej správe je zobrazená aj ikonka jej umiestnenia. Slovník T9 píše bez diakritiky. Opakované upozornenie na prijatú správu každé 2 minúty je možné vypnúť, avšak ja osobne som túto funkciu privítal.

MMS

Veľmi jednoduchý a prívetivý editor multimediálnych správ ponúka všetko, čo od neho očakávam. Umožňuje aj vytvorenie fotky alebo videa v danom okamihu. Jej veľkosť môže byť až 300 kB (presnejšie 295 kB).

E-mail

V nastaveniach nájdete užitočné funkcie ako: poslať kópiu, oznam o doručení, potvrdenie prečítania, priorita, automatický podpis. Nechýba pravidelná kontrola schránky (1 - 12 h), výpis o prečítaní, siahnuť len hlavičku (alebo celý text), vymazanie mailu (okamžite, pri ďalšom pripojení), určenie max. veľkosti mailu (100, 200 alebo 300 kB) či ponechanie kópií správ na serveri. Prekvapením je black list adries a predmetov, ktoré prijaté nebudú. E-mail môže mať len 1 000 znakov textu a veľkostne obmedzenú prílohu (250 kB, väčšie obrázky automaticky zmenší na VGA). E-mailový klient ponúka nadštandardné funkcie, veľmi jednoduché prepínanie medzi 5 mailovými účtami a mnoho ďalších výhod. Základným nedostatkom je však veľkostné obmedzenie prílohy.

WAP

Nemylím prekvapením je pomalý a nemotorný internetový prehliadač Openwave (Mobile Browser 6.2.3.3.c.1.102). Hviezdičkou zobrazíte pomocné menu, mriežkou ďalšiu ponuku so zadaním URL, záložkami, správami a albumom médií. Majiteľom D900 jednoznačne odporúčam stiahnuť prehliadač Opera Mini z www.mini.opera.com. Stačí vo vlastnostiach novej Java aplikácie upraviť HTTP nastavenie APN (internet) a to je všetko! D900 sa žiaľ pri každom odosielaní informácií pýta na povolenie. Opera Mini je v D900 neskutočne rýchla a pohodlná.

Prenos dát

Bluetooth na lokálny prenos dát a GPRS či EDGE na diaľkový prenos sú dobrou, nie však výbornou kombináciou. Na prítomnosť EDGE telefón upozorní ikonou. Pripojenie D900 k PC si nevyžaduje inštaláciu softvéru, stačí v menu nastaviť "vysokokapacitné zariadenie" a D900 sa správa ako čítačka pamäťových kariet microSD. Nechýba ani profil A2DP na prenos hudby cez Bluetooth.

Charakteristika Bluetooth:

špecifikácia: 2.0 + EDR

PRD verzia: 1.0

profily: A2DP-Source - AVCTP - AVDTP - AVRCP-Target - BPP-SenderDev - DUN-GW - FT-Client - FT-Server - GAP - GAVDP - HandsFree-AG (1.0) - Headset-AG - OBEX - OPP-Client - OPP-Server - SDAP - Serial-DevA - Serial-DevB

Organizačné funkcie

Budík - 3 typy budíkov, ktoré môžu budiť aj vo vypnutom stave. V každom nastavujete čas, opakovanie a melódiu.

Kalendár - ponúka mesačný, týždenný a denný náhľad, 4 typy udalostí (kapacita 100 z každej z nich). Hromadné mazanie je prepracovanejšie, než je zvykom.

Z ďalších organizačných funkcií v D900-ke nájdete poznámky (1 000 znakov, možnosť odoslať cez Bluetooth, SMS, MMS, e-mail; prípona .vnt, ktorú rozpozná napríklad aj Nokia 9500), svetový čas, kalkulačku, prevodník, časovač, diktafón (AMR zvuk), stopky a prehliadač dokumentov.

Hry a Java aplikácie

Cannonball, Forgotten Warrior, Freekick, ArchAngel, to sú všetko pekné 3D Java hry, z ktorých si každý vyberie.

Výdrž, batéria

S výdržou je to u D900 horšie, ja som sa mohol spoľahnúť na jeden deň aktívneho používania.

Výhody:

- dizajn a rozmery,

- prepracované funkcie,

- veľa pozitívnych zmien oproti D800.

Nevýhody:

- chýba záznam hovoru,

- prečo bez 3G?

- po čase vŕzganie.

Orientačná cena: 14 990 Sk

Záver

Samsung D900 som si za pár dní obľúbil. Z hudobných funkcií mu chýba FM rádio, z pracovných len aktívny pohotovostný režim na pohodlný prehľad o nasledujúcich udalostiach, mnohí by ocenili 3G podporu. Inak mu snáď nič nechýba a Samsung D900 považujem za plnohodnotný pracovný aj zábavný mobil pre drvivú väčšinu náročných užívateľov, ktorí si potrpia aj na dizajne.

Dôležité odkazy:

- kontakt na výrobcu (Samsung SK)

- distribútor (Samsung)

- služby zákazníkom (Samsung, EN)

- nastavenie SMS-kou (T-Mobile)

- nastavenie SMS-kou (Orange) (treba sa registrovať)

Nastavenia služieb ručne:

Orange MMS a WAP

T-Mobile MMS a WAP

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 16.11.2006 - 13:44

Mato: By ma zaujimal ci nejde cez kody, ale aj ked asi wap nic moc, ale moznost rolovat bocnym tlacidlom + pocas pisania textu ho zavret a po case su vynikajuce vlastnosti, v opere ma zaujima obmedzenie textu+ delenie stranok so zapnutymi obrazkami,nehovoriac o backlight timeout, ak toto nie je opravene, tak je to pre mna sklamanie, +stahovanie suborov >1mb, este nahravanie obrazkov a videi na kartu, mail klient zmensi aj 3mpix fotky presunute na kartu?, slideshow na karte?sms save and send, posielanie sms na 2he cislo kontaktu, streaming, fotky cez tv outSAMSUNG-SGH-D600E/1.0 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1 UP.Browser/6.2.3.3.c.1.101 (GUI) MMP/2.0

anonymous16.11.2006 - 17:10 Trvalý odkaz

mato63: Pekný mobil, no pre m?a Samsung ako Samsung...
Opera/8.50 (Windows NT 5.1; U; cs)

anonymous16.11.2006 - 17:28 Trvalý odkaz

Stewe: S mobilom som zatial spokojný,len mám jednu otázku.Pre?o mi nejdú používa? stiahnuté java hry a aplikácie? Treba ešte nie?o doinštalova??Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; sk-SK; rv:1.8.1) Gecko/20061010 Firefox/2.0

anonymous16.11.2006 - 17:37 Trvalý odkaz

mato: ak myslis cez kabel, tak najdi si navod, zhruba to iste co na D600Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1)

anonymous16.11.2006 - 18:07 Trvalý odkaz

samo: nuz nie je to mobil na dlho,mal som moznost skusit pouzi,nuz a dobre bol rozhegany...SonyEricssonP990i/R100 Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Symbian OS; 306) Opera 8.60 [cs]

Celá diskusia 54 príspevkov