Nokia 8800 Sirocco Edition

Recenzia high-endu Najdrahšia Nokia v najnovšej verzii.

Základná charakteristika:

konštrukcia: vysúvacia,

OS: vlastný,

frekvencie: 900/1800/1900 MHz,

rozmery: 107 x 45 x 18 mm,

hmotnosť: 138 gramov,

displej: aktívny, 208 x 208 b., 262 144 farieb, 30 x 30 mm,

fotoaparát: 2 Mpix (1 600 x 1 200 b.), zoom, záznam videí (174 x 144 b.),

pamäť: 128 MB, 1000 kontaktov, 150 SMS,

správy: SMS, MMS, CB, e-mail,

prenos dát: GPRS 4+1, EDGE 4+1, Bluetooth 2.0 + EDR,

zábava: Java 2.0, WAP 2.0, FM rádio, MP3/AAC prehrávač,

batéria: BP-6X, Li-Ion,

výdrž: do 3 h hovoru/240 h pohotovosti,

SAR: 0,36 W/kg (norma 2 W/kg)

Čo mu chýba:

aktívny pohotovostný režim, blesk, autofocus, makro, podpora pamäťových kariet, UMTS, HSDPA, IrDA, Pop-Port, prehliadač dokumentov,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

??? (finálna vzorka)

Obsah balenia:

Nokia 8800 Sirocco, batéria BP-6X, nabíjačka AC-3, Bluetooth headset BH-801, stolová nabíjačka DT-16, púzdro CP-104, semišová čistiaca handrička.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Nokia 8800d (Sirocco Edition) nadväzuje na úspechy Nokie 8800. Od tej sa odlišuje týmito pozorovanými rozdielmi:

- hmotnosť,

- rozmery,

- dizajn,

- klávesnica,

- pamäť,

- fotoaparát,

- vynovený telefónny zoznam,

- nový editor správ.

Recenzia: Nokia 8800

Nokia ku modelu 8800 Sirocco Edition ponúka tzv. prémiovú štartovaciu službu - osobnú asistenciu pri bezplatnom sťahovaní príslušného obsahu do vášho telefónu: nastavenia, motív užívateľského rozhrania, aplikácie, záložky, vizitka, video a zálohovanie z predchádzajúceho telefónu.

Dizajn

Nové verzie Nokie 8800 sú vo dvoch farebných prevedeniach. Tmavý typ je veľmi pekný, svetlý (kovovo-biely) naopak vytvára menej luxusný dojem. Spracovanie Nokie 8800d je perfektné, netypické otváranie zase veľmi efektné a spoľahlivé. Vďaka oblým tvarom sa s ňou pohodlne pracuje, telefonuje a nevadí ani v tesnom vrecku. Hmotnosť je výraznou charakteristikou Nokie 8800d, preto ju nemienim kritizovať. Pokiaľ ten telefón nemáte v ruke aspoň na pár dní, nepochopíte. Je to jednoducho štýlovka.

Klávesnica

Klávesnica prešla dôležitými zmenami, ale... Po niekoľkých momentoch som bol nadšený, po pár dňoch som pochopil, že ovládacie prvky sú rozmiestnené nelogicky. Šípka hore je tak tesne pod okrajom, že každý z môjho okolia uznal jej nepohodlné stláčanie. Na opačnom konci vzniká podobný problém, tlačidlá *, 0, # sú zase tesne pri spodnom konci a tiež je ich stláčanie problematické. Podsvietenie aj materiál, z ktorého sú vyrobené tlačidlá, sú veľmi pútavé, no od praktickej stránky veci majú ďaleko.

Displej

Displej sa nezmenil, ani na to nebol dôvod. Rozlíšenie 208 x 208 bodov je na takejto ploche úplne dostatočné. Menu je veľmi pekné, po vstupe do hlavnej ponuky máte pocit, že držíte mobil s monochromatickým displejom. Takto citlivo je navrhnutá väčšina grafických tém, ktoré sa držia jednej farby (buď odtieňov šedej, alebo hnedej, či modrej). Z 15 tém som si nevedel ani vybrať. V správach, kontaktoch i webe, nezávisle na sebe, meníte veľkosť písma, nastavenia jasu i kontrastu som nenašiel. Viditeľnosť na slnku je výborná.

Displej neponúka aktívny pohotovostný režim, zato dvoma typmi hlavnej ponuky a možnosťou jej usporiadania sa radí k novým modelom. Nesmiem zabudnúť poznamenať, že je displej krytý pozafírovaným sklom, ktoré odolá poškrabaniu.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Fotoaparát a prezeranie fotiek

Veľkou zmenou je aj rozlíšenie fotoaparátu, 2 Mpix sú dnes už štandardným rozlíšením v drahších mobilných telefónoch. Ako hľadáčik slúži asi polovica displeja. Z funkcií je prítomný nočný režim, zoom, časovaná samospúšť, séria snímok, vyváženie bielej, 3 stupne kvality snímky, 7 rôznych rozlíšení (160 x 120 až 1 600 x 1 200 bodov). Galéria je bežného typu, obrázky je možné priblížiť, ani vtedy však nie je využitý na prezeranie fotky celý displej. Snímky v maximálnej kvalite a s najlepším rozlíšením majú veľkosť okolo 400 kB.

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

Záznam a prezeranie videa

Záznam videí 176 x 144 bodov patrí k slabostiam Nokie 8800d. Počas záznamu môžete použiť aj priblíženie a pozastavenie nahrávania.

Video celkovo: 52 kbps (asi 400 kB/min.),

obraz: 176 x 144 b., 15 fps, 40 kbps,

zvuk: 1 kanál, 8 000 Hz, 16 bit, 12 kbps.

UKÁŽKA VIDEA

3GP prehrávače: QuickTime (univerzálny prehrávač, 35 MB), Nokia Multimedia Converter 2.0 (prehrávač a konvertor, 20 MB).

Melódie a prehrávač hudby

Nokiu 8800d (Sirocco Edition) sprevádzajú nové, veľmi príjemné, gitarové a klavírne skladby. Nové melódie sa prejavia už pri zapnutí. Exkluzívne vyzváňacie tóny sú skomponované skladateľom a inovátorom ambientnej hudby Brianom Eno. Prítomný je aj ekvalizér. Hlasná reprodukcia hudby je celkom slušná, ale kvôli chýbajúcej podpore pamäťových kariet si užijete skôr počúvanie FM rádia, ktoré spustíte až po pripojení slúchadiel.

FM rádio

Názvy rozhlasových staníc musíte zadávať ručne. Automatické vyhľadávanie staníc je bleskurýchle, v podstate ani netreba ukladať stanice do pamäti, pretože automatické vyhľadávanie je omnoho rýchlejšie ako prepínanie už uložených staníc. Rádio môžete počúvať aj cez reproduktor v tranzistorovej kvalite, ale musí byť v každom prípade pripojené handsfree, ktoré sa pri voľbe reproduktor automaticky vypne a slúži len ako anténa. FM prijímač je možné použiť aj pri budení.

Pamäť

Na webe Nokie sa chybne píše: "Možnosť rozšíriť pamäť až o 2GB pomocou karty microSD". Nokia 8800 Sirocco Edition neponúka slot pre pamäťové karty a to je jej veľký nedostatok, oproti modelu 8800 je však pamäť 8800 štvornásobná.

Telefónny zoznam

Kontakty môžete prezerať až v troch rôznych zobrazeniach, nechýba ani typ "meno a číslo", pri ktorom konečne vidíte viac než jeden kontakt na displeji...vlastne...presne 2. Nastaviť môžete zobrazenie SIM, telefónu alebo obe pamäte naraz. Nechýba rýchla voľba.

Hovor

Telefonovanie s Nokiou 8800 Sirocco Edition je vďaka jej tvarom a konštrukcii veľmi pohodlné. Vysunutím hovor prijmete, zasunutím ukončíte. Hovor môžete zaznamenať až v dĺžke 60 minút, nechýba ani vstup do menu či hlasný reproduktor. Hlasitosť hovoru ovládate hlavným ovládacím tlačidlom, ovládacie prvky na boku telefónu chýbajú.

Správy

Editor SMS-iek je nový, na jednej stránke vypĺňate príjemcu, text aj ostatné voľby. Editor MMS je v Nokii 8800d nový, bublinkový. V každej bubline vkladáte iný objekt.

E-mailový prehliadač je vo forme neustále kritizovanej Java aplikácie, ktorá však už dokáže do správy priložiť aj 512 kB fotku.

WAP

Internetový prehliadač je klasická aplikácia vhodná skôr na prezeranie WAP stránok než klasického webu. S týmto môžete pohodlne navštevovať napríklad wap.fony.sk, aj www.fony.sk/text zvláda dobre (je nutné prepnúť kódovanie na stredoeurópske Windows), ale na veľké web stránky by som ho ja osobne nepoužíval. V každom prípade odporúčam doinštalovať bezplatnú Java aplikáciu Opera Mini.

Prenos dát

Na prenos dát poslúži GPRS a EDGE triedy 8. Pre lokálne prenosy sa môžete spoľahnúť len na Bluetooth. Pri každom posielaní súboru cez Bluetooth Nokia vyhľadáva zariadenia v dosahu...táto vlastnosť je veľmi nepríjemná.

Organizačné funkcie

Budík - budík je opakovaný, s ľubovoľnou melódiou (alebo rádiom), odklad budenia je možné nastaviť ručne v minútach.

Kalendár - organizér s mesačným aj týždenným náhľadom a automatickým mazaním správ sa nezmenil, ani v novej verzii neponúka náhľad na pripomienky pod mesačným náhľadom.

Nechýbajú ani úlohy a poznámky (3 000 znakov/poznámka), nahrávač (do 60 minút), kalkulačka, časovač aj stopky.

Hry: golf (Golf Tour), šach (Chess), had (Snake III), karty (Solitaire).

Zbierka: Konvertor II, Svetové hodiny.

Výdrž, batéria

Výdrž Nokie 8800d hodnotím dobre. Zrejme došlo ku zväčšeniu kapacity dodávanej batérie.

Výhody:

- "neopozeraný" štýl,

- bude si držať cenu,

- niekoľko pozitívnych zmien,

- konštrukcia.

Nevýhody:

- klávesnica,

- konektivita,

- chýbajú pamäťové karty,

- chýba Pop-Port konektor.

Orientačná cena: 37 990 Sk (Roden s. r. o.)

Záver

Nokia 8800d je výnimočne elegantný mobilný telefón, ktorý jednoznačne každého zaujme. Ale po roku sa ich na Slovensku nachádza dosť, a tak sa už nejedná o nič jedinečné. Mrzí ma na nej stále nedoriešená klávesnica. Inak sa stále jedná o štýlovku, ktorá si zaslúži pozornosť.

Dôležité odkazy:

- produktová stránka 8800d

- podpora Nokií

- kontakt na výrobcu (Nokia SK)

- distribútor (Nokia)

- služby zákazníkom (Nokia)

- nastavenie SMS-kou (Nokia)

- nastavenie SMS-kou (T-Mobile)

- nastavenie SMS-kou (Orange) (treba sa registrovať)

Nastavenia služieb ručne:

Orange MMS a WAP

T-Mobile MMS a WAP

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 14.11.2006 - 22:09

ridlley: kedy sa bude recenzovat samsung D900???Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; cs-CZ; rv:1.7.10) Gecko/20050717 Firefox/1.0.6

anonymous15.11.2006 - 11:36 Trvalý odkaz

riso: [citat]ridlley: kedy sa bude recenzovat samsung D900???[/citat]

do dvoch dni..Opera/9.00 (Windows NT 5.1; U; en)

anonymous15.11.2006 - 13:53 Trvalý odkaz

Martin: Baví ?a spamova? diskusie? Myslíš že ke? sa tu pä?krát opýtaš na tú recenziu tak tým jej vydanie urýchliš? Je taký problém posla? mail ke? máš súkromnú otázku? ;) BTW nemusíš odpoveda?, to boli re?nícke otázky ;)Opera/8.01 (J2ME/MIDP; Opera Mini/2.0.4509/1378; en; U; ssr)

anonymous15.11.2006 - 14:36 Trvalý odkaz

Quo: Moj nazor: je to totalne predrazeny a priemerne vybaveny fon. Za tu sumu si kupim napr technicku spicku+dizajnersky skvost. A este mi aj zostane :)Opera/8.01 (J2ME/MIDP; Opera Mini/1.2.3214/1378; cs; U; ssr)

anonymous15.11.2006 - 22:24 Trvalý odkaz

mato63: docela dobré ,ale ve?a penazí, nedal by som.... Opera/8.50 (Windows NT 5.1; U; cs)

Celá diskusia 10 príspevkov