BlackBerry 8100 Pearl

RECENZIA smartfónu Elegantné BlackBerry určené nielen na push správy s 1,3 Mpix fotoaparátom a polovičnou QWERTY klávesnicou.

Pojem smartfón nie je v tomto prípade veľmi presný, ale ako inak nazvať BlackBerry zariadenie s QWERTY klávesnicou, špeciálnym OS, podporou Java a multitaskingom?

Hlavným určením BlackBerry zariadení aj služby je okamžite komunikovať, či už cez e-maily, alebo celkovo špeciálny server. Okamžite nielen telefonujete a pracujete s SMS a MMS, ale aj posielate a prijímate e-maily, okamžite synchronizujete zariadenie s firemným kalendárom, databázou kontaktov. Všetko ihneď a bez starostí. To je výhodou riešenia BlackBerry od spoločnosti RIM, ktorému konkuruje napríklad InteliSync od Nokie.

Riešenie BlackBerry je možné využívať aj v iných zariadeniach, napríklad smartfónoch od Nokie (S60) ci Sony Ericsson (UIQ), prístrojoch s Windows Mobile a pod.

Plnohodnotné informácie o BlackBerry nájdete na webe T-Mobilu aj Orangeu. T-Mobile ponúka viacero služieb spojených s BlackBerry a, na rozdiel od Orangeu, ponúka BlackBerry aj bežným zákazníkom.

Zaujímavou je napríklad služba BlackBerry Internet Email, ktorá za 299 Sk bez DPH mesačne ponúka takmer neobmedzený prístup k e-mailu pomocou služby BlackBerry. Zdanlivo slabých predplatených 10 MB vám bohate postačí na celomesačnú e-mailovú komunikáciu cez Blackberry, ktorá je oproti tej bežnej rýchlejšia a výrazne menej náročná na spotrebu dát.

Hlavnou prednosťou je, že nemusíte investovať do vlastného servera alebo inej IT podpory a výhody riešenia BlackBerry využijete aj v spojení s platenými alebo freemailovými službami tretích strán (napr. MobilMail, Google, Yahoo, Zoznam). So službou BlackBerry Internet E-mail môžete dostávať e-maily až z 10 rôznych e-mailových adries (ktoré umožňujú pripojenie prostredníctvom POP3 alebo IMAP4). Takto som BlackBerry Pearl využíval aj ja...s mojou e-mailovou schránkou bez akéhokoľvek špecializovaného servera. Konkrétny budem až v časti E-mail.

BlackBerry

Základné parametre:

konštrukcia: klasická, polo-QWERTY,

OS: BlackBerry + Java

procesor: Intel PXA901 312MHz

frekvencie: 900/1800 MHz,

rozmery: 106 x 50 x 14 mm,

dĺžka otvoreného prístroja:

hmotnosť: 88 gramov (zistená: 89 g)

displej: aktívny, 240 x 260 b., 65 536 farieb, 38 x 40 mm, uhlopriecka 55 mm, aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 1,3 Mpix (1280 x 1024 b.), LED blesk,

pamäť: 64 MB, zdieľaná + microSD

správy: SMS, MMS (do 300 kB), e-mail, instant messaging,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE,

lokálny prenos dát: Bluetooth, miniUSB (nabíja), mass storage,

hudba: MP3/AAC/eAAC+/WMA prehrávač, 2,5 mm jack,

ostatné: Java, WAP, prehliadač dokumentov,

batéria: 900 mAh, Li-Ion,

výdrž: do 3 h hovoru/300 h pohotovosti,

SAR: 1,60 / 0,76 W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

makro, autofocus, aktívny kryt objektívu, záznam videí, UMTS, HSDPA, IrDA, Wi-Fi, FM rádio,

Obsah balenia:

mobil, nabíjačka s 3 adaptérmi pre európske, UK a USA zásuvky, mono-handsfree, miniUSB-USB kábel, CD so softvérom,

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Zapnutie/vypnutie

BlackBerry môžete úplne vypnúť podržaním červeného tlačidla, uviesť do stand-by režimu podržaním horného tlačidla alebo prepnúť do profilu "phone only" (vypnutý push e-mail). Vypnutie prístroja nájdete aj v profiloch. V nastaveniach môžete určiť automatické zapnutie a vypnutie pre rôzne časy cez pracovné dni a inak pre víkend. Pamäťová karta je nešikovne umiestnená pod batériou.

BlackBerry

Dizajn

BlackBerry Pearl je jednoznačne prvé zariadenie od RIM, ktoré je nielen funkčné, ale aj pekné. Perla je lahká, malá a príjemná do ruky, no i napriek tomu sa môže pochváliť qwerty klávesnicou. Pod displejom s netradičným rozlíšením toto zariadenie zaujme ovládacím prvkom Trackball. Nad displejom je drobná LED, bliká načerveno keď mi príde e-mail, nazeleno, keď je Perla vybitá. Jej správanie si môžete prispôsobiť. V ľavej bočnej stene je špeciálne tlačidlo, ktorému som priradil vstup do e-mailov. V hornej časti bočnej steny nájdete nekrytý miniUSB konektor a 2,5 mm zvukový konektor. V hornej stene je tlačidlo, ktorého podržaním uvediete mobil do stand-by režimu. V pravej bočnej stene sa ukrýva regulátor hlasitosti a druhé voliteľné tlačidlo, ktorému som priradil spustenie fotoaparátu. Zadná stena je hladká, v hornej časti narušená objektívom fotoaparátu, zrkadielkom a LED bleskom. V jej spodnej časti je špeciálny prvok rozpoznávajúci vloženie do puzdra a tým aktiváciu iného profilu.

BlackBerry

dokúpiteľné ochranné obaly na BlackBerry Pearl

Spracovanie BlackBerry Pearl je veľmi dobré, k pohodliu pri ovládaní pomáhajú zaoblené hrany.

Klávesnica

Klávesnica SureType QWERTY je zvláštna, nazval som ju ako polovičná qwerty. Ak chcete napísať R, musíte tlačidlo 1/ER stlačiť dvakrát. Jednotku napíšete po predchádzajúcom stlačení tlačidla Shift nachádzajúceho sa vľavo dole. Ak ste nikdy nepísali s T9, naučíte sa na perle písať celkom rýchlo. Ja momentálne používam ďalšie dva prístroje s qwerty a tak mám opäť menšiu výhodu oproti ostatným, ktorí majú už vsugerované, že S napíšu štvornásobným stlačením sedmičky. Ak na perle stlačím ?/AS trikrát po sebe, napíšem SA, pretože za S už nenasledujú znaky, a tak S ostane napísané a tretie stlačenie zanechá za sebou A. Na nacvičenie písania s perlou som potreboval niekoľko dní, jej majitelia ma však presvedčili, že sa s nou dá písať takmer tak rýchlo ako s QWERTY. A pri podstatne menších rozmeroch. Samsung i600 bude robiť problémy ľuďom s väčšími prstami, Nokia E61 je zase výrazne širšia a Pearl si vyžaduje cvik. Vyberte si... V angličtine Pearl ponúka aj obdobu T9, slovenský slovník žiaľ chýba.

Ovládanie pomocou Trackballu je neskutočne pohodlné aj celkom presné. Dokým sa nebudete chcieť dostať rýchlo na koniec trojstranového dokumentu, bude všetko v poriadku. Trackball nemôžete podržať v žiadnom smere, to nie je joystick ani tlačidlo šípka. listovanie prebieha podobne pohodlne ako s bočným kolieskom na smartfónoch Sony Ericsson, HTC TyTN alebo Samsungu i600. Ale pohyb po ikonách vo všetkých možných smeroch Jog-dial nedokáže. V 99 % prípadov je Trackball jednoznačne najlepším ovládacím prvkom, aký som mal kedy v ruke. V tom 1 % zdĺhavo rolujem riadkami textu. Citlivosť ovládacej guľôčky si môžete prispôsobiť vlastným potrebám. V BlackBerry môžete nastaviť takmer všetko, čo si zmyslíte.

Vedľa Trackballu je tlačidlo menu. Presne tvarované vášmu prstu a vždy vyvolá ponuku, ktorú akurát potrebujete. A takmer vždy je označená najpravdepodobnejšia položka. Aj po stlačení Trackballu zobrazí Pearl veľmi pravdepodobne ponuku v tomto momente najviac žiadaných funkcií. Softvér v BlackBerry je jednoducho stelesnením ergonómie, jeho tvorcovia postupovali vo všetkých smeroch logicky. Mnohí možno zaspomínajú na časy univerzálneho tlačidla v starých Nokiách. Často ste ponúkané funkcie len potvrdzovali, vždy bola poruke práve tá žiadaná. Napravo vedľa Trackballu je tlačidlo pre návrat späť.

Displej

Displej je dostatočný, jedná sa o pracovný mobil. Jeho vyššie rozlíšenie by bolo vhodné akurát pri prezeraní webových stránok, ale tie aj tak pred načítaním server zmenšuje a upravuje na jednoduchšie. Podobne ako Opera Mini. Mne webový prehliadač nefungoval, videl som ho však pracovať na inom kuse. Displej je veľmi spoľahlivý aj na priamom slnku. V nastaveniach som si zvolil všade čo najmenšie písmo. To je účelne strohé. Pearl ponúka aj témy, štyri boli aj v mojom prístroji.

Prispôsobenie displeja je široké. BlackBerry neponúka slovenskú lokalizáciu. Zvoliť si môžete veľkosť písma v celom softvérovom prostredí, hrúbku, dobu podsvietenia, jas v %. Viditeľnosť na slnku je výborná.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Fotoaparát a prezeranie fotiek

Fotoaparát som priradil pravému bočnému tlačidlu. Hľadáčik využíva asi polovicu plochy, veľmi efektívny je zoom pomocou Trackballu. Snímky nie sú úžasnej kvality, na zdieľanie momentov však stačia. Nechýba odoslanie e-mailom, MMS-kou alebo cez Bluetooth.

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

EXTRA mínus: chýba záznam videí.

Melódie a prehrávač hudby

V BlackBerry Pearl nájdete aj profily, prístupné pohodlne z domácej obrazovky. Môžete si ich veľmi podrobne prispôsobiť aj vytvárať nové. Samozrejmosťou je vibrovanie súčasne so zvonením a blikanie LED. Každý profil má dve časti - v puzdre a mimo puzdra.

Prehrávač hudby je pekný a ponúka veľmi pohodlné ovládanie. Napríklad kurzor stačí kliknutím chytiť a pohybom Trackballu presunúť na požadované miesto v rámci skladby. V sekcii Media je možné zobraziť súbory podľa názvu alebo dátumu, ako ikony alebo zoznam. V zložke s hudbou som mohol zvoliť aj prehratie všetkých skladieb, ale špeciálne hudobné funkcie som v Pearle nenašiel. V balení chýba stereo handsfree, s jedným slúchadlom si veľmi hudbu neužijete.

EXTRA plus: po vložení Pearl-u do špeciálneho puzdra sa automaticky zmenia vlastnosti profilu.

Pamäť

Ak chcete pracovať s pamäťovou kartou, musíte ju v prístroji naformátovať. Mass storage poteší, po pripojení ku PC sa Pearl tvári ako externý disk.

EXTRA mínus: pamäťová karta uložená pod batériou.

Telefónny zoznam

Týmito funkciami začína sila BlackBerry. Telefónny zoznam je pri komplexnom riešení BlackBerry synchronizovaný priamo s firemným serverom. Rýchlo nájdete číslo na kolegu z piateho poschodia, rýchlo nájdu vo firme vaše číslo. Triediť môžete kontakty podľa mena, priezviska aj firmy. Nechýba komplexné vyhľadávanie Search, ktoré hľadá nielen v kontaktoch, ale aj kalendári, poznámkach a pod. A pripravte sa na veľmi dlhý zoznam položiek v novom kontakte.

Hovor

Telefonovanie s BB Pearl je pohodlné, nemám mu čo vyčítať. Register je prepracovaný, počas hovoru máte k dispozícii všetky potrebné funkcie okrem záznamu.

Odmietnutý hovor považuje Pearl za neprijatý, dokonca naň upozorňuje na domácej obrazovke. Som rád, že tvorcovia BlackBerry používajú logické zmýšľanie a mohla by sa to od nich naučiť (v tomto prípade!) aj Nokia.

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčam tento článok.

Písanie textov

Prítomné je čiastočne obmedzené kopírovanie textu, úplne som mu na kĺb neprišiel. Na písanie správ na netradičnej klávesnici som si zvykol až po týždni.

SMS a MMS

Keďže BlackBerry pracuje so všetkými správami súčasne a dáva im rovnakú dôležitosť, SMS-ky a MMS-ky sú s ním rovnakou záležitosťou ako e-maily. E-mailovú komunikáciu mám rád, využívam ju denne. Editor správ je strohý, tvorca MMS ponúka navyše vlastne len pridanie objektov (obrázok alebo zvuk, nie video).

Nastavenie MMS ručne (univerzálne údaje pre všetky telefóny): Orange - O2 - T-Mobile

E-mail

S e-mailami sa mi pracovalo výborne. Na nový e-mail som bol upozornený blikaním červenej diódy, ihneď som na domácej obrazovke vedel, od koho správa je, a pohodlne som si prečítal jej text. Prílohy sťahuje na požiadanie. Obrázok len v potrebnom rozlíšení (šírka 240 b.), po priblížení a vylepšení načíta opäť len potrebné body. Cez EDGE to všetko funguje celkom rýchlo. Z dokumentu zobrazí formátovaný text, pochvaľujem si prehľadne zobrazené tabuľky XLS na takto malom displeji. Všetko nájdete nafotené v Galérii. Skrátka, BlackBerry šetrí každý bajt. Ak BlackBerry služba ponúka 10 MB na mesiac, neminiete ich. To by ste museli posielať stále prílohy. Textové správy majú vždy len niekoľko bajtov, server všetky zbytočné dáta oddelí. Možnosti e-mailového klienta sú na najvyššej úrovni.

Push e-mail je typický tým, že správy doručuje do mobilu okamžite. Ale to neplatí, ak používate nejakú inú e-mailovú schránku, ako napríklad ja. Fony.sk nemajú vlastný BlackBerry server, preto som môj e-mail len napojil na službu BlackBerry e-mail. Na Nokii E61i mám 5-minútovú kontrolu správ s protokolom IMAP4 pomocou bežnej dátovej služby. V Samsungu i600 cez IMAP4 kontrolujem schránku každých 15 minút (menej Windows Mobile neponúka). V počítači mám kontrolu každé 3 minúty. A typický priebeh doručenia jednej správy bol:

- ako prvá sa ozvala Nokia E61i, keďže sa neodpája, päťminútový interval je takmer bezpredmetný a správy chodia takmer okamžite,

- tesne po Nokii E61 sa ozve počítač, že mám novú správu, a niekedy to stihne ešte pred Nokiou,

- potom sa pobili o rýchlosť BlackBerry a Samsung, väčšinou s niekoľkominútovým oneskorením po prvých dvoch zariadeniach.

Služba BlackBerry e-mail stojí asi 299 Sk mesačne, Web'n'Walk surf@mail s neobmedzenou e-mailovou komunikáciou 199 Sk bez DPH mesačne. Ak chcete len pracovať s e-mailami, nemá pre vás v T-Mobile absolútne význam rozmýšľať nad BlackBerry. Ak chcete komplexné riešenie, pravdepodobne máte firmu, chcete jednotný systém pre všetkých, synchronizáciu kontaktov a kalendára medzi všetkými významnými zamestnancami tak vtedy BlackBerry zmysel má.

TIP: Každému odporúčame vyskúšať aj unikátnu schránku v spolupráci s Java aplikáciou Gmail. Ponúka viac než len prezeranie a písanie e-mailov (napríklad prezeranie dokumentov!), to však nájdete v jej recenzii.

Instant messaging

BlackBerry ponúka vlastný instant messenger medzi všetkými užívateľmi BB. Správy sú šifrované, nevidí ich ani sám administrátor firemného servera. Tento instant messaging si majitelia BlackBerry pochvaľujú. Podobá sa na komunikáciu cez ICQ, ktorú napríklad aj ja denne využívam.

WAP

Webový prehliadač funguje podobne ako Opera Mini. Žiaľ, fungovať som ho videl len na inom zariadení, u mňa služba z neznámych dôvodov nešla. Cez EDGE načíta interný prehliadač akúkoľvek stránku pomerne rýchlo, ale niektoré nepekne rozhádže.

Prenos dát

Mass storage na pohodlný prenos dát káblom poteší. Dokonca aj medzi zariadením a PC, teda nielen kartou microSD a PC. Bluetooth pracuje spoľahlivo až po spárovaní Pearlu s iným zariadením. Bez toho neodošlete ani obrázok. Podpora GPRS a EDGE sú samozrejmosťou, 3G a dokonca aj Wi-Fi chýbajú. Hovorí sa však už o nástupcovi Pearlu s 2 Mpix fotoaparátom, GPS a Wi-Fi.

Organizačné funkcie

Budík - budík je opakovaný, cez víkendy môže byť ticho. V nastaveniach nájdete aj dobu odkladu, tón / vibrácie / tón + vibrácie (hurá, budík bez vibrácií!) a hlasitosť. Dokonalé!

Kalendár - Kalendár je prepracovaný a tiež sa dokáže automaticky synchronizovať so serverom. Odídete z firmy dohodnutí na rannom mítingu o 8:00. Potom však šéf zmení jeho čas na 8:30, vám sa tento čas v kalendári BlackBerry upraví, a vy si môžete o čosi dlhšie pospať.

Ďalšie funkcie:

- úlohy,

- poznámky

- BrickBreaker - chytľavá hra,

- kalkulačka,

- úschovňa hesiel,

- vyhľadávanie (v kalendári, správych, kontaktoch, poznámkych a úlohách).

Na webe som našiel veľmi užítočnú, a pritom jednoduchú stránku blackberryfreeware.com, ktorej názov hovorí za všetko. V pravom vertikálnom stĺpci nájdete rôzne bezplatné aplikácie do BlackBerry.

Odporúčam tiež doinštalovať free RSS reader Piconews. Napríklad aj pre www.fony.sk/rss.xml (alebo www.fony.sk/rss_bez_diakritiky.xml či www.fony.sk/rss_pre_wap.xml).

Majiteľom BlackBerry zariadenia tiež odporúčam internetový obchod handango.com, ktorý obsahuje aj bezplatné programy a trial verzie.

Výdrž, batéria

So stále zapnutým BlackBerry Pearl som na jedno nabitie fungoval 2 - 3 dni. Veľa som však nevolal, e-mailov som denne vybavil niekoľko, prijal samozrejme všetky.

Výhody:

- ovládanie a logické funkcie,

- služba BlackBerry,

- ideálny pracovný nástroj.

Nevýhody:

- chýba slovenská lokalizácia,

- klávesnica vyžaduje zvyk a cvik,

- slabšie multimediálne funkcie.

Orientačná cena: 12 490 Sk (T-Mobile.sk)

Záver

BlackBerry Pearl je pekný pracovný nástroj s veľmi príjemným ovládaním. Z pracovných vecí mu ani nemám veľmi čo vytýkať, no naplno si ho užijete až s komplexným riešením BlackBerry. Poznám veľa ľudí, ktorí s e-mailom v mobile nepracujú, lebo si ho nevedia nastaviť a je to pre nich celkovo veľmi zložité. Pre tých je tu Push e-mail, riešenie, ktoré "natlačí" e-mail do mobilu ako SMS-ku, bez akéhokoľvek vyzvania. Správa je zjednodušená, pohodlne sa číta a keď chcete, doplnia ju aj sprehľadnené prílohy. Ak vás BlackBerry Pearl zaujalo, určite si ho vyskúšajte. Je ťažké porovnať perlu k inému telefónu. Mne je najbližšia Nokia E61i s bezplatnou synchronizáciou kontaktov cez ZYB.com, synchronizáciou kalendára cez GooSync.com a päťminútovou kontrolou elektronickej pošty cez protokol IMAP4. So službou Web'n'Walk surf@mail nevidím teda dôvod presedlať na drahšie Blackberry Internet e-mail. Ak by som však mal veľkú firmu a chcel zjednotiť komunikáciu mojich zamestnancov, spojiť firemný telefónny zoznam a synchronizáciu kalendára medzi zamestnancami, o BlackBerry by som rozmýšľal. Ale Pearl si môžete kúpiť aj bez služieb BlackBerry.

Dôležité odkazy:

blackberrypearl.co.uk

originálne príslušenstvo ku Blackberry (puzdrá, nabíjačky a pod.)

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 16.05.2007 - 14:23

Samo: Je to v pohode stroj,pekny displej ale,chyba mi joy a jog dial fakt nemusel byt na pravej strane...fakt hroza ovladanie ked si nauceny z SE na lavu stranu.SonyEricssonK800i/R1ED Browser/NetFront/3.3 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1

anonymous11.11.2006 - 14:34 Trvalý odkaz

mato63: Vyzerá to by? na riadnu pochutinu, ale zišlo by sa to vidie? na vlastné o?i.. Rišo z casti ti zavidim stále sa hra? s MT... krásna predstava.. Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; sk; rv:1.8.0.8) Gecko/20061025 Firefox/1.5.0.7

anonymous11.11.2006 - 15:01 Trvalý odkaz

Samo: Obe tieto zariadenia som si vyskusal a naozaj som sa nevedel vysomarit,ten joy tam chybaSonyEricssonK800i/R1ED Browser/NetFront/3.3 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1

anonymous11.11.2006 - 15:37 Trvalý odkaz

riso: na ten Trackball si naozaj treba zvyknut, ale urcite by som ho takto neodpisal po kratkej skusenosti. chlapci z Orangeu, ktori BB skusaju niekolko mesiacov, maju presne opacny nazor...ze je ovladanie Perly velmi pohodlne. A ked bude QWERTY verzia, to uz len bude parada. :)Opera/9.00 (Windows NT 5.1; U; en)

anonymous16.05.2007 - 14:50 Trvalý odkaz

graffoo: no na ten trackball najprv nadaval ale zvykol som si asi za... co ja viem... 3-4 minuty? sikovna vec to je... a ako mobil tiez velmi sikovny stroj... kludne by som ho prijal...

Celá diskusia 21 príspevkov