LG KG320S

Recenzia mid-endu Štýlový braček čokolády s 1,3 Mpix fotoaparátom a 128 MB pamäte.

Základná charakteristika:

konštrukcia: klasická,

OS: vlastný,

frekvencie: 900/1800/1900 MHz,

rozmery: 96 x 46 x 10 mm,

hmotnosť: 74 gramov (zistená: 75 g, v puzdre 101 g)

displej: aktívny, 176 x 220 b., 262 144 farieb, 28 x 35 mm,

fotoaparát: 1,23 Mpix (1 280 x 960 b.), LED blesk, záznam videí (3GPP, 208 x 160 b.),

pamäť: 3 MB + 128 MB, 1 000 kontaktov, 150 SMS, 100 MMS,

správy: SMS (T9), EMS, MMS (do 100 kB), CB, e-mail,

prenos dát: GPRS, Bluetooth, kábel, 3,5 mm jack, mass storage,

zábava: Java 2.0, WAP 2.0, MPEG4/WMA/AAC/MP3 prehrávač, 64 hlasé MIDI,

batéria: Li-Ion, 600 mAh,

výdrž: do 2 h hovoru/230 h pohotovosti

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Čo mu chýba:

aktívny pohotovostný režim, makro, autofocus, pamäťové karty, EDGE, UMTS, HSDPA, IrDA, FM rádio, prehliadač dokumentov,

Obsah balenia:

telefón, nabíjačka, USB kábel, CD, adaptér 3,5 mm, stereo slúchadlá, kožené puzdro, potrebné dokumenty

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Dizajn

LG KG320S vychádza z modelu LG KG800 (Chocolate). Pozorované zmeny:

- iný dizajn,

- slabšia batéria,

- menší displej,

- rozloženie menu.

Spracovanie KG320S je veľmi dobré, jedná sa o malý, tenký a elegantný prístroj. Dodáva sa v koženom puzdre, ktoré ho chráni pred mechanickým poškodením aj dotvára jeho štýl. Sto gramov hmotnosti aj s puzdrom považujem za výbornú hodnotu. Tehličkový tvar s prísne rozdelenou hranatou klávesnicou mi je sympatický, len displej mohol byť pokojne väčší. V ľavej stene je otvor pre pútko a krytom chránený konektor pre pripojenie všetkého príslušenstva. Horná aj spodná stena sú prázdne, vpravo je tlačidlo pre spustenie mediálneho menu: MP3/foto/video. Zo zadnej steny vystupuje kvalitný aktívny kryt fotoaparátu. Páči sa mi jeho spracovanie. Ostatnú časť tvorí kryt batérie.

Klávesnica

V nastaveniach profilov je možné určiť aj hlasitosť (štyroch) tónov klávesnice. Už prvý stupeň je dostatočne hlasný a ja som ho aj rád používal. Špeciálne tlačidlá vydávajú špeciálne zvuky...efektné! Chýba mi tu rozstup tlačidiel, bez medzier medzi klávesami sa nepíše najlepšie. Na druhej strane sú tlačidla rozľahlejšie. Biele podsvietenie je pekné a pomerne účinné. Automatický zámok klávesnice sa spustí po 10, 15, 30 alebo 45 sekundách. Štyri smery centrálneho tlačidla spustia v pohotovostnom stave štyri pripravené funkcie: nahor zoznam obľúbených funkcií, vpravo udalosti (správy, úlohy, alarmy), nadol kontakty a vľavo profily. Alfanumerickým tlačidlám je možné priradiť rýchlu voľbu. Písanie na KG320S je pomerne hlučné. Doba podsvietenia klávesnice môže byť 5, 10 alebo 30 sekúnd.

Displej

Displej je obyčajný. Rozlíšenie nie je ničím výnimočné, poteší skôr tmavá grafická téma v štýle celého mobilu, ktorú je možné vymeniť za svetlú, jasnú tému. Hlavná ponuka je zložená z 3 x 4 ikôn, to sa oproti KG800 zmenilo. Spracovanie menu je pekné. Pri písaní aj čítaní správy vidíte 8 riadkov textu. Viditeľnosť údajov na slnku je podpriemerná, najmä kvôli odrazovým schopnostiam ochranného sklíčka. V nastaveniach displeja nájdete zmenu tapety, doby podsvietenia (5 - 60 s), jasu, zobrazenie názvu siete.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Fotoaparát a prezeranie fotiek

Fotoaparát spustíte bočným tlačidlom alebo posunutím krytu v pohotovostnom stave pri odblokovanej klávesnici. Klávesové skratky chýbajú, akurát šípkami meníte priblíženie a jas, hviezdičkou aktivujete časovanú samospúšť a mriežkou blesk. Nastavení fotoaparátu je viacero, zaujala ma ponuka rozlíšení: 72 x 72, 176 x 220, 320 x 240, 640 x 480, 1280 x 960 bodov. Vďaka dodávanému káblu sa mobil v PC hneď zobrazí ako externý disk a snímky tak ľahko presuniete do PC.

Prezeranie snímok na celej obrazovke aj s priblížením chválim, aj keď túto funkciu nájdete len v zložke Album. Snímky je možné odoslať cez e-mail, Bluetooth alebo MMS. Nechýba ani použitie snímky ako tapety. Množstvo fotiek je veľkých cez 100 kB, KG320S ich nedokáže zmenšiť a odoslať ako MMS.

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

Záznam a prezeranie videa

Videokamera je samostatná funkcia. Hľadáčikom je, podobne ako pri fotení, celý displej. Maximálne rozlíšenie 208 x 160 bodov nezvládol môj PC zobraziť, východiskovým rozlíšením je 176 x 144 b. Videá sú dobre pozerateľné na displeji tohto mobilu, v PC to už nie je ono. Počas nakrúcania môžete používať priblíženie, pozastavenie chýba.

UKÁŽKA VIDEA (3GPP, 243 kB)

3GP prehrávače: QuickTime (univerzálny prehrávač, 35 MB), Nokia Multimedia Converter 2.0 (prehrávač a konvertor, 20 MB).

Melódie a prehrávač hudby

Prehrávač hudby nefunguje na pozadí, to je jeho najväčšia nevýhoda. Spustíte ho napríklad bočným tlačidlom. Kvalita slúchadiel je dobrá, poteší adaptéra s mikrofónom a 3,5 mm otvorom pre pripojenie akýchkoľvek bežných slúchadiel. Prítomný je aj grafický ekvalizér a zmena vizuálnych efektov.

Pamäť

3 MB slúžia na uloženie základných súborov (SMS, e-maily, MMS, kontakty...), pre obrázky, videá a skladby je vyčlenených ďalších 128 MB. Po pripojení ku PC pomocou priloženého USB kábla sa telefón ihneď zobrazí ako externý disk. Počas tohto pripojenia však pôsobíte ako obsadený účastník a o zmeškaných telefonátoch sa dozviete na displeji až po odpojení kábla.

Telefónny zoznam

Viacpoložkový zoznam s vyhľadávaním podľa viacerých znakov. Telefónny zoznam zobrazuje kontakty na SIM, v mobile, alebo z oboch zdrojov súčasne. Naraz vidíte 5 mien, pričom ku označenému sa zobrazí aj číslo...prítomné sú však aj ďalšie dva spôsoby zobrazenia zoznamu.

Hovor

LG KG320S je mobil určený primárne na telefonovanie. So slabou batériou málo vydrží, ale ja som sa na viac než dva dni bežného používania mohol spoľahnúť. Po stlačení zeleného tlačidla (obrazne) sa zobrazia všetky posledné hovory. Spomínal som už aj rýchlu voľbu. Počas hovoru vidíte jeho aktuálnu dĺžku, hlasné handsfree aj záznamník však chýbajú. Ani do menu nemôžete vstúpiť.

Správy

T9 píše s diakritikou, ale počítadlo správ aj po 150 znakoch ukazuje jednu čiastkovú správu. Svedčí o jej orezaní pred odoslaním. Zobrazenie 8 riadkov pri písaní aj čítaní chválim. Práca so správami na KG320S by bola pohodlná,ak by nebol tento telefón pri písaní taký spomalený. Reakcie pri rýchlejšom zadávaní textu sú nenormálne pomalé. Do správ môžete vkladať aj objekty štandardu EMS. Editor MMS je jednoduchý, ponúka aj vloženie novej VGA snímky, keďže s megapixlovými nad 100 kB si neporadí. Správam môžete priradiť len jednu zo 4 pripravených melódií.

E-mailový klient najprv stiahne hlavičky, ktoré obsahujú aj informácie o veľkosti jednotlivých správ. Potom je možné tieto jednotlivo stiahnuť, cez GPRS je to ideálne riešenie. Nechýba možnosť odoslať fotku prostredníctvom e-mailu.

WAP

Jednoduchý prehliadač na bežné prezeranie WAP stránok s minimom nastavení. KG320S nemal problém ani s prehliadačom Opera Mini.

Prenos dát

Na lokálny prenos dát výborne poslúži Bluetooth, s PC odporúčam spojenie cez USB kábel a na diaľku využívať GPRS.

Charakteristika Bluetooth:

špecifikácia: 1.2

PRD verzia: 1.0

profily: BPP-SenderDev - DUN-GW - FT-Client - FT-Server - GAP - HandsFree-AG (1.0) - Headset-AG - OBEX - OPP-Client - OPP-Server - SDAP - Serial-DevA - Serial-DevB

Organizačné funkcie

Budík - 5 budíkov s opakovaním (raz, po-pia, po-so, denne) a rôznymi melódiami.

Kalendár - bežný kalendár s mesačným náhľadom, nastaviteľným tónom alarmu a hromadným mazaním záznamov.

Ďalšie funkcie: poznámky (do 80 znakov), kalkulačka, prevodník jednotiek, svetový čas.

Hry

Sudoku a SpaceBall, dvojica pripravených hier.

Výhody:

- dizajn a puzdro,

- zaujímavá cena,

- 128 MB pamäte.

Nevýhody:

- chýbajú pamäťové karty,

- pomalé reakcie,

- čakal som viac zmien.

Orientačná cena: asi 8 000 Sk.

Záver

LG KG320S je len minimálne sa odlišujúci model od bračeka KG800 Chocolate. Dizajnom a spracovaním si ma získal, aj fotoaparát s aktívnym krytom potešil. Nehovoriac o spoľahlivom mass storage. Až 128 MB internej pamäte poslúži na uloženie jedného MP3 albumu a niekoľkých fotiek. Najväčší problém som mal s pomalými reakciami, najmä pri písaní správ. Za 8 000 korún sa jedná o šikovný netradičný telefón, avšak so slabšou výdržou.

Dôležité odkazy:

- produktová stránka KG320S

- nastavenie SMS-kou (T-Mobile)

- nastavenie SMS-kou (Orange) (treba sa registrovať)

Nastavenia služieb ručne:

Orange MMS a WAP

T-Mobile MMS a WAP

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 06.11.2006 - 01:46

aquila: takze prehliadac dokumentov ? riso a ty mas nejake normalne hodnostenie ? podla mna si tam mal este drbnut aj to ze mu chyba dotykovy display :)Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; de; rv:1.8.1) Gecko/20061010 Firefox/2.0

anonymous05.11.2011 - 21:31 Trvalý odkaz

dav: ako podla mna je najkrajsi bezdotikovi mobil. velmi pekni dizajn

Celá diskusia 3 príspevky