Samsung X830

Recenzia mid-endu Hudobný mobil netradičnej konštrukcie s 1 GB pamäťou.

Základná charakteristika:

konštrukcia: rotačná,

OS: vlastný,

frekvencie: 900/1800/1900 MHz,

rozmery: 84 x 30 x 20 mm,

dĺžka otvoreného prístroja: 147 mm,

hmotnosť: 72 gramov (zistená: 75 g)

displej: aktívny, 128 x 220 b., 262 144 farieb, 19 x 32 mm,

fotoaparát: 1,3 Mpix (1 280 x 1 024 b.), záznam videí (352 x 288 b.),

pamäť: 1 GB, 1 000 kontaktov, 200 SMS,

správy: SMS, EMS, MMS (do 300 kB), CB,

prenos dát: GPRS, EDGE, Bluetooth, kábel,3,5 mm jack, mass storage,

zábava: Java, WAP, MP3/AAC/AAC+/e-AAC+/WMA prehrávač,

batéria: ???

výdrž: ???

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Čo mu chýba:

e-mail, aktívny pohotovostný režim, blesk, makro, autofocus, UMTS, HSDPA, IrDA, FM rádio,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

FW: Rev1.3

HW: Rev1.5

X830XXFG3

Obsah balenia:

pravdepodobne mobil, nabíjačka, kábel s koncovkou 3,5 mm a mikrofónom, stereo slúchadlá.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Dizajn

Taký mobil ste v ruke zrejme ešte nedržali! Vyzerá ako MP3 prehrávač v štýle nugátového rezu. Stredové okrúhle tlačidlo tvorí optickú os rotácie dvoch ramien. Otočeniu horného ramena o 180 stupňov pomáha pružina. V zavretom stave je Samsung X830 neovládateľný, všetky tlačidlá sú zablokované. Vysrelením horného ramena z pokojnej polohy prijmete hovor, zavretím tento ukončíte, podobne ako aj iné spustené operácie (avšak v závislosti od nastavenia). Predná aj zadná stena sú čierne, mobil pôsobí elegantným dojmom. Otlačky prstov na ňom naštastie nie sú tak viditeľné než na mnohých iných extravagantných prístrojoch. Podstatnú časť zadnej steny tvorí batéria, nad ktorou je nešťastne objektív fotoaparátu. Bočné steny ukrývajú dvojité tlačidlo pre reguláciu hlasitosti, dobre umiestnený otvor pre pútko, kryt jediného konektora pre pripojenie príslušenstva a tlačidlo HOLD, na ktorého funkciu som počas testovania neprišiel.

Otváranie výborne spracovaného prístroja si vyžaduje návyk najprv otočiť prístroj dolu displejom. Potom už len palcom pravej (!) ruky odsuniete horné rameno, ktoré sa automaticky vyrovná do pracovnej polohy.

Klávesnica

Klávesnica X830-ky je absolútne netradičná. Hore je ovládacie otáčavé koliesko, ktorým je možné listovať v menu, pretáčať hudbu a podobne. Veľmi dôležité je upozorniť na možnosti jeho stláčania v štyroch typických smeroch, a tak spolu so stredovým potvrdzovacím tlačidlom tvorí vlastne úplne bežný hlavný ovládací prvok. V spodnej časti sú dva rady tlačidiel, klávesnica sa takto prispôsobila pretiahnutému tvaru prístroja. Ak môj kamarát dokáže spokojne a pohodlne písať správy na Nokii 3650, dokážete aj vy dobre zvládať klávesnicu Samsungu X830. Ale zvykať si budete niekoľko dní. Najviac mi prekážalo priradenie funkcií zobrazených v spodnej časti displeja tlačidlám v spodnej časti. Veď výberové tlačidlá mohli a mali byť umiestnené na hornom ramene...pohodlie by sa tak rapídne zvýšilo.

Displej

Displej je malý, ale jemný. Aj na priamom slnku je pomerne dobre čitateľný. Pri vstupe do menu sa ocitnete na poslednej použitej položke, platí to aj pre ďalšie úrovne. Je to celkom šikovné zlepšenie. Hlavná ponuka môže byť vo forme 2 x 4 ikôn alebo 6 pod sebou zoradených položiek. Preklad do slovenčiny je podpriemerný a nepomáha mu ani príliš úzky displej. Preto v nastaveniach vidíte pod sebou:

Čas a dátum

Nastaveni...(a telefónu)

Nastaveni...(a displeja)

Nastaveni...(a zvuku)

Nastaveni...(a osvetlenia)

Služby siete

Buď sa poradie jednotlivých nastavení naučíte, alebo si pri každom počkáte na rolovanie nasledujúceho textu. V nastaveniach displeja nájdete jas, štýl hlavnej ponuky, zobrazenie informácií...

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Fotoaparát a prezeranie fotiek

Fotoaparát spustíte podržaním tlačidla "c". Hľadáčik tvorí celá plocha displeja. Maximálne rozlíšenie 1 280 x 1 024 je možné zmeniť až na 128 x 220 bodov (plocha displeja). Pri fotení má každé tlačidlo vlastnú fotografickú funkciu, jednotkou prepínate foto a video. Pri takmer vybitej batérii fotoaparát nespustíte, podobne ako u mnohých ďalších telefónov.

Súborový manažér obsahuje niekoľko priečinkov, obrázky tvoria jeden z nich. Ten sa delí na Moje fotografie, Prevzaté obrázky a Obľúbené obrázky. V zozname vidíte tri obrázky pod sebou s názvom a veľkosťou. Pri prezeraní snímok môžete použiť aj ich priblíženie. Odoslanie snímok je možné cez Bluetooth alebo MMS.

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

Záznam a prezeranie videa

Záznam videí je možný až v rozlíšení 288 x 352 bodov (CIF). Hľadáčikom je celý displej (prepnutie mriežkou). Počas záznamu je možné použiť aj priblíženie, aj zmenu jasu. Prezeranie záznamu nie je možné na celej ploche obrazovky, ale len na jej polovičnej ploche. Nechýba posun spusteného videa.

UKÁŽKA VIDEA (MPEG4, 2,5 MB)

3GP prehrávače: QuickTime (univerzálny prehrávač, 35 MB), Nokia Multimedia Converter 2.0 (prehrávač a konvertor, 20 MB).

Melódie a prehrávač hudby

Keďže nie je možné počúvať hudbu na pozadí, jediným spôsobom, ako prehrávať hudbu v zavretom stave je zakázať ukončovanie operácií po zavretí prístroja v nastaveniach. Kvalita prehrávania nie je zlá, ale kvalita slúchadiel je len priemerná a v ušiach nesedia nahlepšie. Avšak ku X830 dostanete aj adaptér s 3,5 mm jackom, ktorý zabezpečí pripojenie akýchkoľvek slúchadiel. Funkcie prehrávača sú bežné.

Pamäť

Pamäť 1 GB nie je možné ďalej rozširovať, na uloženie niekoľkých albumov však bezpečne stačí. Mass storage v mojom prípade (2 rôzne PC) nefungovalo, netuším prečo. X830 si zapamätá 1 000 kontaktov, 200 SMS, 3 MB MMS, 4 x 100 záznamov v kalendári.

Telefónny zoznam

Do telefónneho zoznamu vstúpite pravým výberovým tlačidlom. Vyhľadávanie sa uskutočňuje podľa viacerých znakov, na displeji vždy vidíte tri pod sebou zoradené mená aj s číslami. Páči sa mi, že pri ukadaní kontaktu sa X830 vždy opýta, kam ho má uložiť, alebo v možnostiach pevne nastavíte ukladanie na SIM či do mobilu. Nechýba hromadné kopírovanie a mazanie. Výber zobrazenia čísiel na SIM alebo v mobile chýba, vidieť teda môžete len všetky súčasne.

Hovor

Telefonovanie s X830 je pohodlné...pre praváka. Stačí odtlačiť horné rameno, to sa automaticky vystrie, hovor je prijatý a pohodlne telefonujete. Zvláštnosťou Samsungu X830 je, že neponúka hlasné handsfree počas hovoru. Pritom je k dispozícii aj vstup do menu, aj ostatné bežné funkcie. Záznam hovoru je možný len cez menu - hlasový záznamník.

Správy

Práca so správami na Samsungu X830 nie je najpohodlnejšia, najmä kvôli netradičnému displeju aj klávesnici. Novinkou je SOS message, správa s vami pripraveným textom. SMS správy môžu byť doplnené o prvky EMS. Odpočítavanie znakov je prítomné od čísla 1836, nechýba ani počet čiastkových správ (1/12, 2/12...). Samsung X830 ponúka aj blokovanie vybraných čísiel, od ktorých neprijmete žiadnu správu. Pri čítaní správ vidíte 7 riadkov textu, v zozname prijatých správ troch odosielateľov aj s úvodnými slovami. Nechýba ani hromadné mazanie správ.

Editor MMS je jednoduchý, užívateľsky prívetivý. Tvorbu MMS tak zvládne každý začiatočník. Limit 300 kB považujem za absolútne dostatočný.

E-mailový prehliadač X830-ke chýba.

WAP

Wapový prehliadač spustíte stredovým tlačidlom v pohotovostnom stave. S najmenším písmom vidíte až 15 riadkov, s najväčším 7. Čítanie wap.fony.sk mi s X830-kou nerobilo žiadne problémy, s prispievaním na netradičnej klávesnici som mal menší problém. Možnosti prehliadača sú priemerné, problémy nemal ani s www.fony.sk/text. Vďaka EDGE som sa pripájal naozaj rýchlo. Koliesko pri listovaní WAP-om funguje len ako štvorsmerný prvok. Nemyslím však, že by WAP prehliadač patril medzi primárne funkcie X830-ky.

Prenos dát

Prenos súborov cez Bluetooth do X830 je nenormálne pomalý...na bežnú MP3-ku budete čakať niekoľko minút, a to z akéhokoľvek iného zariadenia. Cez USB kábel som však nebol úspešný vôbec, niekoľko počítačov nerozpoznalo X830 ako mass storage zariadenie.

Organizačné funkcie

Budík - trojica budíkov sa nezmenila, stále je možné zapnutie/vypnutie budenia pri vypnutom budení.

Kalendár - je nezmenený, ponúka mesačný, týždenný náhľad aj denný náhľad. Každý typ udalosti má vyhradených 100 miest. Nechýba ani opakovanie.

V Samsungu X830 nájdete aj poznámky dlhé do 100 znakov.

Hlasový záznam može byť dlhý až hodinu a spoľahlivo funguje aj v rušnejšom prostredí.

Ďalšie funkcie: svetový čas, kalkulačka, prevodník, časovač, stopky.

Hry

Forgotten Warrior

Cannonball - tehly s protihráčom

Výdrž, batéria

Výdrž Samsungu X830 je nedostatočná, spoľahnúť sa môžete na jeden deň výdrže s vybavením niekoľkých telefonátov a správ.

Výhody:

- rozmery a netradičný dizajn,

- pomerne slušná výbava,

- 1 GB pamäť.

Nevýhody:

- treba sa učiť písať,

- výdrž,

- objektív na nevhodnom mieste,

- len pre pravákov.

Orientačná cena: ???

Záver

Na Samsung X830 som si zvykol...ako mobil na telefonovanie je výborný. Malý, šikovný, jednoduché mechanické prijatie hovoru. Keďže je rameno možné otočiť len v smere hodinových ručičiek, ľavák ho jednoducho palcom ľavej ruky neotvorí. Fotoaparát je schopný, video tiež a pamäť 1 GB je každopádne vítaná. Umiestnenie objektívu je maximálne nepraktické. Dodávané slúchadlá nevynikajú svojou kvalitou, odporúčam kúpiť niečo lepšie. Samsung X830 je naozaj štýlový mobil na telefonovanie, jediný problém vidím v jeho výdrži na jedno nabitie.

Dôležité odkazy:

- kontakt na výrobcu (Samsung SK)

- distribútor (Samsung)

- služby zákazníkom (Samsung, EN)

- nastavenie SMS-kou (T-Mobile)

- nastavenie SMS-kou (Orange) (treba sa registrovať)

Nastavenia služieb ručne:

Orange MMS a WAP

T-Mobile MMS a WAP

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 30.10.2006 - 12:29

Fizzy: Tak toto je pekny fonik, ktory ma urcite vacsiu sancu prerazit ako tiez imidzovka P300ka od Samsungu ;) Velmi pekny fonik.Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1; .NET CLR 2.0.50727)

anonymous30.10.2006 - 14:02 Trvalý odkaz

Quo: Pekna imageovka. Paci sa mi, ale neviem preco mam pocit, ze na mna posobi dost labilne :DMozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; sk; rv:1.8.1) Gecko/20061010 Firefox/2.0

anonymous30.10.2006 - 14:18 Trvalý odkaz

Fizzy: [citat]Quo: Pekna imageovka. Paci sa mi, ale neviem preco mam pocit, ze na mna posobi dost labilne :D[/citat]
Quo, v reali som labilitu nebadal, ale to ti vyvrati/potvrdi najlepsie Riso,kedze ho pouzival najdlhsie.Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1; .NET CLR 2.0.50727)

anonymous30.10.2006 - 14:39 Trvalý odkaz

Atlis: Mne sa ten Samsung pacil, viem si ho predstavit v rukach nejakej kocky, pre muzov to velmi nie je. Do kabelky vedla ruzu ziaden problem. Opera/9.02 (Windows NT 5.0; U; en)

anonymous30.10.2006 - 17:33 Trvalý odkaz

samo: ako povedal Riso,taky chutny nugat :D len ma zarazila ta velkost displeja dost malaMozilla/5.0 (Macintosh; U; PPC Mac OS X; en) AppleWebKit/418.9 (KHTML, like Gecko) Safari/419.3

Celá diskusia 12 príspevkov