SPV M3100 (HTC TyTN)

Recenzia smartfónu Plne vybavený Pocket PC s GSM funkciami, podporou 3G (UMTS), dotykovým displejom a QWERTY klávesnicou.

Základná charakteristika:

konštrukcia: vysúvacia,

OS: Windows Mobile 5.0

CPU Samsung, 400 MHz,

frekvencie: 850/900/1800/1900 MHz + UMTS + HSDPA

rozmery: 113 x 58 x 22 mm,

šírka otvoreného prístroja: 93 mm,

hmotnosť: 176 gramov (zistená: 180 g)

displej: aktívny, dotykový, 240 x 320 b., 65 536 farieb, 43 x 57 mm, uhl. 71 mm, aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 2 Mpix (1 600 x 1 200 b.), makro, LED blesk, záznam videí (352 x 288 b.),

sekundárny CIF fotoaparát (352 x 288 b.),

pamäť: RAM 64 MB (SDRAM), ROM 128 MB + microSD, zdieľaná pamäť,

správy: SMS, MMS (do 100 kB), CB, e-mail,

prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA, IrDA, Bluetooth 2.0, miniUSB (USB 2.0), Wi-Fi 802.11 b/g,

zábava: Java 2.0, Internet Explorer, AAC/WAV/WMA/MP3 prehrávač, videohovor,

prehliadač dokumentov (DOC, XLS, PDF, PPT),

batéria: 1 350 mAh, Li-Ion,

výdrž: do 4 h videohovoru/do 5 h hovoru/do 250 h pohotovosti

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Čo mu chýba:

autofocus, FM rádio, 2,5mm alebo 3,5mm konektor,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

Model No. HERM100, ROM verzia 1.23.78.3,

Obsah balenia:

Zariadenie, batéria, dotykové pero, kožený obal, handsfree stereo (miniUSB konektor), kabel, CD-ROM.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

SPV M3100 je konštrukčne veľmi podobné ma svojho predchodcu, ktorý sa však v slovenskom Orangei nikdy nepredával. Kúpiť ste si ho mohli len u konkurenčného operátora pod názvom MDA Vario. Verím, že čitatelia tohto článku majú predstavu, o aké zariadenia sa jedná. Ale pre úplnosť napíšem ich základné spoločné znaky:

- OS Windows Mobile 5.0

- veľký dotykový displej

- vysúvateľná QWERTY klávesnica

Konštrukcia a ovládanie

HTC TyTN sa pôvodne nazývalo HTC Hermes, dokonca toto kódové označenie nájdete aj v informáciach o zariadení (HERM100). Dnes ho poznáme pod názvami HTC TyTN, MDA Vario 2, SPV M3100 a ďalšími. Jedine HTC TyTN nie je upravený operátorom...ale mnou testované SPV M3100 veľa zmien od Orangeu neobsahuje, skôr by som ich nazval vylepšením. Na domácej obrazovke môžete mať umiestnenú lištu Orangeu, ktorá nahrádza klasický "windowsácky" aktívny pohotovostný režim. Ja som lištu niekoľkými kliknutiami v nastaveniach zmenil na klasiku. Druhou pozorovanou úpravou je domáca stránka operátora v Internet Exploreri. Ale aj tú môžete pohodlne prepísať. Preto v prípade SPV M3100 nemôže byť o silnej kustomizácii ani reči.

Konštrukcia SPV M3100 je zrejmá už z fotiek, nebudem sa o nej zbytočne rozpisovať. Jej kvalita je na vysokej úrovni. Ako zriedkavého užívateľa zariadení na báze Pocket PC ma prekvapil chýbajúci kryt pamäťovej karty microSD, ústie otvoru pera v pravom spodnom rohu, chýbajúci 2,5 mm konektor.

Nad displejom sú prítomné aj farebné diódy informujúce na niektoré udalosti (zmeškaný hovor, nabíjanie...).

Ovládanie prístroja je opäť o čosi viac prispôsobené užívateľovi. Nad displejom je dvojica tlačidiel, v ľavej stene vynikajúce ovládacie koliesko s potvrdzovaním, pod ním dvojica tlačidiel, v pravej stene sa nachádza ďalšia dvojica tlačidiel. Jedným z nich zhasínate displej (= blokovanie displeja i klávesnice) a jeho podržaním dokonca prístroj vypnete. V spodnej časti pravej steny je ešte tlačidlo fotoaparátu a vpredu pod displejom ďalších sedem tlačidiel s päťsmerovým ovládacím prvkom v strede. Väčšinu tlačidiel si môžete prispôsobiť vlastným požiadavkám, ich funkcie sú meniteľné. Je to neuveriteľne šikovne premyslené.

Dotykové pero je teleskopické. Text môžete zadávať množstvom spôsobov - virtuálnou klávesnicou, písaním po displeji, vysúvacou QWERTY klávesnicou...virtuálne spôsoby som nafotil do Galérie. Jednoznačne najlepším spôsobom je použitie hardvérovej klávesnice, ktorá je perfektne podsvietená (riadenie senzorom). Vysúvacia hardvérová klávesnica nedokáže pohodlne zadávať znaky s diakritikou, ako som tomu zvyknutý u Nokie 9500 (resp. 9300 alebo E61). Avšak po úprave (prepísaní) súboru Sym.txt, ktorý je uložený v systéme prístroja, je možné písať aj slovenské znaky kombináciou príslušných tlačidiel. Každopádne je klávesnica určená na rýchle písanie akýchkoľvek textov bez diakritiky, v porovnaní s predchodcom je však písanie o čosi menej pohodlné. Uvítal by som radšej o čosi menšie tlačidlá so vzájomným odstupom. Novinkou je nové, lepšie, rozloženie numerickej klávesnice a dvojice výberových tlačidiel. Poteší tiež spustenie niektorých funkcií kombináciou niektorých tlačidiel.

Displej

Ten je už dobre známy, za niekoľko rokov sa nezmenilo ani rozlíšenie, ani počet farieb. Viditeľnosť na slnku je dobrá, videl som však už aj čitateľnejšie obrazovky. Využitie displeja je výborné, veľkosť písma primeraná. V určitých funkciách môžete meniť tzv. zoom (dokumenty, web...). Po vysunutí klávesnice sa obrazovka pootočí, túto funkciu môžete dokonca priradiť aj jednému z tlačidiel. Z nastavení spomeniem reguláciu jasu displeja, ktorá je odlišná pre napájanie z batérie a z kábla. Aktívny pohotovostný režim je plne prispôsobiteľný vašim požiadavkám.

Prostredie HTC TyTN nie je, najmä pre nováčika, jednoduché. Všetky pojmy sú v angličtine, českú lokalizáciu si budete môcť zakúpiť od už známej firmy Sunnysoft. Na anglické prostredie v SPV M3100 je dôležité upozorniť.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Fotoaparát a prezeranie fotiek

Fotoaparát ma milo prekvapil, aj keď som nemohol vytvárať snímky v "super fine" kvalite. Po jej výbere vždy zariadenie zamrzlo. Ale aj "fine" kvalita naplnila moje očakávania. Mechanický makro režim, ktorý aktivujete posunom páčky na objektíve, nemusíte používať len v krajných polohách. Vtedy sú zaostrená objekty vzdialené 10 cm od objektívu, a potom až od 30 cm ďalej. Ak však fotíte napríklad jednu A4 stranu zo vzdialenosti asi 20 cm, pokojne nastavte páčku do strednej polohy. Nastavenia fotoaparátu sú veľmi bohaté, k dispozícii je viacero rozlíšení, stupňov kvality atď. Silný LED blesk svieti celý čas, použiť ho teda môžete aj ako svietidlo...ja som si ho pri blúdení po záhrade nevedel vynachváliť. Fotoaparát spustíte stlačením bočného tlačidla.

Prezeranie snímok je pohodlné, najradšej som mal voľbu "prezentácia", v ktorej kolieskom listujem jednotlivými snímkami. Nechýba ani priblíženie fotografií a veľmi sympatická je ich úprava (najmä výrezy fotiek pomocou dotykového pera).

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

Záznam a prezeranie videa

Najprv som sa domnieval, že M3100 ponúka len záznam videa v QCIF rozlíšení, ale neskôr som objavil aj CIF rozlíšenie. Kvalita videa nie je najlepšia, resp. zvuk je len AMR. Prakticky ide o veľmi podobný záznam ako z množstva Samsungov s CIF videozáznamom. Pri natáčaní videa nie je možné použitie priblíženia.

Charakteristika videa

celkovo: 394 kbps (asi 3 MB/min.)

obraz: 352 x 288 b., 15 fps, 386 kbps

zvuk: 1 kanál, 8 000 Hz, 16 bit, 8 kbps

UKÁŽKA VIDEA (MPEG4, 800 kB)

3GP prehrávače: QuickTime (univerzálny prehrávač, 35 MB), Nokia Multimedia Converter 2.0 (prehrávač a konvertor, 20 MB).

Melódie a prehrávač hudby

V balení SPV M3100 nájdete stereo handsfree priemernej kvality, ktoré sa pripája do miniUSB konektora. Preto nie je možné súčasne počúvať hudbu a zariadenie nabíjať, pripájať káblom k PC a pod. Oproti staršiemu modelu M3100-ke (a teda aj MDA Vario 2 a HTC TyTN) chýba jack (2,5 mm). Prehrávač hudby ponúka základné hudobné funkcie, no prekvapila ma prítomnosť A2DP profilu pre počúvanie hudby cez Bluetooth. A tak som behal po byte, M3100 bola položená na chodbe, a počúval obľúbené skladby. Kritiku si zaslúži hlasná reprodukcia hudby aj zvonení...ona vlastne vôbec nie je hlasná, o kvalite sa tiež nedá veľmi hovoriť.

Profily SPV M3100 chýbajú, po kliknutí na ikonu reproduktora je však možné rýchlo zmeniť hlasitosť upozornení či aktivovať len vibračné upozornenie alebo úplné ticho.

Pamäť

Čo dodať ku zdieľanej pamäti veľkej 128 MB a podpore pamäťových kariet microSD? Len to, že slot nie je chránený žiadnym krytom, ale inak všetko beží bez problémov. Po stiahnutí a nainštalovaní ActiveSync do PC budete mať pomocou jednoduchého kábla (miniUSB-USB) možnosť prezerať všetky zložky v mobile aj na karte.

Telefónny zoznam

Adresár SPV M3100 je nekonečne veľký, plný množstva detailov. Jeho najväčšou výhodou je pohodlná synchronizácia zariadenia s MS Outlookom vo vašom PC. Existuje viacero spôsobov vyhľadávania mien, každý si určite príde na svoje.

Hovor

Telefonovanie s M3100 je bezproblémové. Telefonickú časť spustíte stlačením zeleného tlačidla, po ktorom sa zobrazí virtuálna klávesnica a posledné volané číslo. S takto veľkým zariadením sa netelefonuje najpohodlnejšie, aj keď ja nemám problém ani s väčšou Nokiou 9500. Každopádne som uprednostnil použitie Bluetooth handsfree. SPV M3100 má veľmi veľkú kapacitu registra uskutočnených telefonátov, ktorý je možné rôznymi spôsobmi triediť.

M3100 ponúka aj videotelefonovanie vďaka podpore 3G a prítomnosti prednej CIF kamery.

SMS a MMS

Jednoduchý editor so základnými funkciami, ktorý dopĺňa dobrá QWERTY klávesnica a veľký displej. Nechýba odpočítavanie znakov. Aj editor MMS správ splnil moje očakávania, je jednoduchý a s dotykovým displejom sa so správami pracuje na výbornú.

E-mail

E-maily sú veľmi dobre spracované, nechýba pravidelná kontrola schránky, podpora množstva druhov príloh, zobrazenie počtu neprečítaných správ na hlavnej obrazovke, automatický podpis, zahrnutie pôvodnej správy do odpovede, ukladanie príloh na pamäťovú kartu...

Otváranie príloh (dokumentov) je veľmi rýchle, listovanie pomocou ovládacieho kolieska zase pohodlné. SPV M3100 je prakticky na prácu s dokumentmi od začiatku výborne pripravené, prehliadať a editovať môžete DOC a XLS, iba prezerať PDF a PPT. Otváranie dokumentu aj práca s ním je oproti mnou používanej staručkej Nokii 9500 podstatne rýchlejšie.

Internetový prehliadač

Prehliadač Internet Explorer sa mi zdal spočiatku nedokonalý, nevedel som mu (najmä po novom prehliadači v Nokia S60) prísť na chuť. Potom som objavil fullscreen zobrazenie, pootočenie obrazovky, režim zobrazenia "desktop" a všetky moje negatívne pohľady sa vytratili. Pre všetky prípady je prítomné aj zobrazenie "one kolumn", ktoré zoradí všetky prvky na stránke pod seba do jedného stĺpca. Prítomná je aj zmena kódovania.

Ako vždy, aj s SPV M3100 som hneď stiahol Java prehliadač Opera Mini (priamo do mobilu z http://mini.opera.com). Práca s týmto prehliadačom si najprv vyžadovala nastavenie internetového profilu s APN internet, potom už všetko bežalo ako po masle...teda, spúšťanie Opera Mini trvalo dlhšie, ostatné už išlo tak, ako som si predstavoval.

Prenos dát

Na lokálne prenosy poslúži kábel (miniUSB konektor), IrDA alebo Bluetooth. Charakteristika Bluetooth mi nie je známa, ale podporu A2DP môžem potvrdiť z vlastných skúseností. Infraport je umiestnený dole vedľa miniUSB konektora.

SPV M3100 je veľmi dobre vybavený modem, keďže podporuje GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA, teda všetky dostupné celosvetovo uznávané mobilné technológie pre pripojenie k internetu. Pripojenie cez USB kábel si vyžaduje špeciálny ovládač, odporúčam pohodlnejšie pripojenie cez Bluetooth. Rýchlosť pripojenia závisí od kvality signálu, ale nad 1 Mbps sa dostanete len ťažko. Ďalšou alternatívou je WLAN pripojenie. SPV M3100 automaticky upozorní na prítomnosť novej WiFi siete. Použitie ako WLAN modemu je možné vďaka aplikácii Wireless Modem. Upozorňujem, že v SPV M3100 som nenašiel počítadlo dát.

Organizačné funkcie

Kalendár - budík, kalendár a úlohy sú tri aplikácie, ktoré sú základom organizačných schopností HTC TyTN. Vďaka perfektnej synchronizácii s MS Outlook má oproti zariadeniam s OS Symbian veľkú výhodu. Kalendár ponúka veľa možností a niekoľko náhľadov.

Nechýbajú tiež poznámky.

Kalkulačka je užívateľsky prívetivá, ale nepozná uprednostňovanie funkcií.

Hry

Bubble Breaker a Solitaire, u týchto hier som dokázal stráviť celé hodiny. Nemôžem sa nepochváliť mojim osobným "bublinkovým" rekordom, ktorý nájdete v Galérii.

Zoznam programov:

accessories (príslušenstvo), games, activesync, calculator, PDF ClearVue, Excel Mobile, File Explorer (prehliadač súborov), Java priečinok (lepšia podpora Javy oproti predchodcovi), Notes, PowePoint Mobile, PV Player (zrejme bol dodatočne nainštalovaný), Search (vyhľadávanie), Tasks (úlohy), VioceSpeed (hlasové ovládanie), Windows Media (prehrávač videí a hudby), Word Mobile, Zip (balenie a rozbaľovanie súborov do .zip).

Výdrž, batéria

Indikátor batérie je podstatne jemnejší. Výdrž pri bežnom používaní (niekoľko hovorov, pravidelná kontrola e-mailov, občasná kontrola webu) vydrží maximálne dva dni. Nabíjanie z notebooku bolo pomalé, rýchlejšie nabitie dosiahnete pomocou dodávanej nabíjačky.

AC input/frequency: 100 ~ 240 AC, 50/60Hz

DC output: 5V and 1A

Výhody:

- bohatá konektivita (WLAN, HSDPA),

- dotykový displej + QWERTY klávesnica,

- bohatá funkčná výbava,

- prispôsobenie prostredia,

- makro režim,

Nevýhody:

- chýba rádio,

- slabý záznam videí (najmä zvuku),

- nie je to najmenšie zariadenie.

Orientačná cena: od 23 000 (operátori, MDA Vario 2, SPV M3100) do 27 000 Sk (obchody, HTC TyTN)

Záver

Mojím obľúbeným operačným systémom je Symbian (S60 aj S80), ale na HTC TyTN či SPV M3100 s drobnými úpravami od operátora Orange nedám dopustiť. Je to vynikajúce zariadenie na prácu so správami, fotenie, dokumentáciu (makro), ale slabšie čo sa týka multimédií. Chýba mi v ňom FM rádio a lepší záznam zvuku vo videách. No i napriek tomu by som kvôli podpore HSDPA, dotykovému displeju a ďalším výhodám určite rád zmenil tričko.

Dôležité odkazy:

- nastavenie SMS-kou (T-Mobile)

- nastavenie SMS-kou (Orange) (treba sa registrovať)

Nastavenia služieb ručne:

Orange MMS a WAP

T-Mobile MMS a WAP

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 10.10.2006 - 18:05

mato: Tej frekvencii asi chyba este 0, inak mat zvysne prachy, tak.... :DSAMSUNG-SGH-D600E/1.0 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1 UP.Browser/6.2.3.3.c.1.101 (GUI) MMP/2.0

anonymous10.10.2006 - 22:08 Trvalý odkaz

Ing. FijoK: Riso, od urciteho miesta sa tie fotky zle ukazuju, ked kliknem na miniaturu, tak sa zobrazi obrazok pred tou fotkou co chcem :D Opera/8.50 (Windows NT 5.1; U; en)

anonymous10.10.2006 - 23:26 Trvalý odkaz

riso: opravene, vdaka. ;)Opera/9.00 (Windows NT 5.1; U; en)

anonymous11.10.2006 - 11:44 Trvalý odkaz

japo: mohol si tam hodit daku fotku A4 s textom....Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7.12) Gecko/20050915

anonymous11.10.2006 - 12:14 Trvalý odkaz

orgi: HTC Hermes = HTC TyTN = MDA Vario II, nie MDA Vario :)Opera/9.01 (Windows NT 5.1; U; en)

Celá diskusia 66 príspevkov