Samsung P310

Prvý kontakt s high-mid-endom Štýlový mobil so slušnou výbavou, QVGA displejom a 2 Mpix fotoaparátom.

Základná charakteristika:

konštrukcia: klasická,

OS: vlastný,

frekvencie: 900 / 1800/ 1900 MHz

rozmery: 86 x 54 x 9 mm

hmotnosť: 75 gramov, (zistená: 74 g, puzdro 75 g)

displej: aktívny, 320 x 240 b., 262 144 farieb, 38 x 29 mm,

fotoaparát: 2 Mpix (1 600 x 1 200 b.), LED blesk, záznam videa (352 x 288 b.)

pamäť: 80 MB + microSD, 1 000 kontaktov, 200 SMS, 3 MB pre MMS, 3 MB pre e-mail,

správy: SMS, EMS, MMS (do 300 kB), CB, e-mail,

prenos dát: GPRS, EDGE, Bluetooth, kábel,

zábava: Java, WAP, MP3/AAC prehrávač,

prehliadač dokumentov,

batéria: ???

výdrž: dosiahnutá do 2 dní,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Čo mu chýba:

aktívny pohotovostný režim, makro, autofocus, UMTS, videohovor, HSDPA, IrDA, rádio

Softvérová verzia testovaného telefónu:

P310XXFG6, softvér Rev0.2, hardvér Rev0.4a

Obsah balenia:

???

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Druhá verzia "kalkulačky", nástupca modelu P300, sa čoskoro dostane do predaja. Na prvý pohľad neponúka veľa rozdielov - rozmery prístroja sa takmer nezmenili, nechýba kožený obal s ukrytou sekundárnou batériou, displej je orientovaný naležato, klávesnica je pozmenená a rad tlačidiel bežne umiestnených dole je v tomto prípade vpravo. Ale v novom modeli nájdete aj množstvo noviniek...

Keďže som mal v ruke nefinálnu verziu s malými softvérovými problémami, nenapíšem recenziu, ale akýsi bohatý prvý kontakt s telefónom s dodržaním tradičnej osnovy.

Dizajn prístroja je netradičný, elegantný, telefón jednoznačne zaradím do biznis kategórie. Ja som ho používal neustále spolu s ochranným koženým puzdrom, v ktorom je ukrytá druhá batéria. Pri telefonovaní kožený kryt prekáža, ale nenapadá mi lepšie riešenie kombinácie puzdra a náhradného zdroja energie.

Nad displejom je nápadná mriežka chrániaca reproduktor, po jej zakrytí palcom výrazne stíšite zvonenie či iný tón. Vzadu v rohu je umiestnený objektív fotoaparátu s LED bleskom, ktorý podržaním bočného tlačidla rozsvietite aj v bežnom pohotovostnom stave. Jeden jediný konektor pre pripojenie príslušenstva i nabíjačky je chránený dômyselným posuvným krytom. Spracovanie prístroja je perfektné.

Klávesnica dostala do vienka výrazné kruhové štvorsmerné tlačidlo. Pohodlie pri jeho ovládaní nie je práve najväčšie a kvôli jeho rozmerom ste obmedzení aj pri stláčaní dvojky a trojky. Novinkou je dvojica dotykových polyfunkčných tlačidiel, ich reakcia v testovacej vzorke bola nejasná a niekedy na dotyk vôbec nereagovali. V pravej stene sa ukrýva tlačidlo fotoaparátu, ktoré však u mňa blokovalo klávesnicu (odlišnosť nefinálnej vzorky?). Na písanie na netradične rozloženej klávesnici si musíte chvíľu zvykať. Celkový pohľad na ovládanie P310-ky nie je najlepší, viacero netradičných prvkov skôr užívateľa mätie, než mu pomáha.

Otočený QVGA displej je jemný, najmä fotografie na ňom vyzerajú veľmi dobre. Viditeľnosť údajov na slnku je slušná. Hlavná ponuka funkcií sa nezmenila, 3 x 3 ikony stačia, kurzorom označená ikona sa vpravo zobrazí v "nadživotnej" veľkosti. Druhou alternatívou je hlavná ponuka vo forme zoznamu. Do menu sa z pohotovosti dostanete jedine ľavým dotykovým tlačidlom, ktoré, ako som už spomínal, nepracovalo práve najspoľahlivejšie. V ostatných úrovniach už môžete na potvrdzovanie použiť tlačidlo OK. Nastaviteľný je aj jas displeja.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Dvojmegapixlový fotoaparát využíva ako hľadáčik celý jemný QVGA displej. Funkcie fotoaparátu sú nadpriemerné, nechýba priblíženie pri všetkých rozlíšeniach, k dispozícii je ovládanie funkcií viacerými tlačidlami. Fotoaparát spustíte podržaním bočného tlačidla. Blesk je pomerne silný, pri makre odporúčam upraviť expozíciu na minimum (-2 EV).

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

Záznam a prezeranie videa

Záznam MPEG4 videí s CIF rozlíšením považujem stále za nadpriemerný parameter. Počas záznamu môžete pracovať s digitálnym priblížením. Prezeranie videí vo fullscreen režime ma potešilo.

UKÁŽKA VIDEA (1,1 MB, MPEG4)

MP3 prehrávač nepracuje na pozadí, inak je dostatočne spracovaný. Ponúka aj grafický ekvalizér a priestorový zvuk...aj keď ja takýmto digitálnym úpravám zvuku v telefónoch veľmi neverím.

Samsungu P310 chýbajú profily aj kombinácia zvonenia a vibrácií.

Vyhľadávanie kontaktov v telefónnom zozname nastáva skokom na najbližšiu zhodnú alebo podobnú položku. Na displeji vidíte dve mená aj s telefónnymi číslami. Ku menu môžete priradiť viacero údajov, ale iba jeden e-mail.

Ponuka správ je veľmi dobrá. SMS-ky zvláda P310-ka veľmi dobre, MMS-ky ešte lepšie vďaka prívetivému prostrediu. Horšie je to s nezvyklou klávesnicou. Slovník T9 píše bez diakritiky. E-mailový klient ponúka množstvo vymožeností. Tými sú potvrdenia o doručení aj prečítaní správ, priorita správy, pripojenie podpisu, automatická kontrola schránky (interval od 1 do 12 hodín), limitovanie príjmu správ nad 100, 200, 300 kB, preberanie celých správ alebo hlavičiek. E-mailom bolo vyčlenených iba 3 MB pamäte.

V prenose dát patrí P310-ka ku priemeru, resp. neponúka nič extra. Na e-maily a prezeranie WAP a jednoduchých web stránok však stačí. Na lokálny prenos dát poslúži Bluetooth.

Až tri typy budíkov sú určite dostatočným argumentom, či je P310-ka dobrý pomocník pri rannom vstávaní. Pozor, ak si na noc mobil vypínate, odporúčam aktivovať "automatické zapnutie", ktoré zabezpečí aktivitu budenia aj vo vypnutom stave.

Do kalendára môžete pridať sto udalostí každého typu. Tie obsahujú text dlhý až 100 znakov, budík a opakovanie.

Ostatné funkcie: kalkulačka, stopky, časovač, správa kľúčov, poznámky, prevodník jednotiek, svetový čas.

Hry sú bonbónikom P310-ky, v testovanej vzorke boli hry ako Lemmings, FIFA06, Minigolf Las Vegas.

Výhody:

- dizajn a rozmery,

- displej,

- pamäť

Nevýhody:

- výdrž,

- klávesnica,

- slabá konektivita

Orientačná cena: odhad 15 000 Sk

Záver

Samsungu P310 som sa netešil tak, ako tomu bolo v prípůade P300-ky. Najmä obtiažne ovládanie s menej citlivými dotykovými tlačidlami a neprimerane veľké kruhové tlačidlo budili vo mne nedôveru. Najväčším sklamaním však pre mňa bola slabá výdrž. Ja som dosahoval len niečo vyše dňa výdrže s niekoľkými kratšími telefonátmi. Avšak Samsung P310 nemá záujem oslovovať technické typy ľudí, ocenia ho tí, ktorí radi pokladajú mobilný telefón na stôl v kaviarni. Samsung P310 je skrátka štýlovka.

Dôležité odkazy:

- kontakt na výrobcu (Samsung SK)

- distribútor (Samsung)

- služby zákazníkom (Samsung, EN)

- nastavenie SMS-kou (T-Mobile)

- nastavenie SMS-kou (Orange) (treba sa registrovať)

Nastavenia služieb ručne:

Orange MMS a WAP

T-Mobile MMS a WAP

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 05.10.2006 - 14:10

Mato: Klasika radio a mp3 na pozadi, btw. Podarilo sa mi otvorit str. 10/9 :DSAMSUNG-SGH-D600E/1.0 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1 UP.Browser/6.2.3.3.c.1.101 (GUI) MMP/2.0

Celá diskusia 1 príspevok