Skúsenosti s Nokiou N900 (Nokiou RX-51)

Na serveri Mobile-review.com sa objavili prvé postrehy s novou Nokiou N900, známou aj pod označením RX-51. Prvý kontakt s nefinálnou, no takmer 100-percentne funkčnou vzorkou je rozdelený na viacero sekcií. Treba upozorniť, že Nokia "N900" nebola dodnes oficiálne predstavená.

fotka

Nokia N900 je slajder, ktorého spodná časť sa vysúva do strany. Mechanizmus otvárania autor prirovnáva k tomu, ktorý bol použitý v modeli E75. Novinkou je aj aktívny kryt 5-megapixelového fotoaparátu. Ostatné parametre sú zhodné s objektívom použitým v N97. Podľa fotografií vidno, že pamäťové karty sa vkladajú pod zadný kryt. Maximálna kapacita microSDHC karty môže byť až 32 GB. Pod zadným krytom sa nachádza aj 1 320 mAh batéria BL-5J. Smartfón beží na procesore ARM Cortex-A8 a ponúka úložný priestor až 32 GB zabudovanej pamäte. Ostatné údaje o použitom hardvéri autor "recenzie" úmyselne nezverejnil. Na tele prístroja sa nachádza aj TV-Out a microUSB konektor, ktorý dokáže telefón aj nabíjať.

Operačný systém použitý v Nokii N900 je Fremantle, jednoduchšie povedané, vylepšená verzia systému Maemo. S týmto operačným systémom sa mohli zatiaľ stretnúť len používatelia internetových tabletov od Nokie. Z priložených fotografií môžete vidieť rôzne časti prostredia telefónu, či už písanie správ, domácu obrazovku alebo prístup k multimediálnej časti.

Záver "recenzie" tvoria autorove názory na smartfón. Nokia N900 pripomína svojimi rôznymi grafickými vychytávkami a rýchlymi reakciami najmä iPhone. Displej s rozlíšením 800 x 480 bodov je ideálny nielen na prácu, ale aj na prezeranie videí či internetu. Zabudované GPS je podľa autora výborne taktiež, jeho presnosť a rýchlosť štartu prirovnáva k Nokii N97. Domáca obrazovka a prostredie sa tiež dočkali pochvaly. Prispôsobiť si ju môžete rôznymi widgetmi a témami. Kontextové menu je tvorené pop-up oknami, ktoré môžete zatvárať jednoduchým kliknutím mimo okna.

Podľa priložených fotografií a prvých dojmov autora na mňa pôsobí Nokia N900 výborne. Jej funkčná výbava, spojenie qwerty klávesnice a dotykového displeja, no najmä výhody operačného systému Maemo vyzerajú prinajmenšom lákavo. Pokiaľ sa bude predávať za počiatočnú cenu 550 €, ako spomína autor, bol by to výborný telefón, ktorý by bol výraznou konkurenciou nielen oproti rôznym HTC či Androidom, ale aj Nokii N97.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu