GSM alarm DRAK

Recenzia GSM zariadenia Šikovný pomocník pri ochrane rôznych objektov.

Zariadenie DRAK informuje o neoprávnenom vstupe narušiteľa do chráneného priestoru prostredníctvom SMS správy a volania priamo na jedno až štyri telefónne čísla. Zariadenie umožňuje odpočúvať chránenú miestnosť po spustení alarmu alebo v kľudovom stave. Takisto ho môžete použiť v prípade nebezpečenstva alebo zdravotných problémov (tzv. PANIK funkcia) – jednoduchým stlačením tlačidla DRAK okamžite informuje Vašu rodinu alebo priateľov o tom, že ste v núdzi, a to cez SMS správu alebo volanie. DRAK je kompaktný alarm určený pre bežného zákazníka, vďaka jednoduchému ovládaniu nie je dokonca ani pri montáži potrebná pomoc odborníka z oblasti zabezpečovacej techniky.

Funkcie:

- monitorovanie chráneného priestoru (byt, kancelária, chata...) integrovaným detektorom pohybu,

- hlásenie o narušení chráneného priestoru prostredníctvom SMS správy a hovoru,

- možnosť diaľkového odposluchu,

- funkcia PANIK – volanie o pomoc v prípade nebezpečenstva alebo zdravotných problémov.

Technické údaje:

GSM modul - GSM/GPRS: 900/1800 MHz,

rozmery: priemer 110 mm, hĺbka 45 mm,

hmotnosť: 130 gramov,

pohybový senzor: 360 stupňov, dosah 5 m,

signalizácia: 2 LED svetlá a bzučiak,

vstavaný mikrofón,

napájanie: 12 V, 4 mA (max. prúd 200mA)

batéria: 700 mAh,

výdrž: do 5 dní pohotovosti,

teplotné rozpätie: - 10°C až + 55°C

Dodávané príslušenstvo: sieťový adaptér, uhlový stojan

Voliteľné príslušenstvo: sada pre zavesenie na stenu, externý PIR senzor, magnetický switch, externé PANIK tlačidlo, batéria

Inštalácia

Aj keď nie je nutná prítomnosť odborníka pre inštaláciu bezpečnostných zariadení, na prečítanie krátkeho i kompletného návodu si vyhraďte niekoľko desiatok minút času. Dôkladné naštudovanie manuálu vám pomôže prispôsobiť nastavenie alarmu vašim potrebám.

Najprv do odpojeného zariadenia vložte SIM kartu, potom zasuňte do správnej polohy tzv. jumper, zatvorte zadný kryt a pripojte DRAK-a ku sieti prostredníctvom adaptéra. Aj napriek výdrži až 5 dní od nabitia odporúča výrobca používať DRAK-a neustále pripojeného ku transformátoru. Batéria teda slúži najmä na záchranu funkcií pri výpadku prúdu. Nabíjanie je indikované červeným svetlom, ktoré po ukončení nabíjania zhasne.

Ovládacie a ostatné prvky

V hornej časti vidíte z obrysov DRAK-a vyčnievať malé pohybové čidlo, ktoré je súčasne aj jediným tlačidlom. Podržaním tlačidla zariadenie zapnete aj vypnete, jednoduchými alebo dvojitými stlačeniami ovládate jeho funkcie.

Ešte lepšie a bezpečnejšie je ovládanie prostredníctvom mobilného telefónu, kľudne aj stovky kilometrov vzdialeného. Podmienkou však je, aby SIM karta v DRAK-ovi nebola chránená PIN kódom, mala aktivovanú službu CLIP, mala aktivovanú službu SMS a v prípade predplatenej karty obsahovala aj dostatočne vysoký kredit. Pre majiteľov paušálov T-Mobile odporúčam využitie služby Partner, pre ostatných zase predplatenú kartu Easy, na ktorej sa kredit udrží až 12 mesiacov (oproti trom v prípade karty Prima). Ak SIM karta spĺňa všetky požiadavky, môžete do zariadenia "zapísať" až 4 telefónne čísla, s ktorými bude alarm spolupracovať.

Nastavenie prístroja SMS-kou ponúka široké možnosti. Takýmto spôsobom môžete určiť:

- 1 až 4 telefónne čísla, s ktorými bude alarm komunikovať,

- čas, za ktorý sa aktivuje pohotovostný stav od jeho spustenia (teda čas medzi aktiváciou alarmu a odchodom zo stráženej miestnosti),

- dobu odposluchu pri volaní alarmom,

- povolenie/zákaz režimu PANIK,

- zrušenie posielania alarmovej SMS,

- text alarmovej SMS,

- zmenu hesla,

- ...

Každá nastavovacia SMS-ka musí obsahovať heslo, ktoré je prednastavené na "abcd". Ak si to želáte, bude alarm na každé nastavenie reagovať potvrdzujúcou SMS. Tá bude odoslaná vždy po prijatí SMS-ky obsahujúcej v závere správy príslušný znak (? alebo $).

Aktivácia

Predpokladám, že alarm budete mať neustále zapnutý a pripravený na sledovanie objektu. Po úvodných nastaveniach už len stačí raz stlačiť hlavné tlačidlo a alarm začne svoje pozorovanie. Tesne po aktivovaní pozorovacieho režimu hlási každý váš zaznamenaný pohyb dlhým pípaním. Po odchode z miestnosti počujete už len sekundové pípnutia, ktoré odpočítavajú tzv. odchodový čas. V mojom prípade sa po 20 sekundách ozvalo rýchle opakované pípnutie, ktoré zahlási koniec odchodového času a začiatok sledovania. Vstup do sledovanej miestnosti bude odteraz zaznamenaný.

Deaktivácia

Deaktivácia pozorovacieho režimu je možné zavolaním na číslo alarmu z jedného čísla v jeho pamäti. Pokus o hovor je po niekoľkých sekundách prerušený.

Poplach

Poplach DRAK hlási SMS-kou (možné deaktivovať) a ihneď po nej aj telefonátom na nastavené telefónne čísla. Najprv volá číslo 1, potom číslo 2, atď. Ak prvý hovor bude prijatý, hovor na ďalšie číslo sa uskutoční až po ukončení prvého telefonátu. Vstup do sledovanej miestnosti bol v mojom prípade hlásený do jednej minúty obdržíte. Alarmový telefonát zvoní 20 sekúnd a ak neprijmete prvý, ozve sa opakovane ešte ďalšie dva razy. Ak takýto hovor odmietnete, opakovanie už nenastane, ak hovor prijmete, budete počuť, čo sa v pozorovanej miestnosti deje. Hlasy nie sú veľmi zreteľné, intenzívne sú počuť najmä údery, prepínanie vypínačov a pod.

PANIK

Režim, v ktorom sa každé stlačenie tlačidla ohlási SMS správou a telefonátom na všetky zadané telefónne čísla. Aktivuje/deaktivuje sa trojitým stlačením hlavného tlačidla.

Telefonovanie

Pri poplachu môžete hovor prijať a počúvať tak, čo sa v miestnosti deje, pochopiteľne, bez akéhokoľvek zvukového upozornenia alarmom.

Ak po deaktivácii alarmu zavoláte znovu na alarm, hovor bude alarmom prijatý a vy budete počuť, čo sa v miestnosti deje. Ku DRAK-ovi je možné pripojiť externé (aktívne) reproduktory (napríklad repro určené ku PC) pomocou 3,5 mm konektora. Takto je možná dokonca komunikácia. Pravdepodobne môžete použiť aj slúchadlá. Ale kvalita hovoru nie je práve oslnivá.

Ak teda chcete iba počuť, čo sa v miestnosti deje, prvým telefonátom pozorovací režim deaktivujete, druhým už alarm normálne prijme a vy môžete počúvať. Opätovná aktivácia pozorovacieho režimu je možná SMS-kou v tvare: "abcd ARM=ON".

Pripojiteľné periférie

Ku GSM alarmu DRAK môžete pripojiť ďalšie zariadenia. Tými môžu byť externé reproduktory, ďalšie čidlo (snímač), externé tlačidlo alebo externé odchodové tlačidlo.

Cena: 6 890 Sk (Zadako)

Download a web:

- produktové info (PDF, 1,3 MB)

- podrobný manuál (PDF, 0,4 MB)

- produktová stránka

Záver

Nedávno som písal článok o lacnom GSM alarme, ktorý si môžete doma skonštruovať sami, po objednaní základných súčiastok. GSM alarm DRAK je o čosi drahší, ale už nevyžaduje žiadne dodatočné úpravy. Jedinou potrebou investíciou je kúpa SIM karty a služby CLIP. GSM alarm DRAK slúžil podľa mojich predstáv, ponúkol mi však aj niečo nečakané - odpočúvanie pozorovanej miestnosti. To je funkcia, ktorá ma veľmi milo prekvapila. Množstvo nastavení SMS správou je tiež neuveriteľné, pričom všetko potrebné sa dočítate vo veľmi podrobnom návode. Mám rôzne skúsenosti s odbornými aj amatérskymi GSM alarmami a tento na mňa zapôsobil najviac. Je lacný, jednoduchý a svoj účel dokonale plní...pokiaľ sa k vám nevyberú zlodeji s tzv. "GSM rušičkou".

Diskusia k článku:

Začať diskusiu