Rýchly internet možno obsadí televízne frekvencie

Na stránke Sme.sk sme zaregistrovali zaujímavú novinku, o ktorej vás informujeme aj na Fony.sk. Podľa informácií v článku sa Európska komisia rozhoduje čo spraví s frekvenciami, ktoré sa uvoľnia po prechode analógovej TV na povinnú digitálnu. Uvoľnené frekvencie, takzvanú digitálnu dividendu, chce Európska komisia využiť na poskytovanie vysokorýchlostného internetu. Hospodársky prínos digitálnej dividendy by mohol údajne dosiahnuť 20 až 50 miliárd €.

"Digitálnu dividendu sme získali v kľúčovom okamihu, keď sa usilujeme prepojiť všetky časti Európy vysokorýchlostným širokým pásmom, zabezpečiť vysoko kvalitné vysielanie a rozšíriť výber budúcich bezdrôtových služieb pre zákazníkov," uviedla eurokomisárka Viviane Redingová.

Keďže digitálna televízia kompletne nahradí analógovú už v roku 2012, členské štáty, ktoré chcú poskytovať širokopásmový internet, sa musia urýchlene dohodnúť na spoločnom postupe. Analógové vysielanie televízií zaberá veľkú časť rádiového spektra. Nakoľko digitálna televízia využíva toto spektrum efektívnejšie, uvoľnené spektrum bude k dispozícii na ďalšie využitie. Atraktívnosť digitálnej dividendy je veľká, keďže sa analógový signál šíri ďaleko a preniká ľahko aj do interiéru.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu