Sierra Wireless AirCard 850

Recenzia dátovej karty GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA dátová karta do notebooku.

Spoločnosť Zadako montuje a distribuuje rôzne zariadenia fungujúce v sieťach našich mobilných operátorov. Firma je známa najmä dodávaním dátových modemov pre Orange i T-Mobile (v menšej miere). V poslednom čase sa však zameriava aj na distribúciu zaujímavých produktov. Sierra Wireless AirCard 850 patrí k najlepším PCMCIA modemom na svete. Podpora všetkých základných dátových štandardov dáva najavo, že s AirCard sa na Slovensku nestratíte, najmä s dátovými produktami Orangeu si rozumie veľmi dobre.

Technická charakteristika

Plne funkčná na HSDPA, UMTS, EDGE a GPRS sieťach, AirCard 850 PC karta používa 2100 MHz frekvenčné pásmo pre európsky a ázijský trh. Je spätne kompatibilná s EDGE/GPRS/GSM sieťami na všetkých 4 frekvenčných pásmach (850, 900, 1800 a 1900 MHz), čo umožňuje celosvetové použitie v oblastiach, kde nie je dostupná WCDMA (UMTS) sieť. AirCard 850 preto využijete nielen na Slovensku, ale aj v roamingu. Vďaka vysokým rýchlostiam sťahovania (až do 1,8 Mbps) a odosielania (až do 384 kbps) dát môžu užívatelia dosiahnuť rýchlosti podobné DSL alebo káblovým modemom. Dátová karta AirCard 850 sa bez problémov integruje do notebookov používajúcich OS Windows (98SE, NT, Me, XP, 2000). Softvér Watcher pomáha užívateľovi jednoducho inštalovať, konfigurovať a ovládať kartu. Vďaka nízkej spotrebe elektrickej energie, a teda aj dlhšej životnosti pri napájaní z batérie, si môže užívateľ vychutnávať vysoký výkon PC karty počas cestovania.

Stručne

UMTS s HSDPA podporou - 1.8Mbps downlink / 384kbps uplink

EDGE/ GPRS MS Class 10 - 216 kbps downlink/ 108 kbps uplink

850 / 900 /1 800 / 1 900 MHz GSM - EDGE E2 power, PCS/DCS power class 1, GSM power class

2 100 MHz UMTS - Power class 3 (+24 dBm)

Prevádzková teplota: -20 do +60 º C,

skladová teplota: -30 do +85 º C,

vlhkosť: 95% (nekondenzujúca).

Ďalšie funkcie

- simultánny hlas a dáta

- 3G video podpora

- SMS

- CSD

- Dial Up spojenie

- SIM a USIM kompatibilné

Inštalácia

Dodávané CD som vložil do PC, nainštaloval potrebný softvér a po vyžiadaní zasunul PCMCIA kartu (nikdy nie skôr!). Všetko prebehlo automaticky a do niekoľkých minút.

Prax

Automatické pripojenie ku sieti po spustení Windows považujem pri takomto produkte za samozrejmosť a som rád, že ju AirCard 850 ponúka. Ráno sa tak vždy po zapnutí notebooku spustí program Watcher, ten pripojí počítač k internetu a o chvíľu už Outlook Express sťahuje moju elektronickú poštu. Keď sa vrátim z kúpelne, všetky e-maily mám už v notebooku. Na tento luxus som si už zvykol pri každom modeme a vyslovene ho vyžadujem.

Stabilita pripojenia je na vysokej úrovni. AirCard 850 som testoval len s kartou s aktívnymi GPRS/EDGE/UMTS službami v miestach s EDGE aj UMTS signálom. Najmä v meste pri dobrom pokrytí 3G sieťou dosahovala karta excelentné výkony (sieť Orange v noci - download niekoľkomegabajtových súborov rýchlosťou vždy nad 300 kbps). Kovovú anténu s kĺbom môžete umiestniť tak, aby vám pri práci neprekážala. Jej poloha však prekvapivo ovplyvňuje aj kvalitu signálu v menej pokrytých oblastiach. V istej dedine s GPRS/EDGE signálom pravodelne dochádzalo aj k pomerne častému odpájaniu (asi raz za hodinu-dve). Spojenie potom stačilo nadviazať ručne kliknutím na tlačidlo "connect". To sa mi v meste počas trojtýždňového testu nestalo ani raz.

Program Watcher vás informuje o kvalite signálu, používanej technológii (GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA), množstve prijatých a odoslaných dát... Umožňuje tiež dôkladné nastavenie programu. Časť aplikácie, nazvaná SMS Express, umožňuje prácu s textovými správami. Po prijatí SMS-ky sa v dolnom rohu monitora zobrazí malá obálka. Zvuky pripojenia, odpojenia a prijatia správy si môžete určiť sami v nastaveniach programu.

Výrobca Sierra Wireless ponúka aj druhú verziu testovanej karty - AirCard 860, tá je však k určená pre Severnú Ameriku. Tešiť sa však môžete na novú AirCard 875 s podporou HSDPA do rýchlosti až 3,6 Mbps. Viac info na www.sierrawireless.com.

Cena: 9 990 Sk (Zadako)

Záver

Siera Wireless AirCard 850 je veľmi kvalitná PCMCIA dátová karta využiteľná v našich mobilných sieťach. S Orangeom môžete vďaka nej surfovať rýchlosťami až do 1,8 Mbps (t.j. download reálne do 13 MB za minútu a upload do 2,5 MB za minútu). Z notebooku vytŕča len jej odnímateľná kovová anténa so skutočne pevným pripojením k hlavnému modulu (pri porovnaní so Sony Ericssonom GC85 ide o zásadný rozdiel). Anténu som mal dokonca neustále pripojenú ku PCMCIA karte aj pri prenášaní notebooku v taške. Vďaka programu Watcher budete pripojení ku sieti od spustenia počútača až do jeho vypnutia. Po troch týždňoch testovania mi bude toto šikovné zariadenie istotne chýbať, keďže sa zatiaľ k internetu pripájam cez káblom pripojený mobil. Údajne je AirCard možné využívať aj s OS Linux.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 19.09.2006 - 14:48

Bacil: Divil by som sa keby si niekto kupoval tuto kartu za tolke peniaze ked za chvilocku pride Option GT MAX 3,6 a 7,2 READY s elegantnou antenkou http://www.option.com/products/globetrotter_gt_max_7.2.shtmlOpera/9.01 (Windows NT 5.1; U; en)

anonymous20.09.2006 - 12:48 Trvalý odkaz

Atlis: No tak sa nediv a ver tomu ;)Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.0; en) Opera 8.52

anonymous21.09.2006 - 23:55 Trvalý odkaz

Martin: A co tak vyskusat aj HSDPA? Ako portal o mobiloch snad na to mate moralnu povinnost :)Opera/9.01 (Windows NT 5.1; U; en)

anonymous24.09.2006 - 00:16 Trvalý odkaz

orgi: Simultanny hlas a data su pekne, len neviem, ako si to mam vysvetlit :)

Ked je vlozena SIM karta s podporovanou hlasovou prevadzkou a prichadza hovor, Watcher nezobrazi ani frk o tom, ze sa nieco deje. Takze ak mate na jednej (U)SIM aj hlas+data a menite SIMky, pri vlozeni v Sierra karte sa vam stratia vsetky prijate hovory.Opera/9.01 (Windows NT 5.1; U; en)

Celá diskusia 4 príspevky