Nokia 6085

Recenzia mid-end véčka Jednoduché véčko s VGA fotoaparátom a MP3 prehrávačom.

Základná charakteristika:

konštrukcia: véčko,

OS: vlastný,

frekvencie: 900/1800/1900 MHz,

rozmery: 92 x 46 x 23 mm,

dĺžka otvoreného prístroja: 167 mm,

hmotnosť: 90 gramov (84 bez batérie),

vonkajší displej: monochromatický, 96 x 68 b., 20 x 16 mm, inverzný, modré podsvietenie,

hlavný displej: aktívny, 128 x 160 b., 262 144 farieb, 28 x 35 mm, aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: VGA (640 x 480 b.), záznam videí (176 x 144 b.),

pamäť: 4 MB + microSD,

správy: SMS, MMS, CB, e-mail, PTT, instant messaging,

prenos dát: GPRS 4+2, EDGE 4+2, Bluetooth (A2DP), Pop-Port, mass storage,

zábava: Java, WAP, FM rádio, Macromedia Flash 2.0,

MP3, MP4, AAC, AAC+, eAAC+ a WMA prehrávač,

batéria: BL-5C,

výdrž: do 5 h hovoru/240 h pohotovosti,

SAR: 1,15 W/kg (norma 2 W/kg)

Čo mu chýba:

blesk, makro, autofocus, UMTS, IrDA, prehliadač dokumentov,

Obsah balenia:

mobil, batéria BL-5C, nabíjačka AC-3, mono handsfree HS-5, potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Zapnutie/vypnutie

SIM karta je uchytená zvláštnym mechanizmom. Najprv musíte odklopiť špeciálny pliešok, potom do neho zasunúť kartu a všetko spolu zase zaklopiť. Hlavne odklopenie je dôležité previesť opatrne, odporúčam použiť návod. Zapnutie aj vypnutie prístroja uskutočňujete červeným tlačidlom, čo nepovažujem za najlepšie riešenie. V pohotovosti pri počúvaní rádia podržaním červeného tlačidla hudbu vypnete. Za iných okolností podržaním červeného tlačidla vypnete prístroj. Ja preferujem jasné heslá: "podržaním tohto tlačidla uskutočníte takúto operáciu", najmä ak sa jedná o takto významný krok. Zapnutie Nokie 6085 je veľmi rýchle.

Dizajn

Dizajn 6085-ky je obyčajný, véčko ma ničím neupútalo, ale ani neodradilo. Veľmi blízko má ku Nokii 6101. Predávaná je v štyroch farebných verziách – striebornej s troma farebnými nádychmi a čiernej. U nás je dostupná zatiaľ len strieborná verzia s modrým nádychom.

Dvojité tlačidlo na ovládanie hlasitosti a spúšť fotoaparátu sú ukryté v ľavej bočnej stene, slot na microSD vpravo. V zavretom stave upúta malý monochromatický displej a fotoaparát, prednú stenu spestruje pokovovaný lem. Otváranie je pohodlné, spracovanie dobré.

Klávesnica

Klávesnica je výborná! Tá je vlastne hlavnou prednosťou tohto modelu. Aj podsvietenie je dobré. Vlastné funkcie môžete priradiť obom polyfunkčným tlačidlám aj štvorici smerov stredového tlačidla, pričom odporúčam ponechať aspoň jeden vertikálny smer pre oživenie aktívneho pohotovostného režimu.

Displej

Externý displej dobre plní svoju funkciu, ako šetrič môže obsahovať analógové alebo digitálne hodiny. Viditeľnosť údajov na slnku je veľmi dobrá na oboch obrazovkách.

Hlavný displej má slabé rozlíšenie, ktoré som považoval za prežitok už pred rokom. Aktívny pohotovostný režim si vyžaduje aspoň 176 x 220 bodov, a nie úbohých 128 x 160. Možnosti displeja sú fajn, aj grafika je už novej generácie. Hlavná ponuka môže byť vo forme ikôn alebo zoznamu. V nastaveniach nájdete viacero možností úpravy veľkosti písma nezávisle pre rôzne funkcie.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Fotoaparát a prezeranie fotiek

Slabý VGA fotoaparát bez nočného režimu poslúži naozaj len pre zosnímanie niekoľkých momentiek. VGA zábery sú vhodné na posielanie MMS správ.

Prezeranie fotiek v Galérii je pohodlné, nedostatkom je len rozlíšenie displeja. Nechýba ani celoobrazovkový režim a priblíženie. Zobrazenie miniatúr snímok je možné vo forme podrobného zoznamu, zoznamu a ikon. Triediť ich môžete podľa mena, dátumu, formátu a veľkosti. Snímky je možné aj upravovať, vkladať do nich text, rám, ďalšiu snímku, vyrezávať z obrázkov, ale vždy vytvoríte obrázok do 128 x 96 bodov.

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

Záznam a prezeranie videa

Záznam videa s rozlíšením 176 x 144 je ideálny akurát do MMS-ky. Počas nahrávania môžete použiť plynulé priblíženie, ako to vždy vidíte aj na ukážkovom videu.

Parametre videa:

celkovo: 135 kbps (1 MB/min.)

obraz: 176 x 144 b., 10 fps, 123 kbps,

zvuk: 1 kanál, 8 000 Hz, 16 bit, 12 kbps.

UKÁŽKA VIDEA (3GPP, 270 kB)

3GP prehrávače: QuickTime (univerzálny prehrávač, 35 MB), Nokia Multimedia Converter 2.0 (prehrávač a konvertor, 20 MB).

Melódie a prehrávač hudby

V aktívnom pohotovostnom režime prepojenom s hudobnými funkciami vidíte naladenú FM frekvenciu alebo názov počúvanej skladby. Prehrávač hudby má nové grafické prostredie. Nájdete v ňom zoznamy skladieb (aj vami pridané) a tzv. hudobné knižnice. V nich nájdete zo skladieb vybraných umelcov, albumy, žánre, skladateľov...skrátka spoločné prvky jednotlivých pesničiek na vašej karte. Nokia 6085 ponúka aj prehrávanie hudby cez Bluetooth (A2DP profil). Nechýba tiež päťstupňový ekvalizér s dvoma vlastnými nastaveniami a piatimi predvolenými štýlmi. Problém vidím v úbohom jednoslúchadlovom handsfree v balení. Ak sa chcete zamerať aj na hudbu, počítajte s dokúpením slúchadiel.

Profily sú podrobné, ale meníte ich len cez menu (chýba vypínacie tlačidlo)! Môžete použiť aj ich časovanie ("Aktivácia profilu Tichý do 16:15").

Recenziu hudobného adaptéra nájdete v článku Nokia AD-46.

FM rádio

Klasika s funkciou Visual Radio, ktorú stále nie je možné u nás využiť. Vyhľadávanie dostupných frekvencií je bleskové, nastaviť ju môžete aj ručne. Nechýba voľba mono, prehrávanie hlasným reproduktorom a podobné samozrejmosti. Bez pripojenia handsfree rádio nespustíte.

Pamäť

Interná pamäť 6 MB (4 MB voľné + 2 MB pripravených súborov) je nedostatočná. DO mobilu si predsa ukladáte kontakty, SMS-ky, MMS-ky, e-maily, obrázky ku kontaktom, najdôležitejšie MP3 melódie, hry a Java aplikácie. Pamäťová karta by mala slúžiť len na fotky, videá a hudbu, aby sa po jej vybratí neznížila funkčnosť prístroja.

Telefónny zoznam

Kontakty mám pridelené pravému polyfunkčnému tlačidlu. Telefónny zoznam v Nokii 6085 je zhodný so zoznamom v iných fónoch tejto značky. Nechýbajú skupiny, rýchla voľba, hromadné mazanie kontaktov, vyhľadávanie mien filtráciou podľa viacerých počiatočných znakov. V nastaveniach meníte voľbu pamäte (telefón, SIM, obidve). Kontakty môžu byť zobrazené normálne alebo meno a číslo či meno a snímka. Mená môžu začínať priezviskom alebo menom. Aj v zozname môžete meniť veľkosť písma, ale len v dvoch veľkostiach.

Hovor

Prijatie hovoru nastane asi 2 sekundy po otvorení prístroja. Príjem hovoru týmto spôsobom môžete deaktivovať. Počas hovoru môžete zapnúť hlasný reproduktor, hovor zaznamenať (do 60 minút), vstúpiť do menu. Toto je úplná ponuka, aká by nemala chýbať v žiadnom telefóne. Nokii 6085 nechýba ani rýchla voľba a súhrnné info po ukončení hovoru. Register hovorov je nový, po stlačení zeleného tlačidla vidíte všetky posledné hovory! Prekvapí aj pamäť dĺžky jednotlivých hovorov. Pred otvorením véčka môžete zvonenie stíšiť bočným tlačidlom. Po odmietnutí hovoru sa tento paradoxne považuje za prijatý.

Písanie textov

Veľmi kvalitná klávesnica, slovník T9...výborné predpoklady ku dokonalému véčku na prácu so správami. Aj zmena veľkosti písma snáď vo všetkých možných funkciách písanie textu spríjemňuje. Slovník T9 píše s diakritikou, ktorú v SMS-ke pred jej odoslaním oreže (skontrolujte v nastaveniach správ).

SMS

Nový editor správ zobrazuje v jednom okne príjemcu aj text správy. Pole s textom sa veľkosťou prispôsobuje množstvu napísaného textu. Pod ním sa nachádza možnosť "pošli" a "ukonči". Nokia 6085 pracuje aj so smajlíkmi a nechýba ani odpočítavanie znakov. Odoslané správy môžu, ale nemusia byť ukladané. V nastaveniach správ tiež aktivujete aj prepisovanie najstarších správ novými pri zaplnení pamäte.

MMS

Aj editor multimediálnych správ je vynovený, okienkový. V editore vidíte jednotlivé polia pre pridanie textu, obrazu či zvuku. Pohodlný editor MMS-iek chválim a používal som ho rád.

E-mail

Bežný Java e-mail, ktorý poznáme napr. z ostatných Nokií. Okrem textových mailov podporuje aj malé prílohy. Aplikácia nebeží na pozadí, a vôbec jej chýbajú mnohé, dnes už štandardné, funkcie.

WAP

Na prvý pohľad klasický "nokiácky" wapový prehliadač s históriou, možnosťou zapnutia i vypnutia zalamovania textu, zmeny veľkosti textu (3 stupne), zobrazením snímok, nastavením kódovania, a tiež možnosťou vstupu do telefónneho zoznamu a automatickým vypĺňaním formulárov. EDGE Nokia 6125 indikuje malým "E" v hornom riadku. Odporúčam inštaláciu bezplatného Java prehliadača Opera Mini.

Prenos dát

Nokia 6085 ponúka na lokálny prenos dát možnosť pripojenia káblom (Pop-Port a podpora USB 1.1), Bluetooth, dobre poslúži aj microSD karta, ktorú si musíte kúpiť. Na diaľkové spojenie ponúka podporu GPRS a EDGE triedy 10. Pri spojení s PC je k dispozícii na prenos dát aj mass storage. Avšak Nokia 6085 sa netvárila ako externý disk, ale ako digitálny fotoaparát a vo Windows XP som sa k videám a fotkám dostal cez prapodivné okná. Nebolo treba nič inštalovať, len sa pripravte na menší počiatočný šok.

Organizačné funkcie

Budík - opakovaný budík s nastaviteľnou ľubovoľnou melódiou, ktorá sa v čase budenia plynule zosilňuje. Odklad opätovného budenia v minútach je možné nastaviť.

Kalendár - základom je mesačný alebo týždenný náhľad (podľa nastavenia), do ktorého vstúpite aj cez aktívny pohotovostný režim, s ktorým môže byť kalendár prepojený. Nechýba automatické mazanie starých záznamov (1 deň až 1 mesiac starých) a nastavenie dňa, ktorým týždeň začína.

Ďalšie funkcie: úlohy, poznámky, vedecká kalkulačka, diktafón, stopky, odpočítavanie času.

Hry a Java aplikácie

Hry: Galaxy Balls - tetris. Golf Tour, High Roller - hazardné karty, Sudoku.

Zbierka: Konverter II, Manažér výdavkov, Prekladač.

Výhody:

- aktívny pohotovostný režim,

- hudobné funkcie,

- klávesnica.

Nevýhody:

- displej,

- slúchadlá v balení,

- fotoaparát.

Orientačná cena: 6 490 Sk (Agora plus)

Záver

Nokia 6085 je veľmi jednoduché véčko doplnené o nečakanú popdoru pamäťových kariet. Hudobné funkcie pokazilo slabé handsfree v balení, a tak si pre plnohodnotné využitie pripravte ďalšie peniaze na slúchadlá a pamäťovú kartu. Nokia 6085 má vynikajúcu klávesnicu, preto tento telefón primárne určujem na telefonovanie a písanie správ. To sú funkcie, ktoré jej idú.

Dôležité odkazy:

- podpora Nokií

- kontakt na výrobcu (Nokia SK)

- distribútor (Nokia)

- služby zákazníkom (Nokia)

- nastavenie SMS-kou (Nokia)

- nastavenie SMS-kou (T-Mobile)

- nastavenie SMS-kou (Orange) (treba sa registrovať)

Nastavenia služieb ručne:

Orange MMS a WAP

T-Mobile MMS a WAP

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 22.12.2006 - 16:56

mato63: Osobne sa mi to vôbec nepá?i, celkovo ve?ka od Nokia sú pre mna shity... :( až na Nseries. Ak sa to dá nazva? ve?kom... A cena je dost ve?ká nato aká je výbava. Foto VGA- neodsudzujem, ale... ale... Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; it-IT; rv:1.6) Gecko/20040206 Firefox/0.8

anonymous22.12.2006 - 20:33 Trvalý odkaz

mato: mne to pripada ako lepsi lowend, btw. pamat na javu?Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1)

anonymous23.12.2006 - 11:14 Trvalý odkaz

SEGA®: no skratka dalsi predrazeny telefon presnejsie shit od nokie.Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; sk; rv:1.8.0.8) Gecko/20061025 Firefox/1.5.0.8

anonymous17.04.2007 - 06:33 Trvalý odkaz

jennifer : Hello seller,Good day to you over there,
i am Miss Jennifer from NYC IN USA also working in USA and am interested in immediately purchase of this item as i will like to buy it to one of my brother birthday in ibadan nigeria. due to the fact that this items is needed urgently,i want you to back to me with the total cost of this item including the shipping cost to ibadan nigeria through COURIER and you can e-mail me at jenniferafred@yahoo.com
thanks as i wait to hear from you soon.

Regards.

Jennifer.

anonymous27.04.2007 - 00:21 Trvalý odkaz

Judy: Mne sa 6085 pá?i..neviem pre?o, proste ma zaujala..chcem sa spýta?..aký je rozdiel medzi VGA fo?ákom a tým druhým..normálnym??

Celá diskusia 7 príspevkov