Všeličo o iPhone 3G S

Nedávno predstavená nová verzia snáď najpopulárnejšieho telefónu, Apple iPhone, je údajne poskladaná zo súčiastok v hodnote 179 $, teda v prepočte okolo 128 € (3 856,12 Sk). Výslednú sumu vypočítala spoločnosť iSuppli, ktorá nový iPhone 3G S rozobrala do poslednej súčiastky. Pri údajnej sume 600 - 700 € vo voľnom predaji tak spoločnosť Apple zarobí na každom predanom kúsku vyše 450 €. Samozrejme, nemalé náklady stojí aj reklama, marketing či dovoz, no aj po odrátaní týchto nákladov nám vyjde pomerne vysoké číslo. Spoločnosť iSuppli taktiež zistila, že nová verzia sa od starej po hardvérovej stránke príliš nelíši. Hlavnými rozdielmi medzi verziami sú najmä nový objektív fotoaparátu, ktorý po novom dokáže aj automaticky zaostrovať a univerzálny modul pre Bluetooth a Wi-Fi spojenie. Rozbor firmy iSuppli okrem iného zistil aj použitie 600 MHz procesoru namiesto pôvodného 400 MHz. Jeho nevýhoda však spočíva v častom prehrievaní a následnom nútenom odložení telefónu až kým nevychladne. Nový iPhone 3G S je takisto kritizovaný aj za nižšiu výdrž batérie.

Novinku okrem pozitívnych správ sprevádzajú aj problémy. Nedávno internetom kolovala správa, že sa v novom systéme objavila diera, vďaka ktorej môže neznámy útočník zaslať na iPhone SMS správu s príkazom a telefón tak ovládať. Spoločnosť Apple bola chybou oboznámená a odstrániť by ju mala ešte behom tohoto mesiaca. Zásah do telefónu pomocou špeciálneho binárneho kódu v SMS správe umožní útočníkovi napríklad zapnúť mikrofón a odpočúvať, získavať aktuálnu polohu pomocou vstavaného GPS či mať prístup k pamäti telefónu. Napriek tejto chybe v systéme sa považuje Mac OS X v iPhonoch za najbezpečnejší operačný systém na trhu.

Apple iPhone 3G S nemusel dlho čakať ani na svoj prvý tzv. jailbreak. Podarilo sa to 19-ročnému Georgovi Hotzovi, ktorý sa postaral o prvý jailbreak iPhonu prvej generácie spred dvoch rokov. Behom dvoch týždňov vytvoril aplikáciu s názvom "purplera1n", ktorá dokáže inštalovať softvér, ktorý nie je schválený spoločnosťou Apple.

Apple nedávno zverejnil aj beta verziu nového operačného systému s označením iPhone OS 3.1, ktorá by mala priniesť niekoľko nových vylepšení. Dostupný je však momentálne len pre vývojárov. Tí zverejnili niekoľko informácií o vylepšeniach firmvéru. Údajného zlepšenia sa dočká najmä video. Editované videá sa po novom budú ukladať samostatne a ostatné videonahrávky v mobile budú dostupné aj v doinštalovaných aplikáciách. Môžeme sa teda tešiť na rôzne nové aplikácie umožňujúce editáciu videa. Ďalšou novinkou bude hlasové ovládanie cez Bluetooth a vibrácie pri ikonách v hlavnom menu. Na ďalšie poznatky o novej verzii firmvéru si zatiaľ budeme musieť počkať.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu