Jedna nabíjačka na všetky mobilné telefóny

Na Mobile World Congress 2009 v Barcelone oznámila GSM Association zámer používať len jeden typ nabíjačky pre mobilné telefóny. Viac než 17 výrobcov mobilných telefónov potvrdilo 17. februára 2009 snahu do roku 2012 používať jednotné nabíjačky.

Neostalo však len pri slovách. Výrobcovia Apple, LG, Motorola, NEC, Nokia, Qualcomm, Research In Motion (RIM), Samsung, Sony Ericsson a Texas Instruments predložili tento týždeň Európskej komisii memorandum o používaní jediného nabíjacieho konektora, microUSB, od roka 2010.

Nabíjanie prostredníctvom microUSB konektora už dnes zvládajú niektoré nové modely BlackBerry, Nokia a Samsung. My sme najviac zvedaví na to, kedy sa k tomuto kroku odhodlá vzdorujúci Sony Ericsson so svojim nesmrteľným Fast portom. Veľké medzery v používaní microUSB má tiež LG.

Staršie nabíjačky budete samozrejme môcť obohatiť o redukcie na microUSB.

Na mieste je tiež zamyslenie, aký bude mať dohoda význam, ak by sme v balení každého telefónu dostali aj nabíjačku. Ekologický zámer by tak bol totiž úplne zmarený. Veríme preto, že v predaji budú aj balenia mobilných telefónov bez nabíjačiek.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu